Преглед на Betternet

по-добър прегледПочти никога не препоръчвам безплатни VPN-и над платени.


Безплатните VPN мрежи, като Betternet, могат да имат тенденция да продават данните си, да ви показват много реклами, да не са толкова сигурни и да не се представят добре.

Betternet казва, че това прави нещата малко по-различно и защитава поверителността и сигурността ви по-добре от другите безплатни VPN мрежи.

Но дали Betternet VPN е добър избор за защита на вашата сигурност и поверителност?

Безопасно ли е за порой?

Погледнах по-задълбочено, за да видя дали този безплатен VPN може да се подреди на платените си братя.

Какво е Betternet? Как е БЕЗПЛАТНО?

Ако никога не сте чували за Betternet, вероятно защото те са новодошъл в VPN сцената; те са около 2015 г..

Оттогава обаче те бързо се разрастват и печелят много потребители (особено на Android).

Основното привличане на тази VPN е, разбира се, фактът, че е напълно безплатно.

Можете да използвате техните приложения за iOS, Android, Windows и Mac, както и разширения за Chrome и Firefox, без да плащат нито един цент Не е нужно дори да се регистрирате, така че те не получават вашето име или имейл адрес.

Определено звучи добре. Но както видяхме в миналото, VPN доставчиците трябва да печелят пари по някакъв начин и те не винаги го правят стриктно.

Betternet разчита на партньорски приложения и видеоклипове, обслужвани чрез техните приложения, за да печели пари.

Всеки път, когато докоснете бутона „Инсталиране на приложение“ или „Гледайте видео и се свържете“, Betternet получава малко плащане.

Betternet прави пари, когато изтегляте приложения или гледате видеоклиповеЕто как Betternet печели пари от вас.

Досега е достатъчно да поддържате сървърите да работят и светлините да са включени.

Увеличаването на разходите обаче накара Betternet да пусне Premium версия на мобилното приложение в края на 2017 г. Премиум версията предлага достъп до специализирани сървъри, повече възможности за избор на местоположение и IP и 24/7 поддръжка. За щастие има безплатна седемдневна пробна версия на премиум плана, която ви позволява да изпробвате тези функции, без да плащате.

С премиум версията получавате достъп до 11 сървъра в 10 държави (само).

Но няма да избирате към кой сървър да се свържете на безплатния план; Betternet избира един за вас. Можете също да избирате от седем различни града в САЩ, ако сте първокласен член.

Общ преглед на Betternet VPN

ОБЩО РАЙОН: # 74 от 78 VPN
използваемост: Средно аритметично
ЛОГ ФАЙЛОВЕ: Някои правила за регистрация
Локация: 10 държави, 11 сървъра
ПОДДЪРЖА: 24/7 поддръжка за премиум членове
TORRENTING: Обезсърчен
НЕТФЛИКС: Блокира Netflix САЩ
Криптиране / ПРОТОКОЛ: 256-битово AES криптиране, 128-битово криптиране; OpenVPN, IPSec
COST: Безплатно или $ 35,99 / год
ОФИЦИАЛЕН САЙТ: www.Betternet.co

Плюсове на Betternet

1. Солидни опции за поверителност и сигурност

Не е лесно да намерите информация за технологията, която Betternet VPN използва за защита на своите потребители. Обичам да виждам такава информация, представена отпред, където е лесно да се види. След малко копаене обаче успях да намеря малко информация.

Например в блог от 2015 г. се посочва, че Betternet VPN предлага както 256-битово AES криптиране през OpenVPN протокола, така и 128-битово криптиране през IPSec:

В блога на Betternet се казва, че са използвали 256 и 128 битово криптиранеИзображение от: https://www.betternet.co/blog/7-reasons-you-should-use-betternet/

Това е стандартно за индустрията криптиране, но няма индикация кога и двете от тях се използват. (И тяхната политика за поверителност не споменава 256-битово криптиране, което е малко притеснително.)

Други, по-пълнофункционални VPN предлагат повече опции за протоколи, но като цяло няма да ви трябват. OpenVPN е един от най-сигурните там и когато не можете да го използвате, IPSec е силен втори избор.

Отвъд това, има не много от сигурността на Betternet. Тъй като няма толкова функции, колкото другите VPN, всичко е доста ясно.

Ако се притеснявате от правителствения надзор, може да искате да знаете, че Betternet е базиран в Канада, една от страните, която извършва много събиране на разузнавателна информация и сътрудничество с други членове на споразумението „Петте очи“. Техните сървъри са по цял свят, но седалището на компанията е под юрисдикцията на Канада.

Това не е задължително недостатък, но знам, че някои хора са нервни от работата с компании в страните от петте очи.

За съжаление има някои други проблеми, които могат да отменят използването на солидна технология за сигурност. Ще стигнем до тях след миг.

2. Напълно безплатно

Ако не съм споменавал това достатъчно пъти, това би трябвало да го залепи.

Betternet е 100% безплатно.

Разбира се, има няколко улова: ще видите реклами и няма да отключите всички функции, без да се регистрирате за премиум плана. Но ако искате да направите сърфирането си по-сигурно и не можете да си позволите дори най-евтините първокласни VPN, това може да бъде важен фактор.

3. Без регистрационни файлове

Отвъд ценовата цена, политиката на Betternet за несъдържане на регистрация е може би най-големият резултат. В помощния файл се казва просто: „Betternet не събира, регистрира, съхранява, не споделя никакъв регистър на данните на потребителите.“

Ако се вкопаете в тяхната политика за поверителност, можете да намерите малко повече информация:

Политика за регистрация на BetternetИзображение от: https://www.betternet.co/privacy-policy

Това е доста ясна политика за без регистрация и ми харесва това.

Тази политика означава също, че те не могат да споделят вашия IP адрес, ако получат известие за премахване на DMCA, което е начинът, по който някои VPN разкриват идентичността на клиентите си в миналото. Правят всичко възможно да се съобразят с известието за DMCA, но няма да предоставят вашите данни. Те също така казват, че никога не са получили валидно съдебно решение за предаване на данни, които нямат.

Така че Betternet прави това правилно.

4. Шифроване на OpenVPN

Това е технологичен стандарт за индустрията и ще попречи на злоупотребите да шпионират за вашата връзка. Освен това помага за предотвратяване на дроселиране от вашия интернет доставчик, блокиране на сайт от кафене или училищен кампус и всички други страхотни неща, които получавате от VPN.

Отново не сме сигурни кога Betternet използва OpenVPN и кога използва IPSec (възможно е IPSec да се използва на по-стари устройства), но дори IPSec не е толкова лош, що се отнася до сигурността. Те са съвместими с браузъра Tor.

Освен това, докато в една от публикациите им в блога пише, че предлагат AES256 криптиране, тяхната политика за поверителност гласи, че използват 128-битови. Така е не е ясно колко сигурност всъщност получавате.

Понастоящем няма поддръжка на рутери. Така те ще предоставят достъп само за потребители на Windows, Mac, iOS, Chrome, Firefox и Android.

Това означава също, че умните телевизори и игровите конзоли също са извън масата.

5. Поддръжка на клиенти

Въпреки че няма да получите 24/7 поддръжка, освен ако не сте премиум член, обичам да виждам, че тя е налична.

Има няма чат на живо опция, което би било хубаво, но не винаги е 100% необходимо.

Често задаваните въпроси на сайта не предлагат много информация, така че, ако имате нужда от нещо, вероятно ще трябва да преминете през системата за обслужване на клиенти.

Често задаваните въпроси на Betternet не са толкова полезни

Както можете да видите, все още има често задавани въпроси, публикувани от техния помощен софтуер, който би трябвало да бъде изтрит.

Екипът на Betternet е доста активен в Twitter, въпреки че въпросите за поддръжка на клиенти обикновено се пренасочват към стандартната система.

Може да видите това ниво на обслужване на клиентите като професионалист или като противник, но определено сме виждали по-лошо, така че мисля, че е доста добро.

6. Простота на приложението

Въпреки че липсата на функции прави VPN с по-малко функционалност, това прави и приложение, което е много лесно за използване. Особено ако не се опитвате да се свържете със сървър на конкретно място.

Всичко, което трябва да направите, е изтеглете приложението и натиснете бутона Connect. Това наистина е всичко.

Приложение Betternet

Това е всичко, което има за него. Betternet ще ви уведоми, че сте свързани и няма нищо друго, което трябва да правите.

Мобилните приложения са малко по-сложни, тъй като трябва да започнете безплатна пробна версия (и след това да разберете как да я анулирате), но като цяло Betternet е много удобен за потребителя.

Betternet Cons

1. Потенциално заплаха за сигурността

Безспорно е популярен, но Betternet може да не е толкова сигурен, колкото изглежда. През 2017 г. няколко търговски обекта отчетоха резултата от академично проучване на VPN приложения и дали те могат да инжектират злонамерен или рекламен софтуер - или просто не осигуряват сигурността, която рекламират.

Betternet беше класиран сред десетте най-лоши.

AVrank на Betternet е много тревоженИзображение от: https://research.csiro.au/ng/wp-content/uploads/sites/106/2016/08/paper-1.pdf

Много от другите приложения в този списък бяха премахнати от магазина за приложения, но Betternet все още има.

Досега не успях да намеря доказателства за това, че Betternet инжектира злонамерен софтуер или правеше нещо друго нечестиво. Но фактът, че едно академично проучване ги определи като заподозрени, е много тревожен.

Както можете да видите, Betternet има повече изтегляния в сравнение с всички останали безплатни VPN приложения, комбинирани, което го придава малко достоверност. Ние обаче много предпочитаме AV-рангът му да е значително по-добър от 13.

2. Реклами

Никой не обича да вижда реклами в приложенията си. Те са необходимо зло, когато искате да предложите безплатен продукт или услуга, но все още е неприятно. И освен ако не използвате премиум версията на Betternet, ще видите реклами.

Чудесно е, че Betternet е много прозрачен как печелят пари и къде отиват тези пари (ако ви е любопитно, афилиейт изтеглянията плащат за сървърно пространство, а премиум абонаментите плащат за всичко останало).

Но няма начин около факта, че VPN продава достъп до своите клиенти. Това е гадно. Може да не е голям прекъсвач за вас, но когато има толкова много евтини VPN мрежи, които не показват реклами, е трудно да го оправдаете в безплатно приложение.

3. Неясна документация

На едно място те казват, че Betternet използва 256-битово криптиране. В друго, те казват 128-битов. И беше трудно да се изкопае тази информация на първо място.

Ако искате да намерите нещо повече от абсолютните основи на приложението, ще трябва да направите някои проучвания. И може да получите някои странни отговори.

Потребителското изживяване с уебсайта на Betternet не е страхотно. Приложението е просто, но ако искате нещо повече от това, може да имате някои проблеми.

4. МНОГО бавни ускорения

Не можете да очаквате много от безплатен VPN. Но при моята връзка от 100 Mbps получих скорост на изтегляне от 3 Mbps.

По-добро изпълнение на VPN

Това е просто лудо.

За да бъдем справедливи, скоростта на качване беше 12 Mbps (виждането на по-висока скорост на качване от изтеглянето е странно, но това се случи). Бихте могли да видите по-добри скорости от тази, особено ако плащате за премиен план, но не разчитайте на пламване на бързи изтегляния, когато използвате Betternet.

Това го прави лош VPN за торент. Като цяло потребителите на Betternet имат възможност да използват P2P приложения за споделяне на файлове, което е хубаво. Но ако се опитвате да изтеглите нещо различно от много малък файл, може да чакате дълго време.

5. Твърде бавно за торентинг и без Netflix

Ако сте тежък торент като мен, Betternet не е най-подходящата опция за вас. Betternet позволява разрешаване на торенти на сървърите си, но предупреждава, че ще се съобразят, ако получат заповед или друго валидно съдебно разпореждане. И също…

Просто е твърде бавно Опитах се да изтегля различни файлове чрез uTorrent и така и не успях да постигна скорост на изтегляне, която си струваше да го изчакам.

Друг огромен проблем в моята книга е, че те не работят с Netflix. До този момент Netflix успя да блокира всички сървъри и IP адреси на Betternet, така че няма начин да предавате Netflix (или Hulu), използвайки техния софтуер. Ако имате нужда от VPN, който работи с Netflix, щракнете тук.

Ценообразуване, планове & Факти

Основното теглене на Betternet е, че е безплатен. И можете да го използвате колкото искате, без да плащате. Това е всичко, което повечето хора ще искат да знаят за цените.

Но цената на премиите е доста конкурентна, ако прескочите до годишното членство:

  • Един месец за $ 11.99
  • Шест месеца за $ 23.99 ($ ​​3.99 на месец)
  • 12 месеца за $ 35,99 ($ ​​2,99 на месец)

Не е най-евтиният VPN там, но ако предварително платите за година, цената е много разумна.

Ще получите и безплатна 7-дневна пробна версия, за да изпробвате премиум версията (всъщност трябва да се регистрирате за пробен период, за да използвате мобилните приложения).

Ето какво е включено и кое не:

  • Без Kill-Switch
  • Без Netflix
  • 5 едновременни връзки (само за премиум акаунти)
  • VPN протоколи: OpenVPN, L2TP / IPsec

Въпреки това има няколко тела, погребани в Общите условия.

На първо място, вие се съгласявате, че Betternet може да ви прекрати по всяко време, без предизвестие, без възстановяване на средства и те няма да носят отговорност. В някои случаи те ще увеличат възстановяването на сумата. Но ако нарушите останалото им споразумение, няма да получите клек.

Можете да прекратите споразумението по всяко време. АКО „сертифицирате писмено в Betternet.“ Това е единственият начин да унищожите данните си, така или иначе.

Препоръчвам ли Betternet?

Не.

За съжаление Betternet не отговаря на името си. Обичам, че е безплатно. И ако абсолютно имате нужда от безплатен VPN, бихте могли да направите по-лошо от Betternet.

Но невероятно бавната скорост на връзка в комбинация с тревожните резултати от академичното проучване, показващи, че Betternet може да представлява заплаха за сигурността, е твърде много.

Получавате това, което плащате, а безплатни VPN-и просто не го режете.

Ще бъдете по-добре с NordVPN ($ 3,49 / месец) или Surfshark ($ 1,99 / месец) - и двете са безопасни, бързи и сигурни.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me