IPv4 v primerjavi z IPv6

IPv6 ali IPv4Internet se močno spreminja.


No, to spremembo že dolgo doživlja. In verjetno tega sploh niste vedeli. Morda veste, da internetni protokol (IP) tisto, zaradi česar internet deluje. . . a ste vedeli, da smo sredi velike posodobitve tega protokola?

Specifikacija za IPv6 je bila dokončana leta 1998, internet pa še vedno prehaja iz prejšnje različice, IPv4. To je bil dolgotrajen postopek in čaka nas še dolga pot.

Toda zakaj bi morali biti zaskrbljeni zaradi IPv4 v primerjavi z IPv6? Ali sploh vpliva na vas? Vsekakor je tako - in kmalu si bomo omislili te učinke. Najprej pa poglejmo podrobneje oba protokola in si oglejmo nekatere razlike med IPv4 in IPv6.

IPv4: Kje smo začeli

Morda boste presenečeni, ko ugotovite, da četrta različica internetnega protokola obstaja že od leta 1983. Verjetno je še bolj presenetljivo dejstvo, da se še vedno uporablja v veliki večini interneta.

In delalo je res dobro. Internet se ne zdi zastarel, naš prenos podatkov pa je v zadnjih 25 letih deloval dobro. Vendar obstaja ena velika težava z IPv4:

Zmanjkalo nam je naslovov IP.

IP naslov je, preprosto, lokacija naprave v internetu. Vaš telefon ima eno. Računalnik ga ima. Tako velja tudi za vašo igralno konzolo (čeprav morda nimajo edinstvenih naslovov; do nje bomo prišli v trenutku). Vsak podatkovni paket, poslan preko interneta, vsebuje dva naslova IP: enega, ki pripada pošiljatelju, in tistega, ki pripada prejemniku.

Tako se podatki gibljejo po internetu. Kot si lahko predstavljate, so IP naslovi resnično pomembni.

Težava IPv4 je, da so IP naslovi 32-bitne številke (izgledajo kot "191.148.205.315"). 32-bitnih številk je nekaj manj kot 4,3 milijarde. To je ogromno, kako nam lahko zmanjka?

Najprej imamo osupljivo število naprav, ki so povezane z internetom. Več mobilnih telefonov je dostopnih do interneta in potrebujejo svoje IP naslove. Samo v ZDA je več kot sto milijonov širokopasovnih naročnin. Vsak od njih potrebuje tudi IP naslov.

Ampak še vedno, 4,3 milijarde? To se zdi kot raztezanje.

Eden od dejavnikov, ki prispeva k izčrpanju naslovov IPv4, je neučinkovita uporaba. Nekatera velika podjetja so v osemdesetih letih prejela milijone naslovov IP, kar je veliko več, kot so lahko pričakovali. Veliko je IP-naslovov v lasti, vendar neporabljenih, in odpadki prispevajo k zmanjševanju 32-bitnih naslovov IP.

Ljudje, ki so lastniki teh neizkoriščenih naslovov IP, so si prizadevali, da jih vrnejo, da jih bodo lahko uporabljali drugi, kar je pomagalo upočasniti stopnjo izčrpanosti. A prehitro dodajamo preveč naprav.

Kamor pride IPv6.

IPv6: Sedanjost in prihodnost

Kot sem že omenil, je bil IPv6 dokončan leta 1998 in rešuje številne težave z IPv4. Največja izboljšava, ki jo prinaša tabela, so 128-bitni naslovi IP (nekaj takega kot "2001: 0db8: 85a3: 0000: 0000: 8a2e: 0370: 7334"). Namesto da bi bil omejen na 4,3 milijarde, novi protokol podpira nekje v soseščini 3,4 × 1038 naslovov.

To je 340 undecillion IP naslovov.

Chris Welsh je, da bi bil pravičen, pokazal, da bo za dodelitev dejansko na voljo le 42 undecillionov. Na srečo je to še vedno skoraj nepredstavljivo veliko število. V omrežju IPv6 kmalu ne bo zmanjkalo naslovov IP.

To večje število naslovov IP pomeni tudi, da ima lahko vsaka naprava svoj naslov. Trenutno imajo usmerjevalniki edinstvene naslove, posamezne naprave, povezane s temi usmerjevalniki, pa dobijo neenotne naslove. Tako se podatki pošljejo usmerjevalniku in od tam naprej posredujejo do končnega cilja.

Ta postopek je omogočen s prevajanjem omrežnih naslovov (NAT). In čeprav je NAT uporabna in zanesljiva tehnologija, ima nekaj padcev. Nekateri protokoli na primer ne morejo zaščititi vaših naprav. Prav tako potrebuje sredstva, da lahko učinkovito opravlja svoje delo (čeprav je količina virov izjemno majhna).

IPv6 odstrani NAT. Ker je za vsako napravo dovolj naslovov, uporaba neunikatnih naslovov IP za naprave za usmerjevalniki ni potrebna. In NAT ne bo stal na poti do boljše varnosti.

Novi protokol je tudi učinkovitejši od IPv4; vse izboljšave so poenostavitev glave podatkovnih paketov, boljša funkcija usmerjanja in podpora za boljše medsebojno povezovanje. Kljub tem izboljšavam pa uporabniki verjetno ne bodo opazili velikih skokov delovanja. Sucuri je ugotovil, da se učinkovitost IPv4 poveča za skoraj nič, drugi pa so dosegli minimalne izboljšave v območju od 5 do 10%.

Toda še vedno smo v zelo zgodnji fazi IPv6 in učinkovitejši prenos podatkov je vedno dober.

Trenutno stanje IPv6

Kljub temu, da je bil dokončan leta 1998, je zelo malo mest na internetu prešlo na IPv6. Maja 2017 je imelo 37 držav več kot 5% svojega internetnega prometa prek IPv6. Samo v sedmih državah je bilo več kot 15%. Če je IPv6 toliko boljši, zakaj ni prevedlo več ljudi?

Skratka, ker je drago. Zahteva novo strežniško programsko opremo in opremo. In prav tako ni združljiv z IPv4 za nazaj. Torej vsako spletno mesto, ki želi delati za uporabnike, ki prihajajo prek obeh protokolov, potrebuje v bistvu dve različici svojega spletnega mesta (ali prevajalsko storitev).

Toda IPv6 vztrajno postaja bolj priljubljen. Večina sodobnih usmerjevalnikov in operacijskih sistemov nudi podporo protokolu. Ponudniki internetnih storitev ves čas uvajajo zmogljivosti IPv6 več uporabnikom. Večina večjih ponudnikov internetnih storitev ponuja vsaj nekaj funkcionalnosti IPv6, čeprav se v razvitem svetu uporabljajo z različnimi hitrostmi.

Če uporabljate IPv6?

Zdaj, ko ste videli nekatere prednosti IPv6 in kako razširjena je na voljo, se morda sprašujete, ali bi jo morali uporabiti. Skratka, da, morali bi. Bolj ko je sprejetje nove tehnologije bolj razširjeno, tem bolje. Če vam ponudnik internetnih storitev ponuja in imate usmerjevalnik, ki ga lahko podpira, je dobro, da ga vklopite.

Preden se odločite, da ga vklopite, preizkusite, ali ga že uporabljate. Pojdite na www.test-ipv6.com in preverite, ali uporabljate IPv6. Evo, kaj boste videli, če uporabljate samo IPv4:

testiranje povezljivosti IPv6

Vklop IPv6 bo odvisen od vašega usmerjevalnika in vašega ponudnika internetnih storitev. Vaša najboljša stava je, da poiščete »[proizvajalec usmerjevalnika] ipv6 [vaš ponudnik internetnih storitev].« Če želite spremembo olajšati, boste morda želeli nadgraditi vdelano programsko opremo usmerjevalnika na DD-WRT..

Pomembno je razumeti, da obstajata dva načina dostopa do spletnih mest IPv6: s prehodnim mehanizmom in izvirno. Obstajajo številni mehanizmi prehoda, toda imenovani 6to4 je verjetno najpogosteje uporabljen. Zajema podatke IPv6 v prenosih IPv4, kar vam omogoča, da vidite mesta novejšega formata s starejšim protokolom za prenos..

Naravna povezava IPv6 vam omogoča, da se povežete neposredno z zadevnim spletnim mestom, preskočite postopek prehoda. To je tisto, kar potrebujete za popoln prehod na IPv6. Če vam usmerjevalnik omogoči izbiro, boste želeli izbrati izvorni IPv6.

Če želite preveriti, ali bo spletno mesto sprejelo povezave IPv6, uporabite orodje za preverjanje veljavnosti IPv6. Če ima spletno mesto 128-bitni naslov IP, veste, da je spletno mesto združljivo s protokolom IPv6.

Kako izklopiti IPv6

Če raje ne uporabljate IPv6 (in priporočamo, da ga ne uporabljate, če vaš VPN ne more zaščititi prometa), lahko preprosto povete računalniku, naj ga ne uporablja. V operacijskem sistemu Windows pojdite na Nastavitve > Omrežje & Internet > Omrežje & Center za skupno rabo (je na dnu okna).

Center za mreženje in skupno rabo

Kliknite Spremenite nastavitve adapterja in nato z desno miškino tipko kliknite glavno internetno povezavo (v mojem primeru je to povezava z wifi) in izberite Lastnosti:

Lastnosti WiFi

Pomaknite se po seznamu, dokler ne vidite Različica 6 internetnega protokola (TCP / IPv6) in počistite polje:

Interent protokol različica 6

Če želite izklopiti IPv6 v računalniku Mac, pojdite na Sistemske nastavitve > Omrežje. Kliknite Napredno in nato pojdite na TCP / IP zavihek.

Konfiguriranje IPv4 v Macu

Od tu samo spremenite Konfigurirajte IPv6 spustni meni do Izklopljeno.

Če ne vidite Izklopljeno možnost, morate zagnati ukaz Terminal. Odprite terminal in zaženite enega od naslednjih ukazov glede na povezavo z internetom:

networksetup -setv6off "Wifi"
networksetup -setv6off "Ethernet"

To bi moralo omogočiti Izklopljeno možnost na zavihku TCP / IP v omrežnih nastavitvah. Če ga želite vklopiti, samo izberite Samodejno v meniju ali zaženite enega od teh ukazov:

networksetup -setv6automatic "Wifi"
networksetup -setv6automatic "Ethernet"

IPv6 in VPN

Tu smo vsi o VPN-jih, zato bomo seveda govorili o IPv6 in VPN-jih. Če ste veliko raziskovali VPN-je, ste morda opazili, da mnogi ponudniki onemogočajo promet IPv6 prek svojega VPN-ja. To je zato, ker številni ponudniki VPN še niso posodobili svojih strežnikov in programske opreme za prilagoditev novemu standardu.

Na žalost to pomeni, da se promet IPv6 včasih usmerja prek vašega ponudnika internetnih storitev namesto prek VPN-ja. In to premaga namen, da bi bil VPN na prvem mestu. To je znano kot puščanje IPv6.

Študija iz leta 2015 je pokazala, da je večina ponudnikov VPN utrpela puščanje naslovov IP in da so bili številni izpostavljeni tudi ugrabitvi DNS IPv6. Leta 2016 je druga skupina raziskovalcev ugotovila, da 84% Android VPN-jev ni usmerjalo prometa IPv6 prek VPN-ja.

Na srečo so raziskave, kot so te, spodbudile ponudnike k boljšemu varovanju zasebnosti svojih strank z vključitvijo funkcij, prijaznih IPv6. Nekateri VPN lahko upravljajo s prometom IPv6. Drugi preprosto povedo svojim uporabnikom, da onemogočijo ta promet, da preprečijo uhajanje naslova IP.

Če niste prepričani, kaj vaš trenutni VPN počne s prometom IPv6, je dobro, da svojo povezavo preizkusite na uhajanje IP-ja. IPleak.net je dobro orodje za preverjanje, ali puščate informacije o IP, in zajema tako IPv4 kot IPv6 promet. Če se na strani prikaže vaš osebni ali ponudnik internetnih storitev, vaš VPN ne ščiti v celoti vaše zasebnosti.

Nekateri ponudniki VPN so uvedli podporo za promet IPv6, vendar ne toliko, kot bi želeli. Spodaj vam bomo dali nekaj priporočil za zaščito IPv6.

Upoštevajte, da sta podpora za IPv6 in zaščita pred puščanjem IPv6 različni. Zaščita pred puščanjem običajno vključuje samo izklop IPv6. To varuje vašo zasebnost, saj ni ničesar, kar bi lahko puščalo. Vendar ne izkorišča funkcij, ki jih ponuja IPv6. Podpora IPv6 pa omogoča, da VPN usmerjajo promet novejšega protokola na mesta, ki podpirajo IPv6.

To je pomembno razlikovanje. IPv6 zaščita pred uhajanjem je dobra - vsekakor izboljša vašo varnost. Toda podpora IPv6 jo popelje na drugo raven.

VPN-ji, ki podpirajo IPv6

Kot sem že omenil, večina VPN-jev ne podpira povezav IPv6. Kar nekaj pa vas bo omogočilo povezavo prek IPv6. Mullvad (pregled) in FrootVPN (pregled), dve VPN-ji, ki sta nam všeč, ponujata popolno podporo. To velja tudi za popolno zasebnost, vendar med pisanjem VPN-a nismo imeli možnosti, da bi jih pregledali.

Poleg teh treh je najboljša ponudba, da najdete VPN z zaščito pred puščanjem IPv6, da preprečite, da bi se vaš promet usmerjal prek vašega ponudnika internetnih storitev. Večina najbolj ocenjenih VPN-jev nudi nekakšno zaščito pred uhajanjem. Nekateri, kot je NordVPN (beri pregled), so bili zelo glasni glede uvedbe svojih programov zaščite pred uhajanjem in lahko zaupate, da bodo učinkoviti.

Če želite izvedeti, ali vaš izbrani VPN ponuja zaščito pred puščanjem IPv6, je najbolje, da se posvetujete z njihovo dokumentacijo. Nekateri imajo možnost, ki jo morate vklopiti. Drugi blok IPv6 prometa samodejno. Kljub temu drugi priporočajo, da na računalniku izklopite promet IPv6.

Seveda priporočamo, da svoj promet vedno usmerite prek VPN-ja. Če pa vaš VPN pušča vaš IPv-naslov IPv6, je verjetno boljša ideja, da IPv6 preprosto izklopite s pomočjo zgornjih navodil..

Bodite varni z IPv6

Ker gre za novo in boljšo tehnologijo, boste morda želeli skočiti naravnost v IPv6. Če je boljši od IPv4, zakaj ga ne bi uporabil privzeto? Toda kot smo videli, obstaja nekaj težav z njim, predvsem v tem, da jih večina VPN ne podpira. Če pa nimate zaščite proti puščanju, lahko svoj IP naslov puščate, če menite, da je zaščiten.

Preverite, ali vaš VPN podpira IPv6 ali nudi zaščito pred puščanjem naslova IP. Če ne, preklopite VPN (večina velikih imen nudi nekakšno zaščito) ali izklopite IPv6 iz nastavitev računalnika.

Če ste storili te korake, ste lahko prepričani, da boste varnejši na novem internetu, ki podpira IPv6.

Ste že prešli na IPv6? Ali vaš ponudnik VPN to podpira? Delite svoje izkušnje v spodnjih komentarjih!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me