OpenVPN pregled – kaj je to in kako deluje?

Logotip protokola OpenVPN

OpenVPN je hiter, varen protokol šifriranja navideznega zasebnega omrežja SSL z odprtim kodom.

Se sliši kot gmota? Imaš srečo!

V tem 6-minutnem članku razpravljamo in razlagamo vse, kar morate vedeti o OpenVPN.

Kaj je, kdo ga uporablja (kdo ne) in zakaj.

Opozorimo vas tudi na nekaj gorskih in prihajajočih rivalskih protokolov VPN, nastavljenih na detroniziranje OpenVPN!

Ne glede na to, ali poskušate primerjati OpenVPN z IPsec ali PPTP ali želite samo nastaviti storitev VPN z najboljšim protokolom za deblokiranje vsebine, omejene z geo, je na voljo.

Hitra namestitev & nastavitev aplikacij + združljivost z Windows, Mac, iOS, Android in celo Linux pomeni, da tudi vi lahko preprosto izkoristite OpenVPN.

Ali vas mučijo nezanesljivi, počasi brezplačni VPN-ji? Utrujen od na videz polovice sveta, ki gleda čez ramo?

Beri naprej!

Kaj je OpenVPN

Če so omrežja VPN omrežje skritih tunelov, potem je OpenVPN tunel sam! Ustvari predor med programsko opremo VPN in strežnikom VPN.

Prvič, ki ga je razvil James Yonan leta 2002, je OpenVPN protokol šifriranja tuneliranja VPN. Omogoča varen prenos vaših dragocenih podatkov prek 256-bitne šifrirane OpenSSL.

To je šifriranje vojaškega razreda!

OpenVPN za to uporablja enega od dveh protokolov: TCP in UDP.

TCP (protokol za nadzor prenosa)
TCP je eden izmed najpogosteje uporabljanih protokolov v internetu. Uporablja se za zagotavljanje, da so vsi posredovani podatki pravilno prejeti. TCP kot protokol, usmerjen v računalnik, izvaja preglede, da preveri prenos podatkov. Vsakič, ko se biti podatkov pošljejo prek TCP, pošiljatelj čaka na potrditev od sprejemnika, preden pošlje naslednje.

UDP (User Datagram Protocol)
UDP, protokol »požar in pozabi« je veliko hitrejši, za ceno zanesljivosti (ni opravljenih potrditvenih pregledov). Večina ponudnikov VPN se je odločila za privzeto nastavitev OpenVPN prek UDP. Če UDP ne uspe, OpenVPN samodejno preklopi na TCP in ponovno vzpostavi varno povezavo.

OpenVPN nato za izmenjavo ključev uporablja protokol stiskanja SSL / TLS. Ključi so, figurativno gledano, podatke zakleniti stran od tretjih oseb in vohunskih oči. Samo naprave z dvema tipkama lahko odklenejo 256-bitne šifrirane podatke. Ta protokol ne more brati ali spreminjati vaših podatkov, le tam je zaklepanje in izmenjava ključev med vašo napravo in strežnikom VPN.

Z drugimi besedami, tukaj je, kaj lahko ponuja OpenVPN:

 • tunel katero koli IP podomrežje ali navidezni adapter ethernet prek enega UDP ali TCP vrata
 • uporabite vse funkcije šifriranja, overjanja in certificiranja knjižnice OpenSSL za zaščito prometa v zasebnem omrežju, ko ta prenaša internet
 • uporabite katero koli šifro, velikost ključa ali preiskavo HMAC (za preverjanje celovitosti podatkovnega programa), ki jo podpira knjižnica OpenSSL
 • uporabite statične, vnaprej deljene ključe ali dinamično izmenjavo tipk, ki temeljijo na TLS

Popolnoma vse skupaj je OpenVPN programska oprema, ki vaše podatke prenaša prek UDP ali TCP, hkrati pa jih šifrira prek 256-bitne šifrirane kode knjižnice OpenSSL & z uporabo SSL / TSL izmenjave ključev.

Pomembno si je zapomniti, da OpenVPN ni samostojen ponudnik VPN, ampak je le protokol. Še vedno potrebujete dostop do katere koli naprave ali strežnika, s katerim se poskušate povezati. Večina od nas nima strežnikov v 100 državah, zato ponudniku VPN plačamo pravico, da uporablja njihove.

Zakaj VPN-ji uporabljajo OpenVPN?

Več kot 90% ponudnikov VPN je privzetih za OpenVPN. Na voljo je pol ducata drugih protokolov, to je močan znak.

Torej, zaradi česar je OpenVPN tako priljubljen?

OpenVPN Best VPN Protocol

Hitri odgovor:

 • Zelo varno; Nikoli ni bil heker
 • Zelo stabilen; Kapi za povezavo so malo in daleč med
 • Hitro; Čeprav ni najhitrejše, je zmanjšanje hitrosti le nekoliko opazno
 • Združljivo; Močna podpora za namizje, deluje na vseh mobilnih operacijskih sistemih

Tu je nekaj storitev VPN, za katere ste morda slišali, ki uporabljajo OpenVPN kot svoj privzeti šifrirni protokol:

 • NordVPN
 • SurfShark
 • ExpressVPN
 • Popolna zasebnost
 • IPVanish
 • Mullvad
 • CyberGhost
 • Zaupna cona
 • ibVPN
 • PIA

Toda vsi ponudniki ne. Nekateri raje uporabljajo lastne, lastniške protokole šifriranja.

Toplo priporočamo proti VPN storitvam, ki uporabljajo lasten lastniški protokol šifriranja zaprtega vira in ne dovolijo, da preklopite na uporabo OpenVPN.

Lastniška lastnost je zadnja beseda, ki jo želite prebrati v okviru zasebnosti in spletne varnosti. Vse, kar je lastniško, je skrivno. Karkoli skrivnega, nima nadzora.

Če vam ponudnik VPN ne ponuja dostopa do izklopa iz njihovega lastniškega protokola, to pomeni, da počnejo nekaj, česar nočete,.

Vsi VPN-ji spodaj so naključno dosegli zelo nizko na naši skupni lestvici najboljših VPN. Nobenega od njih ne priporočamo.

 • Ščit omrežne točke
 • HolaVPN
 • Psifon
 • Hoxx VPN
 • Brskalnik VPN

Kako nastaviti in uporabljati OpenVPN

Na voljo imate tri možnosti, če ste se odločili za najbolj priljubljen protokol VPN.

Samodejno se povežite z OpenVPN

To je najpreprostejša in naša priporočena metoda za uporabo OpenVPN.

Lahko prenesete aplikacijo, ki jo je za vašo napravo ustvaril ponudnik VPN (Windows, iOS, Linux itd.) In pustite, da njihova programska oprema opravi vse potrebne konfiguracije.

Če ste se odločili za enega izmed naših najboljših izbirnikov, bo vaša VPN povezava privzeto vzpostavljena prek OpenVPN.

Pri NordVPN, našem najljubšem ponudniku storitev, se povezovanje prek OpenVPN izvede tako hitro, kot da namestite njihovo aplikacijo in kliknete državo, skozi katero se želite povezati..

NordVPN Samodejna povezava OpenVPN

Ročno se povežite z OpenVPN

Toplo priporočamo, da za samodejno povezavo uporabite programsko opremo ponudnika VPN. Vzpostavitev ročne povezave je veliko počasnejša in ne prinaša nobenih koristi.

Z ročno nastavitvijo greste skozi iste korake po rokah. Slaba stran je, da jih boste morali ponavljati vsakič, ko želite spremeniti strežnike ali se znova povezati.

Če se morate povezati ročno, priporočamo, da upoštevate navodila za nastavitev pri ponudniku VPN.

Oglejte si NordVPN-je okno 10 Vadnica za ročno povezavo OpenVPN. Kot boste hitro videli, je postopek veliko bolj zapleten, kot če pustite, da njihova programska oprema poskrbi za vas.

Ročno se povežite z OpenVPN (brez ponudnika VPN)

Tretja in zadnja možnost je vzpostavitev ročne povezave med dvema napravama ali strežnikom, ki ste lastniki. Če se boste odločili za plačilo ponudnika VPN, morate slediti tem korakom.

 • Vadnica za ročno nastavitev OpenVPN

Upoštevajte, da boste morali imeti izkušnje z mreženjem in vedeti, kaj počnete. Ta je namenjena samo strokovnjakom.

OpenVPN Ročni koraki za konfiguracijo VPN

Če želite samo mirno gledati Netflix, odblokirajte nekaj medijskih spletnih mest ali dvignite svojo zasebnost; to ni zate.

Alternativa OpenVPN

Če želite podrobno razčlenitev glavnih protokolov VPN, ki so danes v uporabi, pojdite v naš obsežen članek o najpogosteje uporabljenih protokolih VPN.

Tu je kratek pregled le-teh in primerjava:

OpenVPN PPTP L2TP / IPsec SoftEther WireGuard SSTP IKEv2 / IPSec
Šifriranje 160-bitni, 256-bitni 128-bitni 256-bitni 256-bitni ChaCha20 256-bitni 256-bitni
Varnost Zelo visoko Šibka Visoka varnost (lahko oslabi NSA) Visoka Visoka Visoka Visoka
Hitrost Hitro Hitro, zaradi nizke enkripcije Srednja, zaradi dvojne inkapsulacije Zelo hitro Hitro Hitro Zelo hitro
Stabilnost Zelo stabilen Zelo stabilen Stabilno Zelo stabilen Še ni stabilna Zelo stabilen Zelo stabilen
Kompatibilnost Močna podpora za namizje, vendar bi bilo mogoče izboljšati mobilni telefon. Zahteva zunanjo programsko opremo. Močna podpora za namizje Windows. Podpora za več naprav in platform. Podpora za več namiznih in mobilnih operacijskih sistemov. Brez podpore za operacijski sistem. Linux, ki je zgrajen za druge platforme in operacijske sisteme. Platforma Windows, vendar deluje na drugih distribucijah Linuxa. Omejena podpora za platformo izven sistema Windows in Blackberry
Končna beseda Najbolj priporočljiva izbira. Hitro in varno. Native v sistemu Windows. Šibka varnost. Uporabno za geografsko omejene vsebine. Vsestranski in varen. Dostojna alternativa OpenVPN. Gor in prihod. Prilagodljiv, hiter in varen. Odlična alternativa OpenVPN. Obljubil je, da bo hiter in učinkovit. Še vedno v razvoju. Hitrejša in varnejša alternativa PPTP in L2TP. Varna, stabilna in usmerjena na mobilne naprave.

Primerne možnosti za OpenVPN so SoftEther, WireGuard in L2TP / IPsec.

1) SoftEther VPN protokol

Logotip protokola Softhether VPN

SoftEther je razvil za raziskovanje svojega magistrskega dela za Daiyuu Nobori in je brezplačen, odprtokodni protokol VPN in programska oprema VPN. Protokol je zelo varen, programska oprema VPN pa omogoča uporabo vseh večjih protokolov VPN (SoftEther, OpenVPN, L2TP / IpSec itd.).

Združljiv je z mnogimi operacijskimi sistemi, še pomembneje pa je, da SoftEther ponuja veliko varnost in po besedah ​​svojega razvijalca dosega hitrosti 13-krat večjo od OpenVPN.

Po osmih letih razvoja je bil SoftEther izdan leta 2014. Je precej nov in zelen. Poleg tega njegova implementacija ni tako hitra in preprosta kot OpenVPN. Zaradi tega je široko sprejetje zastalo in večina ponudnikov VPN še ne podpira SoftEtherja.

Pričakujemo, da bo vse več ponudnikov v bližnji prihodnosti začelo sprejemati SoftEther.

Preberite več o SoftEterju.

2) WireGuard VPN protokol

Logotip protokola VPN Wireguard

Wireguard je inovativna, brezplačna, odprtokodna programska oprema in protokol VPN.

Med tremi alternativami je Wireguard na splošno najbolj impresiven, ki bo verjetno odprl OpenVPN v naslednjih letih.

Uradno objavljen leta 2018, je WireGuard prejel pohvale in pridobil veliko pozornosti v skupnosti VPN.

Glede varnosti tekmuje OpenVPN in Softether. Ko gre za hitrost, je boljši od obeh.

Namen Wireguard-a je najpreprostejši, vendar najučinkovitejši protokol VPN.

Edina slaba stran je, da je še vedno v težkem razvoju, verjetno bo to ostalo za zdaj.

Žal to pomeni, da noben ponudnik VPN ne bo tvegal sprejetja v tej fazi. Komaj čakamo, da vidimo, kaj čaka prihodnost za WireGuard!

Preberite več o Wireguard-u.

3) L2TP / IPsec protokol VPN

L2TP (protokol Tunneling Layer 2) je protokol VPN, ki nima dovolj močne šifriranja za samostojno uporabo. Zaradi tega je povezan s IPsec.

IPsec (varnost internetnega protokola) je prilagodljiv in varen protokol od konca do konca.

V povezavi ta dva protokola vzpostavljata varne povezave. Slaba stran je, da ima L2TP včasih težave s požarnimi zidovi, saj uporablja vrata, ki jih požarni zidovi zlahka blokirajo.

Poleg tega nekatera poročila kažejo, da je NSA lahko oslabila to zbirko protokolov. Zaradi tega se priporoča njegova uporaba za anonimno brskanje po internetu.

Ne bi uporabljali na primer L2TP / IPsec za prenos vitalno pomembnih finančnih podatkov podjetja.

Je OpenVPN najboljši protokol VPN?

Jack vseh poslov, mojster eno; varnost.

SoftEther bo šel veliko hitreje. Volilna zaščita še hitrejša od tega, a tudi enostavnejša, vitkejša in uporabnejša.

Na koncu dneva že 18 let ne uporablja noben drug protokol VPN, ki so ga podrobno pregledali razvijalci po vsem svetu, kar bi odvrnilo tisoče poskusov infiltracije s strani hekerjev in vladnih agencij..

Je OpenVPN že na poti? Ponovno obiščimo čez pet let. Zaenkrat je OpenVPN tu, da ostane.

Pojdite na NordVPN ali izberite katerega izmed najboljših VPN-jev in si sami oglejte moč OpenVPN-a.

Zanesljivo priporočamo ta protokol vsem uporabnikom VPN. Drugo, ki se spremeni, vas bomo obvestili.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me