Kako deblokirati web stranice (8 načina na koji se dokazuju budale)

Deblokiranje određenih web-lokacija s blokiranim geografskim putem lakše je nego što mislite.


Ako ste netko poput mene, koji putuje ili živi u zemlji koja ima neku vrstu internetske cenzure i želi pristupiti svim web lokacijama, nastavite čitati.

Kad je u pitanju cenzura i vlada koja sprečavaju pristup internetu, mislimo na Kinu (Veliki vatrozid) i druge autoritarne zemlje poput Sjeverne Koreje. Iako je cenzura visoka u tim zemljama, stvarnost je da u razvijenim zemljama cenzura postaje još gora:

 • Jedna studija Vijeća Europe otkrila je da u Europi raste cenzura.
 • Drugo istraživanje Freedom Housea otkrilo je da globalna sloboda Interneta opada već sedam godina.

Srećom, dok se sve više web lokacija blokira, postoji i mnogo različitih načina za deblokiranje web stranice u 2019. godini:

Deblokirajte blokirane web stranice: 8 najučinkovitijih načina

Bez obzira želite li deblokirati web stranice na poslu ili u školi ili želite deblokirati web stranice koje je vaš internetski pružatelj blokirao, barem jedan od sljedećih načina trebao bi raditi za vas:

1. Koristite VPN uslugu da biste zaobišli geo-ograničenja

Vjerujemo da je VPN daleko najučinkovitiji način za deblokiranje pristupa bilo kojoj web stranici po vašem izboru. Ako želite cjelovitu detaljnu analizu o tome što je VPN i kako funkcionira, vodič za VPN za početnike najbolje je mjesto za početak.

U osnovi, VPN-ovi omogućuju vam da deblokirate blokirane web stranice i usluge usmjeravanjem cjelokupnog internetskog prometa putem poslužitelja koji maskira vaše internetske aktivnosti.

U većini slučajeva, kada se čini da su ISP ili neko drugo tijelo blokirali određenu web stranicu, oni obično blokiraju više od samo URL-a. Ponekad blokiraju portove, domene IP adresa i ciljaju druge mehanizme koji bi se mogli koristiti da bi se zaobišla njihova blokada. Za deblokiranje web lokacija preferiramo VPN jer, ako je veza uspješno uspostavljena s VPN mrežom, zaobilazi sve uspostavljene mehanizme za ograničavanje pristupa blokiranim web mjestima..

S VPN-om stvara se siguran tunel između uređaja s kojeg se povezujete i VPN poslužitelja, a sav promet na vašem uređaju prolazi kroz ovaj tunel.

Postoje dvije glavne implikacije kada koristite VPN za deblokiranje web stranica:

 • Budući da vaš promet sada prolazi kroz VPN tunel, automatski zaobilazite sva ograničenja koja postavlja vaš davatelj internetskih usluga - uključujući mogućnost pristupa blokiranim web lokacijama.
 • Vaš davatelj internetskih usluga, bez obzira koliko se trudili, ne može vidjeti kojim web lokacijama pristupate; tako da ne samo da deblokirate web lokacije koje su blokirali, već čak ne bi ni znali da ste mogli deblokirati ove blokirane web lokacije.

Iako smo pregledali više od 70 VPN-ova na ovoj web lokaciji, neke od naših najboljih preporuka za sigurno deblokiranje blokiranih web lokacija su NordVPN i ExpressVPN.

Na primjer, ExpressVPN deblokira većinu web lokacija koje su navedene na njihovoj web lokaciji:

VPN-ovi deblokiraju web mjesta

Osim što vam pomaže u deblokiranju vaših omiljenih web stranica i sadržaja, VPN također ima sljedeće prednosti:

 1. Pomaže u sprječavanju da web stranice prikupljaju informacije o vama i prate vaše aktivnosti putem interneta.
 2. Omogućuje vam preuzimanje datoteka anonimno putem Interneta - bilo izravno, putem torrenta ili putem peer-to-peer mreža.
 3. Omogućuje vam strujanje blokiranog sadržaja i korištenje usluga poput Netflixa čak i ako niste na mjestu koje ta usluga dopušta. Imamo popis najboljih VPN-a za Netflix s kojima možete započeti.
 4. Sprječava vas da postanete žrtva hakera - budući da je vaša IP adresa maskirana i zamijenjena VPN-om, nemoguće vas je hakirati jer VPN poslužitelj umjesto toga postaje meta napada.
 5. Kao što pokazuje naša studija slučaja koja otkriva kako internetski trgovci koriste informacije o lokaciji kako bi umjetno povećali cijene proizvoda i usluga, VPN vam omogućuje da dobijete najbolju ponudu pojavljujući se u trgovini s bilo kojeg mjesta po vašem izboru.

2. Posjetite IP adresu web stranice izravno, umjesto URL-a

Ponekad, kad se čini da je vaš internetski pružatelj blokirao pristup određenoj web stranici, može se dogoditi da je blokiran samo URL web lokacije. Drugim riječima, web-mjestu još uvijek možete pristupiti na način koji ne uključuje URL (tj. Direktnim posjetom IP adresi web lokacije).

Pa, što je razlika između URL-a i IP adrese? U osnovi, URL je izravna veza do web stranice koja uključuje identifikator protokola (http: // ili http: //) i naziv domene (primjer: google.com).

Sada, dok ste mogli pristupati google.com putem njegovog URL-a na https://google.com, mogli biste mu izravno pristupiti i putem njegove IP adrese na 173.194.223.99.

Dakle, umjesto da u adresnu traku preglednika upišete www.google.com, jednostavno upišete 173.194.223.99 i rezultat je isti. U situacijama kada je URL https://google.com blokiran, ali IP adresa nije, moći ćete zaobići blok i pristupiti sadržaju.

To možete učiniti na bilo kojoj drugoj web stranici za koju sumnjate da je blokirana na razini samo URL-a. Jednostavno pronađite IP adresu web mjesta korištenjem alata Whois od strane UltraTools. Utipkajte URL web lokacije u priložen okvir i ona će vratiti IP adresu.

U ovom slučaju, kada smo upisali facebook.com u predviđeni okvir, dobili smo sljedeće:

Facebook Whois IP

Ono što nam stvarno treba je IP adresa: 31.13.66.35. Ako ga posjetite u adresnoj traci preglednika, direktno nas vodi do Facebook stranice.

Ponekad, međutim, ova metoda ne funkcionira: za određene web stranice, poput naše, izravni pristup IP-u onemogućen je. Za ostale, poput Youtubea, pokreću ih IP adrese koji vas ne moraju nužno odvesti na web mjesto; Youtube adresa IP-a vodi vas na Google početnu stranicu. U situacijama poput ove, ostale će metode u ovom članku djelovati.

3. Koristite Google Cache (ili druge tražilice) predmemoriju

Kada trebate pristupiti osnovnom sadržaju koji ne zahtijeva bilo kakvu prijavu ili obradu baze podataka, Google cache - ili predmemorija bilo koje veće pretraživača - može biti brži način za pristup blokiranim web stranicama.

Kako bi učinkovitije poslužili rezultate korisnicima svojih usluga, Google i ostale glavne tražilice nude predmemoriranu verziju većine stranica koje indeksiraju. Jednostavno upišite naziv web mjesta u Googleu, a zatim kliknite strelicu dolje pored URL web mjesta na stranici s rezultatima i kliknite na "Cached" da biste pristupili spremljenoj verziji bilo kojeg sadržaja.

Primjer u slici ispod:

koristite značajku google cache

Bing i druge glavne tražilice pružaju sličnu značajku.

Ako web-lokacija koju pokušavate deblokirati nije dostupna u Google cacheu, Bing cacheu ili predmemoriji drugih glavnih pretraživača koje poznajete, možete pokušati promijeniti postavke DNS-a vašeg računala..

4. Promijenite DNS postavke vašeg računala

Također možete zaobići ograničenja koja postavlja vaš ISP tako da promijenite svoju DNS adresu. Radeći to moći ćete deblokirati web stranice koje su blokirane i pristupiti web lokacijama dopuštenim putem DNS adrese koju koristite.

DNS svog davatelja internetskih usluga možete zamijeniti bilo kojim drugim DNS-om. Ako nemate alternativni DNS, možete koristiti besplatni onaj koji nudi Google:

IPv4

 • Primarni IP: 8.8.8.8
 • Sekundarni IP: 8.8.4.4

IPv6

 • osnovni: 2001: 4860: 4860 :: 8888
 • sporedan: 2001: 4860: 4860 :: 8844

Googleov resurs pokazuje kako promijeniti svoju DNS adresu - u sustavu Windows, Mac, Linux, usmjerivačima i mobilnim uređajima - i konfigurirati je s Googleovim.

5. Koristite web proxy (besplatan ili plaćen)

Mnogi web proxyji omogućuju vam da deblokirate web stranice koje blokira vaš davatelj internetskih usluga. Jednostavno prijeđite na proxy web mjesto gdje dobivate sučelje poput ovog:

HideMyAss proxy (primjer davatelj proxyja)

Unesite adresu web mjesta koju želite deblokirati u navedeni URL okvir i dobro je otići. Neke popularne proxy opcije su web proxy HideMyAss i Anonymousmouse. Na Googleu možete pronaći mnogo više pretraživanjem "web proxyja".

Evo popisa još više web proxyja koji rade u vrijeme pisanja ovog članka:

 • Sakrij promeks
 • Web mjesto proxyja
 • Whoer Web proxy
 • KProxy
 • Skriveni proxy
 • Webproxy.to
 • FilterBypass
 • CroxyProxy

Većina navedenih web proxyja može se koristiti za deblokiranje većine blokiranih web stranica, uključujući i HTTPS web stranice. Mnogi od ovih posrednika omogućuju vam i korištenje različitih poslužitelja za deblokiranje web stranica - uključujući servere u SAD-u i Europi.

6. Koristite mrežu Tor

Na površini, mreža Tor izgleda slično VPN-u. Osobito uzevši u obzir da se vaš promet usmjerava preko Tor mreže kao i VPN, Tor je decentraliziraniji i manje pouzdan za deblokiranje web stranica u odnosu na VPN.

Iako Tor pruža više anonimnosti u usporedbi s VPN-om osiguravajući da je vaša poruka šifrirana i usmjerena putem slučajnih poslužitelja u Tor mreži, može biti vrlo spora i nespojiva s mnogim uređajima jer je besplatna.

Ako koristite PC i trebate deblokirati web stranice, Tor bi za vas dobro funkcionirao. Preglednik Tor možete preuzeti ovdje.

Možete i pročitati našu usporedbu Tor-ove mreže i VPN-a kako biste se educirali o razlikama obaju.

Da biste upotrebljavali Tor, slijedite korake u nastavku:

 • Korak 1: Preuzmite Tor preglednik.
 • Korak 2: Provjerite GPG potpis Tor preglednika koji ste upravo preuzeli kako biste bili sigurni da imate odgovarajuću datoteku (to možete učiniti slijedeći upute ovdje). Iako je ovaj korak neobvezan, preporučuje se.
 • 3. korak: Nakon provjere GPG potpisa, instalirajte Tor preglednik.
 • 4. korak: Nakon instalacije preglednika Tor, vidjet ćete mapu pod nazivom "Tor Browser". Otvorite tu mapu i pronaći ćete datoteku pod nazivom "Pokreni Tor preglednik". Kliknite na tu datoteku, kliknite na "Poveži", i dobro krenete.
 • 5. korak: Da biste potvrdili da se vaš IP istinski promijenio, posjetite Whoer.net da biste vidjeli koja je vaša stvarna IP adresa.

7. Koristite Google Translate

Osim što vam omogućuje izravno prevođenje kopiranog teksta, Google Translate može prevesti cijelu web stranicu. Da biste koristili Google Translate kao web proxy, slijedite ove korake:

deblokirajte web stranice s Google prevodom

 • Korak 1: Posjetite translate.google.com.
 • Korak 2: U okvir za prijevod upišite web mjesto koje želite posjetiti i odaberite bilo koji drugi jezik osim engleskog (čak i ako je jezik web stranice engleski).
 • 3. korak: Kliknite vezu u polju za prijevod i dopustite Googleu da vam pomogne da automatski deblokira blokiranu web lokaciju.

8. Wayback stroj

Wayback Machine deblokira web stranice

Također možete deblokirati web mjesta koristeći Wayback Machine koji nudi Archive.org. Wayback Machine redovito indeksira verzije gotovo svake web stranice na svijetu, istovremeno olakšavajući gledanje sadržaja kroz svoje predmemorije (stare verzije).

Jedina mana upotrebe Wayback Machine je ta što on možda nema najnoviju verziju web lokacija i možda vam neće moći pomoći ako pristupate web mjestu koje zahtijeva prijavu ili obrađuje baze podataka. U skladu s tim, može biti korisno za deblokiranje informativnih web stranica koje se ne ažuriraju svakodnevno.

Možete koristiti Wayback Machine za deblokiranje web stranica slijedeći korake u nastavku:

 • Korak 1: Posjetite web.archive.org
 • Korak 2: Unesite URL koji želite deblokirati u ponuđeni okvir i pritisnite tipku Enter na tipkovnici.
 • 3. korak: Odaberite najnoviji datum s ponuđene opcije da biste pristupili najnovijoj dostupnoj verziji te web stranice u indeksu Wayback Machine i dobro je ići!

Zaključak

Kao što vidite, deblokiranje web stranica je lakše nego što mislite.

Bilo da živite u Turskoj, Kini ili samo putujete svijetom, pametno je dobiti pristup svim web-lokacijama na webu, a ne biti dio geoblokiranja.

Oslanjanje na vlade da djeluju u dobroj vjeri i držanje svake web stranice dostupnim svojim građanima na temelju načela demokracije uvijek će se nositi uzaludno.

Ako želiš

Navedene su neke od najučinkovitijih načina za deblokiranje web lokacija kojima ste blokirali pristup. Ako imate nešto novca za potrošiti, razmislite o brzom VPN-u, koji dobro funkcionira i deblokira web mjesto koje želite posjetiti.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me