Най-добрите VPN протоколи: OpenVPN срещу PPTP срещу L2TP срещу други

Най-добрите VPN протоколиVPN ще ви помогне да защитите поверителността си и да защитите вашите данни, когато използвате интернет. Но освен да изберете най-добрия VPN, ще трябва да изберете и най-добрия VPN протокол за вашите нужди.


VPN протоколът е начинът, по който вашият VPN ще защити прехвърлянето на данни. Има множество различни протоколи, които са базирани на операционната система, платформата, производителността и много други.

По-долу ние изследваме най-популярните VPN протоколи, така че можете да решите кой от тях е най-подходящ за вас.

Ето бърза разбивка на седемте най-големи VPN протоколи днес:

OpenVPN PPTP L2TP / IPSec SoftEther WireGuard SSTP IKEv2 / IPSec
Encryption 160-битова, 256-битова 128-битово 256-битов 256-битов ChaCha20 256-битов 256-битов
Сигурност Много високо слаб Висока сигурност (може да бъде отслабена от НСА) Високо Високо Високо Високо
скорост Бърз Speedy, поради ниско криптиране Средно, поради двойно капсулиране Много бързо Бърз Бърз Много бързо
стабилност Много стабилна Много стабилна стабилен Много стабилна Все още не е стабилен Много стабилна Много стабилна
Съвместимост Силна поддръжка на работния плот, но мобилната може да бъде подобрена. Изисква софтуер на трети страни. Силна поддръжка на работния плот на Windows. Поддръжка на множество устройства и платформи. Поддръжка на множество настолни и мобилни операционни системи. Няма поддръжка на операционна система. Linux, създаден за други платформи и операционни системи. Windows-платформа, но работи и при други Linux дистрибуции. Ограничена поддръжка на платформа извън Windows и Blackberry
Заключителна дума Най-препоръчителен избор. Бързо и сигурно. Native под Windows. Слаба сигурност. Полезно за гео ограничено съдържание. Универсален и сигурен. Прилична алтернатива на OpenVPN. Горе и идва. Гъвкав, бърз и сигурен. Страхотна алтернатива на OpenVPN. Обещава да бъде бърз и ефективен. Все още в развитие. По-бърза и по-сигурна алтернатива на PPTP и L2TP. Сигурен, стабилен и ориентиран към мобилни устройства.

1. OpenVPN - препоръчително, най-популярно

OpenVPN е VPN протоколът, който ще искате да използвате. Това е най-препоръчителният избор от водещи VPN доставчици днес. Вид не-мозъчен. Това е един от по-новите VPN протоколи, но благодарение на гъвкавостта и сигурността му той е един от най-често използваните.

Разчита на технологии с отворен код като библиотеката за криптиране на OpenSSL и SSL V3 / TLS V1 протоколи. Характерът на OpenVPN с отворен код означава, че технологията се поддържа, актуализира и проверява от общност от поддръжници.

Когато трафикът преминава през OpenVPN връзка, е трудно да се направи разлика между HTTPS от SSL връзка. Способността да се скриете в полезрението го прави по-малко уязвим за хакване и по-трудно за блокиране.

Плюс това, той може да работи на всеки порт, използвайки UDP и TCP протоколи, така че заобикалянето на защитните стени няма да е проблем. Ако обаче търсите скорост, използването на UDP порта ще бъде най-ефективно.

От гледна точка на сигурността, той разполага с различни методи и протоколи като OpenSLL и HMAC удостоверяване и споделени ключове. За да се подобрят дори стандартите за сигурност, обикновено се съчетава с AES криптиране. Други VPN протоколи са били обект на NSA и други хакове, но досега OpenVPN е успял да остане на ясно.

Допълнителните криптични алгоритми, които поддържа са:

 • 3DES
 • AES
 • камелия
 • Blowfish
 • CAST-128

Препоръчва се използването на AES криптиране, ако сигурността е вашето основно значение. Това по същество е „златният стандарт“ и понастоящем няма известни слабости. 128-битовият размер на блока също така дава солидни възможности за работа с по-големи файлове, без намаляване на производителността.

Все пак OpenVPN не е перфектен:

Все още ще трябва да инсталирате приложение на трета страна, за да използвате този тип връзка. Все още не се поддържа от никоя платформа, но повечето доставчици на софтуерни продукти като Android и iOS се поддържат.

Настройването на OpenVPN самостоятелно може да бъде малко сложно. Особено, в сравнение с PPTP или L2TP. Въпреки това повечето VPN клиенти са в състояние да предложат персонализирана настройка, която ви заобикаля всякакви трудности с конфигурацията.

Ако искате да настроите OpenVPN сами, високото ниво на конфигурация може да бъде неизгодно, тъй като ще бъдете по-малко сигурни, ако е настроен по грешен начин.

Плюс това можете дори да използвате OpenVPN за свързване през мобилния Apple iOS. Приветствайте криптирана и частна мобилна връзка.

Плюсовете на OpenVPN:

 • Протоколът може да заобиколи повечето защитни стени
 • Той е с отворен код и е проверен от трети страни
 • Той има много високо ниво на сигурност
 • Работи с множество методи за криптиране
 • Тя може да бъде конфигурирана и персонализирана по ваш вкус
 • Той може да заобикаля защитните стени
 • Той поддържа различни криптични алгоритми

Минусите на OpenVPN:

 • Процесът на настройка може да бъде технически
 • Разчита на софтуера на трети страни за работа
 • Поддръжката и функционалността на работния плот са силни, но липсва мобилен телефон

2. PPTP

Помислете за стандартите за сигурност в мрежата още през 1995 г. Съществували ли са те? Е, тогава PPTP стана VPN протокол. Той е разработен от консорциум, основан от Microsoft и е бил стандартът за VPN връзки още в набирането.

PPTP, известен още като протокол за тунелиране от точка до точка, вече е над 20 години. Дори да е толкова стар, той все още е стандартът за вътрешните бизнес VPN. Това е популярен избор, тъй като той вече е инсталиран на повечето устройства и платформи, лесен е за настройка, ефективен е и не е необходим допълнителен софтуер. За да установите защитена връзка, всичко, от което се нуждаете, е потребителско име, парола и адрес на сървъра.

Например офис сгради с по-стара инфраструктура, които се нуждаят от вътрешна защита на данни, могат да използват тази връзка. Или потребители, които работят с по-стара операционна система Windows. Ако е всичко, което имате, е по-добре от нищо.

При пускането му за първи път с Windows 95 имаше редица слабости в сигурността, които бяха използвани. Днес тя е надградена от протоколите за криптиране до 128-битово криптиране на ключове, което не е ужасно, но ако сигурността е проблем, можете да направите по-добре. Дори Microsoft препоръчва на потребителите, които търсят по-високи стандарти за сигурност, да използват SSTP или L2TP.

Все пак това ниско ниво на криптиране помага да го превърнем в един от най-бързите VPN протоколи.

Известно е също, че е лесно дешифриран и хакнат от НСА и други разузнавателни агенции. Това декриптиране се проведе и по времето, когато експерти по сигурността считаха PPTP за сигурен.

PPTP обикновено се използва само днес поради високата си производителност и стабилност. Помислете за достъп до гео ограничено съдържание или получаване на достъп до Netflix. Като цяло това е стар и остарял VPN протокол, но все пак служи за малка цел за потребителите, които не се занимават със сигурност.

Плюсовете на PPTP:

 • Много е бързо
 • Той вече е вграден в повечето платформи
 • Конфигурирането и настройването е лесно

Минусите на PPTP:

 • Той има дупки за сигурност (един от най-малко защитените VPN протоколи)
 • Това е компрометирано от НСА
 • Тя може да бъде блокирана от защитни стени

3. L2TP / IPsec

L2TP е VPN протокол, който не предлага криптиране или защита от трафика, който преминава през връзката. Поради тази причина обикновено се сдвоява с IPSec, който е протокол за криптиране.

Това е разширение на PPTP протокола и използва процес, наречен двойно капсулиране (което доведе до първоначалния му ръст на популярността). Първата капсулация установява PPP връзка, докато втората съдържа IPSec криптиране.

Той има поддръжка за алгоритми за криптиране AES-256, които са едни от най-сигурните. Но, колкото по-силни протоколи за криптиране използвате, толкова по-бавна ще бъде вашата производителност.

Този протокол е вграден в повечето настолни и мобилни операционни системи, което го прави по-лесна за изпълнение. Но той може да използва UDP порт 500 само за връзка, което го прави доста лесен за блокиране от NAT защитни стени. Така че е необходима допълнителна конфигурация, ако това ще се използва зад защитна стена.

Той има предимство, тъй като този стил на връзка предотвратява достъп до данните между изпращача и получателя. Така че това може да помогне за предотвратяване на всякакви опити за хакване на среден човек.

Шифроването на IPSec е сигурно. И двамата, както Едуард Сноудън, така и Джон Гилмор, член-основател на ЕФР, предполагат, че протоколът е умишлено отслабен от НСА.

Това е по-бавна връзка, тъй като трафикът първо трябва да бъде преобразуван във формата L2TP, а отгоре имате допълнителен слой за криптиране. Това не е толкова ефективно решение като OpenVPN, но е лесно да се настрои.

Плюсовете на L2TP / IPsec:

 • Той е достъпен на почти всички устройства и операционни системи
 • Процесът на настройка е лесен
 • Той има високи (все още отслабени) нива на сигурност
 • Той поддържа многопоточност за подобряване на производителността

Минусите на L2TP / IPsec:

 • Тя може да бъде блокирана от защитни стени
 • NSA може да е отслабил протокола, което го прави по-малко сигурен
 • Не разполага с най-бързите скорости, поради двойно капсулиране

4. SoftEther

SoftEther е многопротоков VPN софтуер с отворен код. Това, което започна като академичен проект в Университета в Цукуба, прерасна в VPN технология, която се използва от милиони хора по целия свят.

Най-голямата причина за широкото му нарастване е, че е безплатна и работи в операционните системи Windows, Mac, Linux, Android, FreeBSD и Solaris. Не само, че поддържа множество различни протоколи, като OpenVPN, EtherIP, SSTP, L2TP / IPSec и много повече.

По принцип можете да го настроите да работи в избраната от вас операционна система и да използвате който VPN протокол желаете. Тази несравнима гъвкавост и подкрепа на множество платформи доведоха до нейния безумен растеж.

Той използва 256-битово AES криптиране, което е една от най-сигурните форми на криптиране.

С SoftEther получавате гъвкав и бърз VPN, който използва най-новите протоколи за криптиране. Той е по-нов, така че няма същото наследство като OpenVPN, но е алтернатива на следващите. Предлага ви приятна комбинация от производителност и сигурност.

Плюсовете на SoftEther:

 • Той поддържа множество десктоп и мобилни операционни системи
 • Това е напълно отворен код
 • Той може да заобиколи повечето защитни стени
 • Бързо е, но не прави компромиси със сигурността

Минусите на SoftEther:

 • Той е сравнително нов
 • Няма поддръжка на операционната система
 • Много съществуващи VPN все още не го предлагат

5. WireGuard

WireGuard е иновативен и съвременен VPN протокол, който е разработен за оптимизиране на производителността. Изпълнението е малко, което го прави много по-лек проект по отношение на кодовата база. Чрез наличието на по-проста кодова база е по-лесно да се интегрира разработчиците.

Целта на проекта е да се създаде алтернатива на IPSec, който е по-лек, бърз и по-лек. Първоначално е пуснат на платформата Linux, но е на път към съвместимост между платформата и може да бъде разгърнат в различни различни дистрибуции.

WireGuard блести в своята простота.

Той поддържа само един криптографски пакет, който поддържа дизайна прост и води до по-малко дупки в сигурността. Изборът на алгоритъм също е невероятно прост, което помага да се намалят всички грешки в сигурността, сега и в бъдеще.

Имайте предвид обаче, че WireGuard все още не е завършен. Все още продължава работа и екипът работи за стабилно издание.

Ранните знаци сочат, че той е широко използван, бърз и ефективен VPN протокол в бъдеще. Ако искате да го разгърнете, имайте предвид, че може да има някои уязвими места в сигурността и няма да е толкова сигурен, колкото другите стабилни VPN протоколи, подчертани в този списък.

Плюсовете на WireGuard:

 • Той е прост и лек
 • Това е бързо и сигурно
 • Той изисква минималистичен подход към VPN протокол
 • Той има потенциал да стане VPN на бъдещето

Минусите на WireGuard:

 • Няма стабилно издание
 • Само техническите потребители на Linux могат ефективно да внедрят
 • Не е толкова гъвкав като другите VPN протоколи

6. SSTP

SSTP е разработен от Microsoft и представен с версията на Windows Vista. Все още се счита само за Windows, въпреки че има поддръжка за други операционни системи. Тъй като е интегриран в Windows, това е много стабилен VPN протокол.

Има поддръжка за други системи, като Linux, SEIL и RouterOS, но приемането не е толкова широко разпространено.

Обикновено е конфигуриран с AES криптиране, така че е невероятно сигурен и много по-добър вариант от PPTP протокола. Той също използва SSL v3 връзката (подобно на OpenVPN), която ще помогне да се предотвратят всякакви проблеми с NAT защитната стена и блокиране.

Протоколът SSTP използва подобен метод за удостоверяване на SSL / TLS връзка. За да могат да се предават данни или трафик, двата края на връзката трябва да бъдат удостоверени със секретен ключ. Това помага да се създаде невероятно сигурна връзка.

Въпреки това SSTP все още е собственост и се поддържа изцяло от Microsoft. Въпреки че не се съобщава за дупки в сигурността, те имат история на сътрудничество с НСА. Така че, това не е доказано, но има спекулации, че може да има вградени задни помещения.

Като цяло той предлага подобна връзка като OpenVPN, но е по-ориентиран към Windows. Той има по-добра сигурност от L2TP връзката и е наоколо по-добър от PPTP.

Плюсовете на SSTP:

 • Той може да заобиколи повечето защитни стени
 • Той има високо ниво на сигурност
 • Интегрирана в платформата на Windows с поддръжка на Microsoft
 • Той поддържа широк спектър от криптични алгоритми
 • Използва се лесно

Минусите на SSTP:

 • Той е изцяло притежаван и поддържан от Microsoft Corporation
 • Работи добре само на Windows платформи
 • Той не е одитиран от независима трета страна

7. IKEv2 / IPSec

IKEv2 се базира на IPSec и е създаден като съвместен проект между Microsoft и Cisco. Въпреки че технически не е VPN протокол, той се държи като един и помага да се контролира IPSec обмен на ключове.

В момента се инсталира на всяко поколение Windows, като се започне от Windows 7. Плюс това има съществуваща реализация за Linux, Blackberry устройства и други платформи. Ако сте потребител на Blackberry, това е една от малкото поддържани VPN мрежи.

Ако искате постоянна VPN връзка, дори докато комутирате мрежи, този протокол може да бъде много полезен.

Ще се уверите, че поддържате VPN връзка, дори ако интернет или връзката ви спадне. Плюс това, той е стабилен, сигурен и има висока производителност.

Основният акцент е на мобилните потребители, които изискват сигурна и частна връзка. Тъй като предлага поддръжка за MOBIKE, той е много устойчив на всякакви промени в мрежата. Така че, когато преминете от wifi връзка към връзка за данни, VPN връзката ще остане през целия период.

Не се поддържа широко, но предлага по-добри нива на сигурност от L2TP, както и подобрена скорост и стабилност.

Плюсовете на IKEv2 / IPSec:

 • Много е сигурен и поддържа широк спектър от протоколи за криптиране
 • Много е стабилна, дори когато мрежовата връзка е загубена
 • Настройката е лесна
 • Един от най-бързите VPN протоколи

Минусите на IKEv2 / IPSec:

 • Поддръжката му за платформи е ограничена
 • Той има същите недостатъци като IPSec
 • Тя може да бъде блокирана от защитни стени

Как се подреждат различните VPN протоколи?

как се подреждат различни протоколи vpon

Всички VPN протоколи по-горе имат различни силни и слаби страни. Някои са по-широко използвани, докато други обслужват по-специфични ниши и проблеми.

Ето бърза разбивка на това как се откроява всеки VPN протокол:

OpenVPN е най-често препоръчваният и широко използван VPN протокол. Той е бърз, сигурен и с отворен код, така че може да бъде проверен и подобрен от трети страни. Единственият реален недостатък е трудността в настройката и конфигурирането. Ако не го настроите по правилния начин, това може да доведе до дупки в сигурността и до по-слаба производителност.

PPTP вече е инсталиран в повечето по-стари операционни системи Windows, което го прави привлекателна опция. Но като цяло е много несигурно и трябва да се избягва, ако поверителността е проблем. Той се откроява със своята съвместимост, лекота на настройка и скорост. Може да работи за достъп до гео ограничено съдържание, но ако правите нещо друго, най-малкото трябва да изберете L2TP / IPSec.

L2TP / IPSec е солиден избор на VPN, ако не обменяте чувствителни данни. Това е основно подобрена версия на PPTP. Някои по-стари устройства и платформи не поддържат OpenVPN, така че това може да бъде атрактивна опция. Единственият реален недостатък са стандартите за сигурност, които са отслабени и компрометирани от НСА.

SoftEther е по-нов VPN протокол, но не позволявайте на младостта ви да ви заблуждава. Той предлага подобни функции като OpenVPN, но предлага още по-големи нива на гъвкавост. С възможността за интегриране в множество различни платформи и операционни системи ще бъде трудно да се намери настройка, при която този протокол не може да се използва. Плюс това е бързо и сигурно. Той няма наследството и стабилността на OpenVPN, но е претендент сам по себе си.

WireGuard е VPN протокол за изходящи и идващи. Текущата версия е най-подходяща за технически потребители на Linux, но поддръжката за други платформи и операционни системи работи. Той блести в своята стройност, бързина и сигурност. С по-малко движещи се части и подбор е по-лесно да се поддържат и уловят всички проблеми със сигурността. В момента работи за стабилна версия, така че не се препоръчва за нетехнически потребители, но бъдещето на този VPN протокол е светло.

SSTP е солиден избор за потребителите на Windows. Той ви предлага подобна сигурност и скорост като OpenVPN, но има един голям недостатък. Тъй като е създаден от Microsoft, няма проверка от външни трети страни. Това означава, че може да има вградени на заден план в кода, което компрометира цялостната сигурност. Други платформи и операционни системи могат да внедряват SSTP, но той е слабо поддържан.

IKEv2 / IPSec е солиден бърз и сигурен VPN протокол. Тя се откроява със способността си да поддържа защитена VPN връзка, дори докато връзката е загубена или вие превключвате мрежи. Основната му употреба е за мобилни мрежи. Освен това, ако сте потребител на Blackberry, този VPN протокол ще бъде вашият протокол по избор.

Кой VPN протокол да се използва?

кой vpn протокол да се използва

Засега главата ви вероятно се върти, опитвайки се да реши кой VPN протокол да използвате.

Като цяло, това зависи от вашите нужди и защо използвате VPN. Но, за да сте нещата прости - не можете да сбъркате, когато използвате OpenVPN.

Все още не съм сигурен?

Ето разбивка, която ще ви помогне да изберете най-добрия VPN протокол:

 • OpenVPN е бърз, гъвкав и сигурен. Без значение от вашата операционна система или платформа, вие сте обхванати.
 • PPTP почти никога не трябва да се използва. Инсталирането е лесно и бързо, но е невероятно несигурно.
 • L2TP / IPSec е стъпка напред от PPTP, но това е и една от най-бавните връзки и сигурността му е под въпрос.
 • SSTP е доста добър за потребителите на Windows. Настройката е бърза и лесна, но за пореден път не знаете колко сигурна и частна е връзката ви.
 • IKEv2 / IPSec е доста добър избор за мобилни потребители и задължително условие за потребителите на Blackberry. Но освен това върви с OpenVPN.
 • SoftEther е добър претендент за OpenVPN. Ако желаете да използвате по-нов VPN протокол вместо наследството на OpenVPN, това е чудесен втори избор.
 • WireGuard наистина трябва да се използва само от технически потребители на Linux. След като версията е стабилна, тя може да спечели повече сцепление, но общите VPN потребители трябва да я изчакат.

Да се ​​надяваме, че имате повече яснота при избора на правилния VPN протокол за вашите нужди. В момента OpenVPN все още е върховен като най-добрият VPN протокол. Но с идващи и идващи протоколи като SoftEther, трудно е да се каже колко дълго ще бъде номер едно.

Все пак имате въпроси за това кой VPN протокол е подходящ за вас? Моля, споделете вашите коментари, притеснения и въпроси в коментарите по-долу.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me