Настройка на VPN рутер: The Ultimate Guide

За обикновения потребител в интернет има много предимства от използването на VPN услуга.


Чрез осигуряване на криптиран опит при сърфиране, VPN ви позволяват да заобиколите регионалните ограничения в интернет, да защитите данните си от хакери, да спестите пари от разходи като наеми на самолетни билети или коли и да разглеждате от други места, наред с други..

Но по-малко хора са наясно с предимствата на свързването на VPN към своя рутер.

По този начин ви позволява да свържете всичките си устройства към вашата частна мрежа чрез вашата Wi-Fi връзка.

Но как да създадете VPN рутер?

 • Защо Router + VPN = WIN?
 • Как да изберем VPN рутер
 • Как да изберем VPN доставчик
 • Стъпка по стъпка: Как да настроите VPN на рутер

Пълно разкриване: За да компенсираме времето и парите, изразходвани за тестване на VPN мрежи, използваме партньорски връзки. Ние обаче никога не препоръчваме VPN услуга в замяна на пари - намерете подробен процес за преглед тук.

Защо Router + VPN = WIN?

Ако все още сте нови за VPN мрежи или все още използвате безплатна услуга за браузър VPN, може да изглежда скок да инвестирате в нова настройка на рутера за вашия компютър. И това е разбираемо: това е голяма инвестиция и има какво да научите, ако не сте запознати с технологията.

За да улесните ума си, заслужава да се отбележи, че след като сте закупили рутер, разходите за поддържане на месечен абонамент са много достъпни (между 5 и 8 долара на месец, дори използвате премия VPN като NordVPN), което е малка цена да платите за вашата поверителност и сигурност.

Независимо от това, тя все още помага да видите какви предимства предоставя VPN рутер. Някои предимства на инсталирането на VPN на вашия рутер са:

1. Поддържа VPN услуга и работи през цялото време

VPN мрежите за изтегляне и браузъра изискват да влизате в услугата всеки път, когато искате да получите достъп до тях. Като има VPN услуга, свързана към вашия рутер, услугата работи непрекъснато, така че влизането в системата вече не е необходимо.

2. Можете да свържете няколко устройства

VPN базирани на браузъра и за изтегляне изискват ръчно да влизате във всяко устройство всеки път, когато имат достъп до вашата частна мрежа. Ако не използвате VPN рутер, ще трябва да вмъквате идентификационните си данни за вход всеки път, когато искате да получите достъп до вашата VPN.

Когато настроите VPN на вашия рутер, трябва да влезете само за първи път, точно като традиционна Wi-Fi мрежа. Това важи за всяко устройство, което свързвате към вашия VPN рутер.

3. Осигурява повече сигурност за всички устройства

Всяко устройство, което се свързва с Wi-Fi на вашия рутер, получава предимствата, предоставени от вашата VPN. Това означава, че всеки път, когато имате приятели или искате да използвате няколко устройства едновременно (като вашия смарт телевизор, смартфон и лаптоп), всичките ви устройства ще бъдат пренасочени чрез VPN, което гарантира частно сърфиране.

Единственият недостатък е честотната лента: При множество устройства, свързани към един и същи VPN източник, трябва да очаквате по-бавна интернет връзка. Колко това ще се забави зависи от няколко фактора, например кой е вашият VPN доставчик и скоростта на връзката ви.

Сега, когато разгледахме предимствата на закупуването на VPN рутер, нека обсъдим какво трябва да търсите при закупуването на такъв.

Как да изберем рутер за свързване на вашата VPN

Как да изберем рутер, за да се свържете с вашата VPNКак да изберем рутер, за да се свържете с вашата VPN

Когато търсите VPN рутер, това, което наистина търсите, е рутер, който може да стартира VPN клиентски софтуер.

Като VPN клиент, вашият рутер - и всяко свързано към него устройство - има директен достъп до VPN сървъра. За да определите дали маршрутизаторът е съвместим с VPN, трябва да се консултирате с ръководството на рутера или просто да го използвате.

Ако използвате ISP модем (те обикновено идват като комбиниран рутер и модемно устройство), тогава най-вероятно не можете да използвате своя рутер като VPN клиент. В този случай ще трябва да закупите допълнителен маршрутизатор, съвместим с VPN, и да го свържете с текущия ви рутер, но по-късно ще се докоснем до това.

Какъвто и да е случаят, трябва да се отбележи, че повечето закупени от магазина рутери не идват предварително с VPN и по-важното е, че не всички рутери могат да работят с VPN софтуер. Ето защо трябва да знаете какво има там, за да можете да направите информиран избор.

Има няколко опции за VPN рутер, които могат да свършат работата, включително:

A) Предварително мигащи рутери

Предварително мигащ VPN рутер

Най-лесният вариант както за ентусиазирани VPN ентусиасти, така и за начинаещи е да закупите предварително мигащ VPN рутер. Това ви позволява да пропуснете сложния процес на мигане (повече за този термин по-долу) правилния фърмуер към вашата VPN, който варира в зависимост от типа на рутера и неговите характеристики.

Закупуването на предварително инсталиран VPN рутер ще ви струва малко повече. Това е така, защото компании като Flashrouters, които продават само предварително флаш рутери, се грижат за инсталирането за вас. В допълнение с функции като криптирани plug-and-play и добавени подобрения в производителността, ценовата маркировка си заслужава.

Б) Маршрутизатори, съвместими с VPN, извън кутията

Маршрутизатор, съвместим с VPN, който е извън кутията

Друг лесен вариант е да закупите рутер, който поддържа VPN фърмуер извън кутията. Тези рутери са предварително инсталирани с наличен фърмуер, който вече може да се свърже към редица VPN сървъри. Със зададени възможности за VPN няма да се налага да променяте нов фърмуер или да свързвате такъв рутер към вторичен рутер.

Повечето съвместими с VPN рутери ви позволяват да се свързвате с широк спектър от различни VPN сървъри и те обикновено поддържат OpenVPN протокола, което ви дава предимството да използвате почти всеки VPN доставчик, който искате.

В) Флаш рутер с нов VPN фърмуер

Флаш рутера си с фърмуер за VPN

Последната възможност и най-сложната е да флаш вашия рутер с нов фърмуер. За да се изясни, терминът „мига“ означава инсталиране на нов фърмуер; „Фърмуер“ е операционната система във вашия рутер, която определя какви са неговите възможности и / или ограничения.

За да активирате вашия рутер да функционира като VPN клиент, трябва да го флашнете с нов фърмуер. Двата най-разпространени и установени типа фърмуер там са DD-WRT и домат.

DD-WRT и Tomato са с отворен код, фърмуер на трети страни, които са достъпни онлайн безплатно и всеки има своите плюсове и минуси. Но първо, нека да видим какво имат общо. И DD-WRT, и домат могат:

 • Разширете безжичния си обхват
 • Регулирайте вашата честотна лента 
 • Подобряване на сигурността 
 • Достъп до множество VPN протоколи 
 • Деактивирайте производителя на заден план, наред с други 

Ето къде се различават:

DD-WRT е по-достъпна и достъпна на повече устройства от Tomato. Що се отнася до ексклузивните функции, DD-WRT позволява на потребителите да регулират силата на своя Wi-Fi сигнал, да управляват настройките за качество на услугата, за да дават приоритет на конкретни видове трафик, да осъществяват достъп до домашната си мрежа отдалеч и други.

домат предлага по-добри възможности за мониторинг на честотната лента, позволява едновременно да работят до два VPN сървъра и предлага по-удобен интерфейс. Той също така се свързва по-добре с различни доставчици на VPN услуги, но не се поддържа на толкова рутери. За да видите подробно сравнение на двата типа фърмуер, можете да видите статията на Flashrouter тук.

Само за да е ясно, ако търсите DD-WRT или Tomato онлайн, това, което откриете, може да бъде подвеждащо, тъй като ще попаднете на резултати като „рутер DD-WRT“ или „Tomato router.“ За да поясните, и DD-WRT, и Първоначално фърмуерът на доматите е направен за конкретни модели безжични рутери.

Тези модели поддържат специфичен фърмуер, но обикновено те трябва да бъдат флашмартирани с новия фърмуер, за да се освободи първо рутера на основния му фърмуер. Така че, ако искате рутер, който поддържа DD-WRT, трябва да проверите базата данни DD-WRT; в противен случай можете да закупите рутер, който не е съвместим с фърмуера, който ще се счупи - или „тухли” - вашия рутер, ако го мигнете на устройството си.

Как да изберете доставчик на VPN за рутер

Изберете доставчик на VPNИзбор на VPN доставчик за рутер

Първо най-важното.

Ако вече плащате за премиум VPN, чудесно! Ако не, време е да направим някои изследвания.

Повечето VPN (като NordVPN и ExpressVPN) могат лесно да бъдат инсталирани на DD-WRT или Tomato рутери.

Други, като Hotspot Shield, не работят толкова лесно.

Има два основни аспекта, които трябва да търсите в VPN доставчик: бързина и достъпна онлайн поддръжка. Вашата частна мрежа ще се справи с всичко - от стрийминг до изтегляне, игри и т.н., така че е важно да изберете доставчик, който може да направи тежко вдигане. За да улесните живота ви, също така помага, ако вашият доставчик предлага онлайн уроци, за да започнете.

По принцип ще искате също да проверите местоположението на сървъра на вашия доставчик на VPN, отчетите за скоростта и дали поддържат или не поддържат регистрационни файлове. Или, ако не искате сами да се задълбочавате в това изследване, можете да прочетете нашия отзив за най-добрите VPN мрежи за 2018 г..

Въпреки че има много доставчици за избор, ще използваме услугата на NordVPN в тази статия. За да е ясно, NordVPN не е производител на рутери; те просто предоставят VPN услуга, която работи съвместно с избрани модели рутери.

Услугата на NordVPN оптимизира процеса на инсталиране. Приложението им Flashrouters лесно се включва във всеки DD-WRT рутер и върши работа за вас. Ето тяхното ръководство.

Как да настроите рутер на VPN

Как да настроите рутер на VPNНастройка на VPN на рутер

Сега, когато сте намерили доставчик на VPN, ще искате да следвате инструкциите, които предоставят на уебсайта си.

 • Ако маршрутизаторът ви вече е съвместим с вашата VPN, просто влезте и го конфигурирайте, за да се свърже със сървърите на вашия доставчик на VPN. Нашият пример, NordVPN, има подробни ръководства за всеки рутер и фърмуер, който те поддържат.
 • Ако вашият маршрутизатор не е съвместим с VPN извън кутията, но е съвместим с DD-WRT или Tomato, тогава ще трябва да го запалите и да инсталирате новия си фърмуер по избор, преди да конфигурирате вашата VPN. Това е по-дълъг процес, но и той не е твърде сложен.

За този урок ще използваме приложението за сигурност Flashrouter на NordVPN като пример. Следвайте нашето стъпка по стъпка ръководство по-долу.

Стъпка 1: Изтеглете фърмуера на вашия рутер

След като решите дали искате да използвате DD-WRT или Tomato, можете да изтеглите фърмуера, за да можете да го поставите на вашия рутер. Първо ще трябва да го изтеглите, защото маршрутизаторът ви няма да работи, след като е преминал и преди да инсталирате новия фърмуер.

Щракнете тук, за да видите дали вашият рутер е съвместим с DD-WRT. Същият линк ще ви осигури и изтегляне за вашия модел рутер.

Огромният брой вилици за домати прави по-трудно да се отговори дали вашият рутер се поддържа. Гугъл името на вашия рутер и Tomato може да ви помогне да определите дали можете да използвате Tomato с устройството си.

Стъпка 2: Свържете вашия рутер

Сглобете вашия рутер. Въпреки че вашата настройка ще варира в зависимост от вашия модел рутер, препоръчителното устройство за повечето модели е два рутера и интернет връзка.

За да настроите правилно и двата рутера, първото нещо, което трябва да направите, е да конфигурирате основния си рутер, за да активирате VPN преминаването. Активирайки тази функция, позволявате на всяко устройство, свързано към вашия основен рутер, да стартира VPN клиентски софтуер. След като се активира, трябва да свържете основните си и вторичните рутери.

Основната настройка върви така:

 • Включете Ethernet кабел към LAN порт на основния ви рутер и го свържете към WAN ("Интернет") порт на вашия вторичен VPN рутер.
 • Свържете вашия първичен рутер към вашия компютър използвайки друг Ethernet кабел, като го свържете LAN порт до компютъра ви LAN порт.

рутер vpn кабелна настройка

Или, ако използвате безжична връзка, уверете се, че основният рутер е свързан към интернет:

настройка на безжичен vpn рутер

И двете конфигурации позволяват на вашия VPN рутер да върне обратно към интернет връзката на основния ви рутер.

Забележка: Въпреки че се препоръчва използването на два рутера, не всички рутери го изискват. Например, някои маршрутизатори Linksys могат и трябва да бъдат настроени като единствен вашият основен рутер.

Стъпка 3: Флаш вашия рутер

След като вече сте свързали рутера (ите) и новия си фърмуер, е време да ги прокарате. Всеки рутер работи по различен начин и ще трябва да се мига по различен начин. Ако вашето ръководство за употреба няма мигащи инструкции, определено ще можете да намерите инструкции онлайн.

Стъпка 4: Свържете VPN

След като вашият рутер работи с DD-WRT или Tomato, можете да го свържете с вашия VPN доставчик. Тези инструкции могат да зависят от вашия доставчик на VPN, така че ще използваме нашия пример, NordVPN. Те правят много лесно да свържете вашия DD-WRT рутер към тяхната услуга. Просто кликнете върху този урок, за да получите приложението им.

Сега трябва да сте свързани!

Стъпка 5: Как да използвате вашия VPN рутер

Използването на вашия нов VPN рутер и промяна на настройките може да бъде лесно или трудно в зависимост от фърмуера, който сте избрали. Ако сте използвали нашия пример обаче, промяната на вашите настройки е лесна. Можете дори да ги промените с мобилното си устройство!

След като влезете, можете да използвате приложението Flashrouter на NordVPN за:

 • Променете вашия сървър
 • Променете държавата си
 • Превключете функцията за превключване на убийство

Надграждането до VPN рутер може да изглежда голям скок, особено ако сте свикнали да използвате безплатни VPN браузъри. Но ако се отнасяте сериозно към поверителността си и искате възможно най-сигурно сърфиране, тогава допълнителните разходи си заслужават.

Въпреки че настройването може да бъде сложно, най-големият ресурс е интернет. Не забравяйте: вашата настройка ще варира в зависимост от факторите, които сме обхванали в статията, например какъв рутер купувате и доставчика на VPN, който сте избрали. Бъдете внимателни, продължете стъпка по стъпка и вашата частна мрежа трябва да бъде изградена за нула време!

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me