17 Säkra tips om webbläsning

Internet kan vara en farlig plats för slarviga. Landa på fel webbplats, och du kan smitta din dator med skadlig programvara som kommer att stjäla dina data eller klättra dem och kräva en lösning för att den ska återlämnas. Fyll i ett användarnamn och lösenord i en falsk form, och ditt digitala liv kan förvandlas till toast.

Så läskigt som det låter, om du är försiktig kan du surfa på nätet med en stor grad av säkerhet.

Säker surfing börjar med din webbläsare.

Två av de mest populära sätten som felaktiga rovdjur för webbläsare är genom socialt konstruerad skadlig programvara och phishing.

Nästan en tredjedel av Internetanvändarna har varit offer för socialt konstruerad skadlig programvara, enligt NSS Labs, en oberoende testorganisation. Genom att använda någon form av bedrägeri, till exempel, länka till en falsk webbplats eller öppna ett infekterat dokument, kan dåliga aktörer manipulera en person att förgifta sina maskiner med skadlig programvara. Sådan programvara kan äventyra eller skada hårdvara eller stjäla känslig information. Ransomware distribueras också på detta sätt.

Denna form av skadlig kod har haft en vild tillväxt de senaste 12 månaderna. Den krypterar data på en infekterad dator eller telefon så att dess ägare inte har åtkomst till den. Det kräver sedan att ägaren betalar lösen för att göra den tillgänglig igen.

Phishing är ofta ett förspel för att plantera socialt konstruerad skadlig programvara på en maskin, men det används också för att få tag på känslig information. Till exempel får du ett e-postmeddelande från din bank som ber om ditt användarnamn och lösenord för att få åtkomst till ditt konto. Endast e-postmeddelandet kommer inte från din bank utan från en phisher som är maskerad som din bank. Och nästa sak du vet att dina check- och sparkonton körs tomma.

NSS konstaterar att 2016 rapporterade över 145 000 unika phishing-kampanjer varje månad. Lika ofta var upptäckten av 125 000 nätfiskewebbplatser.

I själva verket blev situationen så oroande bland företag, som förlorade 2,3 miljarder dollar under de senaste tre åren till phishing-bedrägerier, att FBI gav ut en speciell varning om ämnet.

1. Använd / installera den säkraste webbläsaren

Större webbläsare erbjuder skydd mot skadlig programvara och nätfiske, även om vissa erbjuder mer skydd än andra.

Till exempel i NSS: s senaste webbläsartest, Microsofts nya Edge-webbläsare blockerade 99% av de skadliga proverna som kastades på den, jämfört med 85,9% för Google Chrome och 78,3% för Mozilla Firefox.

NSS-rapport (webbläsare)

(länk till NSS-rapport)

3 bästa webbläsare för säker surfning

 1. Microsoft Edge (version 2017)
 2. Google Chrome
 3. Mozilla FireFox

I flera år nu har Microsoft integrerat en teknik som kallas SmartScreen URL och Application Reputation-filtrering i sina webbläsare.

Tekniken kontrollerar rykte för en URL innan den tillåter den att ladda ner till webbläsaren. Om webbplatsens rykte är dåligt, liksom fallet med en phishing-webbplats, får du en varning. Du kan sedan välja om du vill gå till din hemsida, en webbplats du har varit på tidigare eller att vara en djävul och gå vidare till webbplatsen för dålig anseelse.

Den liknande screeningen händer när du försöker ladda ner en fil från en tveksam webbplats. Webbläsaren blockerar nedladdningen.

NSS fann också att Edge var den snabbaste att blockera ny social engineering malware som bara tog 10 minuter. Jämför detta med fyra timmar, 39 minuter för Chrome och fyra timmar, fem minuter för Firefox.

Det var också det mest effektiva för att hantera sårbarheter med ”noll dag”. Dessa är brister som utnyttjades för första gången i en attack: 98,7%, jämfört med 92,8% för Chrome och 78,3 procent för Firefox.

2. Anpassa dina säkerhetsinställningar

Du kan också göra en webbläsare säkrare genom att anpassa den genom dess inställningar eller inställningsmeny. Att fikra med inställningar kan dock skapa besvär.

Exempelvis stänga av funktioner som "autofyll", Som automatiskt fyller formulär på webbsidor och lösenordslagring förhindrar filer från att lagra data redo för alla som hackar ditt system för att bryta det.

Å andra sidan kan manuell fyllning av formulär och skriva in användarnamn och lösenord vara en börda.

Att stänga av andra funktioner kan minska "attackytan", de platser som är tillgängliga för inkräktare att attackera ditt system, men de kan också minska ditt surfglädje. Stänga av "småkakor,”Kan till exempel förbättra din integritet. Problemet är att det finns många webbplatser som inte kommer att visa upp sina webbsidor till dig om du inte har cookies aktiverade. Detsamma gäller för att aktivera plug-ins, JavaScript och i mindre grad Java.

Ett alternativ som du definitivt bör slå på är dock "blockera popup-fönster”För att förhindra otäcka annonser från att dyka upp på webbsidor du besöker. Och om din webbläsare stöder den väljer du skicka "Spåra inte" -förfrågningar med alternativet för surfningstrafik för att hindra marknadsförare från att snoopa på dina Net-resor.

Här är steg-för-steg-guider för att säkra dina webbläsare (dvs. göra dem mindre sårbara).

 • Microsoft IE Guide (HowToGeek)
 • Google Chrome Guide (TechRepublic)
 • Mozilla FireFox-guide

Som med alla programvaror, vill du alltid se till att din webbläsare är uppdaterad med de senaste uppgraderingarna och korrigeringarna. Många gånger skapas dessa korrigeringar för att hantera nya hittade säkerhetsfel i programvaran. Att hålla en webbläsare aktuell är mindre problem än tidigare, eftersom nu uppdateringar ofta automatiseras.

3. Använd lösenordshanteraren (inte “AutoFill” -alternativ)

Bredvid din webbläsare har en bra lösenordshanterare blivit nästan nödvändig för säker surfing. Särskilt efter att du har stängt av alternativen "kom ihåg lösenord och fyll i formulär" i din webbläsare.

Funktioner kan variera från chef till chef, men de har alla en sak gemensamt:

De kommer ihåg dina referenser - användarnamn och lösenord - för en webbplats och fyller i dem när du landar på inloggningssidan.

lösenordshanterare

Det gör att du kan skapa unika och säkra referenser för varje webbplats som vill ha dem utan att behöva begå dessa referenser till minnet. Du behöver bara komma ihåg ett lösenord: huvudlösenordet för åtkomst till lösenordshanteraren.

Tusentals, ibland miljoner, lösenord komprometteras varje dag så att lösenordshanterare kan hjälpa dig att undvika den dominoeffekten som uppstår när du använder lösenord igen. Intygstjuvar kan ta en uppsättning stulna referenser och ansluta dem till tusentals webbplatser genom automatiseringstekniker. Då kan de knäcka varje webbplats där du har använt ditt lösenord. Användning av unika lösenord minskar skadorna som kan göras med ett enda lösenord.

Här är 3 mest populära lösenordshanterare 2017

 1. 1PassWord ($ 2,99 / mo)
 2. KeePass (FRI)
 3. LastPass (GRATIS)

Även om det inte kanske låter att sätta något nytt i ditt webbflöde tilltalande för dig, är lösenordshanterare relativt diskreta efter installationen. De flesta installeras i en webbläsare du väljer som ett plug-in. Där ser de dina cyberspace-resor. Om du är ny på en webbplats hjälper programmet dig att skapa referenser för den. Om du har varit på webbplatsen tidigare fyller programvaran automatiskt in din inloggningsinformation. Dessutom kommer de flesta chefer också att skapa en lista med webbplatser för vilka de har lagrat inloggningar som du snabbt kan komma åt från din webbläsares verktygsfält.

4. Använd kreativitet när du skapar dina lösenord

Om det är ett stort jobb att komma ihåg många lösenord är det lika beskattande att skapa lösenord. Lösenordshanterare kan automatisera det också för dig. Du kan säga dem att skapa ett säkert lösenord för dig och det görs på ett ögonblick.

I vissa chefer kan du till och med anpassa de lösenord de skapar.

Du kan skapa ett lösenord för en viss längd. Rekommenderad längd är 16 tecken. Men det kan vara för länge för vissa webbplatser. Du vill att det ska uttalas när du använder siffror, versaler och specialtecken. Eller om du utesluter liknande tecken som 1 och l eller O och 0.

Om du går gamla skolan och skapar lösenord i en form för hand, kan en lösenordshanterare hjälpa dig där också. Det kommer att berätta om din skapelse är säker eller om du redan har använt det lösenordet någon annanstans.

En av de största fördelarna med en lösenordshanterare är att de flesta av dem arbetar på olika plattformar. Oavsett om du arbetar på din telefon, surfplatta, bärbar dator eller skrivbord har du alltid tillgång till dina referenser. Det betyder också att du inte behöver skriva ett säkert lösenord som F * t5pWU397% 6QvAk7K9W på ett smarttelefontangentbord.

Dessutom, med information som synkroniseras över plattformar kommer dina enheter att automatiskt uppdateras när du antingen ändrar dina referenser eller lägger till nya.

5. Dölj din IP med en VPN

Att ha en säker webbläsare och ett lösenordshanterare kommer att erbjuda dig ett mått av säkerhet när du kryssar på webben, men om du vill ta säkerheten upp ett hack, kan du överväga att använda en virtuell privat nätverkstjänst.

VPN-tjänster skyddar både din anslutning till Internet genom att kryptera uppgifterna i anslutningen och dölja var du ansluter till nätet, vilket skyddar din integritet.

Att kryptera din anslutning till Internet är särskilt viktigt när du arbetar med osäkra Wi-Fi-nätverk, till exempel de som finns på offentliga platser som flygplatser, hotell och restauranger. Dessa nätverk är osäkra eftersom det är ganska enkelt för en snoop att fånga trafik på dem med ett programverktyg som kallas en sniffer. Men med en krypterad anslutning kommer snopor som fångar in dina data bara att se skräp.

När du ansluter till VPN-tjänsten som du prenumererar på maskerar den din identitet på nätet. Det betyder att din Internetleverantör inte kan spåra dina rörelser online. Din regering kommer också att ha en svårare tid att skräddarsy dig. Och webbplatser som vanligtvis känner igen dig, till exempel din bank, vet inte vem du är och kommer att be dig att verifiera dig själv till dem.

Det finns några krångel med att använda ett VPN, varför vanligtvis endast personer med ett extra behov av integritet använder dem. Till exempel kan de bromsa din internetupplevelse eftersom din trafik kan göra fler humle för att komma från punkt A till punkt B än vad det skulle ha gjort om du inte använde ett VPN.

Dessutom kommer en VPN-tjänstens servrar troligen att vara lokaliserade över hela världen. Det kan skapa problem om du använder strömningstjänster som har regionala begränsningar, som Netflix och YouTube. Om du är ansluten till en VPN-server i Tokyo så ser det ut till streamingtjänsten att du är i Tokyo och inte i ditt hem eller kontor.

VPN-leverantörer erbjuder sina tjänster i både prenumeration och gratiserbjudanden. Problemet med gratistjänster är att de måste tjäna sina pengar på något sätt. Oftare än inte innebär det att du säljer dina data till marknadsförare. Så om skyddet av din integritet är lika viktigt som att skydda din kommunikation, kanske du vill undvika gratis VPN: er.

Ett undantag från denna regel är dock den senaste versionen av Opera-webbläsaren. Den har gratis VPN-tjänster inbyggda i sig. Även om Opera i sin kärna använder samma webbläsarkärna som Googles Chrome kanske vissa webbplatser inte känner igen Opera. Dessutom kan Operas VPN-proxyer också blockeras på vissa webbplatser, t.ex. Netflix.

Annars gör Operas VPN vad som förväntas av ett VPN. Den kommer att ersätta din IP-adress med en virtuell IP-adress för att förhindra nätspårare. Det ger dig tillgång till webbplatser som är blockerade av brandväggar eller en organisation som en skola eller företag. Och det kan skydda sessioner på allmänna Wi-Fi-platser.

Bästa valen för VPN

 1. ExpressVPN - Läs recension
 2. NordVPN - Läs recension
 3. Cyberghost - Läs recension
 4. PureVPN - Läs recension

P.S. Här är en fullständig lista över bästa VPN-tjänster (uppdaterad för 2018)

6. Bekräfta webbplatsens säkerhet (https vs. http)

Ett sätt att avgöra om en webbplats är pålitlig är om den har ett grönt hänglås i din webbläsares adressfält.

Det betyder inte bara att trafiken mellan dig och webbplatsen är krypterad, utan att domänens ägande har validerats. Även om domänvalidering är användbart, säger det ingenting om ägarens legitimitet.

Det finns en annan valideringsnivå för den som kallas Utökad validering. Organisationer måste bevisa sin identitet och sin legitimitet som ett företag innan de kan få EV-validering. Detta visas som ett grönt adressfält och låses i din webbläsare.

Chrome HTTP är inte säkert

Även om du är rigid på att följa god säkerhetshygien kan viss personlig information som du har laddat upp till Internet under din digitala livstid hamna i fel händer. Om det är en e-postadress som är en del av ett dataöverträdelse kan du få en automatisk avisering via en gratis tjänst som erbjuds av övervakningswebbplatsen Har jag blivit Pwned.

Det är också en bra idé att aktivera alla varningar som erbjuds av dina kreditkortsleverantörer och banker. Dessa varningar kommer att hålla dig underrättad om olika typer av aktivitet i dessa konton. Då, i händelse av en kompromiss, kan du svara på situationen på en gång.

7. Phishing-mejl och tips för att undvika dem

Phishing-exempelTror du utan tvekan att du vet hur du hittar ett phishing-mejl. Men gör du?

Phishing-mejl får en genomsnittlig klickfrekvens på cirka 10 procent eller högre, enligt en rapport som släpptes förra månaden av Wombat Security Technologies.

Och det finns många av dem. Om du inte klickar på en kan du klicka på den nästa.

Diligent publicerade nyligen resultaten från en undersökning angående vilka phishing-e-post som folk mest troligt klickade på.

Mer än 68 procent av människorna klickade på ett e-postmeddelande om det såg ut som om det kom från någon de känner. Och 61 procent skulle klicka på ett e-postmeddelande som hänvisade till sociala medier, till exempel ett som säger ”Såg du den här bilden av dig? LOL."

Personer som fick ett e-postmeddelande som såg ut som en inbjudan att få tillgång till en delad fil på en tjänst som Dropbox klickade in på den 38 procent av tiden.

Andra framgångsrika phishing-e-postmeddelanden var de som sa till användare att de måste göra något. Instruktioner / information som:

 • Behöver säkra sitt konto
 • Behöver en ny inloggning på sociala medier
 • Få uppträdande i domstol - domstolsmeddelandet finns i bilagan
 • Förklarades skattebetalning

Enligt Diligent skickas 156 miljoner phishing-mejl varje dag och 16 miljoner av dem upptäcks inte av skräppostfilter.

Så vad händer om du klickar på länken eller öppnar bilagan? Du får malware som är det.

Mer än 90 procent av phishing-e-postmeddelanden innehåller ransomware. Det här är program som infekterar din dator och krypterar alla dina filer. Hackarna ber dig sedan skicka pengar för att få dina filer tillbaka - men det finns ingen garanti för att de håller sitt löfte. De är ju kriminella!

Förra året tog ransomware hackare in mer än 1 miljard dollar från offren.

Du kan också smittas av skadlig programvara som spionerar på allt du gör, inklusive lösenord som du skriver på din webbbank. Annan skadlig kod tar över din dator och använder den för att skicka ut mer skräppost. Det bromsar din dator med potential att få dig till problem med din Internetleverantör.

Tips för att erkänna phishing
 • Stava eller grammatiska misstag. Verkliga företag anställer kopieringsredigerare för att kontrollera sina e-postmeddelanden innan de går ut.
 • Det använder inte ditt namn.
 • Det kommer från någon du inte känner, eller det hänvisar till en transaktion som är okänd för dig.
 • Den ber om din personliga information.
 • Det verkar för bra för att vara sant. Eller synd att vara sant.
 • Tonen är brådskande eller till och med hotande.
 • Returadressen för e-postmeddelandet eller webbadressen till länken ser inte rätt ut. I stället för att ta dig till MyBank.com till exempel går det till MyBank-this-is-real-we-swear.com.
 • Det ber dig om pengar eller en donation.
 • Det är så vagt som det kan vara, och det vill att du klickar på en länk eller laddar ner en fil för att få veta mer.

Med den konstant växande frekvensen av cyberbrott och bedrägerier på nätet förlorar människor miljarder och många har tappat sin identitet.

Den här guiden hjälper dig att undvika följande:

 • Identitetsstöld
 • Kreditkortsbedrägerier
 • Phishing-e-postmeddelanden
 • och mer.

Vi har påpekat 14 sätt att hålla din onlineaktivitet supersäker. I slutet av artikeln har vi granskat några experter inom IT-branschen som ger god inblick i framtiden.

8. Ladda ner programvara från betrodda källor

Otillförlitlig programvaraInternet är fylld med olika typer av programvara som du kan ladda ner och installera på din dator. Tänk på att inte alla nedladdningar är lika pålitliga.

En godkänd programuppdatering för ditt operativsystem (vanligtvis Windows eller macOS) är säkert säker att installera. På den andra sidan av spektrumet är en nedladdning från en billig utseende som lovar att rensa upp filerna på din dator att hålla sig borta från.

Se för att ladda ner kommersiella appar som köpts från säkra webbplatser och gratisappar från webbplatser med ett gott rykte (som Tucows och ZDNet, samt officiella resurser som Mac App Store). Om du är osäker på ursprunget till någon programvara, ladda inte ner eller installera den. Leta upp det på webben och kolla om recensioner och blogginlägg om programvaran från ansedda källor. Det tar inte lång tid att berätta om en mjukvara är äkta och pålitlig av webbgemenskapen.

9. Undvik fildelningswebbplatser och Torrent

Webbplatser som används för att säkerhetskopiera och synkronisera dina filer är i allmänhet bra att använda och är mycket säkrare än många människor tror. Men platser där du är aktiv i att dela innehåll med andra, fildelningswebbplatser för t.ex. har potential att äventyra din dator. Detta beror på att sådana webbplatser ofta handlar om delning av filer som inte är avsedda för delning.

Dessa filer kan vara filmer, programvara eller annat innehåll som har något kommersiellt, upphovsrättsskyddat värde. Någon som vill få kontroll över andras datorer kan lätt dela med sig något skurkprogram - kallad skadlig programvara. Detta skulle ge dem tillgång till din maskin om den skulle köras på ditt system.

Var då försiktig när du använder en tjänst som denna. Det är en självklarhet att det är en förnuftig sak att följa upphovsrättslagar i ditt land!

10. Slå på tvåfaktorautentisering när det är möjligt

Verifiering i två stegMånga av de mest webbplatser som är mest kritiska för våra liv: webbbanker, Gmail, Facebook etc. erbjuder tvåfaktorautentisering.

Detta betyder att om någon ser misstänksam ut på något sätt kommer de att kliva in. Så skulle det se ut som att du loggar in från en dator i Kina, och du har aldrig använt den datorn förut, och du har heller aldrig till och med lämnade din hemstad - ja, larmklockor kommer att ringa och de kommer att ingripa. Till exempel kan banken skicka en engångskod till din telefon eller skicka en kod till dig via e-post.

Om inte hackaren också på något sätt kom in i din e-post eller din telefon, kommer de att låsas från ditt konto.

Och om du någonsin tappar ditt lösenord, eller någon försöker kapa ditt konto, kan du gå igenom den andra godkännandemetoden för att återställa ditt lösenord och få tillbaka ditt konto.

Men tvåfaktorsautentisering är inte automatisk. Du måste ange ditt mobilnummer till din bank och du måste aktivera tvåfaktorn med Google och Facebook.

Om du inte har gjort det ännu - nu är det dags.

Enligt Pew-undersökningen sa 16 procent av de svarande att deras e-postkonton hade tagits över. Medan 13% sa att detta hade hänt till ett av deras sociala mediekonton.

Här är instruktionerna för de mest populära tjänsterna:

 • PayPal
 • Amazon
 • Google
 • Twitter
 • Facebook

11. Ändra dina lösenord efter en överträdelse

Prata om att byta lösenord efter ett intrång - du bör göra det.

Enligt Pew-undersökningen har 64 procent av amerikanerna personlig erfarenhet av ett större dataintrång.

Om du är en av dem, eller misstänker att du är det, gå och ändra dina lösenord. Börja med dina viktigaste webbplatser: bank-, kreditkort- och shoppingsajter. Gå sedan vidare till dina favoritwebbplatser på sociala medier.

Chansen är stor att du inte ens kommer ihåg alla platser där du har ett konto, rätt?

Gå tillbaka till föregående steg och installera en lösenordshanterare.

12. Överväg att använda kreditövervakning

En annan sak som brottslingarna kommer att göra om de får tillgång till din personliga information är att öppna nya konton i ditt namn. Du ser aldrig dessa uttalanden eftersom du inte vet att kontona till och med finns. Tja inte förrän du börjar bli jävlad av inkassobyråer och upptäcker att du inte längre har fått en kreditbetyg.

Tur då att det är mycket enkelt att skydda mot detta. och gratis.

Du kanske har hört att du har tillåtit en gratis rapport per år från var och en av kreditövervakningstjänsterna, så att du inte bry dig om det.

Nu finns det flera gratisalternativ där ute som låter dig kontrollera din kreditrapport när du vill, gratis utan att skada ditt kreditbetyg. Och de kommer också att skicka en varning om någon försöker öppna ett nytt kreditkonto i ditt namn.

Capital One och Discover Card erbjuder båda gratis online-kreditövervakning.

Min personliga favorittjänst är Credit Karma, och ett annat populärt alternativ är Credit Sesame.

 • Credit Karma
 • Upptäck kreditkort
 • Capital One CreditWise
 • Credit Sesame

13. Överväg att använda extra antivirusskydd & Lås din skärm

Nu bör du ha en idé om att INTE klicka på phishing-e-post är din första försvarslinje.

Men vad händer om du gör det, och skadlig kod börjar invadera din dator eller smartphone?

Med tur har du antivirus på plats för att fånga det.

Jag använder Avast, och det finns flera andra från mycket välrenommerade företag som inte kostar dig några pengar.

 • Avast
 • Avira
 • BitDefender

Du kan också få antivirusprogram för din smartphone. Men enligt Pew är det bara 32 procent av människor som har det.

Ett annat sätt att skydda din dator eller mobil enhet är att slå på lösenord eller PIN eller fingeravtryckslås.

Enligt Pew-undersökningen använder 28 procent av smartphoneägarna inte ett skärmlås eller någon annan säkerhetsfunktion för att begränsa åtkomsten till sin telefon.

De flesta människor säkrar inte heller sina bärbara datorer. Det är enkelt att en tjuv tar tag i din enhet och går med den och all data i den. Om du har konfigurerat det med automatiska inloggningar på dina finansiella webbplatser, e-post eller sociala mediekonton är du ännu mer sårbar.

Har du en kamera på din dator? Jag håller en Post-It över min, och Facebooks Mark Zuckerberg använder ett band. Det är en snabb och enkel lösning. Jag är glad att veta att någon främling inte ser att jag plockar ut spenat mellan mina tänder.

På grund av det stora antalet överträdelser i nyheterna nyligen är människor mer medvetna om cybersäkerhetsfrågor än någonsin tidigare, säger Pews Rainie.

"Men i det dagliga livet fungerar de inte som om det är ett centralt problem", sade han. "Det är en paradox."

14. Var uppmanad att uppdatera ditt operativsystem och programvara

Håll din dator uppdateradNär ett företag upptäcker att det finns ett säkerhetsproblem i sin programvara skickar det ut en uppdatering.

Vissa program gör automatiska uppdateringar utan att be om tillstånd. Men många operativsystem och applikationer frågar först.

De flesta godkänner inte uppdateringen direkt. Med tanke på valet är det bara 32 procent av människor som väljer att få sina appar uppdatera automatiskt. Av resten kör 38 procent uppdateringarna när det är bekvämt och 10 procent installerar aldrig appuppdateringar alls.

När det gäller stora uppdateringar, som telefonoperativsystemet, väntar 42 procent tills det är bekvämt, enligt Pew-undersökningen, och 14 procent uppdaterar det aldrig.

Det är ett problem. När hackare får reda på att det finns en säkerhetsproblem, rusar de ut för att dra nytta av det innan alla uppgraderar. Ju längre tid du tar, desto mer riskerar du.

Så varför uppdaterar inte folk direkt?

"Det kan strikt handla om bekvämlighet och kontroll", säger Pews Rainie. ”Vissa människor tror att jag vill göra uppdateringar på min egen tid. Eller så vill jag inte bränna igenom till mitt datahus. "

15. Använd kända webbplatser

De flesta varumärken e-handelswebbplatser, som Amazon, har bra säkerhetssystem på plats och kan gärna återbetala dina pengar om något går fel.

Scammare dyker fortfarande upp trots lovande varor som de inte levererar. Kontrollera betyg och kundrecensioner innan du gör ett köp.

Som en extra försiktighetsåtgärd, om du betalar med ett kreditkort, kan du också låta dem vända avgifterna om det visar sig att det finns ett problem.

Chrome HTTP är inte säkertBesök inte en shoppingwebbplats som inte har ett GRÖNT certifikat i webbläsarens båge. Det betyder att de inte krypterar dina kreditkortsdata.

16. Använd inte WiFi utan säkerhet

De flesta trådlösa routrar - enheter som delar internetsignalen runt ditt hem eller kontor - kommer att användas för att använda en form av kryptering som behöver ett lösenord för att du ska kunna ansluta till WiFi-nätverket. Även om detta är ont, är det ett säkert sätt att se till att du inte gör det lätt för andra att gå med i ditt trådlösa nätverk. Om du inte gör det skulle de kunna få obehörig åtkomst till någon av datorerna eller enheterna i nätverket.

När du är hemma eller på kontoret kan du ansluta till en offentlig WiFi-hotspot. Dessa har ofta sina egna sammanfogningskriterier (ett behov av att registrera eller ange ett lösenord, till exempel), men vissa WiFi-nätverk är helt öppna. Att ansluta till sådana nätverk är vanligtvis en dålig idé. Det är bäst att välja ett säkert nätverk istället eller förlita sig på din enhets anslutning till din mobiloperatör.

Ett alternativ är att använda en Virtual Private Network (VPN) -app som ExpressVPN (granskning). Detta gör att du kan skapa en säker anslutning även när du har anslutit dig till ett oskyddat WiFi-nätverk.

Sådana appar är idealiska för Android och iOS. För mer omfattande recensioner, ta en titt på våra VPN-recensioner.

17. Säkerhetskopiera dina data

Det är avgörande att hålla din dator skyddad från omvärlden, men det är viktigt att komma ihåg att du lagrar data - det är filer, dokument, bilder, musik, videor - av en anledning: att använda dem. Det sista du vill är att hårddisken inuti din dator misslyckas och att du tappar någon eller all värdefull information. Så vad ska man göra? Den bästa åtgärden är att få på plats en säkerhetsrutin. Det betyder att hitta ett sätt att kopiera din information till en säker plats så att du inte litar på din dators hårddisk ensam.

Du kan göra säkerhetskopior till en extern hårddisk, till exempel en som är ansluten till datorn via en USB-kabel.

Fler och fler människor vänder sig nu till molnbackup. Cloud-säkerhetskopior ger dig ett säkert sätt att överföra data över Internet till en tjänst som Dropbox.

För bästa skydd använder du en kombination av fysiska och molniga säkerhetskopior. Om du gör det kommer dina uppgifter att vara säkra även om en katastrof skulle strejka. En tjänst som Acronis kan passa dig om du vill gå igenom hybridbackvägen.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me