Kakšen bo internet leta 2029?

Leto je 2029. Neto nevtralnost ne obstaja več. Kakšen bo internet?


Tukaj na spletnem mestu TheBestVPN.com smo sestavili interaktivni simulator prihodnosti, pogled na družbena omrežja, nakupovanje, iskanje in novice. Med navigacijo boste odkrili temno digitalno distopijo mikrotransakcij, vdorov v zasebnost in lažnih novic.

Simulator lahko najdete tukaj, vendar upoštevajte, da je zgolj ilustrativen in dejansko ne bo vzel nobenega vašega denarja!

Kakšen bo internet leta 2029Izvorni URL: https://thebestvpn.com/internet-2029/

Internet je pomembno politično bojišče. Odločitev, ali jo bo treba urediti ali deregulirati, vključuje številna vprašanja. Te razprave vključujejo svobodno tržno ekonomijo pred vmešavanjem vlade in načine zaščite državljanskih svoboščin na spletu.

Kaj se lahko zgodi v Ameriki?

Ne obstaja centralna organizacija, ki nadzira internet. Nihče ni v lasti. To pomeni, da je težko prevzeti odgovornost za internet ali celo spodbujati samokontrolo. Namesto sprejemanja zakonov za urejanje interneta so ZDA namesto tega izbrale zakon za deregulacijo.

Nevtralnost omrežja je načelo, da morajo ponudniki internetnih storitev vse podatke, ki potekajo po internetu, obravnavati enako. Leta 2015 je zvezna komisija za komunikacije (FCC) v zakonu zapisala načelo nevtralnosti omrežja. Dajalci internetnih storitev v ZDA ne smejo diskriminirati ali zaračunavati drugače glede na vrsto podatkov ali spletne storitve, ki se uporabljajo.

Teoretično to preprečuje, da bi ponudniki internetnih storitev zavirali določena spletna mesta ali dali prednost spletnim mestom, ki plačujejo posebno obravnavo. Toda leta 2017 je FCC načelo razveljavil. To je bilo storjeno, da bi se z odstranitvijo „birokracije“ povečale naložbe v širokopasovno infrastrukturo. Končni cilj je bil videti hitrejše internetne hitrosti po ZDA.

Glede na teorije prostega trga bi konkurenca ponudnikom internetnih storitev preprečila zlorabo zaradi pomanjkanja predpisov. Če bi en ponudnik internetnih storitev začel delovati, bi njegovi kupci prešli na konkurenta. Toda mnogi Američani imajo samo eno ali dve realistični širokopasovni možnosti. Ovire pri vstopu na trg so zelo velike, saj za izgradnjo potrebne infrastrukture stane veliko milijard. Kupci ne bi mogli enostavno preklopiti, če bi ponudniki internetnih storitev začeli zlorabljati svojo moč.

Na ravni nadzora obstaja zaskrbljenost, ki jo imajo ponudniki internetnih storitev nad porabo interneta potrošnikov. Zaradi razveljavitve nevtralnosti omrežja bi lahko ponudnik vsebin zaračunal pristojbine za hitrejše povezave z naročniki.

Prav tako bi lahko začeli prodajati naročniške pakete spletnih mest - kar vodi do dvotirnih načrtov. Cenejši, počasnejši paketi bi imeli dostop le do majhnega izbora spletnih mest. In mogoče je, da bi ponudniki internetnih storitev "spodbudili" kupce k dražjim paketom s pritiskanjem in nalagali stroge zgornje meje podatkov na cenejših načrtih.

Presenetljivo, da širši javnosti ta možnost ni všeč. Univerza v Marylandu je decembra 2017 anketirala reprezentativni vzorec Američanov. Da bi zagotovili nepristranski odziv, je anketirance pred časom pripravila s sestanki na obeh straneh argumentacije. Ugotovilo je, da 83 odstotkov Američanov ni odobrilo predloga FCC o razveljavitvi nevtralnosti mreže.

Zaradi velikega javnega odziva je malo verjetno, da bodo ponudniki internetnih storitev takoj poskusili kaj zahrbtnega. Trenutno podnebje je takšen korak politični in komercialni samomor. Ko bo furora zamrla, bodo ljudje začeli verjeti, da bodo ponudniki internetnih storitev pošteno igrali, ne da bi jih kdo prisilil. Takrat postane večja verjetnost, da se bodo nekateri začeli slabo obnašati.

Dajalci internetnih storitev zgodovino kršijo internetne pravice. Comcast je med letoma 2008 in 2011 ugasnil delitev datotek med seboj, bolj znano kot hudourništvo. AT&T je bil ujet tudi v letu 2012, saj je Apple FaceTime Apple omejil na uporabnike s skupnimi podatkovnimi načrti, ki so na splošno dražji.

Končno je Verizon v letu 2018 odpravil hitrost podatkov kalifornijske gasilske enote. Gasilska enota Santa Clara je presegla dovoljenje za podatke, medtem ko se je odzvala na najnovejše v nizu požarov. Za odpravo omejitev je moral plačati dvojno. Čeprav to ni neposredno težava nevtralnosti omrežja, je to še vedno primer ponudnikov internetnih storitev, ki uporabnike interneta pozivajo k odkupu.

Čeprav je to trenutno notranja razprava v ZDA, bi lahko prišlo do velikih posledic za preostali svet. Prvič, Amerika še vedno daje zgled, ki ga številne države želijo slediti, zlasti v državah v razvoju. In drugič, spletne storitve lahko postanejo cenejše zunaj ZDA, če jih je dražje zagotoviti v ZDA.

Kaj se lahko zgodi v Evropi?

EU se je odločila za zakone za strožje urejanje. Evropski svet je 15. aprila 2019 izglasoval sprejetje direktive Evropske unije o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu v zakonodajo EU.

Ta direktiva zahteva, da spletna mesta prevzamejo večjo odgovornost za nezakonito deljeno gradivo, zaščiteno z avtorskimi pravicami, na svojih platformah. Ker je njegovo polno ime najmanj težko reči, je to postalo znano po svojem najbolj kontroverznem razdelku: člen 13.

V členu 13 je navedeno, da spletna mesta, ki gostijo vsebino, ki jo ustvari uporabnik, "dobro sodelujejo, da bi preprečili, da na njihovih storitvah niso na voljo nepooblaščena zaščitena dela ali druge vsebine." To pomeni, da so spletna mesta sama odgovorna za kršitve avtorskih pravic. Če kršijo avtorske pravice, morajo odstraniti vsebino.

Kljub temu novemu zakonu trenutno ni dogovora o tem, kako naj bi spletna mesta zaznala to vsebino, da bi jo lahko odstranili. Trenutno se zdi, da bo večina lastnikov spletnih mest morala uporabljati avtomatizirane filtre za pregled vseh naloženih vsebin zaradi morebitnih kršitev, sistem, ki še zdaleč ni popoln.

Ta članek je bil tudi poimenovan "prepoved meme". Nihče ni povsem prepričan, ali bodo meme, ki temeljijo na avtorskih slikah, dovoljene po novem zakonu. Meme je treba zaščititi kot parodije, vendar obstajajo razprave, da filtri ne bodo dovolj prefinjeni, da bi razlikovali, kaj pomeni parodijo, in tako blokirali meme.

Člen 13 je morda prešel v pravo EU, vendar je zdaj odvisno od tega, da posamezne države članice sprejmejo zakon, ki različnim državam omogoča razlago zakona na različne načine.

Če pride do najslabšega, bi bil internet, kot vemo, lahko zelo drugačen.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me