17 Nasveti za varno brskanje po internetu

Internet je lahko nepazljiv kraj za neprevidne. Pristavite na napačnem spletnem mestu in računalnik lahko okužite z zlonamerno programsko opremo, ki bo ukradla vaše podatke ali jih predelala in zahtevala odkupnino za vrnitev. Vnesite uporabniško ime in geslo v lažni obliki in vaše digitalno življenje se lahko spremeni v zdravico.


Kot se sliši to strašljivo, če ste previdni, lahko z veliko mero varnosti brskate po internetu.

Varno brskanje se začne pri vašem brskalniku.

Dva najbolj priljubljena načina, s katerimi se prevaranti lovijo v brskalnikih, so z družbeno inženirsko zlonamerno programsko opremo in lažnim predstavljanjem.

Skoraj tretjina uporabnikov interneta je bila žrtev družbeno inženirske zlonamerne programske opreme, poroča neodvisna organizacija za testiranje NSS Labs. Z uporabo neke oblike prevare, na primer s povezavo na lopušno spletno mesto ali odpiranjem okuženega dokumenta, lahko slabi akterji manipulirajo s človekom, da zastrupi njihove stroje z zlonamerno programsko opremo. Taka programska oprema lahko ogrozi ali poškoduje strojno opremo ali ukrade občutljive podatke. Ransomware se distribuira tudi na ta način.

Ta oblika zlonamerne programske opreme je v zadnjih 12 mesecih divjo rast. Podatke šifrira v okuženem računalniku ali telefonu, tako da lastnik do njega ne more dostopati. Nato od lastnika zahteva plačilo odkupnine, da bo spet dostopen.

Lažno predstavljanje je pogosto uvod v zasaditev zlonamerne programske opreme na računalniku, vendar se uporablja tudi za pridobivanje občutljivih podatkov. Na primer, od banke prejmete e-poštno sporočilo s prošnjo za uporabniško ime in geslo za dostop do vašega računa. Samo e-poštno sporočilo ni iz vaše banke, ampak od phishing-ov, ki se maskirajo kot vaša banka. Naslednja stvar, ki jo poznate, je, da računi za tekoče in varčevalne račune delujejo prazni.

NSS ugotavlja, da je bilo v letu 2016 vsak mesec prijavljeno več kot 145.000 edinstvenih lažnih oglaševalskih akcij. Prav tako pogosto je bilo odkrivanje 125.000 spletnih mest z lažnim predstavljanjem.

V resnici je situacija postala tako zaskrbljujoča med podjetji, ki so v zadnjih treh letih zaradi lažnih lažnih prevar izgubila 2,3 milijarde dolarjev, da je FBI izdal posebno opozorilo na to temo.

1. Uporabite / namestite najbolj varen internetni brskalnik

Večji brskalniki nudijo zaščito pred zlonamerno programsko opremo in lažnim predstavljanjem, čeprav nekateri nudijo večjo zaščito kot drugi.

Na primer v zadnjih testih brskalnika NSS, Microsoftov novi brskalnik Edge je blokiral 99% zlonamernih vzorcev, ki so bili nanj vrženi, v primerjavi s 85,9% za Google Chrome in 78,3% za Mozilla Firefox.

Poročilo NSS (brskalniki)

(povezava do poročila NS)

3 najboljših internetnih brskalnikov za varno brskanje

 1. Microsoft Edge (različica 2017)
 2. Google Chrome
 3. Mozilla Firefox

Microsoft že nekaj let v svoje brskalnike vključuje tehnologijo, imenovano filtriranje URL-jev SmartScreen in aplikacijo Reputation.

Tehnologija preveri ugled URL-ja, preden mu omogoči prenos v brskalnik. Če je ugled spletnega mesta slab, kot je to primer s spletnim mestom za lažno predstavljanje, boste prejeli opozorilo. Nato lahko izberete, ali želite obiskati svojo domačo stran, spletno mesto, na katerem ste že bili, ali pa hudiča in nadaljujete na spletnem mestu z neugledom.

Podoben pregled se zgodi, ko poskušate prenesti datoteko z vprašljivega spletnega mesta. Brskalnik bo prenos blokiral.

NSS je tudi ugotovila, da je Edge najhitreje blokiral novo zlonamerno programsko opremo, ki je trajala le 10 minut. Primerjajte to s štirimi urami, 39 minutami za Chrome in štirimi urami, pet minut za Firefox.

Prav tako je bil najučinkovitejši pri odpravljanju ranljivosti „nič dneva“. To so napake, ki so bile prvič uporabljene v napadu: 98,7%, v primerjavi z 92,8% za Chrome in 78,3% za Firefox.

2. Prilagodite svoje varnostne nastavitve

Brskalnik lahko naredite tudi bolj varnega, če ga prilagodite prek svojih nastavitev ali v meniju z nastavitvami. Če se ujemate z nastavitvami, lahko ustvarite neprijetnosti.

Na primer, izklop funkcij, kot so „samodejno izpolnjevanje", Ki samodejno zapolni obrazce na spletnih straneh, shranjevanje gesla pa preprečuje, da bi datoteke shranile podatke, ki so pripravljeni za vsakogar, ki ta sistem prekliče..

Po drugi strani pa je lahko ročno izpolnjevanje obrazcev in vnašanje uporabniških imen in gesel.

Če izklopite druge funkcije, lahko zmanjšate "napadalno površino", ko so napadalci na voljo za napad na vaš sistem, lahko pa zmanjšajo tudi vaš užitek pri surfanju. Ugašanje "piškotki,"Lahko na primer izboljša vašo zasebnost. Težava je v tem, da obstaja veliko spletnih mest, ki vam ne bodo prikazovale svojih spletnih strani, če nimate omogočenih piškotkov. Enako velja za omogočanje vtičnikov, JavaScript in v manjši meri Java.

Ena od možnosti, ki bi jo vsekakor morali vklopiti, je:blokirati pojavna okna", Da preprečite, da bi se nadležni oglasi pojavljali na spletnih straneh, ki jih obiskujete. In če ga vaš brskalnik podpira, izberite možnost »Ne sledite« z možnostjo prometa za brskanje, da tržniki ne bodo zaslišali na svojih neto potovanjih.

Tu so navodila po korakih za zaščito brskalnikov (tj. Zaradi česar so manj ranljivi).

 • Vodič za Microsoft IE (HowToGeek)
 • Vodič za Google Chrome (TechRepublic)
 • Vodnik za Mozilla FireFox

Kot pri vsaki programski opremi se tudi vi vedno želite prepričati, da je vaš brskalnik posodobljen z najnovejšimi nadgradnjami in popravki. Ti popravki so pogosto ustvarjeni za odpravo novih najdenih varnostnih napak v programski opremi. Spremljanje brskalnika je manjši problem kot nekoč, ker so zdaj posodobitve pogosto avtomatizirane.

3. Uporabite Upravitelj gesel (ne možnosti »Samodejno izpolnjevanje«)

Poleg vašega brskalnika je dober skrbnik za gesla postal skorajda nujen za varno deskanje. Še posebej, ko v brskalniku izklopite možnosti zapomni si gesla in izpolnite obrazce.

Funkcije se lahko razlikujejo od upravitelja do upravitelja, vendar imajo vse skupaj eno stvar:

Zapomnijo si vaše poverilnice - uporabniško ime in geslo - za spletno mesto in jih izpolnite, ko pristanete na njegovi strani za prijavo.

skrbniki gesel

To vam omogoča, da ustvarite edinstvene in varne poverilnice za vsako spletno mesto, ki jih želi, ne da bi jim zaupali te poverilnice v spomin. Zapomnite si samo eno geslo: glavno geslo za dostop do upravitelja gesel.

Vsak dan na tisoče, včasih tudi milijoni gesel postanejo ogroženi, zato vam lahko upravljavci gesla preprečijo domino učinek, ki se pojavi pri ponovni uporabi gesel. Kredibilni tatovi lahko prevzamejo nabor ukradenih poverilnic in jih prek tehnik avtomatizacije vgradijo na tisoče spletnih strani. S tem lahko pokvarijo vsako spletno mesto, kjer ste ponovno uporabili geslo. Uporaba edinstvenih gesel zmanjša škodo, ki jo je mogoče storiti z enim geslom.

Tu so trije najbolj priljubljeni upravljavci gesel v letu 2017

 1. 1PassWord (2,99 USD / mesec)
 2. KeePass (BREZPLAČNO)
 3. LastPass (BREZPLAČNO)

Čeprav vam v spletni tok nekaj novega ne more biti privlačno, vam upravljavci gesel po namestitvi razmeroma nevsiljivo. Večina se namesti v brskalnik po lastni izbiri kot vtičnik. Tam si bodo ogledali potovanja po spletnem mestu. Če na spletnem mestu niste novi, vam bo program pomagal ustvariti poverilnice zanj. Če ste že bili na spletnem mestu, bo programska oprema samodejno izpolnila vaše podatke za prijavo. Poleg tega bo večina upravljavcev ustvarila tudi seznam spletnih mest, na katerih so shranjene prijave, do katerih je mogoče hitro dostopati z orodno vrstico brskalnika..

4. Pri ustvarjanju gesla uporabite ustvarjalnost

Če je spomin na veliko gesel velika naloga, je ustvarjanje gesel enako obdavčitev. Upravitelji gesel lahko to avtomatizirajo tudi za vas. Lahko jim poveste, naj za vas ustvarijo varno geslo in to bo v trenutku.

V nekaterih upraviteljih lahko celo prilagodite gesla, ki jih ustvarijo.

Geslo lahko naredite določeno dolžino. Priporočena dolžina je 16 znakov. Toda to bo morda za nekatere spletne strani predolgo. Želite, da bo izgovorljiv pri uporabi številk, velikih črk in posebnih znakov. Ali če izključite podobne znake, kot sta 1 in l ali O in 0.

Če greste v staro šolo in ročno ustvarite gesla v obrazcu, vam lahko tam pomaga tudi upravitelj geslov. Povedal vam bo, ali je vaše ustvarjanje varno ali ste to geslo že uporabili nekje drugje.

Ena največjih prednosti upravitelja gesel je, da jih večina deluje prek platform. Ne glede na to, ali delate na telefonu, tabličnem računalniku, prenosniku ali namizju, imate vedno dostop do svojih poverilnic. To pomeni tudi, da vam na tipkovnici pametnega telefona ni treba vnašati varnega gesla, kot je F * t5pWU397% 6QvAk7K9W.

Poleg tega bodo naprave, sinhronizirane na platformah, samodejno posodobljene, ko spremenite poverilnice ali dodate nove.

5. Skrijte svoj IP z VPN

Z varnim brskalnikom in skrbnikom gesla vam boste nudili merilo varnosti med križarjenjem po spletu, če pa želite poskrbeti za varnost, začnite uporabljati storitev virtualnega zasebnega omrežja..

Storitve VPN zaščitijo vašo povezavo z internetom tako, da šifrirajo podatke v povezavi in ​​skrijejo, kje se povežete z omrežjem, kar ščiti vašo zasebnost.

Šifriranje vaše povezave z internetom je še posebej pomembno pri delu nevarna omrežja Wi-Fi, kot so tista, ki jih najdemo na javnih mestih, kot so letališča, hoteli in restavracije. Ta omrežja niso varna, saj je snoop s pomočjo programskega orodja, imenovanega sniffer, precej preprost, da na njih prestreže promet. Čeprav je šifrirana povezava, bo snoops zajem vaših podatkov videl samo smeti.

Ko se povežete s storitvijo VPN, na katero se naročite, prikrije vašo identiteto v omrežju. To pomeni, da vaš ponudnik internetnih storitev ne bo mogel slediti vašim gibanjem v spletu. Vaša vlada bo imela tudi težji čas, da vas odpravi. In spletna mesta, ki bi vas običajno prepoznala, na primer vaša banka, ne bodo vedela, kdo ste in vas bodo prosila, da se jim overite.

Nekaj ​​težav je z uporabo VPN, zato jih običajno uporabljajo le ljudje z dodatno potrebo po zasebnosti. Na primer, lahko upočasnijo vašo internetno izkušnjo, ker lahko promet z mesta A doseže več točke, kot bi bil, če ne bi uporabljali VPN-ja.

Še več, strežniki VPN storitve bodo verjetno nameščeni po vsem svetu. To lahko povzroči težave, če uporabljate storitve pretakanja z regionalnimi omejitvami, kot sta Netflix in YouTube. Če ste povezani v strežnik VPN v Tokiu, potem storitev pretakanja izgleda, da ste v Tokiu in ne v vašem domu ali pisarni.

Ponudniki VPN ponujajo svoje storitve tako v naročnini kot v brezplačni ponudbi. Problem z brezplačnimi storitvami je, da morajo na nek način zaslužiti svoj denar. Pogosteje kot to pomeni prodajo svojih podatkov trgovcem. Če je varovanje zasebnosti enako pomembno kot zaščita vaše komunikacije, se boste morda želeli izogniti brezplačnim VPN-jem.

Izjema od tega pravila pa je najnovejša različica brskalnika Opera. V njem so vgrajene brezplačne storitve VPN. Čeprav Opera v svojem jedru uporablja isto jedro brskalnika kot Googlov Chrome, nekatera spletna mesta Opera morda ne prepoznajo. Poleg tega so operacijski pooblaščenci VPN-jev Opera lahko blokirani tudi na določenih spletnih mestih, kot je Netflix.

V nasprotnem primeru bo operacijski VPN Opera naredil tisto, kar se od VPN pričakuje. Vaš IP naslov bo nadomestil z navideznim IP naslovom, da bi preprečil neto sledilce. Omogočil vam bo dostop do spletnih mest, ki jih blokirajo požarni zidovi ali organizacija, kot je šola ali podjetje. In lahko zaščiti seje na javnih mestih Wi-Fi.

Najboljši izbiri za VPN

 1. ExpressVPN - Preberi pregled
 2. NordVPN - Preberi pregled
 3. CyberGhost - Preberi pregled
 4. PureVPN - Preberi pregled

P.S. Tu je popoln seznam najboljših VPN storitev (posodobljeno za leto 2018)

6. Potrjevanje varnosti spletnega mesta (https vs. http)

Eden od načinov za ugotovitev, ali je spletno mesto zanesljivo, je, če ima zeleno ključavnico v naslovni vrstici brskalnika.

To ne pomeni samo, da je promet med vami in spletnim mestom šifriran, ampak je bilo potrjeno tudi lastništvo domene. Preverjanje domene je sicer koristno, vendar ne govori o legitimnosti lastnika.

Obstaja še ena stopnja veljavnosti za to, imenovano razširjena validacija. Organizacije morajo dokazati svojo identiteto in legitimnost podjetja, preden lahko dobijo veljavnost EV. To se prikaže kot zelena naslovna vrstica in se zaklene v vašem brskalniku.

Chrome HTTP ni varen

Tudi če boste skrbno upoštevali dobro varnostno higieno, lahko nekateri osebni podatki, ki ste jih naložili v internet v digitalni dobi, pridejo v napačne roke. Če gre za e-poštni naslov, ki je del kršitve podatkov, lahko dobite samodejno obvestilo prek brezplačne storitve, ki jo ponuja spletno mesto za spremljanje kršitev Ali sem bil prepuščen.

Prav tako je dobro aktivirati vsa opozorila, ki jih ponujajo ponudniki kreditnih kartic in bank. Ta opozorila vas bodo obveščala o različnih vrstah dejavnosti v teh računih. Potem se lahko v primeru kompromisa naenkrat odzovete na situacijo.

7. Lažno predstavljanje in nasveti, da se jih izognete

Primer lažnega predstavljanjaBrez dvoma mislite, da veste, kako opaziti lažno pošiljanje. Ampak tudi ti?

Poročilo, ki ga je prejšnji mesec objavila Wombat Security Technologies, ima povprečno stopnjo klikov približno 10 odstotkov ali več..

In veliko jih je Če ne kliknete na enega, lahko dobro kliknete na naslednjega.

Diligent je pred kratkim objavil rezultate raziskave o tem, na katere lažne identitete ljudje najverjetneje kliknejo.

Več kot 68 odstotkov ljudi bi kliknilo na e-poštno sporočilo, če bi bilo videti, da prihaja od nekoga, ki ga poznajo. 61 odstotkov pa bi kliknilo na e-poštno sporočilo, ki se je nanašalo na družbene medije, na primer: "Ali ste videli to sliko? LOL. "

Ljudje, ki so prejeli e-poštno sporočilo, ki je izgledalo kot povabilo za dostop do skupne datoteke v storitvi, kot je Dropbox, so ji kliknili 38 odstotkov časa.

Drugi uspešni phishing e-poštni sporočili so bili uporabniki, ki so uporabnikom sporočili, da morajo nekaj storiti. Navodila / informacije, kot so:

 • Potrebno je zavarovati svoj račun
 • Potrebujete novo prijavo na družbene medije
 • Imejte sodni nastop - v prilogi je sodno obvestilo
 • Zapadli smo v plačilo davka

Po podatkih podjetja Diligent vsak dan pošljejo 156 milijonov lažnih sporočil, 16 milijonov pa jih ne zaznajo neželeni filtri.

Kaj se torej zgodi, če kliknete povezavo ali odprete prilogo? Dobiš zlonamerno programsko opremo.

Več kot 90 odstotkov phishing e-poštnih sporočil vsebuje odkupno programsko opremo. To so programi, ki okužijo vaš računalnik in šifrirajo vse vaše datoteke. Hekerji vas nato prosijo, da jim pošljete denar za vrnitev datotek, vendar ni zagotovila, da bodo držali obljubo. Pa saj so navsezadnje kriminalci!

Lani so hekerji z odvzemom programske opreme od žrtev odvzeli več kot milijardo dolarjev.

Prav tako se lahko okužite z zlonamerno programsko opremo, ki vohuni za vse, kar počnete, vključno z gesli, ki jih vnesete na spletno mesto spletnega bančništva. Druga zlonamerna programska oprema prevzame vaš računalnik in ga uporablja za pošiljanje več neželene pošte. To upočasni vaš računalnik, kar lahko povzroči težave s ponudnikom internetnih storitev.

Nasveti za prepoznavanje lažnega predstavljanja
 • Pravopisne ali slovnične napake. Prava podjetja najamejo urednike kopij, da preverijo svojo e-pošto, preden gredo ven.
 • Ne uporablja tvojega imena.
 • Je od nekoga, ki ga ne poznate, ali se nanaša na transakcijo, ki vam ni znana.
 • Od vas zahteva vaše osebne podatke.
 • Zdi se mi predobro, da bi bilo res. Ali preveč slabo, da bi bilo res.
 • Ton je nujen ali celo grozeč.
 • Vrnitveni naslov e-poštnega naslova ali URL povezave ne izgleda pravilno. Na primer, namesto da bi vas odpeljali na MyBank.com, gre na spletno mesto MyBank-this-is-real-we-swear.com.
 • Prosi vas za denar ali donacijo.
 • Tako nejasno je, da želite, da kliknete povezavo ali prenesete datoteko, če želite izvedeti več.

S stalno naraščajočo stopnjo kibernetskih zločinov in spletnih prevar ljudje izgubljajo milijarde in veliko ljudi je izgubilo svojo identiteto.

Ta vodič vam bo pomagal preprečiti naslednje:

 • Kraja identitete
 • Goljufije s kreditnimi karticami
 • Lažno predstavljanje
 • in več.

Izpostavili smo 14 načinov, kako ohraniti spletno aktivnost zelo varno. Na koncu članka smo pregledali nekaj strokovnjakov iz IT industrije, ki dajejo dober vpogled v prihodnost.

8. Prenesite programsko opremo iz zaupnih virov

Nezaupna programska opremaInternet je prežet z različnimi vrstami programske opreme, ki jo lahko prenesete in namestite v računalnik. Upoštevajte to niso vsi prenosi enako vredni zaupanja.

Zagotovljena posodobitev programske opreme za vaš operacijski sistem (običajno Windows ali macOS) je zagotovo varna za namestitev. Na drugi strani spektra se ne smete izogibati prenosu s poceni spletnega mesta, ki obljublja, da boste očistili datoteke v računalniku..

Poiščite komercialne aplikacije, kupljene z varnih spletnih mest, in brezplačne aplikacije s spletnih mest z dobrim ugledom (na primer Tucows in ZDNet, pa tudi uradne vire, kot je Mac App Store). Če niste prepričani o izvoru katere koli programske opreme, je ne prenašajte in ne nameščajte. Poglejte v spletu in preverite, ali so v uglednih virih mnenja o programski opremi in blog objavah o programski opremi. Ne bo trajalo dolgo, da se ugotovi, ali je del programske opreme pristna in ji zaupa spletna skupnost.

9. Izogibajte se spletnim mestom za izmenjavo datotek in hudournikom

Spletna mesta, ki se uporabljajo za varnostno kopiranje in sinhronizacijo datotek, so na splošno dobra za uporabo in so veliko varnejša, kot si mnogi mislijo. Toda mesta, kjer ste dejavni pri skupni rabi vsebine z drugimi, spletna mesta za izmenjavo datotek, na primer, lahko ogrozijo vaš računalnik. To je zato, ker se taka spletna mesta pogosto ukvarjajo z deljenjem datotek, ki niso namenjene skupni rabi.

Te datoteke so lahko filmi, programska oprema ali druga vsebina, ki ima neko komercialno in avtorsko zaščiteno vrednost. Nekdo, ki želi pridobiti nadzor nad računalniki drugih, bi lahko preprosto delil neko ločeno programsko opremo, imenovano zlonamerna programska oprema. To bi jim omogočilo dostop do vašega računalnika, če bi se izvajal v vašem sistemu.

Potem bodite previdni, kadar koli uporabljate takšno storitev. Brez dvoma je, da je smiselno upoštevati zakone o avtorskih pravicah v vaši državi!

10. Vključite dvofaktorsko preverjanje pristnosti, kadar koli je to mogoče

Dvostopenjsko preverjanjeMnoga najbolj spletna mesta, ki so za naše življenje najbolj kritična: spletna mesta za spletno bančništvo, Gmail, Facebook itd. Ponujajo dvofaktorsko preverjanje pristnosti.

To pomeni, da če nekdo na kakršenkoli način izgleda sumljivo, bo stopil. Torej, ali se zdi, da se prijavljate iz računalnika na Kitajskem in tega računalnika še nikoli niste uporabljali, pa tudi nikoli celo zapustil svoj domači kraj - no, zvonili so alarmi in posredovali bodo. Banka vam lahko na primer pošlje enkratno kodo v telefon ali pa vam pošlje kodo po e-pošti.

Če se heker nekako ne spusti v vaš e-poštni naslov ali vaš telefon, se bo zaklenil iz vašega računa.

Če kdaj izgubite geslo ali kdo poskuša ugrabiti vaš račun, lahko uporabite drugi način avtorizacije, da ponastavite geslo in vrnete račun.

Toda dvofaktorska overitev ni samodejna. Morate dati svojo številko mobilnega telefona svoji banki in dvofaktor morate omogočiti z Googlom in Facebookom.

Če tega še niste storili - zdaj je čas.

Po raziskavi Pew je 16 odstotkov vprašanih izjavilo, da so bili njihovi e-poštni računi prevzeti. Medtem ko jih je 13% povedalo, da se je to zgodilo z enim od njihovih računov v družbenih medijih.

Tu so navodila za najbolj priljubljene storitve:

 • PayPal
 • Amazonka
 • Google
 • Twitter
 • Facebook

11. Spremenite gesla po kršitvi

Ko že govorite o spremembi gesla po kršitvi - to morate storiti.

Po raziskavi Pew ima 64 odstotkov Američanov osebno izkušnjo večje kršitve podatkov.

Če ste eden od njih ali sumite, da ste, pojdite in spremenite gesla. Začnite z najpomembnejšimi spletnimi mesti: bančništvom, kreditnimi karticami in nakupovalnimi mesti. Nato pojdite na svoja najljubša spletna mesta v družabnih medijih.

Verjetno se sploh ne spomnite vseh krajev, kjer imate račun?

Vrnite se na prejšnji korak in namestite upravitelja gesel.

12. Razmislite o uporabi kreditnega nadzora

Druga stvar, ki jo bodo storili kriminalci, če dobijo dostop do vaših osebnih podatkov, je, da v vašem imenu odprejo nove račune. Teh izjav nikoli ne vidite, ker ne veste, da računi sploh obstajajo. No, dokler vas agencije za zbiranje ne začnejo loviti in odkrijete, da nimate več bonitet.

Na srečo je potem zaščita pred tem zelo enostavna. In zastonj.

Morda ste že slišali, da vam je dovoljeno eno brezplačno poročilo letno od vsake od storitev spremljanja kreditne sposobnosti, zato se s tem niste trudili..

Zdaj je več brezplačnih možnosti, ki vam omogočajo, da brezplačno preverite svoje kreditno poročilo, kadar koli želite, brez škode na vaši bonitetni oceni. Prav tako vam bodo poslali opozorilo, če bo kdo poskušal odpreti nov kreditni račun v vašem imenu.

Capital One in Discover Card ponujata brezplačno spletno spremljanje kreditnih točk.

Moja osebna najljubša storitev je Credit Karma, druga priljubljena možnost pa je Credit Sesame.

 • Kreditna Karma
 • Odkrijte kreditno kartico
 • Capital One CreditWise
 • Kreditni sezam

13. Razmislite o uporabi dodatne protivirusne zaščite & Zaklenite zaslon

Do zdaj bi morali imeti idejo, da NE klikate na lažno predstavljanje vaša prva obramba.

Toda kaj se zgodi, če zlonamerna programska oprema začne napadati računalnik ali pametni telefon?

S srečo imate na voljo antivirus, da ga ujamete.

Uporabljam Avast in še nekaj drugih zelo uglednih podjetij, ki vas ne stanejo nič denarja.

 • Avast
 • Avira
 • BitDefender

Za svoj pametni telefon lahko dobite tudi protivirusno programsko opremo. Kljub temu jih po besedah ​​Pewa ima le 32 odstotkov ljudi.

Drug način zaščite računalnika ali mobilne naprave je vklop gesla ali PIN-a ali ključavnice prstnih odtisov.

Po raziskavi Pew 28 odstotkov lastnikov pametnih telefonov ne uporablja zaklepanja zaslona ali druge varnostne funkcije za omejitev dostopa do svojega telefona.

Večina ljudi tudi ne zaščiti prenosnikov. Dovolj preprost je, da bo tat prijel vašo napravo in odšel z njo ter z vsemi podatki v njej. Če ste ga nastavili s samodejnimi prijavami na finančna spletna mesta, e-pošto ali račune v socialnih medijih, ste še bolj ranljivi.

Imate v računalniku kamero? Obdržim Post-It nad svojim in Facebook-ov Mark Zuckerberg uporablja kos traku. To je hitro in enostavno odpravljanje. Vesel sem, ker vem, da me nek neznanec ne gleda, kako si med zobmi pobiram špinačo.

Zaradi velikega števila kršitev v novicah v zadnjem času so ljudje bolj seznanjeni z vprašanji kibernetske varnosti kot kdaj koli prej, je dejal Pew's Rainie.

"Toda v svojem vsakodnevnem življenju se ne obnašajo, kot da je to glavna skrb," je dejal. "To je paradoks."

14. Bodite pozvani, da posodobite svoj operacijski sistem in programsko opremo

Posodobite računalnikKo podjetje odkrije, da obstaja težava z varnostjo v njegovi programski opremi, pošlje posodobitev.

Nekateri programi samodejno posodabljajo, ne da bi vprašali dovoljenje. Toda mnogi operacijski sistemi in aplikacije najprej vprašajo.

Večina ljudi posodobitve ne odobri takoj. Glede na izbiro se le 32 odstotkov ljudi odloči za samodejno posodabljanje svojih aplikacij. Od preostalih 38 odstotkov jih izvaja posodobitve, kadar je to priročno, 10 odstotkov pa sploh ne namešča posodobitev aplikacij.

Kar zadeva večje posodobitve, na primer operacijski sistem telefona, jih 42 odstotkov počaka, da je priročno, po raziskavi Pew, 14 odstotkov pa jih nikoli ne posodobi.

To je težava Ko hekerji ugotovijo, da obstaja varnostna ranljivost, odhitijo, da jo izkoristijo, preden se vsi nadgradijo. Dlje kot trajate, bolj ste ogroženi.

Zakaj torej ljudje ne posodabljajo takoj?

"Morda je to samo stvar udobja in nadzora," je dejal Pew's Rainie. "Nekateri mislijo, da želim posodobitve opraviti v svojem času. Ali pa se ne želim zapisati do omejitve podatkov. "

15. Uporabite ugledna nakupovalna mesta

Večina spletnih mest za e-trgovino z blagovno znamko, kot je Amazon, ima dobre varnostne sisteme in z veseljem vam vrne denar, če gre kaj narobe.

Goljufi se še vedno pojavljajo, čeprav obetajo blago, ki ga ne bodo dostavili. Pred nakupom preverite ocene in ocene strank.

Če plačujete s kreditno kartico, vam lahko poleg tega previdno naložite tudi povračilo stroškov, če se izkaže, da obstaja težava.

Chrome HTTP ni varenNe obiskujte spletnega mesta za nakupovanje, ki na svojem loku brskalnika nima ZELENEGA potrdila. To pomeni, da ne šifrirajo podatkov vaše kreditne kartice.

16. Ne uporabljajte nezavarovane WiFi

Večina brezžičnih usmerjevalnikov - naprave, ki delijo internetni signal okoli vašega doma ali pisarne - bodo nastavljene tako, da bodo uporabljale obliko šifriranja, ki potrebuje geslo, da se lahko povežete z omrežjem WiFi. Čeprav je to bolečina, je varen način, da drugim ne olajšate vključitve v vaše brezžično omrežje. Če to ne bi pomenilo, bi lahko dobili nepooblaščen dostop do katerega koli računalnika ali naprav v omrežju.

Ko niste doma ali v pisarni, se lahko povežete z javno dostopno točko WiFi. Ti imajo pogosto svoja merila za pridružitev (na primer potreba po registraciji ali vpisovanju gesla), vendar so nekatera omrežja WiFi popolnoma odprta. Povezava s takšnimi omrežji je ponavadi slaba ideja. Najbolje je, da namesto tega izberete varno omrežje ali se zanesete na lastno povezavo naprave z mobilnim operaterjem.

Druga možnost je uporaba aplikacije Virtual Private Network (VPN), kot je ExpressVPN (pregled). To vam omogoča, da ustvarite varno povezavo, tudi če se pridružite nezaščitenemu omrežju WiFi.

Takšne aplikacije so idealne za Android in iOS. Za celovitejše preglede si oglejte naše preglede VPN.

17. Varnostno kopirajte svoje podatke

Kljub temu, da je vaš računalnik zaščiten pred zunanjim svetom, je pomembno, da ne pozabite, da podatke - to so datoteke, dokumenti, slike, glasba in video -, shranite z razlogom: da jih uporabljate. Zadnje, kar želite, je, da trdi disk v vašem računalniku ne uspe in da izgubite vse ali vse te dragocene informacije. Torej, kaj storiti? Najboljši postopek je vzpostavitev rezervne rutine. To pomeni, da najdete način za kopiranje podatkov na varno mesto, da se ne zanašate samo na trdi disk računalnika.

Varnostne kopije lahko naredite na zunanji trdi disk, kot je tisti, ki je z računalnikom povezan preko USB kabla.

Zdaj se vse več ljudi obrača v varnostne kopije v oblaku. Varnostne kopije v oblaku vam omogočajo varen način prenosa podatkov prek interneta do storitve, kot je Dropbox.

Za najboljšo zaščito uporabite kombinacijo fizičnih in oblačnih varnostnih kopij. To bo pomenilo, da bi morali biti vaši podatki varni tudi v primeru nesreče. Storitev, kot je Acronis, vam bo morda ustrezala, če se želite odpraviti na pot hibridne rezervne poti.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me