Što Google zna o vama: cjeloviti vodič

Google vas može samo poznavati bolje od bilo koga.

Zahvaljujući podacima koje tehnološki div prikuplja radi prodaje oglasa, Google ima mnogo informacija o vama - od onoga kako izgledate do mjesta gdje živite i kamo ste putovali. Korporacija čak može pogoditi vašu omiljenu hranu.

Kako Google sve to zna? Preskočite našu infografiku za brzi pregled svega što Google zna o vama ili pogledajte naš cjeloviti vodič klikom na ikone u nastavku.

 • kako te Google prati
  Kako Google prati
 • Koliko vas dobro poznaje Google
  Što Google zna
 • Zaustavite Google da vas prati
  Kako zaustaviti Google

Kako vas Google prati?

Iako je "Google it" službeno ušao u kulturni leksikon, mega korporacija je mnogo više od pretraživača. Tehnološka kompanija prikuplja podatke o vama putem svojih aplikacija, internetskih usluga, stečenih tvrtki i više. U nastavku smo raščlanili najčešće aplikacije, proizvode ili usluge koje Google koristi za praćenje podataka, kao i pregled konkretnih prikupljenih podataka.

Googleova aplikacija, proizvod ili usluga Podaci su prikupljeni
Google Chrome Povijest preglednika, posjećene web stranice
Google pretraživanje Pretraživanje upita
Gmail Kontakti, e-poruke poslane, primljene e-poruke, sadržaj / razgovori e-pošte
oglasi Klikali su oglasi, teme koje su zanimale
Google Photos Ljudi i mjesta označeni
Google Fit Razina i ciljevi kondicije
Google Maps Posjećene lokacije, pretraživana mjesta, načini prijevoza, datumi konobe
Google kalendar Predstojeći planovi i sastanci
Google Hangouts Kontakti, razgovori
YouTube Videozapise smo gledali, svidjeli i prenijeli
Google vijesti Posjećene web stranice vijesti, klikane priče
Google knjige Knjige su čitale i pretraživale
Google Shopping Proizvode pretraživane i na koje su kliknuli
Waze Smjerovi i mjesta koja se pretražuju, posjećene lokacije

Google pretražuje puno o onome što ste pretraživali na mreži i web lokacija koje ste posjetili, a koji su vaši kontakti i o čemu razgovarate. Tvrtka je tada u mogućnosti preuzeti te informacije i donositi informirane odluke o onome što bi vas moglo zanimati, a koje će vam se prikazati u obliku oglasa.

što Google zna o tebi

Googleove aplikacije pružaju tvrtki bogatstvo informacija o vama, od osobnih podataka koji čine tko ste, do vaših interesa, vaših prošlih putovanja i budućih ciljeva.

Tko si ti

Od prepoznavanja lica do audio snimaka i intuitivnog pretraživanja, Google je u mogućnosti stvoriti sveobuhvatan - i nepogrešivo ispravan - profil o tome što vas čini, vi.

Tvoj izgled
Zahvaljujući prepoznavanju lica na Google Photos-u, tražilica vjerojatno ima prilično dobru predodžbu o tome kako izgledate. U stvari, možete stvoriti oznaku u Google fotografijama koja je u osnovi oznaka za svaku osobu na vašim slikama, a Google je u stanju da tu osobu odvoji od svake fotografije koju prenesete - čak i ako fotografija sadrži samo djelomičnu sliku ili zatamnjen.

Tvoj glas
Ako ste ikada koristili glasovne naredbe s Google Homeom, Android uređajem ili bilo kojim drugim Googleovim proizvodom ili uređajem, web mjesto ima dnevnik rada. U stvari, ne samo da možete vidjeti svoje prethodne glasovne naredbe u odjeljku "Glas i zvuk" Googleove odjeljke Moja aktivnost, već ih možete čuti i vi. Web mjesto čuva punu povijest vaših audio naredbi, uključujući snimke glasa.

Vaša vjerska / politička uvjerenja
Jeste li pretraživali Google kako donirati za političku kampanju? Posjetili ste web mjesto kandidata? Gledali ste propovijed na YouTubeu? Google koristi sve ove informacije za izradu opsežnog profila koji pokriva sve, od toga da li ste više religiozni ili duhovni do onoga za koga vjerovatno glasujete na sljedećim izborima.

Vaše zdravstveno stanje
Ako koristite Google Fit, tvrtka vjerojatno ima prilično dobar pregled vašeg zdravlja, od toga koliko ste aktivni, do kalorija koje dnevno sagorite, do svojih ciljeva u fitnessu. Ali čak i ako ne upotrebljavate ovu Googleovu aplikaciju, web lokacija vjerojatno prilično dobro razumije stanje vašeg imunološkog sustava - ili barem kako ga gledate - iz vaših Google pretraga. U stvari, sastavljanje podataka o tražilicama i unakrsno uspoređivanje s uzorcima mogu čak omogućiti Googleu da kaže da li se razbolite ili se bavite medicinskim problemom.

Vaši osobni podaci
Tražili ste Google za najbolje mlijeko bez laktoze? Za što očekivati ​​kad očekujete? Kako brzo naučiti španjolski? Google prati sve što tražite, a to se može koristiti za bolje razumijevanje osobnih podataka o vašem životu, od toga da li imate ograničenja prehrane i jezika koji govorite.

Gdje god si ikada bio

Praćenje lokacije jedno je od područja na kojima se Google ističe - zahvaljujući naprednoj tehnologiji prepoznavanja lokacije, tvrtka zna sve od mjesta na koje ste otišli na odmor prije dva ljeta, do restorana koji najčešće jedete.

Vaš dom i ured
Android telefoni, na kojima nestaju Googleove usluge, i Pixel, Googleov vlastiti telefon, prate i bilježe vašu lokaciju na više načina, uključujući Wi-Fi, GPS i mobilnu mrežu. To znači da telefon zna gdje god se nalazite, svaki dan i koliko dugo ste tamo.

Google je u stanju protumačiti te podatke i iz njih izvući zaključke - na primjer, mjesto na kojem živite je vjerojatno tamo gdje je vaš telefon većinu noći i vikenda. Zapravo, Google Now može potrajati samo tri dana dok ne utvrdite gdje živite. Za one na Apple uređajima ili drugim operativnim sustavima Google Maps funkcionira na sličan način.

Mjesta koja posjetite
Osim prikupljanja podataka o tome gdje živite i radite, Google može pratiti i druga mjesta koja najčešće posjećujete. Imate li omiljeni kafić? Ruta za trčanje? Dnevni centar koji koristite svaki radni dan? Google vjerojatno zna za to.

Mjesta koja ste putovali
Google ne zna samo sitnice i nedostatke u vašoj svakodnevici. Tehnološka tvrtka zna kamo ste i vi putovali, bilo da je to putovanje vikendom ili višemjesečno putovanje u neku drugu zemlju.

Google ne samo da može pratiti mjesta na koja ste putovali, već može i vidjeti što ste radili dok ste bili tamo. Ako ste posjetili muzej u Parizu ili odlazili plesati linijski ples u Teksasu, Google zna - dolje točno vrijeme kad ste stigli, koliko ste ostali i koliko vam je trebalo da stignete s jednog odredišta na drugo. Praćenje lokacije može čak odrediti način prijevoza koji ste koristili, na primjer, ako ste pješačili ili ušli u vlak.

Uz to, Googleovo kupljanje Waze znači da web lokacija može prikupljati podatke o mjestu na kojem ste bili, čak i ako niste povezani s Karte ili na Google uređaju.

Tko su tvoji prijatelji

Između vaših kontakata i razgovora u Gmailu i Hangoutsima i obveza koje ste odredili u Google kalendaru, tvrtka zna sve od onoga s kim razgovarate, do kada i gdje ih vidite.

S kim razgovarate
Ako Gmail upotrebljavate za svoju osobnu ili radnu e-poštu, Google ima popis svih vaših kontakata, uključujući one s kojima najviše razgovarate: idite na Googleov odjeljak "Često kontaktirani" da biste vidjeli sa kojim Gmail kontaktima provodite najviše vremena u razgovoru (i da provjerite je li Googleova procjena onoga tko vam se najviše sviđa uskladila s vašom osobnom). Korisnici Android-a i Pixel-a također Googleu omogućuju pristup kontaktima telefona i tekstualnim porukama.

Gdje se sretnete
Kasnije se sretnete s prijateljem na kavi? Ako je na vašem Google kalendaru, tvrtka zna za to - i zahvaljujući praćenju lokacije može preslikati vaše putovanje od kuće do kafića i natrag. Ako fotografirate s prijateljem u trgovini i prenesete je u Google Photos, Google može upotrijebiti prepoznavanje lica da bi ih dodao u svoj vlastiti određeni album fotografija. Također možete označiti lokaciju fotografiranja.

Ako se godinama kasnije pokušavate sjetiti s kim ste zgrabili kavu tog dana, Google vam može pomoći da se sjetite.

O čemu govorite
Prati li Google praćenje onoga o čemu govorite putem Gmaila? To je pitanje za raspravu - tvrtka je 2017. najavila da će prestati čitati e-poštu zarad stvaranja ciljanih reklama. Jesu li ih zapravo potpuno prestali čitati, druga je stvar.

Ono što volite i ne volite

Google se bavi znanjem o čemu se radi - to je način na koji pretraživač stvara i prodaje takvo prilagođeno iskustvo oglašavanja. Google zna od vaših omiljenih filmskih žanrova do vaše omiljene vrste hrane.

Hrana, knjige i filmovi
Google može koristiti podatke o tražilicama, poput recepata koje ste istraživali ili naslove knjiga koje ste tražili, kako bi stvorio predstavu o tome što vam se sviđa i što ne sviđa. Određene aplikacije poput Google knjiga, koje prate knjige koje ste pretraživali i čitali, produbljuju ovo znanje. Uz to, Google je vlasnik YouTubea, što znači da znaju koje filmske najave tražite.

Google koristi ove podatke, kao i web stranice koje ste posjetili i oglase na koje ste kliknuli za izradu profila predmeta za koje misle da vas zanimaju. Možete vidjeti puni popis osoba koje misle da ste - dolje do onoga što pokazujete koje gledate i koje hobije provodite u slobodno vrijeme - na nadzornoj ploči njihovih oglasa.

Gdje kupujete i što kupujete
Ako ste ikada koristili Google Shopping da biste uspoređivali cijene mrežnih dobavljača, Google to zna. Oni također znaju koje proizvode ste pretraživali i kliknuli putem Google pretraživanja i mogu pratiti posjete vaše web lokacije i proizvode koje ste pregledali na web stranicama prodavača putem Google Chromea.

Vaši planovi za budućnost

Googleovo znanje nije ograničeno na ono što ste radili u prošlosti ili radite u sadašnjosti. Tvrtka također može koristiti podatke svojih aplikacija i tražilice za predviđanje o tome što ćete raditi u budućnosti.

Što vas zanima što kupujete, vidite ili jedete
Zainteresirani ste za gledanje novog filma? Provjeravanje novog restorana ili odlazak na vikend u novi grad? Ako ste za pretraživanje filmova koristili Google pretraživanje, izvršite online rezervaciju ili izvidite najbolje turističke aktivnosti, Google zna.

Predstojeća putovanja i rezervacije
Jeste li pretraživali restorane u kojima možete jesti i emisije u gradu u koji posjetite? Jeste li stvorili itinerar u Google kalendaru? Google može prikupiti te podatke kako bi procijenio vaša nadolazeća putovanja. Google također skenira vaše poruke e-pošte kako bi provjerili kakve letove dolazite i može automatski dodati rezervacije restorana u svoj raspored na temelju potvrda koje su poslane na Gmail.

Budući životni planovi
Jeste li tražili o vlasništvu kuće? O tome kada je najbolja dobna dob za djecu? O savjetima za putovanje u Kinu? Google koristi ove informacije kako bi razumio više o vama i onome što želite u budućnosti kako bi bolje prilagodio internetske reklame vašim potrebama.

Vaš online život

U svojoj osnovnoj osnovi, Google je tvrtka za tražilice i internetske usluge. Dakle, ne čudi što web lokacija osim što zna obilje svojih osobnih podataka, zna i sve što treba znati o onome što radite na mreži.

Web stranice koje ste posjetili
Google vodi sveobuhvatan popis svih web lokacija koje ste posjetili na Chromeu s bilo kojeg uređaja. Web lokacija također vodi karticu za pokretanje svake pretraživanja koju ste pokrenuli, svakog oglasa na koji ste kliknuli i svakog YouTube videozapisa koji ste pogledali.

Vaše navike pregledavanja
Od broja web lokacija koje ste označili do koliko lozinki Chrome automatski ispunjava, Google ima sveobuhvatno razumijevanje navika vašeg preglednika, uključujući:

 • Vaše aplikacije iz Chrome web trgovine i Google Play Store
 • Vaša proširenja iz Chrome web trgovine
 • Postavke preglednika koje ste promijenili u Chromeu
 • E-adrese, adrese i telefonski brojevi koje ste postavili za automatsko popunjavanje u Chromeu
 • Sve adrese web mjesta koje ste ikada unijeli u adresnoj traci
 • Stranice koje ste označili u Chromeu
 • Sve zaporke koje ste zatražili od Chromea da spreme za vas
 • Popis web lokacija za koje ste rekli Chromeu da ne spremaju zaporke
 • Sve Chrome kartice otvorene na svim vašim uređajima
 • Broj Gmail razgovora koje ste imali
 • Koliko Google pretraga ste obavili ovaj mjesec

kako možete spriječiti da vas Google prati

Ako niste uznemireni količinom informacija koje Google ima o vama, morate poduzeti nekoliko koraka kako biste izbjegli neumorno praćenje tvrtke.

 1. Koristite VPN
 2. Virtualna privatna mreža (VPN) sigurna je opcija koja Googleu ne omogućuje da vas prati dok ste na mreži. Iako virtualne privatne mreže tvrtku ne mogu u potpunosti onemogućiti pristup podacima, oni skrivaju vašu IP adresu, šifriraju vaš internetski promet i čine vašu povijest pregledavanja privatnom, čuvajući vaše internetske radnje mnogo sigurnijima.

 3. Koristite privatno pregledavanje
 4. Upotrijebite Googleov način anonimnosti da biste osigurali da se stranice kojima pristupate neće pojaviti u vašoj povijesti pregledavanja ili povijesti pretraživanja. Imajte na umu, međutim, da ostale web stranice još uvijek mogu prikupljati i dijeliti informacije o vama, čak i kada koristite privatno pregledavanje.

 5. Prilagodite svoje postavke privatnosti
 6. Pogledajte Googleove kontrole aktivnosti da biste promijenili podatke koji se pohranjuju o vama i posjetite svoju stranicu aktivnosti da biste izbrisali pohranjenu povijest i aktivnost.

 7. Isključite izvješćivanje o lokaciji
 8. U Google kartama - kao iu postavkama uređaja sa sustavom Android i Pixel, ako koristite te proizvode - onemogućite izvještavanje o lokaciji da Google ne bi pratio gdje se nalazite i kamo idete. Ako za upute koristite Google Maps ili Waze, tvrtka i dalje može prikupljati podatke o lokaciji kada upotrebljavate te aplikacije.

 9. Upotrijebite drugi preglednik i tražilicu
 10. Da biste spriječili Google da prati vaša pretraživanja i posjete web mjestu, možete upotrijebiti drugi preglednik i tražilicu, poput Microsoftovih Internet Explorera i Binga. Međutim, to će Googleu samo spriječiti da vas prati - Microsoft (ili bilo koja tvrtka u vlasništvu je preglednika na koji se prebacite) umjesto vas dobiva vaše podatke.

 11. Izbrišite svoje Google račune
 12. Da biste uistinu zaustavili tehnološkog diva da vas prati, morat ćete poduzeti drastične mjere - naime, odustati od upotrebe bilo kojeg proizvoda tvrtke. To znači brisanje svih aplikacija povezanih s tvrtkom, uključujući Gmail, Google pogon i bilo koje Android uređaje te prelazak na drugi preglednik i pretraživač.

Google je život na mnogo načina učinio mnogo jednostavnijim. Google Search je pronašao odgovore samo na jedan klik. Google karte olakšale su pronalaženje i razumijevanje uputa. Google pogon je učinio besprijekorno rad na više platformi.

Ova pogodnost dolazi s cijenom: privatnost. Ako ste zabrinuti kako vas Google prati - i što radi s podacima - slijedite gore navedene korake da biste se zaštitili i posjetite Googleovu web stranicu za privatnost za cjelovitiji pregled podataka koje Google prati i kako oni iskoristi.

što-ne-google-znati
Podijelite Infografski kodŠto Google zna o vama

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me