VPN срещу Proxy

прокси или vpn объркванеВ днешния свят рисковете за сигурността са навсякъде. Това е особено вярно онлайн. Независимо дали искате да се предпазите от кибератаки или просто анонимно сърфирате в мрежата, има множество решения.


Ако сте загрижени за поверителността в мрежата, прокси и VPN ще ви предложат по-висока степен на поверителност онлайн, но как те изпълняват задачата е много различно.

В това показване на VPN vs proxy ще научите какво представляват VPN и прокси сървърите, как се различават една от друга и кои трябва да изберете да останете анонимни онлайн.

Какво е VPN?

използвайки vpn

Виртуалната частна мрежа (VPN) изглежда изглежда сякаш вашата онлайн активност идва от отдалечен IP адрес. VPN създава частна локална мрежа, която се разпростира през цялата ви мрежова връзка.

За да настроите VPN, ще трябва да инсталирате софтуера на вашата локална операционна система. По този начин, когато се свържете с интернет, цялата ви връзка е защитена. Това включва неща като уеб сърфиране, изтегляне и качване на файлове, стрийминг на филми и много други.

След като изберете солиден VPN доставчик и инсталирате софтуера, той ще установи защитен тунел с VPN сървъра. Целият ви трафик преминава през тази криптирана връзка, добавяйки слоеве за криптиране и сигурност. Всеки мрежов трафик, преминаващ през тази връзка, е защитен.

Използвайки VPN изглежда, че всичките ви данни за сърфиране идват от VPN сървъра, вместо от личния ви компютър.

Когато използвате VPN, почти не е възможно трети страни или дори вашият интернет доставчик да имат достъп до данни, предавани по мрежата. Например, ако използвате незащитена wi-fi връзка, не е нужно да се притеснявате за сигурността на мрежата, тъй като целият ви трафик ще бъде криптиран.

Въпреки това, с добавени слоеве на защита и защита ще трябва да жертвате скорост и изчислителна мощност, и за разлика от проксите, солидната VPN не е безплатна.

Не всички VPN са създадени равни. Просто инсталирането и активирането на VPN не е достатъчно. Трябва да използвате качествен VPN доставчик, ако искате бърза и сигурна връзка.

Когато използвате VPN, ще трябва да правите малки жертви за вашата производителност и скорост на зареждане, но никога не трябва да правите жертва по отношение на вашата поверителност.

Тъй като VPN се превръщат в мейнстрийм, има всички видове VPN доставчици, от които да избирате, но всички те не предоставят същото ниво на услуга.

Ако бързате, разгледайте нашия списък с най-добрите доставчици на VPN, в противен случай имайте предвид функциите по-долу, когато сравнявате доставчици:

 • Осигурени функции за поверителност и ниво на криптиране (ще искате поне криптиране AES-256)
 • Броят на предоставяните от тях сървъри
 • Къде се намират и политиките за регистриране, които използват
 • Общата скорост на изтегляне (колкото по-бързо, толкова по-добре)
 • Разрешаване на поточни и Netflix стрийминг
 • Цената (не искате да използвате VPN, което ще разбие банката)

Плюсове на използването на VPN

 • + На VPN може да се вярва, че ще ви защити и защити (ако изберете доставчик на качество)
 • + Връзката ви ще бъде защитена с високо ниво на криптиране
 • + Ще можете да останете анонимни онлайн
 • + Можете да изберете доставчик, чиито правила за регистрация отговарят на вашите стандарти
 • + Ще получите допълнителни функции за защита като частна DNS, DNS защита от течове и NAT защитни стени

Минуси от използването на VPN

 • - Ще трябва да платите, ако искате качество
 • - Пускането на VPN ще забави вашата мрежова връзка
 • - Някои VPN мрежи ще използват паметта и процесорната мощност

Прочетете повече за VPN тук: Ръководство за начинаещи за VPN: Какво е VPN

Какво е прокси сървър?

какво е прокси

Прокси е сървър, който се намира между вашия компютър и интернет. Той ще скрие вашия IP адрес, така че уебсайтът, до който имате достъп, ще вижда IP адреса на прокси сървъра, а не вашият истински IP адрес. Това изглежда, че вашите онлайн дейности произхождат някъде другаде.

Обикновено се използват за онлайн дейности с ниски дялове, като достъп до гео ограничено съдържание или заобикаляне на IP базирани ограничения на уебсайтове.

Единственият истински елемент за поверителност на прокси сървъра е, че те крият вашия IP адрес. Въпреки това, няма други мерки за сигурност, като например криптиране. Само помислете за това като замяна на вашия IP адрес с такъв, който е базиран някъде другаде.

Тъй като има малка сигурност, всеки може да получи достъп до трафика, преминаващ през връзката.

И накрая, прокси се конфигурира на ниво приложение. Това означава, че ще конфигурирате определени приложения за стартиране на прокси, то не е на цялата система.

Ето най-често срещаните типове прокси сървъри:

1. Публичен пълномощник

Публичните пълномощници изглежда са първият избор на повечето хора. Публичните прокси сървъри са безплатни за използване, но те също получават най-голяма употреба, което може да ги направи нестабилни поради претоварване на потребителите.

С публичен прокси не знаете кой управлява сървъра, а също и с толкова много потребители, той отваря някои рискове за сигурността. Ако ще използвате обществен прокси, вероятно трябва да го използвате само за да заобиколите блокери на уебсайтове.

2. Уеб прокси

Уеб прокси сървърите ви позволяват да се свържете с прокси сървър от вашия браузър. Обикновено уеб прокси сървърите са безплатни и няма да изисквате да инсталирате или изтегляте какъвто и да е софтуер. Това ги прави много лесни за използване и заобикалят ограниченията на съдържанието, когато сте в движение.

Въпреки това, уеб прокси сървърите обикновено не могат да се справят със сложни уебсайтове или уебсайтове, които изпълняват Flash, Javascript и Java.

3. SOCKS Proxy

SOCKS прокси са много по-универсални от както уеб, така и публични прокси. Вместо да се опитва да интерпретира трафика, преминат през него, той просто облекчава трафика. SOCKS прокси могат да се справят с много по-разнообразен трафик и обикновено се използват за торент.

Плюсове на използването на прокси

 • + Публичните пълномощници са напълно безплатни за използване
 • + Те могат да ви помогнат успешно да заобиколите ограниченията в мрежата
 • + Може да ви помогне да получите достъп до уеб съдържание, което е с географско ограничение
 • + За просто ежедневно сърфиране в интернет те могат да бъдат достатъчни за малко повече уединение

Минуси за използване на прокси

 • - Трудно е да дешифрирате кой управлява прокси сървър, така че собственикът на сървъра може да шпионира вашата лична информация
 • - Собственикът на прокси сървъра ще знае вашия действителен IP адрес
 • - Връзката, предлагана от обществен прокси сървър, обикновено е нестабилна (затруднява поточното предаване)
 • - Повечето прокси сървъри няма да имат криптиране, така че данните могат да бъдат прихващани
 • - Прокси сървърите могат да бъдат блокирани от определени уебсайтове, рядко е прокси сървърите да работят дълго
 • - Има вероятност някой да използва същия прокси сървър за престъпна дейност
 • - Данните, които се предават през прокси връзката, могат да бъдат подправени

Кога трябва да използвам прокси?

Като цяло, прокси сървърите трябва да се използват при необходимост за прости онлайн задачи. Ето най-често срещаните сценарии, при които се използват прокси сървъри:

 • Основни нива на защита на поверителността

Прокси предлага основно ниво на защита на поверителността. Вашият уеб трафик ще бъде пренасочен през прокси сървъра, така че уебсайтът, до който се опитвате да получите достъп, ще вижда IP адреса на прокси сървъра, а не вашият истински IP адрес. Този процес предлага някаква основна защита за наблюдение.

Тъй като прокси сървърите често водят дневници на потребителска активност, вашият истински IP адрес и друга информация могат лесно да бъдат открити.

 • Намалете насочената реклама

Може би се опитвате да се измъкнете от всички насочени реклами, които виждате ежедневно. Ако използвате прокси сървър за редовно сърфиране в мрежата, тези реклами няма да бъдат обвързани с вашия IP адрес. Имате обаче допълнителен риск за сигурността на прокси сървърите да инжектират свои собствени реклами в сайтовете, които посещавате. Този компромис може да не си заслужава риска.

 • Нуждаете се от бързо решение

Можете да използвате прокси сървър от вашия интернет браузър. Това ги прави много по-лесни за използване в един миг. Тъй като няма да се налага да инсталирате никакъв софтуер, той също ще бъде по-малко интензивен. Това не означава, че вашият прокси сървър ще бъде бърз, но вместо това няма да натовари вашия компютър.

 • Достъп до гео ограничено съдържание

Вероятно най-полезната функция на прокси сървъра е способността му да обикаля гео ограничено съдържание или блокирани уебсайтове. Просто активирайте прокси сървър и ще можете бързо да видите блокирания сайт. Въпреки това, когато обикаляте гео ограничено съдържание, трябва да използвате прокси сървър, който е на правилното място. Например, ако се опитвате да гледате серия Netflix, която е блокирана във Великобритания, ще трябва да използвате прокси сървър, базиран в САЩ.

Като цяло проксито е леко решение за поверителност, което трябва да се използва пестеливо. Ако имате старееща хардуерна настройка, която не може да стартира VPN, тогава можете да се свържете с прокси, но може да се излагате на повече рискове за сигурността. Проучване от 2015 г. всъщност установи, че от 25 000 прокси сървъри само 14% от тях са безопасни за употреба.

Ако ще използвате прокси, бъдете внимателни, за да намерите надежден доставчик и никога не споделяйте и не предавайте никаква лична информация, когато използвате прокси.

Кога трябва да използвам VPN?

Ако обмисляте да използвате прокси, вероятно трябва да преминете към използване на VPN. Независимо дали се притеснявате за поверителността си в мрежата или искате да запазите сигурността си онлайн, използването на VPN е чудесна възможност. Ето няколко от най-често срещаните причини за използване на VPN:

 • Останете напълно анонимни и частни онлайн

Ако наистина искате да останете анонимни онлайн и запазите неприкосновеността на личния си живот, тогава ще искате да използвате VPN. Повечето доставчици на VPN имат строги правила за незаписване, което означава, че те не само запазват анонимността на вашия IP адрес, но и не го съхраняват на първо място. По принцип това означава, че няма начин вашата активност в мрежата да бъде проследена до вас.

 • Достъп до гео ограничено съдържание

С VPN заобикалянето на гео ограниченията е много по-просто. Тъй като VPN мрежите имат различни сървъри, разпръснати по целия свят, можете лесно да се свържете с този, който ще ви помогне да заобиколите региона. Това ще ви позволи лесно да превключите вашата виртуална среда на сървър, независимо къде в света се намирате.

 • Бъдете защитени при всяка връзка

VPN защитава повече от вашето сърфиране в интернет. Тъй като на вашия компютър е инсталиран VPN, всеки тип дейност в мрежата ще бъде защитен. Това включва изтегляне и качване на файлове, инсталиране на актуализации и много други.

Освен това ще останете защитени дори при нестабилни условия. Кажете, че използвате обществена wi-fi мрежа със слаба връзка. VPN ще продължи да ви защитава, дори ако връзката престане. Плюс това, ако някой прекъсне връзката, всяка информация, която получи, буквално ще бъде нечетлива поради високите нива на криптиране.

 • Спрете торенто Дросене

Повечето интернет доставчици ще прекъснат мрежовите връзки, ако смятат, че се използват за торент. Чрез анализиране на пакетите с данни, изпращани през връзката ви, те могат да определят дали използвате връзката си за торент или редовно уеб сърфиране. Тъй като VPN криптира всички данни, изпращани през връзката, те не могат да открият дали вършите или не.

VPN vs Proxy: кой е подходящ за мен?

99,9% от времето, което искате да използвате VPN.

VPN ще ви предложи същите предимства, които ще получавате, когато използвате прокси, освен че ще получите и по-високи нива на защита, сигурност и анонимност. Единственото трудно нещо за VPN е, че може да има крива на обучение и това е инвестиция в разходи. Все пак съществуват VPN като ExpressVPN, които са невероятно лесни за използване.

Единственият път, когато наистина искате да използвате прокси, е когато се нуждаете от еднократно решение за проста задача, като например бързо преглед на блокиран уебсайт или заобикаляне на гео ограничение. Не забравяйте, че ако използвате прокси, не забравяйте никога да изпращате лична информация през връзката.

Има и платени прокси сървъри, но ако ще плащате за прокси, трябва да гарантирате сигурността си и вместо това да плащате за VPN доставчик..

Като цяло VPN ще ви даде същата функционалност като прокси, но с по-високи нива на сигурност, анонимност и защита. За тези, които всъщност са загрижени за поверителността си онлайн, VPN ще бъде най-добрият избор.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me