Tor protiv VPN: Koji biste trebali koristiti?

Sve više i više ljudi razmišlja i govori o internetskoj privatnosti. Tor i VPN su dva najmoćnija internetska alata za privatnost koji su danas dostupni. Na neki su način vrlo slični. Ali oni imaju i neke ključne razlike zbog kojih su korisni u različitim situacijama.

U ovom ćemo članku pogledati upotrebu Tor-a u odnosu na korištenje VPN-a. Prvo ćemo pogledati kako svako funkcionira, što će nam omogućiti da sagledamo njihove relativne snage i slabosti. Zatim ćemo raspravljati o konkretnim slučajevima upotrebe kako bismo odredili kada želite koristiti jedan ili drugi. Kliknite na ikone u nastavku da biste se pomaknuli do svakog odjeljka ili pročitajte detaljni prikaz ovih dvaju alata.

 • Zašto odabrati VPN
 • Zašto birati Tor
 • Tor protiv VPN pravomoćna presuda

VPN-ovi: pregled

VPN vs Tor

Što je VPN?

Virtualna privatna mreža ili VPN tehnologija je koja štiti vašu privatnost kada koristite Internet usmjeravanjem veze putem poslužitelja koji skriva vašu IP adresu i šifrira vašu internetsku komunikaciju..

Kako funkcioniraju VPN-ovi?

VPN se sastoji od mreže poslužitelja, koji se obično nalaze u više zemalja širom svijeta. Kada koristite VPN, informacije poslane s vašeg računala prolaze kroz jedan od poslužitelja VPN pružatelja usluga prije odlaska na njegovo internetsko odredište, poput vašeg mrežnog bankovnog računa. Slično tome, informacije poslane na vaše računalo izvan vaše mreže prolaze kroz VPN poslužitelj prije nego što dođu do vašeg uređaja.

kako rade vpns

Kao rezultat toga, možete slati i primati podatke bez odustajanja od svoje mrežne lokacije. Internetsko odredište vidjet će samo promet koji dolazi s VPN poslužitelja, a ne vaš uređaj ili istinsku lokaciju. Osim toga, poruke poslane s poslužitelja šifriraju se, blokirajući neželjeni pristup trećih strana.

Prednosti VPN-a

Korištenje VPN-a za zaštitu vaše privatnosti ima neke velike prednosti u odnosu na upotrebu nezaštićene veze.

Prednosti VPN-a

Potpuno šifriranje poruke
VPN-ovi kriptiraju sve poruke koje prolaze između njihovih poslužitelja i računala. To sprječava da bilo tko (poput vašeg davatelja internetskih usluga) špijunira vašu vezu i presreće vaše podatke. To je posebno važno u zemljama s visokom cenzusom ili kada šaljete posebno osjetljive podatke.

Ubrzati
Iako vaš internetski promet prolazi putem VPN softvera za šifriranje i poslužitelji mogu malo usporiti internetsku vezu, to je samo mali iznos. Za svakodnevnu upotrebu vjerojatno nećete primijetiti razliku.

Jednostavan za instalaciju i upotrebu
Iako je tehnologija zbog koje se radi o VPN-u komplicirana, većinu njih je lako instalirati i koristiti. Sa samo nekoliko klikova čarobnjak za instalaciju instalirat će i konfigurirati softver. Čarobnjak može postaviti VPN da se automatski pokreće kada pokrenete računalo tako da budete uvijek zaštićeni.

Kompatibilno je s većinom uređaja
Vrhunske VPN usluge nude softver koji radi na većini popularnih uređaja. Računala s operativnim sustavima Windows ili Mac ili Linux? Ček. Pametni telefoni s Android ili iOS? Ček. Neke usluge čak nude softver koji se može pokretati na vašem kućnom usmjerivaču ili televizoru.

Nedostaci VPN-a

Korištenje VPN-a može pružiti dobru sigurnost od većine vrsta nadzora. Međutim, postoje načini kako vam privatnost može biti ugrožena kada koristite VPN.

Nedostaci VPN-ova

Kvarovi VPN softvera
Da bi vas VPN usluga zaštitila, VPN softver na vašem računalu mora ispravno raditi. Ako se softver iz nekog razloga sruši, poruke na računalo i sa njega mogu putovati nešifrirano i izvan VPN mreže. To će ih ostaviti ranjivim na vašeg davatelja internetskih usluga ili bilo koga drugog tko ih je želio špijunirati.

Da bi se zaštitili od ovog problema, mnogi VPN-ovi uključuju softver za isključivanje u svoj softver. Prekidač za zaustavljanje postavljen je tako da ako VPN softver iz bilo kojeg razloga ne uspije, vaše računalo nije povezano s internetom. Iako gubitak pristupa Internetu nije sjajan, bolje je nego koristiti sigurnost koju vam daje VPN.

Različita pravila evidentiranja
Iako upotreba VPN-a pruža sigurnost protiv stranih osoba, morate se pouzdati u davatelja VPN-a. Dok koristite njihov softver i njihove poslužitelje, davatelj zna puno o tome što radite na mreži i kamo idete.

Većina VPN usluga vodi razne vrste zapisa aktivnosti korisnika. Ponekad službe čuvaju te zapisnike za vlastitu upotrebu, a ponekad ih prisiljava da takve zapisnike vodi njihova vlada. Ti zapisi uključuju:

 • Dnevnici upotrebe: Evidencije kamo idete i što radite na mreži kad koristite VPN. Neki VPN-ovi vode detaljne zapise o aktivnostima svakog korisnika, dok drugi objedinjuju podatke o upotrebi na način koji otežava ili onemogućuje identifikaciju pojedinih korisnika.
 • Dnevnici veze: Zapisi podataka poput prijave kada se prijavite na VPN, IP adresu računala, korisničkog imena i sličnih podataka. Nije loše kao zapisnici o korištenju, ali svejedno puno informacija koje bi se mogle upotrijebiti protiv vas.

Koje zapisnike usluga vodi i koliko dugo ih čuvaju, određuje koliki je rizik za vas. Jedan davatelj VPN-a mogao bi odmah izbrisati ove podatke. Drugi bi mogao zabilježiti ove podatke za potrebe održavanja i podrške, a zatim ih izbrisati kad prekinete vezu. Prema zakonu, druge se VPN-ove mreže moraju čuvati danima, tjednima ili čak mjesecima.

Neke VPN usluge oglašavaju da ne vode zapisnike što osigurava maksimalnu razinu sigurnosti za vas. Međutim, morate biti oprezni s odabranim pružateljem usluga; neki VPN-ovi tvrde da "nema dnevnika", ali zapravo čuvaju detaljne zapise veza.

Ako dnevnik postoji, postoji mogućnost da bi agencija mogla koristiti te podatke protiv vas i postoje ograničenja u tome što VPN može učiniti da vas zaštiti. Bez obzira koliko pro-privatnost mogla biti VPN usluga, ako vladin agent sa pozivom zatraži njihove zapisnike, dužni su ih predati..

Potencijal za slabu enkripciju
Da bi komunikacija između vašeg računala i VPN poslužitelja bila sigurna, enkripcija koju koristi VPN usluga mora biti neraskidiva. To se odnosi na najbolje VPN-ove koji koriste vojni razred šifriranja 256BIT Advanced Encryption Standard (AES). Međutim, neki VPN-ovi niže razine koriste slabije algoritme šifriranja kao što su PPTP i Blowfish, tako da ćete htjeti pažljivo pogledati šifriranje koje svaka VPN koristi prilikom odabira davatelja usluge.

Za vrhunsku zaštitu potreban vam je način da postanete anonimni. Zato su stvorili Tor.

Tor: Pregled

Tor protiv VPN

Što je Tor?

Na prvi pogled, mreža Tor slična je VPN-u. Poruke s vašeg računala i s vašeg računala prolaze kroz Tor mrežu, a ne izravno se povezuju s izvorima na Internetu. Ali tamo gdje VPN pružaju privatnost, Tor pruža anonimnost.

VPN usluga može spriječiti tuđe ljude da vide kamo idete i što radite na Internetu, ali postoje načini da se porazi privatnost koju vam daju. Po svojoj prirodi, VPN usluga ima pristup informacijama o vama. Morate im vjerovati da štite te podatke.

Kada koristite Tor mrežu, ne morate nikome vjerovati. Dizajn Tora čini vas praktički anonimnim kada idete na internet. Iako nijedan sustav nije 100-postotan bez gluposti, bilo bi izuzetno teško da vas identificira kada koristite Tor mrežu.

Je li Tor VPN?

Budući da i Tor i VPN obavljaju slične funkcije, možda ćete se zapitati: "Je li Tor zaista samo specifična vrsta VPN-a?" Odgovor je: "Ne." Evo zašto:

VPN je mreža poslužitelja koja štiti vašu privatnost šifriranjem vaših poruka i skrivanjem vaše IP adrese. Vaš davatelj VPN kontrolira i VPN softver na vašem računalu i poslužitelje u njihovoj mreži. Morate vjerovati svojoj VPN usluzi da biste zaštitili svoju privatnost kada koristite njihovu mrežu.

Tor je mreža poslužitelja s kojima anonimno komunicirate. Niti jedna organizacija ne kontrolira i Torov softver na vašem računalu i pojedinačne poslužitelje u mreži. Ne trebate nikome vjerovati da biste Tor sigurno upotrebljavali. Kao i sve drugo, činjenica da ne morate nikome vjerovati kada upotrebljavate Tor ono ga razlikuje od VPN-a.

Kako djeluje Tor?

Tor mreža je dizajnirana tako da nijedan poslužitelj ne može znati tko ste i što radite. Mreža se sastoji od tisuća neovisnih poslužitelja vođenih od strane volontera širom svijeta. Evo što se događa kada vaše računalo želi poslati poruku putem Tor mreže:

 1. Softver na vašem računalu (bilo Tor preglednik ili neki drugi program koji omogućuje Tor) odabire nasumično tri Tor poslužitelja. Softver tada gradi put između ta tri poslužitelja.
 2. Proces započinje s poslužiteljem koji hoće spojite se na javni Internet (zove se Izađite iz čvora). Softver Tor na računalu šifrira poruku na način da samo Izlazni čvor može dešifrirati.
 3. Softver tada ponavlja ovaj postupak sa serverom u sredini. Sada je poruka se šifrira dva puta.
 4. Softver čini isto sa poslužiteljem koji hoće prvo primite poruku s vašeg računala (zvanog Čvor straže). Sad je poruka triput šifrirano.
 5. Nakon što se poruka šifrira, Tor softver na vašem računalu šalje šifriranu poruku do Čuvara čuvanja. Ovaj poslužitelj uklanja najudaljeniji sloj šifriranja. Čvor čuvara ne može pročitati izvornu poruku jer ih još uvijek ima dva sloja enkripcije. Međutim, softver uključuje adresu sljedećeg poslužitelja u putu kada šifrira poruku.
 6. Čvor čuvara šalje poruku na poslužitelju na sredini puta. Ovaj poslužitelj uklanja drugi sloj šifriranja. Kao i prvo računalo i dalje ne može pročitati poruku jer je postoji još jedan sloj enkripcije. Ali uklanjanje ovog sloja šifriranja govori mu adresu Izlaznog čvora.
 7. Srednji poslužitelj šalje poruku u Izlazni čvor. Izlazni čvor uklanja završni sloj šifriranja. To znači da Izlazni čvor može vidjeti vašu originalnu poruku. Međutim, s obzirom na to da se poruka prenijela preko drugih poslužitelja na putu, Izlazni čvor ne zna tko je poruku poslao.

Kako Tor djeluje?

To je ključno za razumijevanje Tor-a, pa pogledajmo što zna svaki poslužitelj na putu.

 • Čvor straže mogu vidjeti IP adresu vašeg računala. Ali ne zna što poruka kaže zbog dodatnih slojeva enkripcije. Dakle, sve što čuje Guard, to je da je vaše računalo poslalo poruku koristeći Tor i da to mora proslijedite tu poruku na srednji poslužitelj.
 • srednji poslužitelj zna da je poruka stigla iz čvora čuvanja i da je mora poslati na Izlazni čvor. Ne može pročitati poruku jer postoji preostao je jedan sloj šifriranja. Srednji poslužitelj ne zna tko je poruku poslao čuvarskom čvoru, jer se te informacije ne prenose preko Tor mreže.
 • Izađite iz čvora zna što poruka kaže jer to mora oguliti završni sloj šifriranja prije nego što poruka može izaći na javni Internet. Ali se ne zna odakle je izvorno poruka. Sve što zna je da je srednji poslužitelj proslijedio poruku.

Nitko poslužitelj ne zna ili ne može znati odakle je poruka i kako piše. Na taj način Tor pruža anonimnost.

Usmjeriti Tor onion vs VPN šifriranje

Način na koji se poruke usmjeravaju unutar njihovih mreža još je jedna ključna razlika između VPN-a i Tor-a.

Kad poruku pošaljete putem VPN-a, ona se šifrira na vašem računalu i šalje na određeni poslužitelj u VPN mreži. Tamo se dešifrira i prosljeđuje do krajnjeg odredišta. Poruke koje dolaze na vaše računalo šalju se na VPN poslužitelj. Tamo se kriptiraju i šalju na vaše računalo. VPN softver na vašem računalu poruku dešifrira. Jednom kada uspostavite VPN vezu, nastavljate koristiti isti poslužitelj u toku trajanja.

Tor koristi usmjerenje luka, složeniji pristup. Usmjeravanje luka zahtijeva da poruka prođe kroz najmanje tri nasumično odabrana Torova poslužitelja prije nego što se pošalje na krajnje odredište. Prije nego što poruka napusti vaše računalo, softver Tor kriptira poruku više puta. Učinak je pružiti porukama šifriranje slojeva koji se moraju oguliti, slično slojevima luka.

Dok poruka prolazi kroz mrežu, svaki poslužitelj dešifrira jedan od slojeva. Kad krajnji poslužitelj na putu skine završni sloj šifriranja, on otkriva vašu originalnu poruku i prosljeđuje je na svoje odredište izvan mreže Tor.

Kao rezultat enkripcije i načina na koji Tor poslužitelji prosljeđuju međusobno poruke, niti jedan od tri poslužitelja ne može znati kako je poslao poruku, ni što poruka kaže. To vas čini anonimnima unutar mreže. Kako bi se dodatno zaštitio od loših aktera koji pokušavaju hakirati mrežu, Torov softver na vašem računalu odabire novi poslužitelj koji će se koristiti otprilike svakih 10 minuta.

Prednosti Tor

Korištenje Tora za povezivanje s Internetom nudi nekoliko prednosti u odnosu na nezaštićenu vezu.

Prednosti Tor

Teško se isključiti
Kako ga čine tisuće poslužitelja razbacanih po svijetu, Tor je vrlo teško zatvoriti. Mreža je distribuirana, a ne centralizirana. To znači da nema sjedište, korporativni ured ili glavni poslužitelj koji bi mogao napasti.

Većina poslužitelja u Toru upravljaju zagovornici privatnosti volontera. Da biste isključili Tor, morali biste ići nakon svakog pojedinačnog poslužitelja u mreži. To čini pokušaj isključivanja Tor-a jednako praktičnim kao i zaustavljanje prijenosa glazbe na P2P ili gašenje Bitcoin-a.

Gotovo potpuna anonimnost
Postoje načini na koje Tor može biti napadnut, ali ljudi iz Tor projekta stalno rade na tome da Tor postane sigurniji. Iako vam niti jedna osoba ili mreža ne mogu jamčiti stopostotnu anonimnost, Tor vam pruža mnogo više internetske anonimnosti od čak i najbolje VPN mreže.

Tor nedostaci

Iako je Tor izvrstan sustav za anonimno korištenje Interneta, to nije savršeno rješenje. Evo nekoliko nedostataka upotrebe Tor-a.

Nedostaci Tor

Vrlo sporo
Poruke u Tor mreži mreže prolaze kroz tri (ili više) široko rasprostranjenih poslužitelja te se kriptiraju i dešifriraju najmanje tri puta. Kao rezultat toga, mreža Tor je vrlo spora. Bilo bi to teško koristiti za streaming videozapisa ili za zajedničko dijeljenje datoteka.

Vodili volonteri
Budući da Tor-ovu mrežu vode volonteri, ne postoji ugrađeni izvor novca koji bi mogao platiti za održavanje i nadogradnju mreže. Neki poslužitelji u mreži su stari i spori ili imaju lošu internetsku vezu. Uz to, uvijek postoji rizik da volonteri koji vode mrežu nisu pouzdani.

Mala kompatibilnost uređaja
Guardian Project održava Tor na Android uređajima. Preglednik Tor trenutno nije dostupan za iOS, što znači da ga ne možete koristiti na svom iPhoneu ili iPadu.

Tor protiv VPN: koje biste trebali odabrati?

Tor protiv VPN: Presuda

Sada kada znate kako rade Tor i VPN-ovi, možete odrediti što ima najviše smisla za vas. Pogledajte tablicu u nastavku kako biste dobili brzi pregled načina na koji se Tor i VPN-ovi međusobno slažu ili pročitajte detaljno objašnjenje o odabiru svake tehnologije.

Tor prema VPN grafikonu

Kada biste trebali odabrati VPN preko Tor?

VPN je sjajna opcija za korisnike koji sudjeluju u mrežnim aktivnostima koji bi mogli izložiti njihove osobne ili osjetljive podatke, uključujući:

 • Provjera internetskog bankovnog računa
 • Online kupovina
 • Spajanje na javni Wi-Fi
 • Putovanje u zemlje s visokom cenzusom
 • Pristup blokiranim web mjestima
 • Torrenting

Svaki put kad informacije pošaljete putem Interneta, postoji šansa da ih netko presreće. Ako putem Interneta pošaljete osjetljive podatke, poput podataka o prijavi na svoj bankovni račun na mreži ili broj svoje kreditne kartice, trebali biste koristiti VPN da biste bili zaštićeni.

To je posebno važno ako koristite javne Wi-Fi usluge. Iako se ove usluge obično koriste u mjestima poput kafića, hotela ili zračnih luka, oni su notorno nesigurni, a oprema za proboj u njih je jeftina i lako dostupna. VPN-ovi su također učinkoviti načini zaštite privatnosti ako putujete u inozemstvo, živite u zemlji s visokom cenzusom ili bujicom.

Uz to, postoji nekoliko prednosti izbora VPN-a, uključujući:

 • Ubrzati: VPN-ovi su općenito brži od Tor-a jer poruke prolaze samo kroz jedan VPN poslužitelj umjesto 3 Tor čvorova.
 • Kompatibilnost sa svim uređajima: VPN-ovi rade s širim rasponom uređaja nego Tor. Tor, posebno, danas ne radi s Appleovim iOS-om. Ako koristite iPhone ili iPad, Tor nije opcija.
 • Dijeljenje datoteka P2P: VPN-ovi su bolji za dijeljenje datoteka P2P ili gledanje videozapisa.
 • Sve mrežne veze zaštićene: VPN će zaštititi sve vaše internetske veze; Tor štiti samo one dizajnirane za upotrebu Tor mreže.
 • Cijena: Nekoliko VPN-ova je besplatno; oni s malom mjesečnom naknadom vrlo su pristupačni.
 • Jednostavno postavljanje i korištenje: VPN-ove je vrlo jednostavno postaviti; sve što trebate učiniti je preuzeti softver na svoje računalo i pokrenuti ga kad god morate biti zaštićeni.
 • Pristup timu za podršku: Budući da su dobavljači VPN-a velike kompanije, imaju korisne stranice s FAQ-om kao i timove za podršku u slučaju da naiđete na bilo koji problem.

Kad trebate odabrati Tor preko VPN-a?

Vidjeli ste vrste situacija u kojima biste trebali koristiti VPN i pitate se: "Zašto bih ikad koristio Tor?" Istina je da većini ljudi uopće ne treba Tor. VPN je dovoljan za veliku većinu situacija. Dakle, kada biste trebali koristiti Tor?

Tor je alat koji se koristi kada su ulozi visoki. Možda ste novinar koji izvještava o nekom zločinu vlade. Ili aktivist koji organizira prosvjed u nekoj represivnoj zemlji.

U tim bi slučajevima vaša sloboda i vaš život mogli biti ugroženi. Treća strana će se možda moći osloniti na VPN uslugu radi dobivanja podataka o vama. Ali samo nekoliko organizacija na svijetu imaju moć čak i pokušati vas pratiti kroz Tor.

Uz to, postoji nekoliko prednosti izbora Tor, uključujući:

 • Potpuna anonimnost: Tor onemogućuje trećim stranama da prate vaše mrežne aktivnosti. Iako je ovo gotovo točno za VPN, to nije uvijek. Uz to, za razliku od Tor-a, VPN-ovi mogu pokrenuti i izložiti vašu IP adresu.
 • Cijena: Tor je uvijek besplatan za upotrebu.
 • Jednostavno postavljanje i korištenje: Preglednik Tor vrlo je jednostavan za preuzimanje i upotrebu.

Tor protiv VPN: Presuda

Općenito, VPN-ovi i Tor učinkoviti su načini zaštite podataka i zaštite od interneta. Na kraju, VPN je praktičnije rješenje za svakodnevne korisnike koji se žele zaštititi.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me