Kaj Google ve o vas: Celoten vodnik

Google vas morda le pozna bolje od vseh.

Zahvaljujoč podatkom, ki jih tehnološki velikan zbira za prodajo oglasov, ima Google veliko informacij o vas - od tega, kako izgledate, do mesta, kjer živite in kam ste potovali. Korporacija bo morda celo uganila vašo najljubšo hrano.

Le kako Google vse to ve? Za hiter pregled vsega, kar Google ve o vas, pojdite na našo infografiko ali pa si oglejte celoten vodnik s klikom na spodnje ikone.

 • kako te google spremlja
  Kako Google sledi
 • Kako dobro vas pozna Google
  Kaj Google pozna
 • Google naj vas ne spremlja
  Kako ustaviti Google

Kako vas Google spremlja?

Čeprav je "Google it" uradno vstopil v kulturni leksikon, je mega korporacija veliko več kot iskalnik. Podatki o vas zbirajo podatke s pomočjo svojih aplikacij, z internetom povezanih storitev, pridobljenih podjetij in še več. Spodaj smo razčlenili najpogostejše aplikacije, izdelke ali storitve, ki jih Google uporablja za sledenje podatkov, pa tudi pregled posebnih zbranih podatkov.

Googlova aplikacija, izdelek ali storitev Podatki so bili zbrani
Google Chrome Zgodovina brskalnikov, obiskana spletna mesta
Google iskanje Iskane poizvedbe
Gmail Imeniki, poslana e-poštna sporočila, prejeta e-poštna sporočila, e-poštna vsebina / pogovori
Oglasi Oglasi so kliknili teme, ki jih zanimajo
Google Photos Ljudje in kraji so označeni
Google Fit Kondicijska raven in cilji
Google zemljevidi Obiskane lokacije, iskani kraji, načini prevoza, datumi tavel
Google Koledar Prihajajoči načrti in sestanki
Google Hangouts Stiki, pogovori
YouTube Videoposnetke so si ogledali, všeč in naložili
Google News Obiskana spletna mesta z novicami, kliknjene zgodbe
Google Knjige Knjige so brale in iskale
Google Nakupovanje Izdelke, ki so jih iskali in kliknili
Waze Navodila in iskana mesta, obiskane lokacije

Google ve, kaj ste iskali v spletu in na spletnih mestih, ki ste jih obiskali, kdo so vaši stiki in o čem govorite. Podjetje lahko nato sprejme te informacije in sprejema informirane odločitve o tem, kaj bi vas lahko zanimalo, kar vam prikazujejo v obliki oglasov.

kaj google ve o tebi

Googlove aplikacije podjetju dajejo obilico informacij o vas, od osebnih podatkov, ki predstavljajo, kdo ste, do vaših interesov, preteklih potovanj in prihodnjih ciljev.

Kdo si

Od prepoznavanja obraza do zvočnih posnetkov in intuitivnega iskanja lahko Google ustvari izčrpen - in vztrajno pravilen - profil o tem, kaj vas naredi.

Tvoj videz
Zahvaljujoč prepoznavanju obraza v Google Photos, ima iskalnik verjetno precej dobro predstavo o tem, kako izgledate. Pravzaprav lahko v Google Photos ustvarite oznako, ki je v bistvu oznaka za vsako osebo na vaših slikah, in Google lahko to osebo loči od vsake fotografije, ki jo naložite - tudi če fotografija vsebuje le delno sliko ali prikriti.

Vaš glas
Če ste že kdaj uporabljali glasovne ukaze z Googlovim domom, napravo Android ali katerim koli drugim Googlovim izdelkom ali napravo, je na spletnem mestu zapisan. Pravzaprav ne samo, da si lahko ogledate svoje pretekle glasovne ukaze v razdelku »Glas in zvok« v Googlovem razdelku Moja dejavnost, lahko jih tudi slišite. Spletno mesto hrani celotno zgodovino vaših zvočnih ukazov, vključno z govornimi posnetki.

Vaša verska / politična prepričanja
Ste iskali v Googlu, kako podariti politično kampanjo? Ste obiskali spletno mesto kandidata? Na YouTube ste gledali pridigo? Google uporablja vse te podatke za izdelavo celovitega profila, ki zajema vse, od tega, ali ste bolj verski ali duhovni do tistega, za katerega verjetno glasujete na naslednjih volitvah.

Vaše zdravstveno stanje
Če uporabljate Google Fit, ima podjetje verjetno precej dober pregled nad vašim zdravjem, od tega, kako aktivni ste do kalorij, ki jih porabite na dan, do svojih ciljev v fitnesu. Toda tudi če ne uporabljate te Googlove aplikacije, verjetno spletno mesto precej dobro razume stanje vašega imunskega sistema - ali vsaj, kako ga gledate - iz vaših iskanj v Googlu. Dejstvo je, da zbiranje podatkov iskalnika in navzkrižno sklicevanje na vzorce lahko Googlu celo pove, ali zboliš ali se ukvarjaš z medicinsko težavo.

Vaši osebni podatki
Iskal Google za najboljše mleko brez laktoze? Kaj lahko pričakujete, ko pričakujete? Kako se hitro naučiti španščino? Vse, kar iščete, spremlja Google, s pomočjo katerega lahko bolje razumete osebne podatke o svojem življenju, od tega, ali imate prehranske omejitve do jezika, ki ga govorite.

Kjerkoli si že bil

Sledenje lokacije je eno izmed področij, na katerih se Google odlikuje - podjetje zahvaljujoč napredni tehnologiji prepoznavanja lokacije pozna vse, od koder ste pred dvema poletjema odšli na počitnice, do katere restavracije najpogosteje jeste.

Vaš dom in pisarna
Telefoni Android, na katerih zmanjka Googlovih storitev, in Pixel, Googlov lasten telefon, sledite in snemajo vašo lokacijo na več načinov, vključno z Wi-Fi, GPS in mobilnim omrežjem. To pomeni, da telefon ve, kje ste, vsak dan in koliko časa ste tam.

Google lahko te podatke razlaga in iz njih sklepa - na primer tam, kjer živite, je verjetno tam, kjer je vaš telefon večino noči in vikenda. Dejansko lahko Google Now traja le tri dni, da določite, kje živite. Za tiste na Apple napravah ali drugih operacijskih sistemih Google Maps deluje na podoben način.

Kraji, ki jih obiščete
Poleg tega, da zbira podatke o tem, kje živite in delate, lahko Google sledi drugim krajem, ki jih obiskujete najpogosteje. Imate najljubšo kavarno? Tekaška pot? Dnevni center, ki ga uporabljate vsak teden? Google verjetno ve za to.

Kraji, ki ste jih potovali
Google ne pozna samo podrobnosti vašega vsakdanjega življenja. Tehnično podjetje ve, kam ste potovali tudi vi, bodisi za vikend ali za enomesečno potovanje v drugo državo.

Google ne samo da lahko spremlja mesta, v katera ste potovali, ampak tudi, kaj ste počeli, ko ste bili tam. Če ste obiskali muzej v Parizu ali hodili na športne plese v Teksas, Google ve - do točno določenega časa, ko ste prispeli, koliko časa ste ostali in koliko časa je trajalo, da ste prišli z enega cilja na drugega. S sledenjem lokacije lahko celo določite način prevoza, ki ste ga uporabili, na primer, če ste hodili ali se peljali z vlakom.

Poleg tega Googlova pridobitev Waze pomeni, da spletno mesto lahko zbira podatke o tem, kje ste bili, tudi če niste povezani z Zemljevidi ali Googlovo napravo.

Kdo so tvoji prijatelji

Med vašimi stiki in pogovori v Gmailu in pogovorih Hangouts ter sestanki, ki jih opravite v Google Koledarju, podjetje ve vse, od koga govorite, do kdaj in kje jih vidite..

S kom govorite
Če Gmail uporabljate za svoj osebni ali službeni e-poštni naslov, ima Google seznam vseh vaših stikov, vključno z osebami, s katerimi največ govorite: pomaknite se do Googlovega poglavja »Pogosto kontaktirani« in si oglejte, s katerimi Gmail stiki se največ časa pogovarjate (in preverite, ali Googlova ocena, kdo vam je najbolj všeč, ustreza vaši lastni). Uporabniki Android in Pixel prav tako Googlu omogočajo dostop do svojih telefonskih stikov in besedilnih sporočil.

Kjer se srečaš
Kasneje srečanje s prijateljem na kavi? Če je v vašem Google Koledarju, podjetje ve za to - in s pomočjo sledenja lokaciji lahko preslika vaše potovanje od vaše hiše do kavarne in nazaj. Če fotografirate s prijateljem v trgovini in jo naložite v Google Photos, lahko Google s pomočjo prepoznavanja obraza doda svoje fotografije. Označite lahko tudi lokacijo fotografije.

Če se leta pozneje poskušate spomniti, s kom ste pograbili kavo tistega dne, vam lahko Google pomaga, da se spomnite.

O čem govorite
Ali Google spremlja, o čem govorite v Gmailu? To je vprašanje za razpravo - podjetje je leta 2017 objavilo, da ne bo več bralo e-poštnih sporočil za ustvarjanje ciljanih oglasov. Ali jih je sploh že prenehalo brati, je še ena stvar.

Kaj vam je všeč in kaj vam ni všeč

Google se ukvarja s tem, da ve, kaj se ukvarjate - tako iskalnik ustvarja in prodaja tako prilagojeno oglaševalsko izkušnjo. Google ve, od vaše najljubše filmske zvrsti do vaše najljubše vrste hrane.

Hrana, knjige in filmi
Google lahko s pomočjo podatkov o iskalnikih, kot so recepti, ki ste jih raziskali, ali naslovov knjig, ki ste jih iskali, ustvari predstavo o tem, kaj vam je všeč in kaj vam ni všeč. Določene aplikacije, kot je Google Knjige, ki beleži knjige, ki ste jih iskali in brali, poglabljajo to znanje. Poleg tega ima Google lastnik YouTube, kar pomeni, da vedo, katere napovednike filmov ste iskali.

Google s temi informacijami, pa tudi s spletnimi mesti, ki ste jih obiskali, in oglasi, na katere ste kliknili, ustvari profil tem, za katere menijo, da vas zanimajo. Lahko vidite celoten seznam, kdo mislijo, da ste - navzdol do predstav, ki jih gledate in katerih hobijev se ukvarjate v prostem času - na nadzorni plošči oglasov.

Kje nakupujete in kaj kupujete
Če ste že kdaj uporabljali Google Shopping za primerjavo cen spletnih prodajalcev, Google ve za to. Prav tako vedo, katere izdelke ste iskali in kliknili v Googlovem iskanju in lahko prek Google Chroma spremljajo obisk vašega spletnega mesta in izdelke, ki ste si jih ogledali na spletnih mestih prodajalca.

Vaši prihodnji načrti

Googlovo znanje ni omejeno na tisto, kar ste počeli v preteklosti ali v sedanjosti. Podjetje lahko uporablja tudi podatke iz svojih aplikacij in iskalnika, da napoveduje, kaj boste počeli v prihodnosti.

Kaj vas zanima nakup, ogled ali jedo
Vas zanima ogled novega filma? Preverjanje nove restavracije ali odhod na vikend v novo mesto? Če ste za iskanje filmov uporabili Google Search, rezervirajte spletno rezervacijo ali izvidite najboljše turistične dejavnosti, Google ve.

Prihajajoči izleti in rezervacije
Ste iskali restavracije, na katerih bi lahko jedli, in predstave, ki jih obiščete v mestu, ki ga obiščete? Ste v Google Koledarju ustvarili načrt? Google lahko zbere te podatke, da oceni vaša prihodnja potovanja. Google prav tako pregleduje vaša e-poštna sporočila, da bi videl, kakšni leti ste prihajali, in lahko samodejno doda rezervacije v vaš urnik na podlagi potrditev, poslanih v Gmail.

Prihodnji življenjski načrti
Ste iskali lastništvo doma? O tem, kdaj je najboljša starost za otroke? O nasvetih za potovanje na Kitajsko? Google te podatke uporablja za boljše razumevanje vas in tega, kar želite v prihodnosti, za boljši prilagajanje spletnih oglasov vašim potrebam.

Vaše spletno življenje

Google je v svojem bistvu osnovno podjetje za iskalnike in internetne storitve. Torej ne preseneča, da spletno mesto poleg tega, da pozna veliko osebnih podatkov, ve tudi vse, kar morate vedeti o tem, kaj počnete v spletu.

Spletna mesta, ki ste jih obiskali
Google hrani izčrpen seznam vsakega spletnega mesta, ki ste ga obiskali v Chromu, iz katere koli naprave. Spletno mesto hrani tudi zavihek vsakega iskanja, ki ste ga začeli, vsakega oglasa, na katerega ste kliknili, in vsakega videoposnetka v YouTubu, ki ste ga gledali.

Vaše navade brskanja
Google od številnih spletnih mest, ki ste jih shranili med zaznamke, in do številnih gesel, ki jih Chrome samodejno napolni, razume celovite navade vašega brskalnika, vključno z:

 • Vaše aplikacije iz spletne trgovine Chrome in trgovine Google Play
 • Vaše razširitve iz Chromove spletne trgovine
 • Nastavitve brskalnika, ki ste jih spremenili v Chromu
 • E-poštni naslovi, naslovi in ​​telefonske številke, ki ste jih nastavili za samodejno izpolnjevanje v Chromu
 • Vsi naslovi spletnih strani, ki ste jih kadar koli vnesli v naslovno vrstico
 • Strani, ki ste jih zaznavili v Chromu
 • Vsa gesla, za katera ste zahtevali Chrome, da jih shrani za vas
 • Seznam spletnih mest, za katere ste povedali Chromu, naj ne shranjujejo gesel
 • Vse zavihke Chrome, ki so odprte v vaših napravah
 • Število pogovorov v Gmailu
 • Koliko Googlovih iskanj ste izvedli ta mesec

kako lahko preprečiš Googlu, da bi te spremljal

Če niste navdušeni nad količino informacij, ki jih ima Google o vas, je nekaj korakov, ki jih lahko storite, da bi obiskali podjetje neusmiljeno sledenje.

 1. Uporabite VPN
 2. Navidezno zasebno omrežje (VPN) je varna možnost, da vas Google ne spremlja, ko ste v spletu. Čeprav virtualna zasebna omrežja podjetju ne morejo v celoti preprečiti dostopa do vaših podatkov, ti skrivajo vaš IP naslov, šifrirajo vaš internetni promet in zgodovino brskanja naredijo zasebno, s tem pa spletna dejanja ohranjajo veliko bolj varno.

 3. Uporabite zasebno brskanje
 4. Uporabite Googlov način beleženja zgodovine, da zagotovite, da se strani, do katerih dostopate, ne bodo prikazale v zgodovini brskanja ali v zgodovini iskanja. Vendar bodite pozorni, da lahko druga spletna mesta še vedno zbirajo in delijo podatke o vas, tudi ko uporabljate zasebno brskanje.

 5. Prilagodite svoje nastavitve zasebnosti
 6. Oglejte si Googlov nadzor nad aktivnostmi, če želite spremeniti podatke, ki se hranijo o vas, in obiščite svojo stran dejavnosti, da izbrišete shranjeno zgodovino in dejavnost.

 7. Izklopite poročanje o lokaciji
 8. V Google Zemljevidih ​​- pa tudi v nastavitvah naprave Android in Pixel, če uporabljate te izdelke - onemogočite poročanje o lokaciji, da Google ne bo sledil, kje ste in kam grete. Če za navodila uporabljate Google Zemljevide ali Waze, lahko podjetje še vedno zbira podatke o lokaciji, ko uporabljate te aplikacije.

 9. Uporabite drug brskalnik in iskalnik
 10. Če želite Googlu preprečiti sledenje iskanj in obiskov spletnega mesta, lahko uporabite drug brskalnik in iskalnik, kot sta Microsoftova Internet Explorer in Bing. Vendar pa bo to samo preprečilo Googlu, da vas spremlja - Microsoft (ali kar koli podjetje je lastnik brskalnika, na katerega preklopite) bo namesto tega dobilo vaše podatke.

 11. Izbrišite svoje Google račune
 12. Če želite tehnološkega velikana resnično preprečiti, da vas bo spremljal, boste morali sprejeti drastične ukrepe, in sicer onemogočiti uporabo katerega koli izdelka družbe. To pomeni, da izbrišete vse aplikacije, povezane s podjetjem, vključno z Gmailom, Googlovim pogonom in vsemi napravami Android ter se premaknete na drug brskalnik in iskalnik.

Google je življenje na več načinov zelo olajšal. Google Iskanje je odgovoril le en klik. Google Zemljevidi so navodila za iskanje in razumevanje enostavno. Google Drive je delo na več platformah brezhibno.

Ta ugodnost je cena: zasebnost. Če vas skrbi, kako vas Google spremlja - in kaj počnejo s podatki - sledite zgornjim korakom, da boste varni, in obiščite Googlovo spletno mesto za zasebnost za bolj celovit pregled podatkov, ki jih Google spremlja in kako jih uporabi.

kaj-kaj-google-vem
Delite Infographic CodeKaj Google ve o vas

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me