Tor срещу VPN: Кой трябва да използвате?

Все повече и повече хора мислят и говорят за поверителност онлайн. Tor и VPN са два от най-мощните онлайн инструменти за поверителност, достъпни днес. По някакъв начин те си приличат много. Но те имат и някои ключови разлики, които ги правят полезни в различни ситуации.


В тази статия ще разгледаме използването на Tor срещу използване на VPN. Първо ще разгледаме как работи всеки, което ще ни позволи да видим техните относителни силни и слаби страни. След това ще обсъдим конкретни случаи на използване, за да определим кога бихте искали да използвате един или друг. Кликнете върху иконите по-долу, за да отидете до всеки раздел или прочетете за задълбочена разбивка на тези два инструмента.

 • Защо да изберете VPN
 • Защо да изберете Tor
 • Tor срещу VPN окончателна присъда

VPN: Общ преглед

VPN срещу Tor

Какво е VPN?

Виртуалната частна мрежа или VPN е технология, която защитава поверителността ви, когато използвате Интернет, като маршрутизира връзката си през сървър, който крие вашия IP адрес и криптира вашата онлайн комуникация.

Как работят VPN-ите?

VPN се състои от мрежа от сървъри, обикновено разположени в множество страни по света. Когато използвате VPN, информацията, изпратена от вашия компютър, преминава през един от сървърите на доставчика на VPN, преди да отидете до неговата онлайн дестинация, като например вашата банкова сметка в интернет. По подобен начин информацията, изпратена до вашия компютър извън вашата мрежа, преминава през VPN сървъра, преди да стигне до вашето устройство.

как работят vpns

В резултат на това можете да изпращате и получавате данни, без да се отказвате от своето онлайн местоположение. Онлайн дестинацията ще вижда само трафик, идващ от VPN сървъра, а не вашето устройство или истинско местоположение. Освен това съобщенията, изпратени от сървъра, са криптирани, блокирайки нежелания достъп от трети страни.

Предимства на VPN

Използването на VPN за защита на вашата поверителност има някои големи предимства пред използването на незащитена връзка.

Предимства на VPN

Пълно кодиране на съобщенията
VPN кодират всички съобщения, преминаващи между сървърите и компютъра ви. Това не позволява на всеки (като вашия интернет доставчик) да шпионира връзката ви и да прихваща вашите данни. Това е особено важно в страни с висока цензура или когато изпращате особено чувствителни данни.

скорост
Въпреки че вашият интернет трафик преминава през софтуера за шифроване на VPN и сървърите могат леко да забавят вашата интернет връзка, това е само с малко количество. За ежедневна употреба вероятно няма да забележите разликата.

Лесен за инсталиране и използване
Въпреки че технологията, която прави работа с VPN е сложна, повечето от тях са лесни за инсталиране и използване. Само с няколко кликвания съветник за инсталиране ще инсталира и конфигурира софтуера. Съветникът може да настрои VPN да се стартира автоматично, когато стартирате компютъра, така че да сте винаги защитени.

Съвместим с повечето устройства
Най-добрите VPN услуги предоставят софтуер, който работи на повечето популярни устройства. Компютри с операционни системи Windows или Mac или Linux? Проверете. Смартфони, работещи под Android или iOS? Проверете. Някои услуги дори предоставят софтуер, който може да работи на вашия домашен рутер или приемник.

Недостатъци на VPN

Използването на VPN може да осигури добра сигурност срещу повечето видове наблюдение. Има обаче начини, по които личната ви информация може да бъде компрометирана, когато използвате VPN.

Недостатъци на VPN

Провали в VPN софтуера
За да ви защити VPN услугата, софтуерът за VPN на вашия компютър трябва да работи правилно. Ако софтуерът се срине по някаква причина, съобщенията до и от вашия компютър могат да пътуват не шифровани и извън VPN мрежата. Това ще ги остави уязвими за вашия интернет доставчик или за всеки друг, който иска да ги шпионира.

За да се предпазят от този проблем, много VPN включват превключвател за убийство в своя софтуер. Превключвателят за убийство е настроен така, че ако VPN софтуерът се повреди по някаква причина, компютърът ви е изключен от Интернет. Въпреки че загубата на достъп до Интернет не е голяма, по-добре е от използването на сигурността, която ви предоставя VPN.

Различни политики за регистрация
Докато използването на VPN осигурява сигурност срещу външни лица, трябва да се доверите на доставчика на VPN. Докато използвате техния софтуер и техните сървъри, доставчикът знае много за това какво правите онлайн и къде отивате.

Повечето VPN услуги поддържат различни видове дневници на активността на своите потребители. Понякога службите съхраняват тези дневници за собствена употреба, а понякога те са принудени да водят тези дневници от тяхното правителство. Тези дневници включват:

 • Дневници за използване: Записи къде отивате и какво правите онлайн, когато използвате VPN. Някои VPN поддържат подробни дневници за дейностите на всеки потребител, докато други агрегират информацията за използването по начин, който затруднява или невъзможно идентифицирането на отделни потребители.
 • Дневници за връзка: Записи от информация, като например, когато влизате в VPN, IP адреса на вашия компютър, вашето потребителско име и подобни данни. Не е толкова лошо, колкото дневниците за използване, но все пак много информация, която може да бъде използвана срещу вас.

Кои логове дадена услуга съхранява и колко дълго ги съхраняват, определя какъв риск представлява това за вас. Един доставчик на VPN може незабавно да изтрие тази информация. Друг може да регистрира тази информация с цел поддръжка и поддръжка, след което я изтрийте, след като прекъснете връзката. Все още други VPN се изискват от закона да съхраняват тази информация дни, седмици или дори месеци.

Някои VPN услуги рекламират, че не поддържат регистрации, което осигурява максималното ниво на сигурност за вас. Трябва обаче да бъдете предпазливи с избрания от вас доставчик; някои VPN твърдят, че са „без регистрация“, но всъщност поддържат подробни дневници за връзка.

Ако съществува лог, има вероятност агенцията да използва тази информация срещу вас и има ограничения за това какво VPN може да направи, за да ви защити. Независимо каква може да бъде частната частна VPN услуга, ако правителствен агент с призовка поиска регистрите им, те са задължени да ги предадат..

Потенциал за слабо криптиране
За да е безопасна комуникацията между вашия компютър и VPN сървър, криптирането, използвано от VPN услугата, трябва да е нечупливо. Това важи за най-добрите VPN мрежи, които използват военното ниво на криптиране 256BIT Advanced Encryption Standard (AES). Някои VPN-та от по-нисък слой използват по-слаби алгоритми за криптиране като PPTP и Blowfish, така че ще искате да разгледате внимателно криптирането, което всяко VPN използва, когато избира доставчик.

За най-добрата защита ви е необходим някакъв начин да се анонимните. Ето защо те създадоха Tor.

Tor: Преглед

Tor срещу VPN

Какво е Тор?

На пръв поглед мрежата на Tor е подобна на VPN. Съобщенията до и от вашия компютър преминават през мрежата Tor, а не се свързват директно с ресурси в Интернет. Но там, където VPN предоставят поверителност, Tor осигурява анонимност.

VPN услуга може да попречи на външните хора да виждат къде отивате и какво правите в Интернет, но има начини да победим поверителността, която ви дават. По своето естество VPN услуга има достъп до информация за вас. Трябва да им се доверите, за да защитят тази информация.

Когато използвате мрежата Tor, не е нужно да се доверявате на никого. Дизайнът на Tor ви прави практически анонимен, когато излизате онлайн. Въпреки че никоя система не е 100 процента безумна, за всеки би било изключително трудно да ви идентифицира, когато използвате мрежата Tor.

Tor ли е VPN?

Тъй като и Tor, и VPN изпълняват подобни функции, може да се чудите: „Дали Tor наистина е само определен тип VPN?“ Отговорът е „Не.“ Ето защо:

VPN е мрежа от сървъри, която защитава вашата поверителност чрез криптиране на вашите съобщения и скриване на вашия IP адрес. Вашият VPN доставчик контролира както VPN софтуера на вашия компютър, така и сървърите в тяхната мрежа. Трябва да се доверите на вашата VPN услуга, за да защитите поверителността си, когато използвате тяхната мрежа.

Tor е мрежа от сървъри, с които общувате анонимно. Никоя организация не контролира както софтуера Tor на вашия компютър, така и отделните сървъри в мрежата. Не е нужно да се доверявате на никого, за да използвате Tor безопасно. Колкото и всичко друго, фактът, че не е нужно да се доверявате на никого, когато използвате Tor, е това, което го отличава от VPN.

Как работи Тор?

Мрежата Tor е проектирана така, че никой сървър не може да знае както вие и какво правите. Мрежата се състои от хиляди независими сървъри, управлявани от доброволци по целия свят. Ето какво се случва, когато компютърът ви иска да изпрати съобщение чрез мрежата Tor:

 1. Софтуер на вашия компютър (или браузър Tor или друга програма с активирана Tor) избира произволно три Tor сървъра. Софтуерът тогава изгражда пътека между тези три сървъра.
 2. Процесът започва със сървъра, който ще свържете се с обществения интернет (нарича се Излезте от възел). Софтуерът Tor на вашия компютър криптира съобщението по начин, който само Изходният възел може да декриптира.
 3. Софтуерът тогава повтаря този процес със сървъра в средата. Сега на съобщението се криптира два пъти.
 4. Софтуерът прави същото със сървъра, който ще първо получете съобщението от вашия компютър (наречен Пазител на възел). Сега съобщението е криптиран три пъти.
 5. След като съобщението е криптирано, Софтуер Tor на вашия компютър изпраща криптираното съобщение до възела за охрана Този сървър премахва най-външния слой на криптиране. Защитният възел не може да прочете оригиналното съобщение, защото все още има два слоя на криптиране. Софтуерът обаче включва адреса на следващия сървър в пътя, когато криптира съобщението.
 6. Защитният възел изпраща съобщението до сървър в средата на пътя. Този сървър премахва втория слой на криптиране. Подобно на първия компютър, той все още не може да чете съобщението, защото има още един слой на криптиране. Но премахването на този слой на криптиране му казва адреса на Изходния възел.
 7. Средният сървър изпраща съобщението до Изходния възел. Изходният възел премахва последния слой на криптиране. Това означава, че Изходният възел може да види вашето оригинално съобщение. Въпреки това, тъй като съобщението е препредадено през другите сървъри в пътя, Изходният възел не знае кой е изпратил съобщението.

Как работи Tor

Това е ключово за разбирането на Tor, така че нека разгледаме какво знае всеки сървър в пътя.

 • Най- Пазител на възел можете да видите IP адреса на вашия компютър. Но не знае какво казва съобщението поради допълнителните слоеве на криптиране. Значи всичко от Guard Node знае, че вашият компютър е изпратил съобщение с Tor и че трябва препрати това съобщение до средния сървър.
 • Най- среден сървър знае, че съобщението е дошло от охранителния възел и че трябва да го препрати към изходния възел. Не може да прочете съобщението, защото има остава един слой криптиране. Средният сървър не знае кой е изпратил съобщението до Guard Node, тъй като тази информация не се предава през мрежата Tor.
 • Най- Излезте от възел знае какво казва съобщението, защото трябва отлепете крайния слой на криптиране преди съобщението да излезе в публичния Интернет. Но не се знае откъде идва съобщението. Знае се само, че средният сървър е препратил съобщението.

Никой сървър не знае или не може да знае както откъде идва съобщението, така и какво пише. Ето как Tor осигурява анонимност.

Tor Onion Routing срещу VPN криптиране

Начинът, по който съобщенията се маршрутизират в техните мрежи, е друга ключова разлика между VPN и Tor.

Когато изпратите съобщение с VPN, съобщението се криптира на вашия компютър и се изпраща до конкретен сървър в VPN мрежата. Там тя се дешифрира и се препраща до крайната дестинация. Съобщенията, идващи на вашия компютър, се изпращат до VPN сървъра. Там те са кодирани и изпратени до вашия компютър. Софтуерът за VPN на вашия компютър дешифрира съобщението. След като установите VPN връзка, продължавате да използвате същия сървър за продължителността.

Tor използва Onion Routing, по-сложен подход. Onion Routing изисква съобщението да премине през най-малко три, избрани на случаен принцип сървъри Tor, преди да бъде изпратено до крайната си дестинация. Преди съобщението да напусне компютъра ви, софтуерът Tor криптира съобщението няколко пъти. Ефектът е да се предоставят на съобщението слоеве за криптиране, които трябва да бъдат обелени, подобно на слоевете лук.

Докато съобщението преминава през мрежата, всеки сървър дешифрира един от слоевете. Когато крайният сървър в пътя отлепи последния слой на криптиране, той излага вашето първоначално съобщение и го препраща до местоназначението си извън мрежата Tor.

В резултат на криптирането и начина, по който сървърите на Tor предават съобщения помежду си, никой от трите сървъра не може да знае както изпратеното съобщение, така и какво казва съобщението. Това ви прави анонимни в мрежата. За допълнителна защита от лоши актьори, които се опитват да хакнат мрежата, софтуерът Tor на вашия компютър избира нов сървър, който да се използва приблизително на всеки 10 минути.

Предимства на Tor

Използването на Tor за свързване с Интернет предлага няколко предимства пред незащитена връзка.

Предимства на Tor

Трудно да се изключи
Тъй като е съставен от хиляди сървъри, разпръснати по света, Tor е много трудно да се изключи. Мрежата е разпределена, а не централизирана. Това означава, че няма централа, корпоративен офис или основен сървър, който да атакува.

Повечето сървъри на Tor се управляват от доброволни защитници на поверителността. За да изключите Tor, ще трябва да продължите след всеки отделен сървър в мрежата. Това прави опитите за изключване на Tor почти толкова практични, колкото спирането на P2P прехвърлянето на музика или изключването на Bitcoin.

Почти пълна анонимност
Има начини, по които Тор може да бъде атакуван, но хората от проекта „Тор” непрекъснато работят, за да направят Тор по-безопасен. Въпреки че никой човек или мрежа не може да ви гарантира 100-процентова анонимност, Tor ви предоставя много повече онлайн анонимност, дори дори и най-добрият VPN.

Недостатъци на Tor

Въпреки че Tor е чудесна система за използване на интернет анонимно, това не е перфектно решение. Ето някои недостатъци при използването на Tor.

Недостатъци на Tor

Много бавно
Съобщенията в мрежата на Tor преминават през три (или повече) широко диспергирани сървъра и се криптират и дешифрират поне три пъти. В резултат на това мрежата Tor е много бавна. Използването му за поточно видео или за съвместно споделяне на файлове би било много трудно.

Изпълнява се от доброволци
Тъй като мрежата Tor се управлява от доброволци, няма вграден източник на пари, който да плаща за поддържане и надграждане на мрежата. Някои сървъри в мрежата са стари и бавни или имат лоши интернет връзки. Освен това, винаги съществува риск доброволците, управляващи мрежата, да не са надеждни.

Ниска съвместимост на устройството
The Guardian Project поддържа Tor на Android устройства. Понастоящем браузърът Tor не е наличен за iOS, което означава, че не можете да го използвате на вашия iPhone или iPad.

Tor срещу VPN: Кой трябва да изберете?

Tor срещу VPN: Присъдата

След като знаете как работят Tor и VPN, можете да определите кое има най-голям смисъл за вас. Вижте таблицата по-долу за бърз преглед на това как Tor и VPN се подреждат един срещу друг или прочетете подробно обяснение относно избора на всяка технология.

Tor срещу VPN диаграма

Кога трябва да изберете VPN над Tor?

VPN е чудесна опция за потребители, които се занимават с онлайн дейности, които биха могли да изложат личната или чувствителна информация на риск, включително:

 • Проверка на онлайн банкова сметка
 • Онлайн пазаруване
 • Свързване с обществен Wi-Fi
 • Пътуване до държави с висока цензура
 • Достъп до блокирани уебсайтове
 • Torrenting

Всеки път, когато изпращате информация по интернет, има вероятност някой да я прихване. Ако изпращате всякаква чувствителна информация по интернет, като например данните за вход в онлайн банковата си сметка или номера на кредитната ви карта, трябва да използвате VPN, за да гарантирате, че е защитен.

Това е особено важно, ако използвате обществени Wi-Fi услуги. Въпреки че тези услуги обикновено се използват на места като кафенета, хотели или летища, те са известни несигурни, а оборудването за влизане в тях е евтино и лесно достъпно. VPN мрежите също са ефикасни начини за защита на личния живот, ако пътувате в чужбина, живеете в страна с висока цензура или торент.

Освен това има няколко предимства на избора на VPN, включително:

 • скорост: VPN мрежите обикновено са по-бързи от Tor, тъй като съобщенията преминават само през един VPN сървър вместо 3 Tor възли.
 • Съвместимост с всички устройства: VPN работят с по-широк набор от устройства от Tor. По-специално, от днес Tor не работи с iOS на Apple. Ако използвате iPhone или iPad, Tor не е опция.
 • P2P споделяне на файлове: VPN мрежите са по-подходящи за споделяне на P2P файлове или гледане на видео.
 • Всички онлайн връзки защитени: VPN защитава всички ваши интернет връзки; Tor защитава само онези, предназначени да използват Tor мрежата.
 • Цена: Няколко VPN са безплатни; тези с малка месечна такса са много достъпни.
 • Лесна за настройка и употреба: VPN мрежите са изключително лесни за настройка; всичко, което трябва да направите, е да изтеглите софтуера на вашия компютър и да го стартирате винаги, когато трябва да бъдете защитени.
 • Достъп до екипа за поддръжка: Тъй като доставчиците на VPN са големи компании, те имат полезни страници с често задавани въпроси, както и екипи за поддръжка, ако срещнете проблеми.

Кога трябва да изберете Tor през VPN?

Виждали сте видовете ситуации, в които трябва да използвате VPN и може би се питате: „Защо изобщо ще използвам Tor?“ Истината е, че повечето хора изобщо не се нуждаят от Tor. VPN е достатъчен за по-голямата част от ситуациите. И така, кога трябва да използвате Tor?

Tor е инструментът, който се използва, когато залозите са големи. Може би сте журналист, който съобщава за някакво жестокост в правителството. Или активист, организиращ протест в някоя репресивна страна.

В тези случаи свободата и животът ви биха могли да бъдат застрашени. Трета страна може да бъде в състояние да се облегне на VPN услуга, за да получи информация за вас. Но само няколко организации в света имат силата дори да се опитат да ви проследят през Tor.

Освен това има няколко предимства на избора на Tor, включително:

 • Пълна анонимност: Tor прави невъзможно трети страни да проследят вашата онлайн активност. Въпреки че това е почти вярно за VPN мрежи, не винаги е така. Освен това, за разлика от Tor, VPN мрежите могат да се провалят и да изложат вашия IP адрес.
 • Цена: Tor винаги е свободен за използване.
 • Лесна за настройка и употреба: Браузърът Tor е изключително лесен за изтегляне и използване.

Tor срещу VPN: Присъдата

Като цяло VPN и Tor са ефективни начини за защита на вашите данни и запазване на сигурността ви онлайн. В крайна сметка VPN е по-практичното решение за ежедневните потребители, които искат да се пазят.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me