Internetna varnost za otroke (20 nasvetov za starše)

Če ste kot jaz in uporabljate svoje otroke kot brezplačno tehnično podporo, kadar koli morate konfigurirati brezžični usmerjevalnik ali televizor za predvajanje smešnih video posnetkov z mačkami, potem je skušnjava, da bodo otroci poskrbeli tudi za svojo spletno varnost..

To bi lahko bila velika napaka.

Čeprav so vaši otroci morda strokovnjaki za tehnologijo, niso strokovnjaki za ocenjevanje tveganja.

Že veste, da je brez vodenja z otroki enostavno manipulirati s kajenjem, pitjem, prehitrenjem, ustrahovanjem in, seveda, skakanjem s pečin, ker to počnejo vsi njihovi prijatelji.

Napake lahko povzročijo veliko škode. Vse od dragih okužb z odškodninsko programsko opremo, kraje identitete, izgube prijateljstev do ogrožanja otrokovega življenja.

Kot v off-line svetu morate zagotoviti smernice, postaviti meje in glede na starost in zrelost otroka postaviti zaščitne ukrepe.

Zavedati se morate tudi, od kod prihajajo grožnje.

10 stvari, ki jih lahko storite zdaj, da zaščitite svoje otroke na spletu

1. Naj bo YouTube varen za vaše otroke

YouTube je nova otroška televizija.

To je eno izmed najbolj priljubljenih spletnih mest, vendar vsi ti videoposnetki ne bodo primerni za vaše otroke.

Toda spletno mesto ima nekaj varnostnih funkcij, zato jih morate izkoristiti.

Če se na dnu zaslona pomaknete navzdol do dna zaslona, ​​boste videli nastavitev »Omejeni način«. V tem videu so videoposnetki, označeni kot, da vsebujejo neprimerno vsebino.

V mobilnih aplikacijah kliknite tri pike zgoraj desno in kliknite na Nastavitve > Splošno in se pomaknite navzdol, dokler se ne prikaže možnost "Restricted Mode".

YouTube z omejenim načinom

2. Pomagajte svojim otrokom določiti nadzor nad zasebnostjo svojih računov v družbenih medijih

Če vaši otroci delijo sporočila, slike ali video posnetke na Facebooku, Instagramu in drugih platformah, se morda ne zavedajo, kdo lahko vidi njihove objave.

Večina aplikacij ima nastavitve zasebnosti, ki otrokom omogočajo nadzor nad tem, koga spustijo v svoje življenje.

Tu so povezave do informacij o nastavitvah zasebnosti v najbolj priljubljenih aplikacijah:

 • Facebook: https://www.facebook.com/help/325807937506242/
 • Instagram: https://help.instagram.com/116024195217477/
 • Snapchat: https://support.snapchat.com/a/privacy-settings
 • WhatsApp: https://www.whatsapp.com/faq/sl/general/21197244
 • Kik: https://kikinteractive.zendesk.com/hc/sl-us/articles/217680888-How-can-I-keep-my-Kik-account-private-
 • Vprašaj.fm: http://safety.ask.fm/safety-tools/

3. V računalnike in mobilne naprave namestite antivirus

Otroci so enako ranljivi kot ostali, če ne bolj, da kliknejo slabe povezave in prenesejo zlonamerno programsko opremo.

Za zaščito njih in njihovih naprav na vse namestite protivirusno programsko opremo.

Na voljo je nekaj odličnih brezplačnih izdelkov zanesljivih blagovnih znamk.

 • Avast: https://www.avast.com
 • Avira: https://www.avira.com/
 • BitDefender (brezplačno): https://www.bitdefender.com/solutions/free.html
VPN (druga možnost)

Razmislite tudi o uporabi navideznega zasebnega omrežja. Če želite najti ustrezen VPN, si oglejte našo kartico Best VPN ali brskajte po brezplačnih VPN-jih.

4. V svojih računalnikih nastavite ločene račune za svoje otroke

Če napravo delite z otroki, lahko nastavite ločen račun ali račune. Vsak račun bo imel svoj domači zaslon in, odvisno od naprave in platforme, drugačen izbor funkcij, aplikacij in dovoljenj.

To vam pomaga zaščititi lastna priporočila za podatke ali video. Omogoča tudi, da za vsakega otroka nastavite prilagojene nastavitve varnosti in zasebnosti.

V računalnikih z Windows lahko otrokom nastavite nov uporabniški račun. Pojdite na Nastavitve > Računi > Dodajte družinskega člana > Dodajte otroka.

Otroški račun Windows 10

Lahko blokirate določene aplikacije, igre ali spletna mesta ali določite časovne omejitve zaslona. Za več informacij obiščite https://account.microsoft.com/family.

Na računalnikih Apple, lahko za nekatere uporabniške račune nastavite starševski nadzor. To vam omogoča, da omejite dostop do spletnih mest za odrasle. Več o tem tukaj: https://support.apple.com/en-us/HT201813

5. V svojih mobilnih napravah nastavite ločene račune za svoje otroke

Android starševski nadzorTablice in pametni telefoni omogočajo tudi več uporabniških računov v isti napravi.

V tabličnih računalnikih Android lahko otroku ustvarite račun z omejenimi omejitvami z omejitvami, katere aplikacije lahko uporabljajo.

V telefonih Android lahko otroku ustvarite nov uporabniški račun. Trenutno je edina omejitev računa, ki je trenutno na voljo, izključiti možnost klicanja in pošiljanja besedilnih sporočil.

Vendar lahko omejite njihov račun za Google Play. Pojdi do Nastavitve > Starševski nadzor in jih vklopite. Nastavili boste lahko določene omejitve vsebine za aplikacije in igre, filme, TV, knjige in glasbo.

Na strani Apple, iPhone in iPad imajo nadzor nad aplikacijami in funkcijami, vsebino in zasebnimi nastavitvami. Zaženite aplikacijo Nastavitve in pojdite na Splošno > Omejitve in tapnite "Omogoči omejitve."

6. Zavarujte svoje igralne sisteme

Ne pozabite, da je vaša igralna konzola tudi danes internetna naprava. Otroci lahko prenašajo igre in kupujejo v igri ter celo brskajo po spletu.

Večina naprav ima funkcije, ki omogočajo:

 • Omejite vrsto vsebine, ki jo lahko dobijo vaši otroci
 • Omejite njihove nakupe in…
 • … Omejijo ali izključijo njihovo brskanje po spletu.

7. Razmislite o uporabi brskalnikov, varnih za otroke in iskalnikov

Za dodaten nadzor lahko otrokom namestite varen otroški spletni brskalnik.

Zoodles na primer ponuja varno za otroke okolje. Obstaja brezplačna različica za osebne računalnike in računalnike Windows ter tablične računalnike in pametne telefone Android in iOS. Premijska različica, ki stane 8 USD na mesec, vključuje blokiranje oglasov, časovne omejitve in druge funkcije.

Drugi alternativni brskalnik, ki je varen za otroke, je Maxthon, medtem ko bodo brskalniki, ki jih uporabljate zdaj, imeli nekaj vgrajenih orodij.

Če uporabljate brskalnik Chrome, lahko nastavite "nadzorovan profil". To bo blokiralo eksplicitne rezultate iskanja, pokazalo vam bo, katera spletna mesta so obiskali vaši otroci in celo omejilo, na katera spletna mesta lahko gredo. Omejitve delujejo na dva načina:

 1. Lahko imate seznam odobrenih spletnih mest in vaši otroci lahko obiskujejo le ta spletna mesta.
 2. ALI - seznam spletnih mest lahko predhodno prepovete, vaši otroci pa lahko obiščejo katero koli spletno stran poleg tistih na seznamu prepovedanih oseb.

Več informacij tukaj: https://support.google.com/chrome/answer/3463947/?hl=sl

Oglejte si tudi te iskalnike, varne za otroke:

 • Otroci varnega iskanja: http://www.safesearchkids.com/
 • KidRex: http://www.kidrex.org/
 • Kiddle: http://www.kiddle.co/
 • Kidtopia: http://www.kidtopia.info/

8. Zaklepanje aplikacij za najmlajše otroke

Če želite svojemu otroku dovoliti, da se igra s telefonom na zadnjem sedežu avtomobila, ne da bi vas skrbelo, ali ga bodo zmešali ali brskali po spletu po grozljivi vsebini, naredite to: otroku odprite aplikacijo in ga nato nastavite tako, da bo ne morem zapustiti aplikacije.

Pri telefonih z operacijskim sistemom Android 5 ali novejšim se imenuje "pripenjanje zaslona."

Najprej pojdite na Nastavitve > Varnost > Pripenjanje zaslona in ga vklopite ter omogočite tudi »Poiščite PIN pred odstranjevanjem«.

Nato naložite aplikacijo, pritisnite gumb za pregled - mali kvadrat v spodnjem desnem kotu - in povlecite navzgor, dokler se v spodnjem desnem kotu ne prikaže ikona zatiča. Zdaj bo vaš otrok potreboval vašo kodo PIN za preklapljanje aplikacij.

Prikazovanje zaslona v sistemu Android

V iPhonih in iPadih se to imenuje »vodeni dostop«.

Najprej pojdite na Nastavitve > Splošno > Dostopnost > Voden dostop za nastavitev vodenega dostopa. Potem, ko ste v aplikaciji, ki jo želite zakleniti, trikrat kliknite domači gumb, da se prikažejo nastavitve vodenega dostopa. Voden dostop lahko izklopite s kodo PIN ali tako, da ga nastavite tako, da deluje s tipko Touch ID Nastavitve > Splošno > Dostopnost > Voden dostop > Nastavitve gesla.

9. Uporabite aplikacijo, ki omejuje čas vašega otroka v spletu

Po podatkih raziskovalnega inštituta Pew je 50 odstotkov staršev uporabljalo orodja za starševski nadzor, da blokirajo, spremljajo ali filtrirajo otrokove spletne dejavnosti.

Aplikacija ScreenTime je na voljo za naprave Apple, Android in Amazon. Aplikacija je brezplačna za enega otroka in vključuje možnost daljinskega spremljanja naprave ter ogledovanje otrokove spletne in zgodovine iskanja. Različica premij v vrednosti 4 USD na mesec doda dnevne časovne omejitve, možnost blokiranja aplikacij in preprečuje uporabo naprave v šolskih urah ali po spanju.

Nadomestne aplikacije:

 • MMGuardian: http://www.mmguardian.com/
 • Mobilni skrbnik: https://www.mobileguardian.com/
 • Neto Nanny: https://www.netnanny.com/
 • TeenSafe: https://www.teensafe.com/
 • Družina VerizonBase: https://www.verizonwireless.com/support/verizon-familybase-and-usage-controls/
 • Družina Norton: https://family.norton.com
 • Mobicip: http://www.mobicip.com/

Tam je tudi nekaj aplikacij Jamesa Bonda. Tako boste lahko spremljali otrokovo lokacijo, brali njihova e-poštna sporočila in besedilna sporočila ter vohunili za njihove Snapchats in druge komunikacije.

Bodite previdni pri teh. Ali želite izgubiti zaupanje svojega otroka? Vprašajte se, ali želite sodelovati v kibernetski vojni z najstnikom, ki bi se lahko preusmeril nanje z uporabo programov za preprečevanje vohunske programske opreme in telefonov gorilnikov.

10. Poskrbite, da vaši otroci uporabljajo samo varne klepetalnice

Nekatere otrokom prijazne platforme ponujajo klepetalnice, v katerih se lahko otroci pogovarjajo z drugimi otroki. Najprej preverite spletna mesta in se prepričajte, da nekdo spremlja klepetalnice.

In naučite svoje otroke, da ne bodo delili svoje resnične identitete na takšnih platformah, temveč namesto njih uporabljali anonimna zaslonska imena.

Učite se, vzgajajte in se pogovarjajte s svojimi otroki

11. Naučite svoje otroke, naj se ne odzivajo na sporočila neznancev

Če od nekoga, ki ga ne poznajo, prejme besedilno sporočilo, takojšnje sporočilo, e-poštno sporočilo ali sporočilo v družabnih medijih, ga mora takoj izbrisati.

Prepričajte se, da ne vedo, da ga ne odpirajo, ne odgovarjajo nanj in seveda, da ne bodo kliknili nobenih povezav ali prilog.

Če bi tista dekleta iz Pretty Little Liars sledila tem nasvetom, bi bila oddaja po eni epizodi končana.

12. Otroke poučite o tveganjih, ki jih prinašajo "sexting"

Ministrstvo za pravosodje je lani v poročilu ameriškega kongresa razkrilo, da je največja grožnja otrokom nekaj, kar imenujemo "zatiranje".

Dovolj je slabo, ko mladoletniki pošljejo gole slike samim prijateljem ali puncam, ki jih nato razdelijo drugim.

Poleg psihološke škode otroci, ki tako pošiljajo in prejemajo "sexte", kršijo zakon. Nekaj, kar bi lahko povzročilo pregon in celo registracijo spolnih prestopnikov.

In se poslabša.

Po podatkih FBI so "sextortionisti" šli profesionalno, posamezni kriminalci pa so ciljali na stotine otrok. Pretvarjajo se, da so iste starosti kot njihove žrtve. Nato jih zamikajo ali silijo v ustvarjanje otroške pornografije zanje. Dobijo jih celo, da zaposlijo prijatelje in sestre.

FBI je v pregledu triinštiridesetih takih primerov ugotovil, da sta dve žrtvi storili samomor, deset drugih pa se je poskušalo umoriti. Žrtve imajo tudi upadanje ocene, opuščanje šole, depresijo in vključevanje v rezanje in druge vrste samopoškodovanja.

Nacionalni center za pogrešane in izkoriščene otroke pravi, da je bilo poročil o zatiranju v prvih mesecih leta 2016 za 150 odstotkov več, kar je bilo v primerjavi z istim obdobjem leta 2014. 

V štirih odstotkih poročil o zasegu so otroci, ki so bili žrtve viktimizacije, grozili s samomorom ali poskušali samomor, je povedal Center.

13. Otroka opozorite na skupno rabo datotek

Nalaganje nezakonitih datotek je seveda - nezakonito!

In tako tudi prenašanje - čeprav se zdi, da manj medijskih podjetij te dni preganja otroke. Čeprav nalaganje nezakonitih datotek nosi tudi druga tveganja, kot so virusi.

Na srečo je zdaj veliko brezplačnih in poceni storitev, kjer lahko otroci in najstniki dobijo video posnetke in glasbo.

14. Otroke opozorite na spletne ankete in ankete

Tam je veliko zabave, neškodljivih anket, kot je tista, ki ti pove, kakšen pudelj si. Toda mnogi prosijo za preveč osebnih podatkov in bi svoje otroke lahko poslali na elektronske sezname neželenih pošiljateljev ali jih odprli za krajo identitete.

Mnogo odraslih ima ločen e-poštni račun, ko morajo navesti e-poštni naslov, da se lahko registrirajo za nekaj. Če ima vaš otrok upravičen razlog za izpolnjevanje vprašalnikov, ki potrebujejo e-poštni naslov, razmislite, ali jim bo pomagal pri vzpostavitvi drugega svojega e-poštnega računa..

15. Opozorite svoje otroke, da se preveč približajo neznancem

Ko se prvič srečate z nekom, ko recimo komunicirate z njimi prek spletne aplikacije za zmenke, veste, da sestanek postavite na javno lokacijo, na primer v kavarno, in prijatelje seznanite, kje ste.

To je zdrav razum.

Toda otrokom in najstnikom pogosto primanjkuje tistega osnovnega zdravega razuma - ali pa bi jih morda zavedelo, da bi svoje spletne odnose skrivali.

Seveda lahko plenilci s potencialnimi cilji komunicirajo tudi po tradicionalni pošti ali jih srečajo na avtobusnih postajah. Vendar jim internet omogoča, da svoje dejavnosti v velikem času povečajo.

Napadalci lahko prek spletnih odnosov zvabijo otroke, da jih osebno spoznajo. Lahko pa pogosteje otroke poskušajo nagajati pri nakupu nepotrebnih nakupov ali v deljenju informacij, fotografij ali videov.

Spoznajte spletne prijatelje svojih otrok. Tako kot prijatelji zunaj spleta potrdite svojo identiteto in se pogovorite s starši teh otrok. Bodite prepričani, da so ti otroci pravzaprav otroci.

16. Pomagajte svojim otrokom, da se spopadejo s spletnim nasiljem

Kibernetsko trpinčenje prizadene do 15 odstotkov otrok, kaže poročilo, ki so ga lani objavile Nacionalne akademije znanosti, inženiringa in medicine.

In stopnje so še višje za otroke s prekomerno telesno težo, invalide ali LGBT ali pripadnike manjšinske skupine.

Žrtve imajo fizične težave, kot so spanje, razburjeni želodci in glavoboli, skupaj s psihološkimi učinki, kot so depresija, tesnoba in uživanje alkohola in drog.

Otrokom sporočite, da se lahko obrnejo na vas po pomoč in ugotovite, kateri viri so na voljo v lokalnih šolah.

Prihranite sporočila in druge dokaze o nasilju v spletu. O nasilniku najprej prijavite zadevno platformo družbenih medijev. Nato ponudnikom telefonskih ali internetnih storitev, pa tudi šoli ali lokalnim organom pregona. In blokirajte nasilnika iz otrokovih socialnih medijev, telefona ali e-poštnih računov.

Več informacij tukaj:

 • StopBullying.org: https://www.stopbullying.gov/cyberbullying/
 • Otroško zdravje: http://kidshealth.org/sl/parents/cyberbullying.html
 • Liga proti obrekovanju: http://www.adl.org/education-outreach/bullying-cyberbullying/
 • Raziskovalno središče za kibernetsko trpinčenje: http://cyberbullying.org/
 • Navadni mediji: https://www.commonsensemedia.org/cyberbullying
 • Varno povezovanje: http://www.connectsafely.org/tips-to-help-stop-cyberbullying/
 • Brisanje spletnega ustrahovanja: http://endcyberbullying.net/what-to-do-if-youre-a-victim/
 • NoBullying.com: https://nobullying.com/

17. Dajte dober zgled

Koliko slik otroških slik in fotografij počitnic ste objavili na spletu? Preden predavate svojim otrokom, da ostanejo na varnem, se prepričajte, da ste sami dober model. Preberite več o nastavitvah zasebnosti v aplikacijah za družbene medije, ki jih najbolj uporabljate, in preverite, ali zasebnih, osebnih trenutkov ne delite s celotnim internetom.

In ne vozite med besedilom ali pogovorom po telefonu. Počakajte, da vsi dobimo te samovozeče avtomobile, ki so nam bili obljubljeni, in vnesite sporočilo.

18. Postavite pravila o tem, kaj lahko vaši otroci delijo prek spleta

Kot odrasla oseba morate biti previdni, katere podatke objavljate v spletu. Veste, da ne delite svojih finančnih podatkov ali številk socialnega zavarovanja z neznanci.

Poskrbite, da bodo vaši otroci poznali pravila in razumeli razloge za njih. Tudi na videz neškodljivi podatki, na primer slike s počitnic, lahko zločince obvestijo, ko je vaša hiša prazna.

Nekaj ​​informacij, kot je smešna slika vaše mačke v snegu, je varno deliti z vsemi. Druge stvari, kot so načrti za počitnice, je v redu, če jih želite deliti z družino in bližnjimi prijatelji. Nekatere stvari pa je najbolje, da se na spletu sploh ne delijo.

Priporočljiva starost otrok za lastne račune v socialnih medijih je 13.

Inštitut za spletno varnost na spletu ima tukaj vzorčno družinsko spletno varnostno pogodbo: https://www.fosi.org/good-digital-parenting/family-online-safety-contract/

19. Dodajte svoje otroke kot »prijatelja«

Če imajo vaši otroci svoje račune na Twitterju, Facebooku, Googlu Plus, Instagramu, Snapchatu ali drugih spletnih mestih v družabnih medijih, jim sledite ali jih pošljite prijateljem.

Ne pustite, da vam otroci rečejo, da drugi starši tega ne počnejo. Po podatkih raziskovalnega centra Pew 83 odstotkov staršev prijateljeva s svojim najstniškim otrokom na Facebooku.

Videli boste, ali v spletu objavljajo neprimerne stvari in ali lahko stopijo, preden se težave stopnjevajo.

Ni brezhibno. Obstajajo načini, kako lahko otroci komunikacijo skrivajo pred vami. In če imate pri spremljanju preveč težke roke, lahko vaši otroci postanejo bolj skrivnostni.

20. Postavite omejitve, koliko časa lahko otroci preživijo na spletu

Po nedavni nacionalni raziskavi tweens v povprečju preživijo šest ur na dan s svojimi napravami, in to ne vključuje časa, namenjenega šoli ali domačim nalogam. In najstniki preživijo neverjetnih devet ur na dan in strmijo v svoje zaslone..

Seveda, nekaj od tega posluša Spotify med vadbo. Toda večji del časa porabimo za gledanje videoposnetkov, igranje iger in uporabo socialnih medijev.

Ameriška akademija za pediatrijo je včasih priporočala, da otroci, mlajši od dveh let, sploh nimajo časa za zaslon, z omejitvami glede časa zaslona za starejše otroke. Konec leta 2016 je organizacija ponovno ocenila trenutne raziskave in razbremenila svoja priporočila. Zdaj predlagajo, da je lahko nekaj časa na ekranu, video klepeti s sorodniki in izobraževalne aplikacije koristno tudi za najmlajše otroke.

Zdaj organizacija predlaga, da družine ustvarijo načrt za družinske medije.

Staršem priporočajo tudi:

 • Omejite uporabo zaslonov med obroki in eno uro pred spanjem.
 • Omejite otrokovo skušnjavo, da naprave preverja vse ure ponoči, tako da jih ne polni čez noč v svojih sobah.

21. Dodatna sredstva

Internetne zadeve: Viri za starše, ki želijo otroke varovati v spletu, s starostnimi priročniki, brezplačnimi aplikacijami in varnostnimi seznami naprav. https://www.internetmatters.org/

Družinski spletni zavod za varnost: Vodniki za starše in novice ter poročila o težavah s spletno varnostjo. https://www.fosi.org/

Varno, pametno & Družbeno: Vodniki za usposabljanje na socialnih medijih in varnostni nasveti za starše in vzgojitelje. https://safesmartsocial.com/

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me