Nastavitev usmerjevalnika VPN: The Ultimate Guide

Za povprečnega uporabnika interneta je uporaba storitve VPN veliko.


Z zagotavljanjem šifrirane izkušnje brskanja vam VPN-ji omogočajo, da zaobidete regionalne internetne omejitve, zaščitite svoje podatke pred hekerji, prihranite denar pri stroških, kot so letalske karte ali najem avtomobilov in med drugim brskate z različnih lokacij..

Toda manj ljudi se zaveda prednosti povezovanja VPN s svojim usmerjevalnikom.

To vam omogoča, da vse svoje naprave povežete z zasebnim omrežjem prek povezave Wi-Fi.

Kako pa ustvarite usmerjevalnik VPN?

 • Zakaj Router + VPN = WIN?
 • Kako izbrati usmerjevalnik VPN
 • Kako izbrati ponudnika VPN
 • Korak za korakom: Kako vzpostaviti VPN na usmerjevalniku

Popolno razkritje: Če želimo nadoknaditi čas in denar, porabljen za testiranje VPN-jev, uporabljamo partnerske povezave. Vendar nikoli ne priporočamo VPN storitve v zameno za denar - tukaj najdete podroben postopek pregleda.

Zakaj Router + VPN = WIN?

Če ste še vedno novi v zasebnih omrežjih VPN ali še vedno uporabljate brezplačno brskalniško storitev VPN, se vam zdi morda preskok vlaganje v novo nastavitev usmerjevalnika za vaš računalnik. In to je razumljivo: to je velika naložba in veliko se je naučiti, če niste seznanjeni s tehnologijo.

Da bi olajšali svoj um, je treba opozoriti, da so stroški vzdrževanja mesečne naročnine, ko kupite usmerjevalnik, zelo dostopni (od 5 do 8 USD na mesec, tudi če uporabljate premium VPN, kot je NordVPN), kar je majhna cena plačati za svojo zasebnost in varnost.

Kljub temu še vedno pomaga ugotoviti, kakšne prednosti ponuja usmerjevalnik VPN. Nekatere prednosti namestitve VPN na vaš usmerjevalnik so:

1. Storitev VPN ves čas deluje in deluje

Navidezna zasebna omrežja (VPN), ki jih lahko naložite v storitev in brskalnik, zahtevajo, da se v storitev prijavite vsakič, ko želite do njih. Storitev VPN je privezana na usmerjevalnik in storitev deluje nenehno, zato prijava ni več potrebna.

2. Lahko povežete več naprav

Vsebine VPN na podlagi brskalnika zahtevajo, da se vsakič, ko dostopajo do vašega zasebnega omrežja, ročno prijavite v vsako napravo. Če ne uporabljate usmerjevalnika VPN, boste morali vsakič, ko želite dostop do VPN, vstaviti svoje poverilnice za prijavo..

Ko na usmerjevalniku nastavite VPN, se morate prvič prijaviti, tako kot tradicionalno omrežje Wi-Fi. To velja za vsako napravo, ki jo povežete z usmerjevalnikom VPN.

3. Zagotavlja večjo varnost za vse naprave

Vsaka naprava, ki se poveže z Wi-Fi-jem usmerjevalnika, prejme ugodnosti, ki jih zagotavlja vaš VPN. To pomeni, da boste vsakič, ko boste imeli prijatelje ali želeli uporabljati več naprav hkrati (na primer pametni televizor, pametni telefon in prenosni računalnik), vse vaše naprave preusmerili prek VPN-ja, kar zagotavlja zasebno brskanje.

Edina pomanjkljivost je pasovna širina: Pri več napravah, povezanih v isti vir VPN, bi morali pričakovati počasnejšo internetno povezavo. Koliko se bo upočasnilo, je odvisno od več dejavnikov, na primer, kdo je vaš ponudnik VPN in hitrosti povezave.

Zdaj, ko smo opisali prednosti nakupa usmerjevalnika VPN, poglejmo, na kaj morate biti pozorni pri nakupu.

Kako izbrati usmerjevalnik za povezavo VPN-ja

Kako izbrati usmerjevalnik za povezavo s svojim VPNKako izbrati usmerjevalnik za povezavo s svojim VPN

Pri iskanju usmerjevalnika VPN je tisto, kar resnično iščete, usmerjevalnik, ki lahko poganja odjemalsko programsko opremo VPN.

Kot odjemalec VPN ima vaš usmerjevalnik - in katera koli naprava povezana z njim - neposreden dostop do strežnika VPN. Če želite določiti, ali je usmerjevalnik združljiv z zasebnim omrežjem VPN, se obrnite na priročnik usmerjevalnika ali ga preprosto poiščite.

Če uporabljate ISP modem (ponavadi prihajajo kot kombinirani usmerjevalnik in modem), potem najverjetneje ne boste mogli uporabljati usmerjevalnika kot odjemalca VPN. V tem primeru bi morali kupiti dodaten usmerjevalnik, ki je združljiv z VPN, in ga povezati s trenutnim usmerjevalnikom, vendar se bomo tega nadalje dotaknili pozneje.

Ne glede na primer, je treba opozoriti, da večina usmerjevalnikov, kupljenih v trgovini, ni vnaprej nameščena z VPN, in kar je še pomembneje, da vsi usmerjevalniki ne morejo poganjati programske opreme VPN. Zato morate vedeti, kaj se dogaja tam, da se boste lahko informirano odločili.

Obstaja več možnosti usmerjevalnika VPN, ki lahko opravijo delo, vključno z:

A) Vnaprej utripajoči usmerjevalniki

Vnaprej usmerjeni usmerjevalnik VPN

Najlažja možnost za navdušene navdušence nad VPN in novinci je nakup predhodno utripajočega usmerjevalnika VPN. S tem lahko preskočite zapleten postopek utripa (več o tem izrazu spodaj) ustrezne vdelane programske opreme na vaš VPN, ki se razlikuje glede na vrsto usmerjevalnika in njegove lastnosti.

Nakup vnaprej nameščenega usmerjevalnika VPN vas bo stal nekoliko več. To je zato, ker podjetja, kot so Flashrouters, ki prodajajo le vnaprej utripajoče usmerjevalnike, skrbijo za namestitev namesto vas. Skupaj s funkcijami, kot so šifrirani plug-and-play in povečanimi zmogljivostmi, se cenovna markacija dobro splača.

B) Usmerjevalniki, ki so združljivi z VPN

Usmerjevalnik, ki je združljiv z VPN

Druga enostavna možnost je nakup usmerjevalnika, ki podpira vdelano programsko opremo VPN, izven škatle. Ti usmerjevalniki so že vnaprej nameščeni z osnovno programsko opremo, ki se že lahko poveže z različnimi strežniki VPN. Če imate zmogljivosti VPN, vam ne bo treba bliskati nove strojne programske opreme ali povezati takšnega usmerjevalnika s sekundarnim usmerjevalnikom.

Večina usmerjevalnikov, ki so združljivi z VPN, omogoča povezavo s širokim naborom različnih VPN strežnikov in običajno podpirajo protokol OpenVPN, kar vam daje prednost pri uporabi skoraj katerega koli ponudnika VPN, ki ga želite.

C) Flash usmerjevalnik z novo programsko opremo VPN

Flash usmerjevalnik s programsko opremo VPN

Zadnja možnost in najbolj zapletena je, da usmerjevalnik utripate z novo strojno programsko opremo. Da pojasnimo, izraz "utripa" pomeni namestitev nove strojne programske opreme; "Firmware" je operacijski sistem znotraj vašega usmerjevalnika, ki določa, kakšne so njegove zmogljivosti in / ali omejitve.

Če želite, da vaš usmerjevalnik deluje kot VPN odjemalec, ga morate bliskati z novo strojno programsko opremo. Obstajata dve najpogostejši in uveljavljeni vrsti strojne programske opreme DD-WRT in Paradižnik.

DD-WRT in Tomato sta odprtokodna programska oprema drugih proizvajalcev, ki je na voljo brezplačno na spletu in vsaka ima svoje prednosti in slabosti. Najprej pa poglejmo, kaj imajo skupnega. Tako DD-WRT kot paradižnik lahko:

 • Razširite svoj brezžični domet
 • Uredite pasovno širino 
 • Izboljšajte varnost 
 • Dostop do več protokolov VPN 
 • Med drugim onemogočite proizvajalca na prostem 

Tu se razlikujejo:

DD-WRT je bolj dostopen in na voljo v več napravah kot Tomato. Kar zadeva ekskluzivne funkcije, DD-WRT uporabnikom omogoča, da prilagodijo moč svojega Wi-Fi signala, upravljajo nastavitve kakovosti storitve, da dajo prednost določenim vrstam prometa, od daleč dostopajo do domačega omrežja in še več.

Paradižnik ponuja boljše možnosti spremljanja pasovne širine, omogoča do dva strežnika VPN hkrati in ponuja uporabniku prijaznejši vmesnik. Prav tako se bolje poveže z različnimi ponudniki storitev VPN, vendar ni podprta na toliko usmerjevalnikov. Če si želite ogledati poglobljeno primerjavo obeh vrst strojne programske opreme, si lahko ogledate članek Flashrouterja tukaj.

Če želite biti jasni, če v spletu iščete DD-WRT ali Tomato, lahko ugotovite, da boste našli zavajajoče, saj boste naleteli na rezultate, kot sta "DD-WRT router" ali "Tomato router". Programska oprema za paradižnik je bila prvotno narejena za posebne vrste brezžičnih usmerjevalnikov.

Ti modeli podpirajo določeno vdelano programsko opremo, vendar jih je običajno treba prepletati z novo strojno programsko opremo, da se najprej znebite usmerjevalnika svoje programske opreme. Če želite usmerjevalnik, ki podpira DD-WRT, morate preveriti bazo podatkov DD-WRT; v nasprotnem primeru lahko kupite usmerjevalnik, ki ni združljiv z vdelano programsko opremo, ki se bo zlomil - ali "opeko" - usmerjevalnik, če ga boste bliskovito zasledili.

Kako izbrati ponudnika VPN za usmerjevalnik

Izberite ponudnika VPNIzbira ponudnika VPN za usmerjevalnik

Najprej stvari.

Če že plačujete premium VPN, super! Če ne, je čas za nekaj raziskav.

Večino VPN-jev (kot so NordVPN in ExpressVPN) je mogoče enostavno namestiti na usmerjevalnike DD-WRT ali Tomato.

Drugi, kot je Hotspot Shield, ne delujejo tako enostavno.

Pri ponudniku VPN je treba iskati dva ključna vidika: hitrost in dostopna spletna podpora. Vaše zasebno omrežje bo upravljalo vse, od pretakanja do prenašanja, igranja iger itd., Zato je pomembno, da izberete ponudnika, ki bo opravil težko dvigovanje. Če želite olajšati svoje življenje, pomaga tudi, če vam ponudnik ponuja spletne vadnice za začetek.

Na splošno boste želeli preveriti tudi lokacije strežnika ponudnika VPN, poročila o hitrosti in ali vzdržujejo dnevnike ali ne. Če pa se ne želite sami poglabljati v to raziskavo, si lahko preberete naš pregled o najboljših VPN-jih leta 2018.

Čeprav lahko izbiramo med številnimi ponudniki, bomo v tem članku uporabili storitev NordVPN. Da bi bilo jasno, NordVPN ni proizvajalec usmerjevalnikov; preprosto nudijo storitev VPN, ki deluje v povezavi z izbranimi modeli usmerjevalnikov.

Storitev NordVPN poenostavi postopek namestitve. Njihova aplikacija Flashrouters se enostavno priključi na katerikoli usmerjevalnik DD-WRT in opravi delo za vas. Tu je njihov vodnik.

Kako nastaviti usmerjevalnik na VPN

Kako nastaviti usmerjevalnik na VPNNastavitev VPN-ja na usmerjevalniku

Zdaj, ko ste našli ponudnika VPN-ja, boste želeli slediti navodilom, ki jih posredujejo na svojem spletnem mestu.

 • Če je vaš usmerjevalnik že združljiv z vašim VPN, se preprosto prijavite in konfigurirajte, da se bo povezal s strežniki ponudnika VPN. Naš primer, NordVPN, ima podrobne vadnice usmerjevalnika za vsak usmerjevalnik in vdelano programsko opremo, ki jo podpirajo.
 • Če vaš usmerjevalnik ni združljiv z VPN izven škatle, vendar je združljiv z DD-WRT ali Tomato, ga boste morali pred namestitvijo VPN-ja bliskati in namestiti novo izbrano programsko opremo. To je daljši postopek, vendar tudi ni preveč zapleten.

V tej vadnici bomo kot primer uporabljali varnostno aplikacijo FlashVrouter NordVPN. Sledite našemu navodila po korakih spodaj.

1. korak: Prenesite programsko opremo za usmerjevalnik

Ko se odločite, ali želite uporabljati DD-WRT ali Tomato, lahko prenesete vdelano programsko opremo, tako da jo lahko postavite na usmerjevalnik. Najprej ga boste morali prenesti, ker usmerjevalnik ne bo deloval, ko je utripal in preden boste namestili novo strojno programsko opremo.

Kliknite tukaj in preverite, ali je vaš usmerjevalnik združljiv z DD-WRT. Ista povezava vam bo zagotovila tudi prenos za vaš model usmerjevalnika.

Ogromno število vilic paradižnika težje odgovarja, ali je vaš usmerjevalnik podprt. Googling imena vašega usmerjevalnika in Tomato vam bo morda pomagal ugotoviti, ali lahko Tomato uporabljate s svojo napravo.

2. korak: Priključite usmerjevalnik

Sestavite usmerjevalnik. Čeprav se vaša nastavitev razlikuje glede na vaš model usmerjevalnika, je priporočena naprava za večino modelov dva usmerjevalnika in internetna povezava.

Za pravilno nastavitev obeh usmerjevalnikov je prva stvar, ki jo morate narediti, konfigurirati svoj primarni usmerjevalnik, da bo omogočil prehod VPN. Če aktivirate to funkcijo, dovolite, da katera koli naprava, povezana s primarnim usmerjevalnikom, zažene programsko opremo za odjemalce VPN. Ko je aktiviran, morate povezati svoje primarne in sekundarne usmerjevalnike.

Osnovna namestitev poteka tako:

 • Priključite Ethernet kabel v Vrata LAN na vašem primarnem usmerjevalniku in ga povežite z WAN ("Internet") pristanišče na vašem sekundarnem usmerjevalniku VPN.
 • Poveži svoje primarni usmerjevalnik do računalnika z uporabo drugega ethernetnega kabla, tako da ga povežete Vrata LAN v računalnik Vrata LAN.

usmerjevalnik vpn žična nastavitev

Če uporabljate brezžično povezavo, preverite, ali je glavni usmerjevalnik povezan z internetom:

nastavitev brezžičnega usmerjevalnika vpn

Obe konfiguraciji omogočata, da vaš usmerjevalnik VPN prek internetne povezave vašega osnovnega usmerjevalnika vrne piggyback.

Opomba: Čeprav je priporočljivo uporabljati dva usmerjevalnika, ga ne potrebujejo vsi usmerjevalniki. Na primer, nekateri usmerjevalniki Linksys lahko in morajo biti postavljeni kot vaš edini primarni usmerjevalnik.

3. korak: Flash usmerjevalnik

Zdaj, ko so usmerjevalniki povezani in je nova programska oprema pripravljena, je čas, da jih bliskovite. Vsak usmerjevalnik deluje drugače in ga bo treba drugače utripati. Če vaš uporabniški priročnik nima utripajočih navodil, boste zagotovo lahko našli navodila v spletu.

4. korak: Povežite svoj VPN

Ko vaš usmerjevalnik deluje z DD-WRT ali Tomato, ga lahko povežete s ponudnikom VPN. Ta navodila so lahko odvisna od vašega ponudnika VPN, zato bomo uporabili svoj primer, NordVPN. Zelo enostavno povežejo vaš DD-WRT usmerjevalnik na njihovo storitev. Preprosto kliknite to vadnico, da dobite njihovo aplikacijo.

Zdaj bi morali biti povezani!

5. korak: Kako uporabljati vaš usmerjevalnik VPN

Uporaba novega usmerjevalnika VPN in spreminjanje nastavitev je lahko enostavno ali težko, odvisno od izbrane programske opreme. Če ste uporabili naš primer, pa je spreminjanje nastavitev enostavno. Lahko jih celo spremenite s svojo mobilno napravo!

Ko se prijavite, lahko z aplikacijo Flashrouter NordVPN uporabite:

 • Spremenite strežnik
 • Spremenite svojo državo
 • Preklopite funkcijo stikala za ustavljanje

Nadgradnja na usmerjevalnik VPN se morda zdi velik preskok, še posebej, če ste že uporabljali brezplačne VPN-je brskalnika. Če pa ste resni glede svoje zasebnosti in želite najvarnejšo možno brskalniško izkušnjo, potem je treba doplačati.

Čeprav je postavljanje lahko težavno, je največji vir internet. Ne pozabite: vaša nastavitev se bo razlikovala glede na dejavnike, ki smo jih obravnavali v članku, na primer, kakšen usmerjevalnik kupite in ponudnika VPN, ki ga izberete. Bodite temeljiti, nadaljujte korak za korakom in vaše zasebno omrežje naj bo takoj vzpostavljeno!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me