Postavljanje VPN rutera: Vrhunski vodič

Za prosječnog korisnika interneta puno je prednosti korištenja VPN usluge.

Omogućujući šifrirano iskustvo pregledavanja, VPN-ovi omogućuju vam zaobilaženje regionalnih internetskih ograničenja, zaštitu podataka od hakera, uštedu novca na troškovima kao što su avionske karte ili iznajmljivanje automobila, i između ostalog pregledavanje s različitih lokacija..

No manje je ljudi svjesno prednosti povezivanja VPN-a s usmjerivačem.

To vam omogućuje povezivanje svih uređaja s privatnom mrežom putem Wi-Fi veze.

Ali kako stvoriti VPN usmjerivač?

 • Zašto Router + VPN = WIN?
 • Kako odabrati VPN usmjerivač
 • Kako odabrati davatelja VPN-a
 • Korak po korak: Kako postaviti VPN na usmjerivač

Potpuno otkrivanje: Da bismo nadoknadili svoje vrijeme i novac utrošeni na testiranje VPN-ova, koristimo partnerske veze. Međutim, mi nikada ne preporučujemo VPN uslugu u zamjenu za novac - ovdje potražite detaljan postupak pregleda.

Zašto Router + VPN = WIN?

Ako ste i dalje novi VPNs ili još uvijek koristite besplatnu VPN uslugu preglednika, možda će to izgledati kao skok uložiti u novu postavku usmjerivača za vaše računalo. I to je razumljivo: to je velika investicija, a puno toga možete naučiti ako niste upoznati s tehnologijom.

Da biste olakšali svoj um, vrijedno je napomenuti da su troškovi za održavanje mjesečne pretplate vrlo povoljni (nakon 5 do 8 USD mjesečno, čak i ako koristite premium VPN poput NordVPN), što je mala cijena. da platim za svoju privatnost i sigurnost.

Unatoč tome, još uvijek pomaže vidjeti koje prednosti pruža VPN usmjerivač. Neke su prednosti instaliranja VPN-a na usmjerivač sljedeće:

1. Stalno održava i radi VPN uslugu

VPN-ovi za preuzimanje i preglednici u pretraživaču zahtijevaju da se prijavite na uslugu svaki put kada im želite pristupiti. Ako je na usmjerivač spojena VPN usluga, usluga se pokreće kontinuirano, tako da se prijava više nije potrebna.

2. Možete spojiti više uređaja

VPN-ovi utemeljeni na pregledniku i zahtijevaju da se ručno prijavite na svaki uređaj svaki put kada pristupaju vašoj privatnoj mreži. Ako ne koristite VPN usmjerivač, morat ćete umetnuti svoje vjerodajnice za prijavu svaki put kada želite pristupiti VPN-u..

Kada postavite VPN na usmjerivač, morate se prvo prijaviti, baš kao i tradicionalna Wi-Fi mreža. To vrijedi za svaki uređaj koji povežete s VPN usmjerivačem.

3. Pruža veću sigurnost za sve uređaje

Svaki uređaj koji se poveže s Wi-Fi-jem usmjerivača dobiva pogodnosti koje pruža vaša VPN. To znači da kad god imate prijatelje ili želite istovremeno koristiti više uređaja (poput pametnog televizora, pametnog telefona i prijenosnog računala), svi će se vaši uređaji preusmjeravati putem VPN-a, osiguravajući privatno pregledavanje.

Jedini nedostatak je propusnost: s više uređaja spojenih na isti VPN izvor, trebali biste očekivati ​​sporiju internetsku vezu. Koliko će se usporiti ovisi o nekoliko čimbenika, poput vašeg VPN davatelja i brzine vaše veze.

Sada kada smo opisali prednosti kupnje VPN rutera, razgovarajmo o tome na što biste trebali paziti kada ga kupite.

Kako odabrati usmjerivač za povezivanje VPN-a

Kako odabrati usmjerivač za povezivanje s VPN-omKako odabrati usmjerivač za povezivanje s VPN-om

Kada tražite VPN usmjerivač, ono što stvarno tražite je usmjerivač koji može pokrenuti VPN klijentski softver.

Kao VPN klijent, vaš usmjerivač - i bilo koji uređaj spojen na njega - ima izravan pristup VPN poslužitelju. Da biste utvrdili je li usmjerivač kompatibilan s VPN-om, trebate se obratiti priručniku za usmjerivač ili ga jednostavno navesti Googleom.

Ako koristite ISP modem (oni obično dolaze u kombinaciji kombiniranog usmjerivača i modemskog uređaja), vjerojatno ga ne možete koristiti kao VPN klijent. U tom slučaju, trebali biste kupiti dodatni usmjerivač kompatibilan s VPN-om i povezati ga s trenutnim usmjerivačem, ali više ćemo dotaknuti kasnije.

Bez obzira na slučaj, treba imati na umu da većina rutera kupljenih u trgovini ne dolazi unaprijed s VPN-om, i što je još važnije, ne mogu svi usmjerivači pokrenuti VPN softver. Zbog toga morate znati što je vani kako biste mogli donijeti informirani izbor.

Postoji nekoliko opcija usmjerivača VPN-a s kojima možete obaviti posao, uključujući:

A) Usmjereni usmjerivači

Unaprijed upaljeni VPN usmjerivač

Najlakša opcija za obožavane VPN entuzijaste i novajlije je kupiti unaprijed trepnuti VPN usmjerivač. Na taj način možete preskočiti komplicirani postupak treptanja (više o ovom terminu u nastavku) odgovarajućeg softvera na vaš VPN, a to ovisi o vrsti rutera i njegovim specifikacijama.

Kupnja unaprijed instaliranog VPN rutera koštat će vas malo više. To je zato što tvrtke poput Flashroutera, koje prodaju samo unaprijed postavljene usmjerivače, brinu o instalaciji za vas. Zajedno sa značajkama kao što su šifrirani dodatak za reprodukciju i dodana poboljšanja performansi, markiranje cijena itekako vrijedi.

B) Ruter-kompatibilni sa VPN-om

Ruter koji je kompatibilan s VPN-om

Još jedna jednostavna opcija je kupnja usmjerivača koji podržava VPN firmware izvan okvira. Ovi usmjerivači su unaprijed instalirani s zalihama firmvera koji se već mogu povezati s nizom VPN servera. Ako nemate VPN mogućnosti, nećete trebati tretirati novi firmver niti povezivati ​​takav usmjerivač s sekundarnim usmjerivačem..

Većina VPN kompatibilnih usmjerivača omogućuje vam povezivanje s širokim rasponom različitih VPN poslužitelja, a oni obično podržavaju OpenVPN protokol, što vam daje prednost upotrebe gotovo bilo kojeg VPN pružatelja kojeg želite.

C) Flash usmjerivač s novim VPN firmware-om

Bljesnite ruter pomoću VPN firmware-a

Posljednja opcija, a najkompliciranija, je usmjerivač usmjerivati ​​novim firmverima. Da pojasnimo, pojam "treperi" znači instalirati novi firmver; "Firmware" je operativni sustav vašeg usmjerivača koji određuje koje su njegove mogućnosti i / ili ograničenja.

Kako biste usmjerivač mogao raditi kao VPN klijent, morate ga fleksirati s novim firmware-om. Postoje dvije najčešće korištene vrste firmwarea DD-WRT i Rajčica.

DD-WRT i Tomato su open source, firmver treće strane koji je dostupan na mreži besplatno, a svaki ima svoje prednosti i nedostatke. No, prvo da vidimo što imaju zajedničkog. I DD-WRT i Tomato mogu:

 • Proširite svoj bežični domet
 • Regulirajte širinu pojasa 
 • Poboljšajte sigurnost 
 • Pristupite više VPN protokola 
 • Onemogućite između ostalog proizvođača na otvorenom 

Evo u čemu se razlikuju:

DD-WRT pristupačniji je i dostupan na većem broju uređaja od Tomato. Što se ekskluzivnih značajki tiče, DD-WRT omogućuje prilagođavanje snage njihovog Wi-Fi signala, upravljanje postavkama kvalitete usluge davanjem prioriteta određenim vrstama prometa, pristupu vašoj kućnoj mreži iz daleka i još mnogo toga.

Rajčica nudi bolje mogućnosti nadziranja propusnosti, dopušta pokretanje do dva VPN poslužitelja istovremeno i nudi korisničko sučelje. Također se bolje povezuje s raznim dobavljačima VPN usluga, ali nije podržan na toliko usmjerivačima. Da biste vidjeli detaljnu usporedbu dviju vrsta firmvera, članak Flashroutera možete pogledati ovdje.

Da budemo jasni, ako online pretražujete DD-WRT ili Tomato, ono što otkrijete može biti pogrešno, jer ćete naići na rezultate poput "usmjerivač DD-WRT" ili "usmjerivač rajčice". Da pojasnimo, i DD-WRT i Alat za rajčicu izvorno je rađen za određene tipove modela bežičnih usmjerivača.

Ovi modeli podržavaju određeni firmware, ali obično ih treba nadopuniti novim firmwareom kako bi se najprije riješio usmjerivač osnovnog softvera. Dakle, ako želite usmjerivač koji podržava DD-WRT, morate provjeriti DD-WRT bazu podataka; u protivnom možete kupiti usmjerivač koji nije kompatibilan s upravljačkim softverom, a koji će se lomiti - ili "opeknuti" - vaš usmjerivač ako ga stavite na svoj uređaj.

Kako odabrati pružatelja VPN-a za usmjerivač

Odaberite dobavljača VPN-aOdabir pružatelja VPN-a za usmjerivač

Prvo stvari, prvo.

Ako već plaćate premium VPN, odlično! Ako ne, vrijeme je da istražite.

Većina VPN-ova (poput NordVPN i ExpressVPN) mogu se lako instalirati na DD-WRT ili Tomato usmjerivače.

Ostali, poput Hotspot Shield-a, ne funkcioniraju tako lako.

Postoje dva ključna aspekta koja treba potražiti kod pružatelja VPN-a: brzina i pristupačna podrška na mreži. Vaša privatna mreža upravljat će svime, od strujanja do preuzimanja, igranja i sl., Stoga je važno da odaberete dobavljača koji može dizati teške dizanje. Da biste olakšali svoj život, pomaže i ako vaš pružatelj usluga nudi mrežne upute za započinjanje.

Općenito ćete htjeti provjeriti lokacije poslužitelja vašeg davatelja VPN-a, izvješća o brzini i održavaju li ili ne zapise. Ili, ako se ne želite sami temeljiti na ovom istraživanju, možete pročitati naš pregled o najboljim VPN-ovima 2018. godine.

Iako postoji mnogo pružatelja usluga za izbor, u ovom ćemo članku koristiti uslugu NordVPN. Da budemo jasni, NordVPN nije proizvođač usmjerivača; jednostavno pružaju VPN uslugu koja djeluje zajedno s odabranim modelima rutera.

NordVPN-ova usluga pojednostavljuje postupak instalacije. Njihova aplikacija Flashrouters lako se uključuje u bilo koji DD-WRT usmjerivač i čini posao za vas. Evo njihovog vodiča.

Kako postaviti usmjerivač na VPN

Kako postaviti usmjerivač na VPNPostavljanje VPN-a na usmjerivač

Sada kada ste pronašli dobavljača VPN-a, htjet ćete slijediti upute koje pružaju na njihovom web mjestu.

 • Ako je vaš usmjerivač već kompatibilan s vašim VPN-om, jednostavno se prijavite i konfigurirajte ga za povezivanje sa poslužiteljima vašeg davatelja VPN-a. Naš primjer, NordVPN, sadrži detaljne vodiče za ruter za svaki usmjerivač i firmver koji podržavaju.
 • Ako vaš usmjerivač nije kompatibilan s VPN-om izvan okvira, ali je kompatibilan s DD-WRT ili Tomato, tada ćete ga morati instalirati i instalirati svoj novi firmver po izboru prije konfiguriranja VPN-a. Ovo je duži proces, ali ni previše kompliciran.

Za ovaj će vodič koristiti sigurnosnu aplikaciju Flashrouter NordVPN-a kao primjer. Slijedite naš detaljni vodič u nastavku.

Korak 1: Preuzmite softver rutera

Nakon što odlučite da li želite koristiti DD-WRT ili Tomato, možete preuzeti firmver kako biste ga mogli staviti na usmjerivač. Prvo ćete ga morati preuzeti jer usmjerivač neće raditi nakon što je bljesnuo i prije nego što instalirate novi firmver..

Kliknite ovdje da vidite je li vaš usmjerivač kompatibilan sa DD-WRT. Ista veza omogućit će vam i preuzimanje modela vašeg usmjerivača.

Ogroman broj vilica s rajčicom otežava odgovoriti podržava li vaš usmjerivač. Googling imena vašeg usmjerivača i Tomato mogu vam pomoći da odredite možete li Tomato koristiti sa svojim uređajem.

Korak 2: Spojite usmjerivač

Sklopite usmjerivač. Iako će se vaše postavke razlikovati ovisno o vašem modelu usmjerivača, preporučeni uređaj za većinu modela su dva usmjerivača i internetska veza.

Da biste ispravno postavili oba usmjerivača, prvo što morate učiniti je konfigurirati svoj primarni usmjerivač tako da omogući prolazak kroz VPN. Aktiviranjem ove značajke dopuštate bilo kojem uređaju spojenom na vaš primarni usmjerivač pokretanje VPN klijentskog softvera. Nakon aktiviranja, morate povezati svoje primarne i sekundarne usmjerivače.

Osnovno postavljanje ide ovako:

 • Uključite Ethernet kabel u LAN priključak na primarnom usmjerivaču i spojite ga na WAN ("Internet") luka na vašem sekundarnom VPN usmjerivaču.
 • Spojite svoje primarni usmjerivač na vaše računalo pomoću drugog Ethernet kabela povezivanjem njegovog LAN priključak na računalo LAN priključak.

postavljanje ožičenog usmjerivača

Ili ako koristite bežičnu vezu, provjerite je li primarni usmjerivač spojen na internet:

postavljanje bežičnog vpn usmjerivača

Obje konfiguracije omogućuju vašem VPN usmjerivaču da usmjeri mrežu na internetsku vezu vašeg primarnog usmjerivača.

Bilješka: Iako se preporučuje upotreba dva usmjerivača, ne zahtijevaju ga svi usmjerivači. Na primjer, neki Linksys usmjerivači mogu se i trebaju postaviti kao vaš jedini primarni usmjerivač.

Korak 3: Fleš usmjerivač

Sada kada ste povezani usmjerivač (i) i spremni ste novi firmver, vrijeme je da ih fleksirate. Svaki usmjerivač radi drugačije i morat će ga drugačije bljesnuti. Ako vaš korisnički priručnik nema treptajuće upute, definitivno ćete biti u mogućnosti pronaći upute na mreži.

Korak 4: Spojite VPN

Nakon što vaš usmjerivač radi s DD-WRT ili Tomato, možete ga povezati sa svojim VPN davateljem. Ove upute mogu ovisiti o vašem davatelju VPN-a, pa ćemo se poslužiti našim primjerom, NordVPN. Olakšavaju povezivanje vašeg DD-WRT usmjerivača na njihovu uslugu. Samo kliknite ovaj vodič kako biste dobili njihovu aplikaciju.

Sad bi trebali biti povezani!

Korak 5: Kako koristiti svoj VPN usmjerivač

Korištenje novog VPN usmjerivača i promjena postavki može biti lako ili teško ovisno o firmveru koji ste odabrali. Ako ste se poslužili našim primjerom, ipak je promjena postavki jednostavno. Možete ih promijeniti i putem svog mobilnog uređaja!

Nakon što se prijavite, možete koristiti Flashrouter aplikaciju NordVPN za:

 • Promijenite svoj poslužitelj
 • Promijenite svoju zemlju
 • Prebacite značajku za isključivanje

Nadogradnja na VPN usmjerivač može se činiti velikim skokom, posebno ako ste navikli koristiti besplatne VPN-ove preglednika. Ali ako ozbiljno govorite o svojoj privatnosti i želite najsigurnije moguće pregledavanje, dodatni trošak se isplati.

Iako postavljanje može biti teško, najveći je izvor internet. Upamtite: vaša će se postavka razlikovati ovisno o čimbenicima o kojima smo govorili u članku, poput mrežnog usmjerivača koji kupujete i VPN davatelja kojeg odaberete. Budite temeljni, nastavite korak po korak, a vaša privatna mreža trebala bi biti podignuta u trenu!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me