Отстраняване на проблеми с VPN

21 начина да ускорите vpnВиртуалните частни мрежи (VPN) имат богат набор от предимства, но могат да страдат и от някои много досадни проблеми. Нефункционалният VPN вбесява, а полуфункционалният не е много по-добър.


Когато вашият VPN е бавен, няма да се свърже, продължава да прекъсва връзката или да се срине, има някои неща, които можете да направите, за да отстраните проблема. Нека да разгледаме.

Препратки към връзки / Съдържание:

  • корекции за a бавна VPN връзка
  • поправя за VPN това няма да се свържем
  • поправя за VPN това продължава да прекъсва връзката
  • поправя за VPN това продължава да се срива

Contents

Фиксиране на VPN, което забавя скоростта ви в Интернет

VPN мрежите винаги ще правят връзката ви по-бавна, но не трябва да причиняват огромен спад в скоростта. Ако връзката ви е толкова бавна, че затруднява разглеждането, е време да предприемете действия.

1. Използвайте бърз, премиум VPN

Ако сте на безплатен VPN, почти сте сигурни, че получавате доста бавни скорости при връзката си. Разбираемо, доставчиците на VPN дават приоритет на своите клиенти, плащащи. Дори да кажат, че безплатният им VPN е толкова бърз, колкото и платената им опция, може да откриете, че не сте съгласни.

Има много достъпни VPN мрежи със съответно високи скорости и ако не сте надстроили до такава, горещо ви я препоръчваме. Може да видите скоростите си да се увеличават веднага.

NordVPN е един от най-надеждните VPN доставчици, които открихме (от 78 тествани). Можете да прочетете пълния ни преглед тук.

2. Смяна на сървърите

Помислете за смяна на сървъриСървърът, който използвате за вашата VPN връзка, може да има голяма разлика в скоростите на връзката, които получавате. Колкото по-близо сте до сървъра, с който се свързвате, толкова по-добри скорости ще постигнете (почти във всеки случай). Можете също да получите подобрена скорост от сървъри, които не се използват толкова много.

Повечето VPN клиенти улесняват смяната на сървърите. Просто отворете клиента, изберете нов сървър и потвърдете избора си. След това можете да стартирате тест за скорост или да продължите да сърфирате, за да видите дали новият сървър работи по-бързо.

Ако стартирате VPN през вашия рутер, процесът може да е по-сложен и може да се различава в зависимост от вашия конкретен доставчик на VPN. Ако си спомняте процеса, през който сте преминали, за да настроите VPN на вашия рутер, вероятно ще получите достъп до настройките на рутера, за да промените сървъра, до който имате достъп. Ако не помните процеса или нещо се е променило, консултирайте се с ръководствата за потребителя за фърмуера на вашия рутер и вашата VPN.

3. Промяна на портове

Връзката между вашия компютър и VPN сървъра използва мрежов порт на вашия компютър. Можете да мислите за този порт като за физически порт; компютърът ви маршрутизира трафика от VPN сървъра до определен порт и трафик от други места към други портове. Помага да се отдели трафикът от различни източници.

Въпреки че може да мислите, че всеки порт е толкова бърз, колкото всеки друг, може да се изненадате, че понякога промяната на порта, към който е свързан VPN, ще ви помогне. Някои интернет доставчици забавят трафика на конкретни портове и понякога ще откриете, че някои портове са по-бързи от други без видима причина. Опитайте да превключите вашата VPN връзка през различни портове, за да видите дали има по-бързи.

4. Промяна на IP протоколи

Повечето VPN ви позволяват да се свържете чрез протокол за контрол на предаване (TCP) или протокол за потребителска програма (UDP). TCP се използва по-често в интернет, тъй като включва коригиране на грешки, така че ако има проблем с връзката или някои от данните са повредени, предаването продължава да е успешно и изпращащият компютър знае да изпрати отново всичко, което не е пристигнало правилно.

UDP, въпреки че не е толкова често, е значително по-бърз от TCP. Не предоставя коригиране на грешки, така че ако нещо се загуби при транзит, няма да изпрати отново информацията. Това намалява времето, необходимо за прехвърляне на информация, но може да създаде и по-малко надеждна връзка.

Промяната между тези два протокола може да ви помогне да постигнете по-висока скорост, особено ако преминавате от TCP към UDP. Въпреки това внимавайте за лошото качество на връзката.

5. Промяна на протоколи за тунелиране на VPN

промяна на VPN протоколиДокато OpenVPN обикновено се счита за най-добрият протокол за VPN трафик, понякога има възможност да искате да използвате L2TP / IPSec. Въпреки че не осигурява толкова голяма сигурност и няма толкова функции, възможно е също така да се изплъзне чрез филтри, които забавят OpenVPN трафика.

Ако използвате VPN за сигурност или поверителност, не препоръчваме да използвате L2TP / IPSec, ако можете да му помогнете. Ако просто се опитвате да преодолеете ограниченията за региона, ще работи. Но няма да е толкова сигурно.

6. Деактивирайте софтуера за локална сигурност

Отново, това не е нещо, което препоръчваме леко и ако можете да го избегнете, трябва. Но ако вашата антивирусна програма сканира всички изходящи пакети, които изпращате, това може да забави връзката ви. Деактивирайте го временно, за да видите дали ускорява връзката ви.

Фиксиране на VPN, която няма да се свърже

Когато всичко, което искате да направите, е да влезете в интернет, без да сте уязвими за наблюдение, цензура или блокиране на региона, VPN, който няма да се свържете, е голяма мъка. Ето какво можете да направите, за да отстраните проблема.

1. Уверете се, че вие ​​(и сървърът) сте онлайн

Най-простите неща са най-лесните за пренебрегване. Ако вашият VPN клиент не се свързва, опитайте да отворите уебсайт, без да се свързвате чрез VPN, за да видите дали вашата интернет връзка работи. Ако не е, рестартирайте маршрутизатора, като го изключите за 30 секунди и отново го включите. Ако вашият интернет все още е изключен, това може да е проблем в края на вашия интернет доставчик..

Проверете и уебсайта на вашия доставчик на VPN, за да се уверите, че сървърът, с който се опитвате да се свържете, не е спрян. От време на време VPN сървърът ще преминава офлайн за поддръжка - или просто защото сървърите не са 100% надеждни - и ще трябва да се свържете с друг или да изчакате известно време.

2. Уверете се, че вашето потребителско име и парола са правилни

В много случаи вашата неспособност да се свържете идва от много прост проблем: вие сте въвели паролата си погрешно. Или сте въвели имейл адреса си вместо потребителското си име. Ако получавате грешка при удостоверяване, вероятно е свързана с един от тези два проблема.

Въведете отново потребителското име и паролата си и ако това не работи, опитайте да нулирате паролата си и опитайте да се свържете отново.

3. Промяна на портове

Отново опитайте да се свържете с VPN през различен порт. Някои доставчици на интернет услуги и мрежи блокират трафика на конкретни портове и това може да откаже вашата заявка за VPN връзка.

Проверете документацията на VPN, за да видите дали предлага или изисква връзки на конкретни портове.

4. Опитайте да се свържете в различна мрежа

Понякога проблемът не е с вас, а с VPN. Един от най-добрите начини да проверите това е да се присъедините към друга мрежа. Можете да опитате наблизо обществено място за wifi, като кафене или магазин за хранителни стоки, безжична мрежа на приятел или обществена гореща точка.

Ако откриете, че можете да се свържете в другата мрежа, ще знаете, че това е нещо от ваша собствена, което причинява проблема. Проверете настройките си за wifi и интернет, за да видите дали можете да намерите това, което ви пречи да влизате.

Фиксиране на VPN, което поддържа прекъсването на връзката

Вероятно още по-дразнещо от това, че не можете да се свържете с вашия VPN, успешно се свързва и след това отпада. Особено ако се случва отново и отново. Ето какво трябва да направите.

1. Временно деактивирайте защитната си стена

Как да включите защитната стена в Windows 10Въпреки че защитните стени са важни мерки за сигурност, те също могат да причинят известен проблем с VPN мрежи. Те вероятно ще забавят връзката ви и ако тя стане достатъчно бавна, VPN връзката може просто да се изключи.

Накратко защитните стени сканират данните, влизащи и излизащи от вашата частна мрежа, където те се свързват с по-широкия интернет. И ако види нещо, което не трябва да бъде там, ще попречи на предаването. Някои защитни стени имат трудности да поддържат VPN трафик.

2. Свържете се с близък сървър

Понякога проблемът, който ви кара да прекъснете връзката, не е с вас, а с вашия доставчик на VPN. Ако сървърът не се държи нормално, може да сте прекъснати. Опитайте да се свържете с друг сървър, за предпочитане един от близо, за да видите дали имате по-добра връзка.

3. Промяна на протоколи

Понякога някои VPN протоколи ще имат затруднения при поддържането на силна връзка. Ако използвате OpenVPN (което обикновено препоръчваме), опитайте да се свържете през L2TP / IPSec; ако вече сте на L2TP, опитайте OpenVPN. Можете също да опитате PPTP, макар че това е по-малко идеално.

Отново препоръчваме да се придържате към OpenVPN, когато можете, защото това е най-сигурният от тези три често срещани протокола за свързване. Ако можете да използвате VPN само на L2TP, това не е голям проблем, но когато това е възможно, използвайте OpenVPN.

Промяната от UDP в TCP (или обратното), както беше обсъдено по-горе, също може да помогне.

4. Свържете се чрез Ethernet

Въпреки че не е често срещано, възможно е нещо на нивото на маршрутизатора в мрежата ви да доведе до проблеми с връзката, които ще ви извадят от VPN. Свързването директно в жака на кабела с ethernet кабел може да реши проблема.

Проблемите често се крият в ситуация, наречена „двоен NAT“, която може да се случи, когато имате един рутер зад друг. Това може да се случи, ако имате различни рутери за различни устройства или друг рутер, свързан към вашия доставчик на интернет услуги.

Накратко, ще трябва да активирате мостовия режим, за да накарате два рутера да работят заедно. Как ще се случи това ще зависи от вашия рутер, така че ще трябва да се ровите в документацията. За бързо обяснение на свързването на wifi, вижте това въведение от Lifewire.

5. Промяна на DNS сървъри

Промяна на DNSПонякога използването на DNS сървър, различен от стандартния, предоставен от вашата VPN, може да ви помогне да останете свързани. Много VPN предоставят свои собствени DNS услуги за допълнителна поверителност, но това понякога може да обърка връзката ви.

Всяка VPN ще има различни стъпки, необходими за смяна на DNS сървъри. Много от тях включват опции, които казват нещо като „Използвайте само VPN DNS сървъри, докато сте свързани.“ Ще трябва да изключите тази опция.

Използването на други DNS сървъри може да ви направи малко по-уязвими от течове на DNS, но ако не можете да останете свързани достатъчно дълго, за да направите нещо, това вероятно е компромис, който искате да направите.

Фиксиране на VPN софтуерни сривове

Както всеки друг софтуер, вашият VPN клиент може да се срине. Ако това се случва всеки веднъж във велико време, вероятно няма от какво да се притеснявате. Но ако получавате сривове често и това нарушава опита ви при сърфиране, ще искате да предприемете действия.

1. Уверете се, че имате най-новата версия на софтуера

VPN доставчиците работят с разработчици, за да се уверят, че техният софтуер е възможно най-стабилен и ефективен. Ако не използвате най-актуалната версия, може да имате проблеми със стабилността.

Ако това е възможно, позволете автоматични актуализации на вашия VPN софтуер. Изкопайте настройките на вашия VPN клиент, за да видите дали това е възможно. Ако не е, не забравяйте редовно да проверявате за актуализации.

2. Затворете Други приложения

Ако имате много други приложения отворени, те могат да създадат проблеми с вашия VPN клиент, особено ако използвате по-стар компютър. Затворете всичко, което не ви трябва.

3. Рестартирайте компютъра

Понякога изключването и включването отново всъщност решава проблема. Рестартирайте компютъра си, за да се уверите, че всички актуализации са били приложени и грешни процеси са били унищожени.

4. Инсталирайте отново VPN клиента

Ако по-лошото стане най-лошото, изтрийте и инсталирайте отново своя VPN клиент.

Решаване на проблеми с вашия VPN бързо

Ако вашата VPN не работи, е в ваш интерес да разрешите проблема бързо. Лесно е да излезете от навика да стартирате своя VPN всеки път, когато искате да влезете в интернет.

Но това ви излага на повече въпроси за наблюдение и сигурност. Ако вашият VPN не работи, незабавно го отстранете - ще се радвате, че го направихте.

Ако все още не можете да поправите вашата VPN връзка, не се колебайте да оставите коментар и ще се опитаме да помогнем!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me