Odpravljanje težav z VPN

21 načinov za pospešitev vpnNavidezna zasebna omrežja (VPN) imajo veliko prednosti, vendar lahko trpijo tudi zaradi nekaterih zelo motečih težav. Nefunkcionalni VPN je vnet, polfunkcionalni pa ni nič boljši.


Ko je vaš VPN počasen, se ne bo povezal, ne bo mogel vzpostaviti povezave ali se bo zrušil, lahko nekatere težave odpravite. Poglejmo.

Skoči na povezave / Kazalo:

  • popravki za a počasna VPN povezava
  • popravi za VPN, ki se ne bomo povezali
  • popravi za VPN, ki nenehno prekinja povezavo
  • popravi za VPN, ki kar naprej se sesuje

Popravljanje VPN-ja, ki upočasni vašo hitrost interneta

VPN-ji bodo vašo povezavo vedno počasnejši, vendar ne bi smeli povzročiti velikega padca hitrosti. Če je vaša povezava tako počasna, da otežuje brskanje, je čas za ukrepanje.

1. Uporabite hiter, vrhunski VPN

Če imate brezplačen VPN, boste skoraj prepričani, da boste pri svoji povezavi dosegli precej počasne hitrosti. Razumljivo, da ponudniki VPN dajejo prednost svojim strankam, ki plačujejo. Četudi pravijo, da je njihov brezplačni VPN hiter kot plačljiva možnost, boste morda ugotovili, da se ne strinjate.

Obstaja veliko cenovno dostopnih VPN z ustrezno visokimi hitrostmi, in če ga še niste nadgradili, ga toplo priporočamo. Morda boste videli, da se hitrosti hitro povečujejo.

NordVPN je eden najbolj zanesljivih ponudnikov VPN, ki smo ga našli (od 78, ki smo jih preizkusili). Celoten pregled njih lahko preberete tukaj.

2. Spremenite strežnike

Razmislite o menjavi strežnikovStrežnik, ki ga uporabljate za svojo povezavo VPN, lahko močno spremeni hitrost povezave, ki jo dobite. Čim bližje ste strežniku, s katerim se povezujete, tem hitrejše boste (skoraj v vsakem primeru). Izboljšane hitrosti lahko dobite tudi s strežnikov, ki se ne uporabljajo tako pogosto.

Večina odjemalcev VPN olajša menjavo strežnikov. Odprite stranko, izberite nov strežnik in potrdite svojo izbiro. Nato lahko zaženete hitrostni preizkus ali nadaljujete z brskanjem in preverite, ali novi strežnik deluje hitreje.

Če prek usmerjevalnika vodite VPN, je postopek morda bolj zapleten in se lahko razlikuje, odvisno od vašega ponudnika VPN. Če se spomnite postopka, skozi katerega ste nastavili VPN usmerjevalnika, boste verjetno dostopali do nastavitev usmerjevalnika in spremenili strežnik, do katerega dostopate. Če se ne spomnite postopka ali se je kar koli spremenilo, preglejte navodila za uporabo vdelane programske opreme usmerjevalnika in VPN-ja..

3. Spremenite vrata

Povezava med računalnikom in strežnikom VPN uporablja omrežna vrata na vašem računalniku. Na to pristanišče lahko razmišljate tako kot na fizično pristanišče; vaš računalnik usmerja promet s strežnika VPN na določeno pristanišče in promet iz drugih krajev v druga pristanišča. Pomaga, da je promet iz različnih virov ločen.

Čeprav lahko mislite, da so vsa vrata tako hitra kot vsaka druga, boste morda presenečeni, ko boste ugotovili, da bo občasno spreminjanje vrat, na katere je povezan vaš VPN, pomagalo. Nekateri ponudniki internetnih storitev upočasnijo promet na določenih pristaniščih, včasih pa boste opazili, da so nekatera vrata brez očitnega razloga hitrejša od drugih. Poskusite preklopiti svojo povezavo VPN prek različnih vrat, da preverite, ali obstajajo hitreje.

4. Spremenite protokole IP

Večina VPN-jev vam omogoča povezovanje prek protokola za nadzor prenosa (TCP) ali protokola uporabniškega programa (UDP). TCP se pogosteje uporablja prek interneta, saj vključuje odpravljanje napak, če je težava s povezavo ali pa so nekateri podatki poškodovani, je prenos še vedno uspešen in računalnik, ki pošilja, ve, da pošlje vse, kar ni pravilno prišlo..

UDP, čeprav ni tako pogost, je opazno hitrejši kot TCP. Ne omogoča odpravljanja napak, tako da če se nekaj izgubi med prevozom, podatkov ne bo ponovno poslal. S tem se skrajša čas, potreben za prenos informacij, lahko pa se ustvari tudi manj zanesljiva povezava.

Spreminjanje teh dveh protokolov vam lahko pomaga doseči večje hitrosti, še posebej, če boste prešli iz TCP v UDP. Pazite pa na slabo kakovost povezave.

5. Spremenite protokole za uglaševanje VPN

spremenite protokole VPNMedtem ko OpenVPN na splošno velja za najboljši protokol za promet z VPN, včasih pride do uporabe L2TP / IPSec. Čeprav ne zagotavlja toliko varnosti in nima toliko funkcij, je možno tudi, da bo zdrsnil s filtri, ki upočasnijo promet OpenVPN.

Če VPN uporabljate zaradi varnosti ali zasebnosti, ne priporočamo uporabe L2TP / IPSec, če mu lahko pomagate. Če samo poskušate preseči omejitve regije, bo delovalo. Vendar ne bo tako varno.

6. Onemogočite lokalno varnostno programsko opremo

Ponovno to ne priporočamo rahlo, in če se mu lahko izognete, bi morali. Če pa vaš protivirusni program skenira vse odhodne pakete, ki jih pošljete, lahko to upočasni vašo povezavo. Začasno ga onemogočite in preverite, ali pospeši vašo povezavo.

Popravljanje VPN-ja, ki se ne bo povezal

Ko se vse želite povezati z internetom, ne da bi bili izpostavljeni nadzoru, cenzuri ali blokiranju regij, je VPN, ki se ne bo povezal, velika bolečina. Tukaj je opisano, kako lahko odpravite težavo.

1. Prepričajte se, da ste (in strežnik) na spletu

Najenostavnejše stvari je najlažje spregledati. Če se odjemalec VPN ne povezuje, poskusite odpreti spletno mesto, ne da bi se povezali prek VPN-ja, da preverite, ali vaša internetna povezava deluje. Če ni, znova zaženite usmerjevalnik tako, da ga 30 sekund odklopite in ponovno priklopite. Če je internet še vedno vklopljen, je morda težava na koncu vašega ponudnika internetnih storitev..

Preverite tudi spletno mesto ponudnika VPN in se prepričajte, da strežnik, s katerim se poskušate povezati, ni vklopljen. Vsak čas se strežnik VPN prekine za vzdrževanje - ali samo zato, ker strežniki niso stoodstotno zanesljivi - in morali se boste povezati z drugim ali počakati nekaj časa.

2. Prepričajte se, da sta vaše uporabniško ime in geslo pravilna

V mnogih primerih vaša nezmožnost povezovanja izvira iz zelo preproste težave: napačno ste vnesli geslo. Ali pa ste namesto uporabniškega imena vnesli svoj e-poštni naslov. Če se prikaže napaka pri preverjanju pristnosti, je verjetno povezana z eno od teh dveh težav.

Znova vnesite uporabniško ime in geslo. Če to ne deluje, poskusite ponastaviti geslo in poskusite znova vzpostaviti povezavo..

3. Spremenite vrata

Ponovno se poskusite povezati z VPN prek drugega vhoda. Nekateri ponudniki internetnih storitev in omrežij blokirajo promet na določenih vratih in lahko zavrnejo vašo zahtevo po povezavi VPN.

Preverite dokumentacijo svojega VPN-ja in preverite, ali predlaga ali zahteva povezave na določenih vratih.

4. Poskusite se povezati v drugačnem omrežju

Včasih problem ni s tabo, ampak s VPN. Eden najboljših načinov za preverjanje tega je, da se pridružite drugemu omrežju. Poskusite lahko v bližini javnega mesta Wi-Fi, kot je kavarna ali trgovina z živili, brezžično omrežje prijatelja ali javna dostopna točka.

Če ugotovite, da se lahko povežete v drugem omrežju, boste vedeli, da je nekaj, kar je tisto, kar povzroča vašo težavo. Preverite nastavitve wifija in interneta, če želite ugotoviti, kaj vas ovira pri prijavi.

Popravljanje VPN-ja, ki ohranja prekinitev povezave

Morda se še bolj draži, kot če se ne morete povezati s svojim VPN, uspešno povežete in nato izpustite. Še posebej, če se zgodi vedno znova. Tukaj je treba storiti.

1. Začasno onemogočite požarni zid

Kako vklopiti požarni zid v operacijskem sistemu Windows 10Čeprav so požarni zidovi pomembni varnostni ukrepi, lahko povzročijo tudi nekaj težav z omrežji VPN. Verjetno bodo upočasnili vašo povezavo, in če postane dovolj počasna, se lahko povezava VPN preprosto izklopi.

Skratka, požarni zidovi skenirajo podatke, ki prihajajo in izhajajo iz vašega zasebnega omrežja, kjer se povezujejo na širši internet. In če vidi nekaj, česar ne bi smelo biti, prepreči prenos. Nekateri požarni zidovi težko sledijo prometu z VPN.

2. Povežite se s strežnikom v bližini

Včasih težava, ki vas povzroči, da prekinete povezavo, ni z vami, temveč s ponudnikom VPN. Če strežnik ne deluje normalno, boste morda prekinjeni. Poskusite se povezati z drugim strežnikom, po možnosti bližnjim, da preverite, ali imate boljšo povezavo.

3. Spremenite protokole

Včasih bodo nekateri protokoli VPN težko ohranili močno povezavo. Če uporabljate OpenVPN (ki ga običajno priporočamo), poskusite povezati prek L2TP / IPSec; če ste že na L2TP, poskusite OpenVPN. Lahko poskusite tudi s PPTP, čeprav je to manj idealno.

Ponovno priporočamo, da se držite OpenVPN-ja, kadar koli lahko, ker je najbolj varen od teh treh običajnih protokolov za povezavo. Če lahko VPN uporabljate samo na L2TP, to ni velika težava, kadar pa je to sploh mogoče, uporabite OpenVPN.

Prehod iz UDP v TCP (ali obratno), kot je razloženo zgoraj, lahko tudi pomaga.

4. Povežite se prek Etherneta

Čeprav to ni običajno, je mogoče, da nekaj na ravni usmerjevalnika v vašem omrežju povzroči težave pri povezavi, kar vam bo odvzelo VPN. Težavo lahko rešite s priključitvijo neposredno v vtičnico z ethernetnim kablom.

Težave so pogosto v situaciji, imenovani "dvojni NAT", kar se lahko zgodi, če imate en usmerjevalnik za drugim. To se lahko zgodi, če imate različne usmerjevalnike za različne naprave ali drug usmerjevalnik, povezan s ponudnikom internetnih storitev.

Skratka, morali boste omogočiti način mostu, da dva usmerjevalnika delujeta skupaj. Kako se bo to zgodilo, bo odvisno od vašega usmerjevalnika, zato boste morali vkopati v dokumentacijo. Za hitro razlago premostitve wifija si oglejte ta uvod v Lifewireu.

5. Spremenite DNS strežnike

Spremeni DNSObčasno vam lahko z uporabo DNS strežnika, ki ni privzeti, ki ga ponuja vaš VPN, ostanete povezani. Številni VPN-ji ponujajo svoje DNS-storitve za dodatno zasebnost, vendar se to včasih lahko zmede z vašo povezavo.

Vsak VPN bo imel različne korake, potrebne za spreminjanje strežnikov DNS. Mnoge od njih vsebujejo možnosti, ki kažejo na primer »Uporabljajte samo strežnike VPN DNS, ko ste povezani.« To možnost boste morali izklopiti.

Z uporabo drugih DNS strežnikov boste morda nekoliko bolj občutljivi na puščanje DNS, vendar če ne morete ostati dovolj dolgo povezani, da bi lahko kaj naredili, je to verjetno izklop, ki ga želite storiti.

Popravljanje zrušitev programske opreme VPN

Kot vsaka druga programska oprema se lahko tudi vaš VPN odjemalec zruši. Če se to zgodi vsake toliko v velikem času, vas najbrž ne skrbi. Če pa imate pogosto zrušitve in moti vašo izkušnjo brskanja, boste želeli ukrepati.

1. Prepričajte se, da imate najnovejšo različico programske opreme

Ponudniki VPN sodelujejo z razvijalci in tako zagotavljajo, da je njihova programska oprema čim bolj stabilna in učinkovita. Če ne imate najnovejše različice, boste morda imeli nekaj težav s stabilnostjo.

Če je to sploh mogoče, dovolite samodejne posodobitve programske opreme VPN. Pojdite v nastavitve odjemalca VPN in preverite, ali je to mogoče. V nasprotnem primeru redno preverjajte, ali obstajajo posodobitve.

2. Zaprite Druge aplikacije

Če imate odprtih veliko drugih aplikacij, vam lahko povzročijo težave z odjemalcem VPN, še posebej, če uporabljate starejši računalnik. Zaprite vse, česar ne potrebujete.

3. Znova zaženite računalnik

Včasih izklop in ponovno vklop težave dejansko reši težavo. Znova zaženite računalnik in se prepričajte, da so bile uporabljene vse posodobitve in da so bili napačni postopki umaknjeni.

4. Znova namestite odjemalca VPN

Če pride do najslabšega, izbrišite in znova namestite odjemalca VPN.

Hitro rešite težave s svojim VPN

Če vaš VPN ne deluje, je v vašem interesu, da težavo hitro rešite. Preprosto izstopite iz navade, če želite zagnati svoj VPN vsakič, ko želite vzpostaviti internet.

Toda to vas izpostavlja več vprašanj glede nadzora in varnosti. Če vaš VPN ne deluje, ga takoj odpravite - veseli boste.

Če še vedno ne morete popraviti svoje VPN povezave, ne oklevajte in pustite komentar ter poskusili bomo pomagati!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me