Kaj je VPN?

Kaj je VPNVPN-ji se lahko na začetku zdijo zapleteni, vendar so dejansko enostavni za uporabo.


Demistificirali jih bomo, kaj lahko storijo za vas, zakaj jih resnično uporabljate in kako vse delujejo pod pokrovom.

Poleg tega vam bomo na poti podali nekaj priporočil, da vam bomo pomagali izbrati najboljši VPN za svoje potrebe.

 • Tu je naš seznam najboljših VPN storitev.

Vodnik za začetnike o razumevanju VPN-jev

 1. Kaj je VPN
 2. Kako deluje VPN
 3. Kako varen je VPN
 4. Ali je uporaba VPN zakonita?
 5. Ali me VPN naredi popolnoma anonimnega na spletu
 6. Politike beleženja VPN
 7. Brezplačen VPN proti plačljivemu VPN
 8. Ali lahko uporabim VPN za hudourništvo
 9. Ali lahko uporabim VPN za gledanje Netflixa in Huluja
 10. Ali VPN deluje v napravah Android in iOS
 11. Ali VPN deluje na Kodi / SmartTV
 12. Kako namestim VPN na moj usmerjevalnik
 13. VPN & Tor - Kako jih uporabljati skupaj
 14. IP pušča in ubija stikala
 15. Kdaj uporabljati VPN
 16. Kdaj ne uporabljati VPN

Kaj je VPN?

Vodnik za začetnike Kaj je VPN

A VPN (virtualno zasebno omrežje) je storitev, ki vam omogoča varno in zasebno dostop do spleta tako, da svojo povezavo preusmerite prek strežnika in skrijete spletna dejanja.

Toda kako to točno deluje?

Kako deluje VPN?

Tukaj je opisano, kako VPN deluje za vas, uporabnika. Odjemalca VPN (programske opreme) zaženete s storitvijo VPN. Ta programska oprema šifrira vaše podatke, še preden jo vidi vaš ponudnik internetnih storitev ali ponudnik kavarne WiFi. Podatki se nato odpravijo na VPN in s strežnika VPN na vašo spletno destinacijo - vse od vašega spletnega mesta banke do spletnega mesta za izmenjavo videov do iskalnika. Spletni cilj vidi, da vaši podatki prihajajo iz strežnika VPN in njegove lokacije, in ne iz računalnika in vaše lokacije.

Ko se povežete s spletom brez VPN-ja, je videti, kako izgleda vaša povezava:

Brez VPN povezave

Ta vrsta povezave je že standard, vendar ima nekaj pomanjkljivosti. Vsi vaši podatki so tam na prostem in vsaka zainteresirana stranka lahko pokuka, kaj pošiljate.

Internet je zbirka strežnikov, ki so odgovorni za shranjevanje spletnih strani in njihovo uporabo vsem, ki si jih želijo ogledati. Ti strežniki se ves čas pogovarjajo med seboj, vključno s skupno rabo svojih podatkov, da bi končno omogočili brskanje po strani. Super za vas, da lahko surfate, ni pa super za zasebnost.

Vstopiti v splet je tako kot let komercialne letalske družbe. Zastopniki vozovnic, upravljavci prtljage, varnostno osebje in stevardesa potrebujejo podatke, da jih boste lahko usmerili med mesta. Podobna izmenjava informacij se dogaja na spletu.

Če je to le zabavno spletno mesto, ki si ga ogledujete, potem ni treba skrbeti. Ni važno, če nekdo vidi vaše podatke. Če pa je to bolj občutljivo spletno bančništvo, poslovna e-pošta ali kaj drugega - to je druga zgodba.

Zdaj je opisano, kako izgleda enaka povezava z omogočenim VPN:

Z VPN

Ko uporabljate storitev VPN, se vaši podatki šifrirajo (ker uporabljate njihovo aplikacijo), v šifrirani obliki gredo v ponudnik internetnih storitev, nato na strežnik VPN. Strežnik VPN je tretja oseba, ki se v vašem imenu poveže s spletom. To nam rešuje problem zasebnosti in varnosti na nekaj načinov:

 • Ciljno mesto vidi strežnik VPN kot izvor prometa, ne vi.
 • Nihče ne more (enostavno) identificirati vas ali vašega računalnika kot vira podatkov niti tega, kar počnete (katera spletna mesta obiskujete, katere podatke prenašate itd.).
 • Vaši podatki so šifrirani, zato tudi če kdo pogleda, kaj pošiljate, vidi samo šifrirane podatke in ne neobdelane podatke.

Kot bi si predstavljali, je takšen scenarij veliko varnejši od povezovanja s spletom na tradicionalen način. Toda kako varen je točno? Pa ugotovimo:

Kako varen je VPN?

Vodnik za začetnike Kako varna je VPNVarnost VPN povzroča razprave med IT-strokovnjaki in drugimi v industriji, in nobena dve storitvi nista enaki v svoji ponudbi ali varnosti. Dva glavna dejavnika sta:

 • Omejitve vrste VPN tehnologije, ki jo uporablja ponudnik.
 • Pravne in politične omejitve, ki vplivajo na to, kaj lahko storimo s to tehnologijo. Zakonodaja države, v kateri se nahaja strežnik in družba, ki ponuja VPN, ter lastne politike podjetja vplivajo na to, kako podjetje v svoji storitvi izvaja to tehnologijo..

Poglejmo podrobneje te dejavnike.

VPN protokoli

VPN protokoli določajo, kako storitev obravnava prenos podatkov prek VPN. Najpogostejši protokoli so PPTP, L2TP, SSTP, IKEV2 in OpenVPN. Tu je kratek pregled:

 • PPTP (protokol tuneliranja od točke do točke). To je eden najstarejših protokolov v uporabi, ki ga je prvotno oblikoval Microsoft. Prednosti: deluje na starih računalnikih, je del operacijskega sistema Windows in ga je enostavno nastaviti. Proti: po današnjih standardih je komaj varno. Izognite se ponudniku, če je to edini ponujeni protokol.
 • L2TP / IPsec (protokol za tuneliranje nivoja 2). To je kombinacija PPTP in Ciscovega protokola L2F. Koncept tega protokola je dober - s tipkami vzpostavi varno povezavo na vsakem koncu vašega podatkovnega tunela - vendar izvedba ni zelo varna. Dodajanje protokola IPsec nekoliko izboljša varnost, vendar obstajajo poročila o domnevni sposobnosti NSA, da prekine ta protokol in vidi, kaj se prenaša. Ne glede na to, ali to dejansko drži, je morda dovolj že dejstvo, da sploh obstaja razprava izognite se tudi temu.
 • SSTP (Secure Socket Tunneling Protocol). To je še en Microsoftov protokol. Povezava je vzpostavljena z nekim šifriranjem SSL / TLS (danes dejansko standard za spletno šifriranje). Moč SSL in TLS temelji na kriptografiji s simetričnim ključem; nastavitev, v kateri lahko samo dve strani, ki sodelujeta pri prenosu, dekodirata podatke znotraj. Na splošno je SSTP zelo varna rešitev.
 • IKEv2 (internetna izmenjava ključev, različica 2). To je še en protokol, vgrajen v Microsoftu. Gre za ponovitev Microsoftovih prejšnjih protokolov in ob tem še veliko bolj varnega. Omogoča vam nekaj najboljše varnosti.
 • OpenVPN. To je tisto, kar je najbolje v zgornjih protokolih, in odpravi večino pomanjkljivosti. Temelji na SSL / TLS in je odprtokodni projekt, kar pomeni, da ga nenehno izboljšujejo stotine razvijalcev. Povezavo zavaruje s tipkami, ki jih poznata le obe udeleženi stranki na obeh koncih prenosa. Na splošno, je najbolj vsestranski in najbolj varen protokol.

Na splošno večina VPN-jev omogoča izbiro protokola, ki ga uporabljate. Bolj varen protokol, s katerim se povežete (OpenVPN, IKEv2), bolj varna bo celotna seja.

Na žalost ne bodo vse naprave omogočile uporabe vseh teh protokolov. Ker jih je večino zgradil Microsoft, jih boste lahko uporabljali na vseh računalnikih Windows. Pri napravah Apple boste naleteli na nekatere omejitve. Na primer, L2TP / IPsec je privzeti protokol za iPhone. In Android… no, Android ima nekaj svojih težav, na katere bomo pozneje.

Osnove šifriranja

Na kratko, šifriranje deluje z:

 1. Začenši z navadnimi podatki
 2. Uporaba ključa (tajna koda) za preoblikovanje podatkov
 3. Konča se s šifriranimi podatki

Šifrirane podatke lahko bere samo nekdo z izvirnim ključem, ki se uporablja za šifriranje podatkov.

Sodobni algoritmi za šifriranje delujejo po tem načelu, pri čemer je drugi korak zelo zapleten in vreden doktorske raziskave. Kar morate iskati, so vaši podatki šifrirani z algoritmom AES z vsaj 128 bitov. Veliko vrhunskih VPN-jev je korak nad tem in ponujajo šifriranje AES-256, vključno z NordVPN (pregled), Surfshark (pregled) in ExpressVPN (pregled).

Vaš VPN je lahko zelo varen, vendar se vse nanaša na protokol povezave, šifrirni mehanizem, ki se uporablja za obdelavo vaših podatkov.

Pravne omejitve in vizija podjetja

(Opomba: nič od tega ni pravni nasvet. Preberite le za zabavne namene.)

Vsa dobra VPN podjetja bodo naredila vse, kar je v njihovi moči, da zaščitijo vaše podatke, vašo zasebnost in splošno varnost na spletu. Upoštevajte, da še vedno velja zakon, ki je v pristojnosti, ki jo imajo, kar lahko vpliva na njihovo storitev.

Glede na lokalno zakonodajo države, v kateri je bil ustanovljen VPN, lahko podjetje s sodnim nalogom prisili, da deli podatke, ki jih imajo glede vaše dejavnosti - in med državami lahko obstajajo mednarodni sporazumi o izmenjavi informacij v teh primerih. Če opravite dovolj raziskav, boste morda našli VPN, ustanovljen v državi, ki z vašo državo nima takšnih sporazumov..

Torej na koncu, z VPN ste varni samo, če ni le varen in tehnično sposoben varovati in varovati vaše podatke, ampak tudi, če je to dovoljeno. LTo temo obravnavamo nekoliko širše in se osredotočimo na odgovor na splošno vprašanje:

Ali je uporaba VPN zakonita??

Vodnik za začetnike je VPN LegalV besedi, da. A ne vedno.

Prvič, VPN kot koncept je v "pravnih letih" nekoliko nov, zato se niso uspele držati vseh jurisdikcij. To pomeni, da so pravila mutna in jih je mogoče razlagati na več načinov.

V splošnem se zdi, da so VPN-ji v redu, da jih uporabljamo v večini držav, zlasti v ZDA, Kanadi, Veliki Britaniji, preostali zahodni Evropi. (Pomembno! Tukaj je pomembno svoj fizična lokacija pri uporabi VPN.)

Na splošno so VPN-ji pogosto ni v redu Kitajska, Turčija, Irak, Združeni arabski emirati, Belorusija, Oman, Rusija, Iran, Severna Koreja in Turkmenistan.

Če želite izvedeti več o zakonitosti VPN v vaši državi, poiskati zakone svoje lokalne uprave in pregledati ta naš poglobljeni vir odgovora, ali je VPN zakonit v vaši državi - pojdemo skozi več kot 190 držav in vam povemo, kaj je na voljo.

Ali me VPN naredi popolnoma anonimnega na spletu?

Vodnik za začetnike Ali vas VPN naredi anonimnegaV besedi, št. Toda obseg, v katerem je, je še vedno impresiven.

Brez VPN-ja je vaša povezava popolnoma odprta in vaš ponudnik internetnih storitev, usmerjevalnik kavarne WiFi, kateri koli strežnik ob poti ali oseba s pravimi orodji lahko pogleda vaše podatke. Uporaba VPN rešuje veliko teh težav tako, da šifrira vaš prenos in se zdi, kot da strežnik sam vzpostavlja povezavo in ne vi.

Preučite naslednje, da boste lažje določili obseg vaše anonimnosti.

 • Ali storitev vodi dnevnike?
 • Pristojnost, pod katero je ustanovljen VPN. V nekaterih primerih bi jih bilo mogoče zakonsko prisiliti voditi evidence. Kaj se zgodi, ko pride vlada, ki postavlja vprašanja?
 • Ali storitev vodi evidenco plačil? Ali ti zapisi vključujejo identifikacijske podatke?
 • Ali je dovolj šifriranja in protokola varne povezave?

Vsak VPN vas ne bo varoval enako. Če se odločite pametno, se lahko lotite zgoraj opisanih pomislekov. Tu je naša primerjava najboljših VPN-jev na trgu, da vam pomagamo.

Politike beleženja VPN

Vodnik za začetnike Vodnik pravilnika o beleženju VPNDnevniki, ki jih vodi VPN, pomembno vplivajo na stopnjo anonimnosti in zasebnosti, ki jo imate pri njihovi storitvi. Dnevniki, ki jih lahko hrani ponudnik, vključujejo:

 • uporabniška aktivnost
 • IP naslovi
 • časovne žige povezave / prekinitve povezave
 • uporabljene naprave
 • dnevniki plačil

Zaradi takšnih dnevnikov boste postali malo manj anonimni, saj je vaš IP mogoče povezati z določeno sejo brskanja, ki ste jo imeli. Seveda je to vezano na vas osebno zelo težko, vendar še vedno nekako izvedljivo, če je neka agencija dovolj namerna.

Na splošno je manj dnevnikov, ki jih vaš ponudnik ohranja na bolje, idealni so "brez dnevnikov".

Bodi previden. Številne storitve navajajo, da imate zasebnost glede njihovega prodajnega gradiva, vendar morate pogledati njihovo politiko zasebnosti, če želite videti njihov droben tisk in podatke, ki jih dejansko hranijo, ali pa bodo navedli, da njihova država ne zahteva hrambe podatkov, vendar ne navedejo svojih lastna politika hrambe podatkov.

Raziskavo smo naredili za vas. Tu je naš obsežen seznam več kot 100 VPN-jev in njihova politika beleženja. Preverite, ko izbirate storitev.

Brezplačen VPN proti plačljivemu VPN

Vodnik za začetnike Brezplačni VPN proti plačljivemu VPNIzvajanje dobre VPN storitve stane resen denar - močni strežniki, prenos podatkov, infrastruktura, zaposleni itd. Če je storitev na voljo brezplačno, razmislite o možnih kompromisih. Ali dejavnost beležijo iz lastnih razlogov? Ali prikazujejo svoje oglase? Ali se vaši podatki prodajajo tretji osebi?

Plačilo za VPN ni velika naložba. Preizkusili smo nekaj odličnih rešitev za le 3-5 dolarjev na mesec, kar se ne zdi veliko v zameno za duševni mir in izboljšano zasebnost v spletu.

Koliko stane VPN?

Povprečno od 70 priljubljenih VPN-jev je 4,99 USD na mesec, kar vam pove veliko o tem, kakšen strošek je to običajno. VPN-ji, ki stanejo več kot 10 dolarjev, so redki, zato ni veliko razloga, da jih kupite, saj so na voljo cenovno ugodnejše rešitve.

Večina storitev daje velike popuste, če ste se pripravljeni naročiti za dve do tri leta, namesto da bi naročnino podaljševali mesečno. Na primer, NordVPN - VPN, ki ga zelo uživamo - stane 11,95 USD, če ga plačujete mesečno, vendar lahko njihov triletni načrt prevzamete le 3,49 USD / mesec (to je 70% popusta).

Tukaj imamo podrobnejšo tabelo za primerjavo cen. Če ste privezani za denar, si lahko ogledate tudi našo skupino najcenejših VPN-jev in najhitrejših VPN-jev.

Ali lahko uporabim VPN za hudourništvo?

Vodnik za začetnike Ali lahko uporabite VPN za hudourništvoNa splošno, da, vendar je to odvisno od posebne storitve, ki jo uporabljate, in od vrste stvari, ki jih mučite.

Torrenting je skupno ime za določen protokol, ki se uporablja za prenos podatkov in datotek po spletu, ne pa dejanskih vrst datotek. Čeprav ima na splošno veliko slabega tiska, je povsem v redu in zakonito, če prenašate datoteke, do katerih imate pravice. Piratstvo je po drugi strani popolnoma nezakonito, ne glede na orodja, ki jih uporabljate za to.

Nato je na voljo lastna politika VPN-ja glede naletavanja in načina ravnanja. Večina kakovostnih rešitev VPN na trgu bo omogočila hudournike. Glede na naše raziskave lahko gnetete z vsemi priljubljenimi VPN-ji - NordVPN, ExpressVPN, Surfshark, VyprVPN in PIA.

Kar zadeva varnostni vidik hudourništva, se vse to nanaša na pravilnike VPN glede stvari, kot sta beleženje ali skupna raba vaših uporabniških podatkov. Na splošno, če VPN ne vodi dnevnikov v celoti, jih tudi ne hrani za vaše torrent aktivnosti.

Drug vidik, ki ga je vredno upoštevati pri izbiri VPN-ja za hudourništvo, so hitrosti prenosa, ki jih storitev lahko ponudi. Seveda je do takšnih informacij težko priti; večino časa ugotovite šele po nakupu VPN-ja. Naredili smo nekaj lastnih testiranj in na podlagi tega lahko priporočamo te VPN za njihove hitrosti prenosa: NordVPN, ExpressVPN, VyprVPN in PIA.

Ali lahko uporabim VPN za gledanje Netflixa in Huluja?

Vodič za začetnike Ali lahko uporabite VPN za NetflixDa. Toda tako kot pri večini stvari na tem seznamu, se tudi vse prikaže na poseben VPN, ki ga uporabljate.

Problem Netflix-a na splošno je, da čeprav je zdaj na voljo v več kot 130 državah, niso vse oddaje enakovredno razporejene.

Zaradi zapletenih licenčnih dogovorov, ki so bili sklenjeni pred velikim mednarodnim uvajanjem Netflixa, različne televizijske postaje ohranijo pravice celo do nekaterih lastnih oddaj Netflixa, kar dejansko preprečuje Netflixu, da zakonito omogoči dostop do teh oddaj na svoji platformi.

Zapletene pravne zadeve, vendar tukaj lahko pomagajo VPN.

Način, na katerega Netflix in Hulu blokirata nekatere svoje vsebine v delih sveta, temelji na lokacijski filtri. Kar pomeni, da če ste v državi, ki je prepovedana, boste prepovedani.

VPN-jev je to enostavno popraviti. Ker lahko izberete strežnik, s katerim se želite povezati, morate vse, kar potrebujete za odklepanje nekaterih oddaj Netflixa, povezati s strežnikom v državi, kjer je ta oddaja na voljo. To je vse. Na voljo imamo izčrpen post o gledanju Netflixa prek VPN + najboljših VPN-jev, ki vam to omogočajo.

Ali VPN deluje v napravah Android in iOS?

Spet je to da.

Številne vrhunske storitve VPN tam tudi omogočajo prenos mobilnih aplikacij za Android ali iOS.

Tu so naši najboljši VPN-ji za Android: NordVPN, ExpressVPN in Surfshark.

Obe platformi vam omogočata enostavno povezavo VPN. Na primer, v iPhone lahko to storite v nastavitvah → Splošno → VPN.

Po vsem tem bodite previdni, če vas mika katera koli brezplačna aplikacija VPN za Android ali iOS. Obstaja raziskava skupine strokovnjakov (s strani CSIRO's Data61, Univerze v Novem Južnem Walesu, Mednarodnega inštituta za računalniško znanost in Kalifornijske univerze Berkeley), ki obravnava več kot 280 brezplačnih aplikacij za Android, ki uporabljajo dovoljenja za VPN za Android. Raziskava razkriva, da 38% teh aplikacij vključuje zlonamerno programsko opremo, 84% uporabnikov pušča promet in 75% uporablja knjižnice za sledenje. Torej je to Tu smo tudi naredili lastni test dovoljenj VPN.

Ali VPN deluje na Kodi / SmartTV?

Vaši pametni televizorji in Kodi škatle so še več stvari, za katere je treba spletno iskanje v živo, da bi vam zagotovili svoje dobrote. In s tem vam lahko VPN pomaga ohraniti zasebne tokove, tako da samo vi in ​​sama služba veste, kaj gledate.

Obstajata dva načina, kako lahko na pametnem televizorju omogočite povezavo VPN:

 • ga konfigurirajte na sami napravi,
 • ga konfigurirajte na svojem usmerjevalniku - učinkovito zaščitite celotno domače omrežje in vse, kar je povezano z njim (to bomo objavili v naslednjem razdelku spodaj).

Tu se osredotočimo na prvo. Na splošno ima veliko kakovostnih VPN-jev možnost, da jih nastavite na svojem pametnem televizorju. Na primer, NordVPN - ki je eden izmed priporočenih VPN-jev - prihaja z aplikacijo za Android TV in tudi s podrobnimi navodili za Kodi / OpenELEC in Apple TV. Druge VPN-je na trgu vam nudijo podobne možnosti.

Nekatera omrežja, ki podpirajo pametne TV naprave in škatle: NordVPN, Surfshark, ExpressVPN.

NordVPN ima odlično objavo na spletnem dnevniku o tem, kako gledati filme na Kodiju.

Kako namestim VPN na moj usmerjevalnik?

Kako namestiti VPN na usmerjevalnik je najboljši način, da vse, kar je povezano s usmerjevalnikom, zagotovite prek varne povezave VPN. V tem scenariju vam ni več treba nameščati posameznih aplikacij na vaše mobilne naprave, prenosnike, pametne televizorje ali kaj drugega s spletnim dostopom.

Najprej se prepričajte, da je vaš usmerjevalnik združljiv z VPN-ji. To je mogoče storiti na spletni strani proizvajalca, ki je izdelal usmerjevalnik. Pogosto je večina FlashRouterjev, ki podpirajo DD-WRT in paradižnik, združljivih z VPN.

Na primer, tukaj je, kako to storite, če imate NordVPN, tukaj sta ExpressVPN in PIA. Na tej strani imamo tudi primer prikaza, kako je to storjeno na večini usmerjevalnikov DD-WRT na tej strani (pri dnu).

Namestitev je preprosta in vključuje prijavo v usmerjevalnik in nato izpolnjevanje nekaj standardnih obrazcev - ničesar, česar ne boste mogli obravnavati.

VPN & Tor - Kako jih uporabljati skupaj

Čeprav sta Tor in VPN bistveno različna, ju lahko še vedno uporabljamo za največjo varnost in spletno zasebnost.

 • Tor vam omogoča dostop do spleta s preusmeritvijo vaše povezave skozi več naključnih vozlišč, hkrati pa to povezavo šifrira na vsaki stopnji.
 • VPN vam omogoča dostop do enega strežnika hkrati.

Narava tega je načeloma nekoliko drugačna, zato ne moremo reči stvari, kot je "Tor ali VPN je boljši od drugih." Na tem mestu smo že podrobno govorili o razlikah med Torom in VPN, zato lahko obiščite to objavo, da dobite popolno sliko.

Ena izmed dobrih stvari pri Toru je, da ga lahko uporabljate stoodstotno brezplačno in v tej brezplačni različici ni nobenih vgrajenih omejitev. Vse kar morate storiti je, da zgrabite uradni spletni brskalnik Tor. Ko ga imate, ga morate preprosto zagnati kot svoj standardni brskalnik Chrome ali Firefox, kliknite gumb za povezavo in zaženete in izvajate.

Kako združiti VPN in Tor:

 1. Omogočite normalno povezavo VPN. Od tega trenutka naprej vse, kar vključuje komunikacijo s spletom, poteka prek vašega VPN-ja.
 2. Odprite brskalnik Tor in se povežite s podjetjem Tor.

Na tej stopnji imate hkrati povezavo VPN in spletni brskalnik Tor. Glavna slabost takšne namestitve je, da bo veliko počasnejša od vaše standardne povezave samo za VPN. Tor sam opazno upočasni vaše izkušnje in v kombinaciji z VPN so rezultati lahko še bolj dramatični. Na strani plus vam daje super zasebnost, kar je velik plus.

IP pušča in ubija stikala

Kill stikalo

Začetniki vodijo puščanje IP in stikalo KILL

Stikalo ubijanja je funkcija, ki samodejno prekine vaš dostop do interneta, če bi šifrirana, varna povezava kdaj padla. Če sploh obstaja težava s povezljivostjo, bo stikalo kill sprožilo in blokiralo vse dejavnosti, dokler se varna povezava ne vrne.

Če vaš VPN nima stikala za ukinitev in pride do težave s povezljivostjo, je verjetno, da bo vaša naprava poskušala obnoviti standardno, nezaščiteno povezavo in tako razkriti, kaj ste počeli do tega trenutka..

Glede na naše raziskave imajo naslednji VPN stikalo za uničenje: NordVPN, Surfshark, ExpressVPN, PIA.

Puščanje IP

Puščanje IP je znana ranljivost pri nekaterih nastavitvah, ki jih ljudje uporabljajo za dostop do spleta. To v bistvu ni problem VPN.

Puščanje IP se lahko zgodi, če VPN ne bo skrival dejanskega IP-ja med brskanjem po spletu. Na primer, želite dostopati do geo-omejene oddaje na Netflixu, zato spremenite strežnik v odobreno državo in znova naložite stran. Potem spoznate, da je vsebina še vedno blokirana. To pomeni, da je vaš resnični IP morda pravkar uhajal.

Vsi najboljši VPN-ji imajo v svojih aplikacijah programirane pametne skripte, da zmanjšajo tveganje. Kot sem omenil, vaše puščanje IP ni vedno kriv VPN. Včasih so krive konfiguracije vašega računalnika in številnih aplikacij. Tudi brskalnik, ki ga uporabljate, in dodatki, nameščeni v njem, lahko povzročijo puščanje IP.

Kdaj uporabljati VPN

Za uporabo VPN obstaja več dobrih razlogov:

 • Šifrira vašo aktivnost na spletu.
 • Svojo dejavnost skriva pred vsemi, ki bi jo lahko zanimali.
 • Skriva vašo lokacijo, kar vam omogoča dostop do vsebine, ki je blokirana z geo (npr. Na Netflixu in drugih spletnih mestih).
 • V spletu postanete bolj anonimni.
 • Pomaga vam ohraniti povezavo zaščiteno pri uporabi javne dostopne točke WiFi.

Na splošno uporabite VPN, če so za vas pomembni spletna zasebnost, varnost in anonimnost. Približno 3-5 dolarjev na mesec je majhna cena, ki jo je treba plačati za vse to.

Kdaj ne uporabljati VPN

Kolikor se lahko to sliši, resnično ne vidimo nobenega dobrega razloga, da ne bi uporabljali VPN-ja, če spletno varnost in zasebnost jemljete resno (tukaj je 7 glavnih razlogov, zakaj uporabljati VPN).

VPN-ji so neverjetno uporabni kot druga plast varnosti poleg protokolov SSL na spletnih mestih, saj imajo dober antivirusni program, ne prenašajo senčne programske opreme, ne delijo preveč zasebnih informacij na družbenih medijih in podobno. Na splošno so vaš naslednji korak k bolj zavestni uporabi spleta in z zadostnimi varnostnimi ukrepi.

Slabosti pri njih ni veliko. Morda edino, da se lahko vaša povezava včasih upočasni. Konec koncev podatke preusmerite prek dodatnega strežnika.

Kaj misliš? Ste prepričani v idejo VPN in razmišljate, da bi jo dobili? Oglejte si naše številne preglede, ki primerjajo več kot 70 priljubljenih VPN-jev.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me