Hur man blockerar webbplatser (8 Fool Proof Ways)

Att avblockera vissa geo-blockerade webbplatser är enklare än du tror.

Om du är någon som jag, som reser eller bor i ett land som har någon sorts internetcensur och vill komma åt alla webbplatser, fortsätt att läsa.

När det gäller censur och regering som blockerar tillgång till Internet, tänker vi på Kina (den stora brandväggen) och andra auktoritära länder som Nordkorea. Medan censur tenderar att vara hög i dessa länder, är verkligheten att censur blir ännu värre i utvecklade länder:

 • En studie från Europarådet fann att censur ökar i Europa.
 • En annan studie från Freedom House fann att den globala internetfriheten har minskat i sju år just nu.

Lyckligtvis, medan fler och fler webbplatser blockeras, finns det också många olika sätt att avblockera en webbplats under 2019:

Avblockera blockerade webbplatser: De 8 mest effektiva sätten

Oavsett om du vill avmarkera webbplatser på jobbet eller i skolan, eller om du vill avmarkera webbplatser som är blockerade av din Internet-leverantör, bör åtminstone en av följande metoder fungera för dig:

1. Använd en VPN-tjänst för att förbikoppla geobegränsningar

Vi tror att ett VPN är det överlägset mest effektiva sättet att blockera åtkomst till valfri webbplats. Om du vill ha en fullständig nedskärning av vad ett VPN är och hur det fungerar är vår nybörjarguide till VPN det bästa stället att börja.

Men i grund och botten tillåter VPN: er att du blockerar blockerade webbplatser och tjänster genom att dirigera all din Internet-trafik genom en server som maskerar din internetaktivitet.

I de flesta fall när en ISP eller annan myndighet verkar ha blockerat en viss webbplats blockerar de vanligtvis mer än bara en URL. Ibland blockerar de portar, IP-adressintervall och riktar sig till andra mekanismer som kan användas för att kringgå deras blockering. Vi föredrar ett VPN för att avblockera webbplatser, eftersom om en anslutning har upprättats till VPN-nätverket går den förbi alla mekanismer som införs för att begränsa din åtkomst till blockerade webbplatser.

Med en VPN skapas en säker tunnel mellan enheten du ansluter till och VPN-servern, och all trafik på din enhet går igenom denna tunnel.

Det finns två huvudsakliga implikationer när du använder ett VPN för att avblockera webbplatser:

 • Eftersom din trafik nu går igenom VPN-tunneln går du automatiskt förbi alla begränsningar som din ISP har - inklusive möjligheten att komma åt blockerade webbplatser.
 • Din internetleverantör, oavsett hur mycket de försöker, kan inte se vilka webbplatser du kommer åt; så att du inte bara blockerar de webbplatser som de blockerade, utan de skulle inte ens veta att du har kunnat avmarkera dessa blockerade webbplatser.

Medan vi har granskat över 70 VPN på denna webbplats, är några av våra bästa rekommendationer för att säkert avblockera blockerade webbplatser NordVPN och ExpressVPN.

Exempelvis blockerar ExpressVPN de flesta webbplatserna, som de har listat på sin webbplats:

VPN: er avblockerar webbplatser

Förutom att hjälpa dig att blockera dina favoritwebbplatser och innehåll har en VPN också följande fördelar:

 1. Det hjälper till att förhindra webbplatser från att samla in information om dig och spåra dina aktiviteter på Internet.
 2. Det låter dig ladda ner filer anonymt på Internet - antingen direkt, via torrenter eller via peer-to-peer-nätverk.
 3. Det låter dig strömma blockerat innehåll och använda tjänster som Netflix även om du inte befinner dig på en plats som tillåts av den tjänsten. Vi har en lista över de bästa VPN: n för Netflix som du kan börja med.
 4. Det förhindrar dig från att bli ett offer för hackare - eftersom din IP-adress är maskerad och ersatt med VPN: s är det omöjligt att hacka dig eftersom VPN-servern blir målet för attackerna istället.
 5. Som framgår av vår fallstudie som avslöjar hur onlinehandlare använder platsinformation för att artificiellt höja priset på produkter och tjänster, en VPN låter dig få det bästa erbjudandet genom att se ut att handla från valfri plats du väljer.

2. Besök webbplatsens IP-adress direkt istället för dess URL

Ibland, när det verkar som om åtkomst till en viss webbplats har blockerats av din Internetleverantör, kan det vara så att bara webbplatsens URL har blockerats. Med andra ord kan du fortfarande komma åt webbplatsen genom att använda ett medel som inte involverar webbadressen (dvs. genom att direkt besöka webbplatsens IP-adress).

Så vad är skillnaden mellan en URL och en IP-adress? I grund och botten är en URL den direkta länken till en webbplats inklusive dess protokollidentifierare (http: // eller http: //) och domännamnet (exempel: google.com).

Medan du kan komma åt google.com via dess URL på https://google.com, kan du också direkt komma åt den via sin IP-adress på 173.194.223.99.

Så istället för att skriva www.google.com i din webbläsares adressfält skriver du helt enkelt 173.194.223.99 och resultatet är detsamma. I situationer där webbadressen https://google.com har blockerats men IP-adressen inte har gjort det kommer du att kunna kringgå blocket och komma åt innehållet.

Du kan göra detta för alla andra webbplatser som du misstänker har blockerats på en enda URL-nivå. Hitta bara webbplatsens IP-adress med hjälp av Whois-verktyget från UltraTools. Skriv in webbadressen i rutan och den returnerar IP: n.

I det här fallet, när vi skrev facebook.com i den medföljande rutan, fick vi följande:

Facebook Whois IP

Vad vi verkligen behöver är IP-adressen: 31.13.66.35. Om du besöker detta i vår webbläsares adressfält tar vi oss direkt till Facebooks webbplats.

Ibland fungerar dock inte denna metod: för vissa webbplatser, som vår, är direkt IP-åtkomst inaktiverad. För andra, som Youtube, drivs de av IP: er som inte nödvändigtvis tar dig till webbplatsen; Youtube IP-adress tar dig till Googles hemsida. I situationer som dessa fungerar de andra metoderna i den här artikeln.

3. Använd Google (eller andra sökmotorer) Cache

När du behöver åtkomst till grundläggande innehåll som inte kräver någon form av inloggning eller databasbehandling, kan Google-cache - eller cachen för någon större sökmotor - vara ett snabbare sätt att komma åt blockerade webbplatser.

För att effektivare kunna tjäna resultat till användare av deras tjänst erbjuder Google och andra stora sökmotorer en cache-version av de flesta sidor som de indexerar. Skriv bara namnet på webbplatsen i Google, klicka sedan på nedåtpilen bredvid webbplatsens URL på resultatsidan och klicka på "Cache" för att få åtkomst till cache-versionen av innehåll.

Exempel i skärmdump nedan:

använd google cache-funktionen

Bing och andra stora sökmotorer ger en liknande funktion.

Om webbplatsen du försöker avblockera inte är tillgänglig i Google-cache eller Bing-cache eller cache för andra stora sökmotorer som du känner till kan du prova att ändra din dators DNS-inställningar.

4. Ändra din dators DNS-inställningar

Du kan också kringgå begränsningar som din ISP har infört genom att ändra din DNS-adress. Genom att göra detta kommer du att kunna blockera webbplatser som de har blockerat och få åtkomst till webbplatser som tillåts av den DNS-adress du använder.

Du kan ersätta din ISP: s DNS med alla andra DNS. Om du inte har ett alternativt DNS kan du använda det gratis som erbjuds av Google:

IPv4

 • Primär IP8,8,8,8
 • Sekundär IP: 8.8.4.4

IPv6

 • Primär: 2001: 4860: 4860 :: 8888
 • Sekundär: 2001: 4860: 4860:: 8844

Den här resursen från Google visar hur du ändrar din DNS-adress - i Windows, Mac, Linux, routrar och mobila enheter - och konfigurerar den med Googles.

5. Använd en webbproxy (gratis eller betald)

Många webbproxyar låter dig blockera webbplatser som är blockerade av din Internet-leverantör. Gå bara till proxywebbplatsen, där du får ett gränssnitt som detta:

HideMyAss proxy (exempel proxyleverantör)

Ange webbplatsadressen som du vill avmarkera i den angivna URL-rutan och du är bra att gå. Några populära proxyalternativ är HideMyAss webbproxy och Anonymouse. Du kan hitta många fler på Google genom att söka efter "webbproxy."

Här är en lista med ännu fler webbproxy som arbetar vid skrivandet av denna artikel:

 • Dölj proxy
 • Proxy-webbplats
 • Whoer Web Proxy
 • KProxy
 • Hidester Proxy
 • Webproxy.to
 • FilterBypass
 • CroxyProxy

De flesta av ovanstående webbproxy kan användas för att avblockera de flesta blockerade webbplatser, inklusive HTTPS-webbplatser. Många av dessa proxyer tillåter dig också att använda olika servrar för att avblockera webbplatser - inklusive servrar i USA och Europa.

6. Använd Tor-nätverket

På ytan ser Tor-nätverket ut som ett VPN. Speciellt med tanke på att din trafik dirigeras via Tor-nätverket precis som med ett VPN, är Tor mer decentraliserad och mindre pålitlig för att avblockera webbplatser jämfört med ett VPN.

Medan Tor ger mer anonymitet jämfört med ett VPN genom att se till att ditt meddelande är krypterat och dirigerat via slumpmässiga servrar i Tor-nätverket, kan det vara mycket långsamt och är oförenligt med många enheter eftersom det är gratis.

Om du använder en dator och behöver avblockera webbplatser, skulle Tor dock fungera bra för dig. Du kan ladda ner Tor-webbläsaren här.

Du kan också läsa vår jämförelse av Tor-nätverket vs VPN: er för att utbilda dig om skillnaderna mellan båda.

Följ stegen nedan för att använda Tor:

 • Steg 1: Ladda ner Tor-webbläsaren.
 • Steg 2: Kontrollera GPG-signaturen för Tor Browser som du just har laddat ner för att se till att du har rätt fil (du kan göra det genom att följa anvisningarna här). Det här steget är valfritt, men det rekommenderas.
 • Steg 3: När du har verifierat GPG-signaturen installerar du Tor-webbläsaren.
 • Steg 4: När du har installerat Tor-webbläsaren ser du en mapp som heter "Tor Browser". Öppna den mappen så hittar du en fil som heter "Start Tor Browser". Klicka på den filen, klicka på "Anslut" så går du bra.
 • Steg 5: För att bekräfta att din IP verkligen har ändrats kan du besöka Whoer.net för att se vad din faktiska IP-adress är.

7. Använd Google Translate

Förutom att du direkt kan översätta kopierad text kan Google Translate översätta en hel webbplats. Om du vill använda Google Translate som en webbproxy kan du följa dessa steg:

avblockera webbplatser med Google translate

 • Steg 1: Besök translate.google.com.
 • Steg 2: Ange webbplatsen du vill besöka i översättningsrutan och välj något annat språk än engelska (även om webbplatsens språk är engelska).
 • Steg 3: Klicka på länken i översättningsrutan och låt Google hjälpa dig att blockera den blockerade webbplatsen automatiskt.

8. Wayback-maskinen

Wayback Machine avblockerar webbplatser

Du kan också avblockera webbplatser med hjälp av Wayback Machine som erbjuds av Archive.org. Wayback Machine indexerar regelbundet versioner av nästan alla webbplatser i världen, samtidigt som det gör det enkelt att se innehåll genom sina cachar (gamla versioner).

Den enda nackdelen med att använda Wayback-maskinen är att den kanske inte har den senaste versionen av webbplatser och kanske inte kan hjälpa om du går in på en webbplats som kräver inloggning eller som bearbetar databaser. Som sagt kan det vara praktiskt för att avblockera informationswebbplatser som inte uppdateras varje dag.

Du kan använda Wayback Machine för att avblockera webbplatser genom att följa stegen nedan:

 • Steg 1: Besök web.archive.org
 • Steg 2: Skriv in URL: en som du vill avblockera i rutan och tryck på Enter-tangenten på tangentbordet.
 • Steg 3: Välj det senaste datumet från alternativet för att få tillgång till den senaste tillgängliga versionen av webbplatsen i Wayback Machine-indexet och du är bra att gå!

Slutsats

Som du ser är det enklare att avmarkera webbplatser än du tror.

Oavsett om du bor i Turkiet, Kina eller bara reser världen över, är det klokt att få tillgång till alla webbplatser på webben och inte vara en del av geo-blockering.

Att förlita sig på regeringar att agera i god tro och hålla alla webbplatser tillgängliga för sina medborgare baserat på demokratins grund kommer alltid att komma i meningslöshet.

Om du vill

Ovanstående är några av de mest effektiva sätten att blockera webbplatser som du har blockerats från att komma åt. Om du har lite pengar att spendera kan du överväga att få ett bra VPN som är snabbt, fungerar bra och låser upp webbplatsen du vill besöka.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me