Što je VPN?

Što je VPNVPN-ovi se u početku mogu činiti kompliciranim, ali zapravo su jednostavni za korištenje.


Demistificirat ćemo ih što mogu učiniti za vas, zašto biste ih zaista trebali koristiti i kako sve rade pod haubom.

Uz to, u nastavku ćemo vam dati neke preporuke kako bismo vam pomogli odabrati najbolji VPN za svoje potrebe.

 • Ovdje je naš popis najboljih VPN usluga.

Vodič za početnike za razumijevanje VPN-ova

 1. Što je VPN
 2. Kako djeluje VPN
 3. Koliko je siguran VPN
 4. Je li legalno koristiti VPN
 5. Da li me VPN čini potpuno anonimnim na mreži
 6. Pravila zapisivanja putem VPN-a
 7. Besplatno VPN nasuprot plaćenom VPN-u
 8. Mogu li koristiti VPN za torrenting
 9. Mogu li koristiti VPN za gledanje Netflixa i Hulua
 10. Radi li VPN na Androidu i iOS-u
 11. Radi li VPN na Kodi / SmartTV-u
 12. Kako instalirati VPN na svoj usmjerivač
 13. VPN & Tor - kako ih zajedno koristiti
 14. IP curenja i prekidaju prekidači
 15. Kada koristiti VPN
 16. Kada se ne koristi VPN

Što je VPN?

Vodič za početnike Što je VPN

VPN (Virtual Private Network) usluga je koja omogućuje pristup internetu sigurno i privatno usmjeravanjem veze preko poslužitelja i skrivanjem internetskih akcija.

Ali kako to točno djeluje?

Kako djeluje VPN?

Evo kako VPN funkcionira za vas, korisnika. VPN klijent (softver) pokrećete iz svoje VPN usluge. Ovaj softver šifrira vaše podatke, čak i prije nego što ih vidi vaš pružatelj internetskih usluga ili dobavljač kafića WiFi. Podaci tada prelaze u VPN, a s VPN poslužitelja na vaše internetsko odredište - bilo što, od web stranice vaše banke do web mjesta za dijeljenje videozapisa do tražilice. Internetsko odredište vaše podatke vidi kao da dolaze s VPN poslužitelja i njegove lokacije, a ne s vašeg računala i vaše lokacije.

Kada se povežete s mrežom bez VPN-a, evo kako vaša veza izgleda:

Nema VPN veze

Iako je to standard, ova vrsta veze ima određene mane. Svi su vaši podaci na otvorenom i bilo koja zainteresirana strana može zaviriti u ono što šaljete.

Internet je skup poslužitelja odgovornih za pohranu web stranica i njihovo posluživanje svima koji ih žele pregledati. Ti poslužitelji neprestano razgovaraju, uključujući dijeljenje vaših podataka, kako bi u konačnici omogućili pregledavanje stranice. Izvrsno za vas što možete surfati, ali nije sjajno za privatnost.

Odlazak na internet slično je letu komercijalne aviokompanije. Agenti za prodaju karata, rukovatelji prtljage, sigurnosno osoblje i stjuardesa svi trebaju podatke kako bi se mogli preusmjeriti između gradova. Slična razmjena informacija događa se na webu.

Ako je to samo zabavna web stranica koju gledate onda nema potrebe za brigom. Nije važno je li netko vidio vaše podatke. Ali ako je internetsko bankarstvo, poslovna e-pošta ili nešto treće osjetljivo - to je drugačija priča.

Evo, kako izgleda ista veza s omogućenom VPN-om:

Uz VPN

Kada koristite VPN uslugu, vaši se podaci šifriraju (jer koristite njihovu aplikaciju) i ide u šifriranom obliku vašem davatelju internetskih usluga, a zatim VPN poslužitelju. VPN poslužitelj je treća strana koja se u vaše ime povezuje na web. Ovo rješava problem privatnosti i sigurnosti za nas na nekoliko načina:

 • Odredišna web lokacija vidi VPN poslužitelj kao izvor prometa, a ne vi.
 • Nitko ne može (lako) identificirati vas ili vaše računalo kao izvor podataka, niti što radite (koje web stranice koje posjećujete, koje podatke prenosite itd.).
 • Vaši su podaci šifrirani, pa čak i ako netko pogleda što šaljete, vidi samo šifrirane podatke, a ne neobrađene podatke.

Kao što biste zamislili, takav je scenarij mnogo sigurniji od povezivanja na web na tradicionalan način. Ali koliko je točno siguran? Hajde da vidimo:

Koliko je siguran VPN?

Vodič za početnike Koliko je siguran VPNSigurnost VPN-a izaziva raspravu među IT profesionalcima i drugima u industriji, a niti dvije usluge nisu jednake u svojim ponudama ili sigurnosti. Dva su glavna faktora:

 • Ograničenja vrste VPN tehnologije koje koristi davatelj.
 • Pravna i zakonska ograničenja koja utječu na ono što se može učiniti s tom tehnologijom. Zakoni države u kojoj se nalaze poslužitelj i tvrtka koja pruža VPN te vlastita pravila tvrtke utječu na to na koji način tvrtka implementira ovu tehnologiju u svoje usluge..

Pogledajmo bliže ove čimbenike.

VPN protokoli

VPN protokoli definiraju kako usluga obrađuje prijenos podataka putem VPN-a. Najčešći protokoli su PPTP, L2TP, SSTP, IKEV2 i OpenVPN. Evo kratkog pregleda:

 • PPTP (Protokol tuneliranja od točke do točke). Ovo je jedan od najstarijih protokola u upotrebi, izvorno dizajniran od strane Microsofta. Pros: radi na starim računalima, dio je Windows operativnog sustava i lako ga je postaviti. Kontra: po današnjim standardima, to je jedva sigurno. Izbjegavajte davatelja usluga ako je ovo jedini ponuđeni protokol.
 • L2TP / IPsec (Protokol tuneliranja sloja 2). Ovo je kombinacija PPTP-a i C2S-ovog L2F protokola. Koncept ovog protokola je zvučan - pomoću tipki uspostavlja sigurnu vezu na svakom kraju vašeg tunela s podacima - ali izvršenje nije baš sigurno. Dodavanje IPsec protokola malo poboljšava sigurnost, ali postoje izvješća o navodnoj sposobnosti NSA-e da prekrši ovaj protokol i da vidi što se prenosi. Bez obzira jesu li to zapravo istine, možda je dovoljna i činjenica da uopće postoji rasprava izbjegavajte i ovo.
 • SSTP (Secure Socket Tunneling Protocol). Ovo je još jedan Microsoft-ov protokol. Veza se uspostavlja s nekom SSL / TLS enkripcijom (de facto standard za web šifriranje ovih dana). Snaga SSL-a i TLS-a izgrađena je na kriptografiji simetričnog ključa; postavka u kojoj samo dvije strane koje su uključene u prijenos mogu dekodirati podatke unutar. Sve u svemu, SSTP je vrlo sigurno rješenje.
 • IKEv2 (Internet razmjena ključeva, verzija 2). Ovo je još jedan Microsoft-ov protokol. To je ponavljanje Microsoftovih prethodnih protokola i mnogo sigurniji. Pruža vam najbolju sigurnost.
 • OpenVPN. Ovo uzima ono što je najbolje u gore navedenim protokolima i uklanja većinu nedostataka. Temelji se na SSL / TLS i projekt je otvorenog koda, što znači da ga stotine programera stalno poboljšava. Osigurava vezu koristeći ključeve koje poznaju samo dvije sudionice na bilo kojem kraju prijenosa. Sve u svemu, tamo je najsvestraniji i najsigurniji protokol.

Općenito govoreći, većina VPN-ova omogućava vam odabir protokola koji koristite. Što sigurniji protokol putem kojeg povežete (OpenVPN, IKEv2), sigurnija će vam biti cijela sesija.

Nažalost, neće vam svi uređaji koristiti sve ove protokole. Budući da je većinu njih izgradio Microsoft, moći ćete ih koristiti na svim Windows računalima. Za Apple uređaje naići ćete na neka ograničenja. Na primjer, L2TP / IPsec je zadani protokol za iPhone. I Android ... pa, Android ima svojih problema, o kojima ćemo kasnije doći.

Osnove šifriranja

Ukratko, enkripcija djeluje prema:

 1. Počevši s običnim podacima
 2. Primjenjujući ključ (tajni kod) za transformiranje podataka
 3. Završavamo kodiranim podacima

Šifrirane podatke čita samo netko sa originalnim ključem koji se koristi za šifriranje podataka.

Suvremeni algoritmi za enkripciju djeluju na ovom principu, s tim da je drugi korak vrlo složen i vrijedan doktorskog istraživanja. Ono što trebate potražiti su vaši podaci kodirani s AES algoritmom od najmanje 128 bita. Mnogi vrhunski VPN-ovi tamo idu korak iznad toga i nude AES-256 enkripciju, uključujući NordVPN (pregled), Surfshark (pregled) i ExpressVPN (pregled).

Vaša VPN može biti super sigurna, ali sve se svodi na protokol povezivanja, mehanizam šifriranja koji se koristi za obradu vaših podataka.

Pravna ograničenja i vizija tvrtke

(Napomena: ništa od toga nije pravni savjet. Pročitajte samo u zabavne svrhe.)

Sve dobre VPN tvrtke učinit će sve što mogu kako bi zaštitili vaše podatke, svoju privatnost i vašu ukupnu sigurnost na webu. Imajte na umu da i dalje podliježu zakonu iz nadležnosti u kojoj se nalaze i koji mogu utjecati na njihovu uslugu.

Ovisno o lokalnom zakonu države u kojoj je VPN osnovana, tvrtku će sudski nalog možda prisiliti da dijeli sve zapise o vašoj aktivnosti - a među državama mogu postojati međunarodni ugovori o razmjeni informacija u tim slučajevima. Ako napravite dovoljno istraživanja, možete pronaći VPN uspostavljen u zemlji koja nema takve ugovore sa vašom zemljom..

Pa na kraju, sigurni ste s VPN-om samo ako on nije samo voljan i tehnički sposoban da vaše podatke čuva na sigurnom i u privatnom položaju, već i ako je to zakonom dozvoljeno. Lidemo malo više pozabaviti ovom temom i usredotočiti se na odgovor na opće pitanje:

Je li legalno koristiti VPN?

Vodič za početnike Je li VPN LegalU jednoj riječi, Da. Ali ne uvijek.

Prvo, VPN kao koncept pomalo je nov u "pravnim godinama", tako da ga nisu uspjeli održati sve jurisdikcije. To znači da su pravila mutna i da ih se može tumačiti na više načina.

Općenito, čini se da su VPN-ovi u redu koristiti u većini zemalja, posebno u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji, ostatku zapadne Europe. (Važno! Ovdje je važno) vaš fizičku lokaciju kada koristite VPN.)

Općenito, VPN-ovi su često nije u redu Kina, Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bjelorusija, Oman, Rusija, Iran, Sjeverna Koreja i Turkmenistan.

Da biste saznali više o legalnosti VPN-a u vašoj zemlji, pronašli zakone svoje lokalne vlasti i pregledali ovaj naš dubinski resurs odgovarajući da li je VPN zakonit u vašoj zemlji - prolazimo kroz više od 190 zemalja i kažemo vam što je više.

Da li me VPN čini potpuno anonimnim na mreži?

Vodič za početnike čini li vas VPN anonimnimU jednoj riječi, Ne. No, opseg do kojeg je to i dalje impresivan.

Bez VPN-a vaša je veza u potpunosti otvorena i vaš ISP, kafe WiFi usmjerivač, bilo koji poslužitelj na putu ili osoba s odgovarajućim alatima može pregledavati vaše podatke. Upotreba VPN-a rješava mnoge od tih problema šifriranjem vašeg prijenosa i čini se da je to kao da je sam poslužitelj koji uspostavlja vezu, a ne vi.

Istražite sljedeće kako biste utvrdili opseg svoje anonimnosti.

 • Čuva li služba zapisnike?
 • Nadležnost pod kojom je uspostavljena VPN. U nekim bi slučajevima mogli biti zakonski prisiljeni voditi evidenciju. Što se događa kada vlada dođe postavljati pitanja?
 • Da li usluga vodi evidenciju o plaćanju? Sadrže li ti zapisi identifikacijske podatke?
 • Postoji li dovoljno šifriranja i protokola sigurne veze?

Neće vas svaka VPN zaštititi na isti način. Ako odlučite mudro, možete riješiti gore opisane probleme. Evo naše usporedbe najboljih VPN-ova na tržištu kako bismo vam pomogli.

Pravila zapisivanja putem VPN-a

Vodiči za početnike Pravila evidentiranja VPN-aZapisi koje VPN čuva značajno utječu na razinu anonimnosti i privatnosti koju imate s njihovom uslugom. Zapisnici koje pružatelj može voditi uključuju:

 • korisnička aktivnost
 • IP adrese
 • vremenske oznake spajanja / prekida
 • korišteni uređaji
 • evidencije plaćanja

Svaka takva evidencija učini vas malo manje anonimnom jer se vaš IP može povezati s određenom sesijom pregledavanja koju ste imali. Naravno, svezati ovo vama osobno vrlo je teško, ali svejedno je izvedivo ako je neka agencija dovoljno promišljena.

Sve u svemu, manje zapisnika vašeg davatelja bude bolje, idealno je "bez trupaca".

Budi oprezan. Mnoge službe navode da imate privatnost na njihovom prodajnom materijalu, ali morate pogledati njihovu politiku privatnosti da biste vidjeli njihov fini tisak i koje podatke oni zapravo čuvaju ili će izjaviti da njihova država ne zahtijeva čuvanje podataka, a ipak ne navode svoje vlastita politika zadržavanja podataka.

Istraživanje smo napravili za vas. Evo našeg velikog obrasca od preko 100 VPN-a i njihove politike evidentiranja. Provjerite kad odaberete svoju uslugu.

Besplatno VPN nasuprot plaćenom VPN-u

Vodič za početnike Besplatno VPN vs plaćeni VPNIzvođenje dobre VPN usluge košta ozbiljan novac - robusni poslužitelji, prijenos podataka, infrastruktura, zaposlenici i tako dalje. Ako se usluga nudi besplatno, razmislite o tome koji su kompromisi možda napravljeni. Prijavljuju li aktivnost iz vlastitih razloga? Prikažu li vlastite oglase? Prodaju li se vaši podaci trećoj strani?

Plaćanje VPN-a nije veliko ulaganje. Testirali smo izvrsna rješenja za samo $ 3-5 mjesečno, što ne izgleda puno u zamjenu za duševni mir i poboljšanu privatnost na mreži.

Koliko košta VPN?

Prosječno od 70 popularnih VPN-a iznosi 4,99 USD mjesečno, što vam govori puno o tome kakvi su troškovi obično. VPN-ovi koji koštaju više od 10 USD neuobičajeni su i nema mnogo razloga da ih kupite jer postoje povoljnija rješenja vani.

Većina usluga izdaje velike popuste ako se želite pretplatiti za dvije do tri godine unaprijed, umjesto da obnavljate pretplatu mjesečno. Na primjer, NordVPN - VPN u kojem vrlo uživamo - košta 11,95 USD ako se plaća mjesečno, ali možete iskoristiti njihov trogodišnji plan za samo 3,49 USD mjesečno (to je 70% popusta).

Ovdje imamo detaljniju tablicu za usporedbu cijena. Ako vam je privezan za novac, možete provjeriti i naš najjeftiniji VPN i najbrže VPN-ove..

Mogu li koristiti VPN za torrenting?

Vodič za početnike Možete li koristiti VPN za bujiceOpćenito, Da, ali to ovisi o konkretnoj usluzi koju koristite i vrsti stvari koju mučite.

Torrenting je uobičajeno ime određenog protokola koji se koristi za prijenos podataka i datoteka putem weba, ali ne i stvarnih vrsta datoteka. Iako je sveukupno dosta lošeg tiska, potpuno je u redu i legalno ako prenosite datoteke na koje imate prava. Piratstvo je, s druge strane, potpuno ilegalno bez obzira na alate koje koristite za to.

Zatim postoji vlastiti VPN-ov pravilnik o bujici i načinu na koji se rukuje. Većina kvalitetnih VPN rješenja na tržištu omogućit će bujicu. Prema našem istraživanju, možete bujati sa svim popularnim VPN-ovima - NordVPN, ExpressVPN, Surfshark, VyprVPN i PIA.

Kada je riječ o sigurnosnom aspektu torrentinga, sve se svodi na VPN-ova pravila koja se tiču ​​stvari poput evidentiranja ili dijeljenja vaših korisničkih podataka. Općenito, ako VPN ne vodi zapisnike u cjelini, nemojte ih čuvati za vaše bujarske aktivnosti.

Drugi aspekt koji vrijedi uzeti u obzir pri odabiru VPN-a za bujice su brzine preuzimanja koje usluga može ponuditi. Naravno, do ove vrste informacija teško je doći; većinu vremena saznate tek nakon što kupite VPN. Napravili smo vlastito testiranje i na temelju toga možemo preporučiti ove VPN-ove za njihove dobre brzine preuzimanja: NordVPN, ExpressVPN, VyprVPN i PIA.

Mogu li koristiti VPN za gledanje Netflixa i Hulua?

Vodič za početnike Možete li koristiti VPN za NetflixDa. No, kao i kod većine stvari na ovom popisu, sve se svodi na specifičan VPN koji koristite.

Problem s Netflixom u cjelini je taj što je sada dostupan u preko 130 zemalja, a ne sve se emisije distribuiraju podjednako.

Zbog kompliciranih licencnih sporazuma koji su sklopljeni prije velikog međunarodnog predstavljanja Netflix-a, različite TV stanice zadržavaju prava na čak i neke Netflixove vlastite emisije, što učinkovito sprečava Netflix da legalno učini te emisije dostupnima na svojoj platformi.

Ovdje su složene pravne stvari, ali ovdje mogu pomoći VPN-ovi.

Na načinu na koji Netflix i Hulu blokiraju dio svog sadržaja u dijelovima svijeta zasnovan je filteri lokacije. Znači da ako ste u zemlji koja je zabranjena, bit će vam zabranjena.

VPN-ove je ovo jednostavno popraviti. Budući da možete odabrati poslužitelj s kojim se želite povezati, sve što trebate učiniti kako biste otključali određene Netflixeve emisije jest povezati se s poslužiteljem u zemlji u kojoj je taj show dostupan. To je sve. Imamo opširni post o tome kako gledati Netflix putem VPN-a + najbolje VPN-ove koji vam omogućuju to.

Radi li VPN na Androidu i iOS-u?

Opet, to je a Da.

Mnoge vrhunske VPN usluge također omogućuju preuzimanje mobilnih aplikacija za Android ili iOS.

Evo naših najboljih VPN-a za Android: NordVPN, ExpressVPN i Surfshark.

Obe platforme omogućuju vam jednostavno postavljanje VPN veze. Na primjer, na iPhoneu to možete učiniti u Postavkama → Općenito → VPN.

Uz sve navedeno, budite oprezni ako vas iskušava bilo koja od besplatnih VPN aplikacija za Android ili iOS. Postoji istraživanje tima stručnjaka (s CSIRO-ovog Data61, Sveučilišta u Novom Južnom Walesu, Međunarodnog instituta za računalnu znanost i Kalifornijskog sveučilišta Berkeley) i prolazi kroz više od 280 besplatnih Android aplikacija koje koriste Android VPN dozvole. Istraživanje otkriva da 38% tih aplikacija uključuje zlonamjerni softver, 84% prometa korisnika koji propuštaju i 75% koristi knjižnice za praćenje. Dakle, to je to Ovdje smo također napravili vlastiti test VPN dozvola.

Radi li VPN na Kodi / SmartTV-u?

Vaši pametni televizori i Kodi kutije još su više stvari koje zahtijevaju pretragu putem Interneta kako biste im osigurali svoje dobrote. A uz to vam VPN može pomoći da te struje sačuvate privatnima tako da samo vi i sama usluga znate što gledate.

Dva su načina na koja možete omogućiti VPN vezu na pametnom televizoru:

 • konfigurirajte na samom uređaju,
 • konfigurirajte ga pravo na usmjerivač - učinkovito zaštitite cijelu kućnu mrežu i sve što je povezano (to ćemo pokriti u sljedećem odjeljku u nastavku).

Usredotočimo se na ono prvo. Općenito, mnogi kvalitetni VPN-ovi dolaze s mogućnošću konfiguriranja na vašem pametnom televizoru. Na primjer, NordVPN - koji je jedan od naših preporučenih VPN - dolazi s aplikacijom za Android TV, a također i s detaljnim uputama za Kodi / OpenELEC i Apple TV. Ostale VPN-ove na tržištu pružaju vam slične mogućnosti.

Neke od mreža koje podržavaju pametne TV uređaje i kutije: NordVPN, Surfshark, ExpressVPN.

NordVPN ima sjajan blog post o tome kako gledati filmove na Kodi.

Kako instalirati VPN na svoj usmjerivač?

Kako instalirati VPN na ruter je najbolji način da se sve što je povezano s tim usmjerivačem osigura putem sigurne VPN veze. U tom scenariju više ne trebate instalirati pojedinačne aplikacije na svoje mobilne uređaje, prijenosna računala, pametne televizore ili bilo što drugo s pristupom webu.

Prvo provjerite je li vaš usmjerivač kompatibilan s VPN-ovima. To se može učiniti na web mjestu proizvođača koji je proizveo usmjerivač. Često su većina Flash-uređaja s pojačanjem rajčice i DD-WRT kompatibilna s VPN-ovima.

Na primjer, evo kako to učiniti ako ste sa NordVPN, a ovdje su ExpressVPN i PIA. Također imamo primjer demonstracije kako se to radi na većini DD-WRT usmjerivača na ovoj stranici (pri dnu).

Instalacija je jednostavna i uključuje prijavu na usmjerivač i zatim ispunjavanje nekoliko standardnih obrazaca - ništa s čime se nećete moći baviti.

VPN & Tor - kako ih zajedno koristiti

Iako su Tor i VPN bitno različiti, još uvijek se mogu zajedno koristiti za maksimalnu sigurnost i internetsku privatnost.

 • Tor vam daje mogućnost pristupa webu usmjeravanjem veze kroz veći broj slučajnih čvorova, istovremeno šifrirajući tu vezu u svakoj fazi.
 • VPN vam omogućuje pristup jednom poslužitelju odjednom.

Priroda je u principu malo drugačija i zato ne možemo reći stvari poput „Tor ili VPN je bolji od ostalih.“ Već smo detaljno razgovarali o razlikama između Tor-a i VPN-a na ovoj web stranici. posjetite taj post kako biste dobili cjelovitu sliku.

Jedna od dobrih stvari u vezi s Torom je ta što ga možete koristiti 100% besplatno i nema ugrađenih ograničenja za tu besplatnu verziju. Sve što trebate učiniti je ugrabiti službeni web preglednik Tor. Jednom kada ga imate, samo ga trebate pokrenuti kao i svoj standardni preglednik Chrome ili Firefox, kliknite gumb za povezivanje i nastavite s radom.

Kako kombinirati VPN i Tor:

 1. Omogućite svoju VPN vezu normalno. Od ovog trenutka sve što uključuje komunikaciju s mrežom prolazi kroz vaš VPN.
 2. Otvorite preglednik Tor i povežite se s Torom.

U ovoj fazi imate VPN vezu i web preglednik Tor istovremeno. Glavni nedostatak takvog postavljanja je taj što će biti puno sporije od vaše standardne, VPN veze samo. Tor sam po sebi usporava vaše iskustvo, a u kombinaciji s VPN-om, rezultati mogu biti još dramatičniji. Sa pozitivne strane pruža vam super privatnost, što je ogroman plus.

IP curenja i prekidaju prekidači

Ubojiti prekidač

Vodiči za početnike IP curenja i prekidač KILL

Prekidač za isključivanje značajka je koja automatski ubija vaš pristup internetu ako bi šifrirana, sigurna veza ikad trebala pasti. Ako uopće postoji problem s povezivanjem, prekidač kill aktivirat će i blokirati sve aktivnosti dok se sigurna veza ne vrati.

Ako vaš VPN nema prekidač za zaustavljanje i pojavljuje se problem povezivanja, vjerovatno je da će vaš uređaj pokušati vratiti standardnu, nezaštićenu vezu, otkrivajući tako što ste radili do tog trenutka..

Prema našem istraživanju, sljedeći VPN-ovi imaju prekidač za isključivanje: NordVPN, Surfshark, ExpressVPN, PIA.

IP propuštanja

Propuštanja IP-a poznata su ranjivost s nekim postavkama koje ljudi koriste za pristup internetu. To u osnovi nije problem VPN-a.

Istjecanja IP-a mogu se dogoditi kada VPN ne uspije sakriti vaš stvarni IP dok pregledavate web. Na primjer, na Netflixu želite pristupiti geo-ograničenoj emisiji, pa promijenite poslužitelj u odobrenu zemlju i ponovno učitajte stranicu. Tada shvatite da je sadržaj i dalje blokiran. To znači da je vaš stvarni IP možda upravo procurio.

Svi najbolji VPN-ovi imaju pametne skripte programirane u svojim aplikacijama kako bi se rizik smanjio na taj način. Kao što sam napomenuo, vaše propuštanje IP-a nije uvijek krivo za VPN. Ponekad je kriva konfiguracija vašeg računala i mnogih aplikacija unutar. Čak i preglednik koji koristite i dodaci koji su u njemu instalirani mogu prouzrokovati curenje IP-a.

Kada koristiti VPN

Postoji nekoliko dobrih razloga za korištenje VPN-a:

 • On šifrira vašu aktivnost na webu.
 • Sakriva vašu aktivnost od svih koji bi je mogli zanimati.
 • Skriva vašu lokaciju, omogućava vam pristup sadržaju koji je blokiran geo (npr. Na Netflixu i drugim web lokacijama).
 • Čini vas anonimnijima na webu.
 • Pomaže vam da zaštitite vezu prilikom korištenja javne WiFi pristupne točke.

Općenito, koristite VPN ako su vam važni privatnost, sigurnost i anonimnost na webu. Otprilike 3-5 dolara mjesečno mala je cijena koju ćete za sve to platiti.

Kada se ne koristi VPN

Koliko god ovo zvučalo predvidljivo, zaista ne vidimo nijedan dobar razlog da ne upotrebljavate VPN ako ozbiljno shvaćate internetsku sigurnost i privatnost (ovdje je 7 glavnih razloga zašto koristiti VPN).

VPN-ovi su nevjerojatno korisni kao još jedan sloj sigurnosti na vrhu SSL protokola na web mjestima, imaju dobar antivirusni program, ne preuzimaju sjenoviti softver, ne dijele previše privatnih podataka na društvenim mrežama i tako dalje. Općenito, oni su vaš sljedeći korak prema svjesnijoj upotrebi weba i uz dovoljno sigurnosnih mjera.

Nema ih puno nedostataka. Možda je jedino što vaša veza ponekad može usporiti. Na kraju krajeva, svoje podatke usmjeravate kroz dodatni poslužitelj.

Što misliš? Jeste li uvjereni u ideju VPN-a i razmišljate li je nabaviti? Pogledajte naše obilne preglede u kojima se uspoređuje više od 70 popularnih VPN-ova.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me