Какво знае Google за вас: Пълно ръководство

Google може просто да ви познава по-добре от всеки.


Благодарение на данните, които технологичният гигант събира, за да продава реклами, Google има богата информация за вас - от това как изглеждате до мястото, където живеете и къде сте пътували. Корпорацията може дори да успее да отгатне любимата ви храна.

Как Google знае всичко това? Отидете до нашата инфографика за бърз преглед на всичко, което Google знае за вас, или разгледайте пълното ни ръководство, като кликнете върху иконите по-долу.

 • как Google ви проследява
  Как Google проследява
 • Колко добре ви познава Google
  Какво знае Google
 • Спрете Google да ви следи
  Как да спра Google

Как Google ви проследява?

Въпреки че „Google it“ официално влезе в културния лексикон, мегакорпорацията е много повече от търсачка. Благодарение на своите приложения, свързани с интернет услуги, придобити компании и други, технологичната компания събира данни за вас. По-долу разделихме най-често срещаното приложение, продукт или услуга, което Google използва за проследяване на данни, както и преглед на конкретните събрани данни.

Приложение, продукт или услуга на Google Данните са подбрани
Google Chrome История на браузъра, посетени уебсайтове
Търсене в Google Търсени заявки
Gmail Контакти, изпратени имейли, получени имейли, съдържание / разговори по имейл
Обяви Кликнаха върху реклами, интересуващи се от теми
Google Photos Хората и местата са маркирани
Google Fit Фитнес ниво и цели
Google Maps Посетени места, търсени места, начини на транспортиране, дати на тавел
Google Календар Предстоящи планове и срещи
Google Hangouts Контакти, разговори
YouTube Видеоклипове са гледани, харесвани и качени
Google News Посетени сайтове за новини, щракнати върху истории
Google Книги Книги, прочетени и търсени
Пазаруване в Google Продукти, търсени и кликнали върху
Waze Посоки и търсени места, посетени места

От това, което търсите онлайн и уебсайтовете, които сте посетили, до кои са контактите ви и за какво говорите, Google знае много за вас. След това компанията е в състояние да вземе тази информация и да вземе информирани решения относно това, което може да ви интересува, което те показват под формата на реклами.

какво знае Google за теб

Приложенията на Google предоставят на компанията богата информация за вас, от личните данни, които съставляват кой сте, до вашите интереси, миналите ви пътувания и бъдещите ви цели.

Кой си ти

От разпознаването на лицето до аудио записи и интуитивно търсене, Google е в състояние да създаде изчерпателен - и непоколебимо правилен - профил за това, което те прави, ти.

Вашият външен вид
Благодарение на разпознаването на лица в Google Photos, търсачката вероятно има доста добра представа за това как изглеждате. Всъщност можете да създадете „етикет“ в Google Photos, който по същество е маркер за всеки човек от вашите изображения и Google може да отдели този човек от всяка снимка, която качвате - дори ако снимката включва само частична снимка или препречен.

Твоят глас
Ако някога сте използвали гласови команди с Google Home, устройство с Android или друг продукт или устройство на Google, сайтът има регистър на него. Всъщност не само можете да видите предишните си гласови команди в секцията „Глас и аудио“ в секцията „Моята активност“ на Google, можете да ги чуете и вие. Сайтът съхранява пълна история на вашите аудио команди, включително гласови записи.

Вашите религиозни / политически убеждения
Търсихте ли в Google как да дарите за политическа кампания? Посетихте уебсайта на кандидата? Гледахте проповед в YouTube? Google използва цялата тази информация, за да създаде изчерпателен профил, който обхваща всичко - от това дали сте по-религиозни или духовни до тези, за които вероятно гласувате на следващите избори.

Вашето здравословно състояние
Ако използвате Google Fit, компанията вероятно има доста добър преглед на вашето здраве, от това колко сте активни до калориите, които изгаряте на ден, до фитнес целите си. Но дори и да не използвате това приложение на Google, вероятно сайтът има доста добро разбиране на състоянието на вашата имунна система - или поне как го виждате - от вашите търсения в Google. Всъщност компилирането на данни от търсачките и кръстосаното препращане към модели може дори да позволи на Google да разбере дали се разболявате или се занимавате с медицински проблем.

Вашите лични данни
Търсете Google за най-доброто мляко без лактоза? За какво да очаквате, когато очаквате? За това как да научите испански бързо? Всичко, което търсите, се проследява от Google, което може да се използва за по-добро разбиране на личните данни за живота ви, от това дали имате ограничения в диетата до езиците, на които говорите.

Навсякъде, където сте били

Проследяването на местоположението е една от областите, в които Google се отличава - благодарение на усъвършенстваната технология за разпознаване на местоположението, компанията знае всичко - от къде сте отишли ​​на почивка преди две лета до кой ресторант ядете най-често.

Вашият дом и офис
Телефони с Android, в които се изчерпват услугите на Google, и Pixel, собственият телефон на Google, проследяват и записват местоположението ви чрез няколко средства, включително Wi-Fi, GPS и клетъчни мрежи. Това означава, че телефонът знае навсякъде, където сте, всеки ден и колко дълго сте там.

Google е в състояние да интерпретира тези данни и да прави изводи от тях - например, където живеете, вероятно там е телефонът ви през по-голямата част от нощите и уикендите. Всъщност може да отнеме само Google Now три дни, за да определи къде живеете. За тези на устройства на Apple или други операционни системи Google Maps работи по подобен начин.

Места, които посещавате
В допълнение към събирането на информация за това къде живеете и работите, Google е в състояние да проследява другите места, които посещавате най-често. Имате ли любимо кафене? Бягащ маршрут? Дневен център, който използвате всеки делничен ден? Google вероятно знае за това.

Места, които сте пътували
Google не знае просто тънкостите на вашето ежедневие. Технологичната компания знае къде сте пътували също, било то за уикенд или за едномесечно пътуване до друга страна.

Google не само може да проследява местата, до които сте пътували, но може да вижда какво сте правили, докато сте били там. Ако сте посетили музей в Париж или сте ходили на танци на линия в Тексас, Google знае - до точното време, когато сте пристигнали, колко време сте останали и колко време ви отне да стигнете от една дестинация до друга. Проследяването на местоположението може дори да посочи използвания от вас начин на транспорт, например, ако сте ходили или сте се качили на влак.

Освен това придобиването на Waze от Google означава, че сайтът може да събира данни за това къде сте били, дори ако не сте свързани с Карти или на устройство с Google.

Кои са вашите приятели

Между вашите контакти и разговори в Gmail и Hangouts и назначенията, които правите в Google Календар, компанията знае всичко - от кого говорите, до кога и къде ги виждате.

С кого разговаряте
Ако използвате Gmail за личния си или служебен имейл, Google има списък на всичките ви контакти, включително и с кого разговаряте най-много: отворете секцията „Често срещани“ на Google, за да видите с кои от контактите си в Gmail прекарвате най-много време в разговор (и да проверите дали оценката на Google на кого ви харесва най-много е в съответствие с вашата собствена). Потребителите на Android и Pixel също така предоставят на Google достъп до своите телефонни контакти и текстови съобщения.

Къде се срещаш
По-късно да се срещнете с приятел за кафе? Ако е в календара ви в Google, компанията знае за това - и благодарение на проследяването на местоположението може да картографира пътуването ви от къщата ви до кафенето и обратно. Ако направите снимка с приятеля си в магазина и я качите в Google Photos, Google може да използва разпознаване на лица, за да ги добави към техния собствен албум със снимки. Можете също да маркирате местоположението, на което е направена и снимката.

Ако години по-късно се опитвате да си спомните с кого сте грабнали кафето през този ден, Google може да ви помогне да си спомните.

За какво говориш
Проследява ли Google какво говорите за Gmail? Това е проблем за дебат - компанията обяви през 2017 г., че ще спре да чете имейли с цел създаване на насочени реклами. Дали наистина са спрели да ги четат напълно, е друг въпрос.

Какво харесвате и не харесвате

Google се занимава да знае в какво се занимавате - това е как търсачката създава и продава такова персонализирано рекламно изживяване. От любимия ви филмов жанр до любимия ви вид храна, Google знае вашите предпочитания.

Храна, книги и филми
Google може да използва данни от търсачката, като например рецепти, които сте изследвали, или заглавия на книги, които търсите, за да формира представа за това какво харесвате и не харесвате. Някои приложения като Google Книги, която следи книгите, които сте търсили и чели, задълбочават тези знания. Освен това Google притежава YouTube, което означава, че те знаят кои трейлъри за филми търсите.

Google използва тази информация, както и уебсайтовете, които сте посетили, и рекламите, върху които сте кликнали, за да създаде профил на темите, които смятат, че ви интересуват. Можете да видите пълен списък на това, кой те смятат за вас - надолу до това, което показвате, което гледате и какви хобита преследвате в свободното си време - в таблото за реклами.

Къде пазарувате и какво купувате
Ако някога сте използвали Google Пазаруване, за да сравните цените на онлайн доставчиците, Google знае за това. Те също знаят какви продукти сте търсили и кликвали чрез Google Търсене и могат да проследяват посещенията на уебсайта ви и какви продукти сте преглеждали на уебсайтовете на дребно чрез Google Chrome.

Вашите бъдещи планове

Познанията на Google не се ограничават до това, което сте правили в миналото или правите в настоящето. Компанията може също така да използва данни от своите приложения и търсачка, за да прогнозира какво ще правите в бъдеще.

Какво ви интересува да купите, видите или хапнете
Интересувате ли се да видите нов филм? Проверка на нов ресторант или пътуване през уикенда до нов град? Ако сте използвали Google Търсене, за да гледате филмовите времена, направете онлайн резервация или разузнайте най-добрата туристическа дейност, Google знае.

Предстоящи пътувания и резервации
Търсили ли сте ресторанти, на които да хапнете, и шоута, които да посетите в града, който посещавате? Създали ли сте маршрут в Google Календар? Google може да събира тези данни, за да оцени вашите предстоящи пътувания. Google също сканира имейлите ви, за да види какви полети идвате и може автоматично да добави резервации в ресторанта към вашия график въз основа на потвърждения, изпратени до Gmail.

Бъдещи житейски планове
Търсили ли сте собствеността на дома? За кога е най-добрата възраст да имаш деца? За съвети за пътуване до Китай? Google използва тази информация, за да разбере повече за вас и какво искате в бъдеще, за да адаптира по-добре онлайн рекламите според вашите нужди.

Вашият онлайн живот

В основата си Google е компания за търсачки и интернет услуги. Така че не е изненада, че освен че познава богатство от личните си данни, сайтът знае и всичко, което трябва да знаете за това, което правите онлайн.

Уебсайтове, които сте посетили
Google поддържа изчерпателен списък на всеки сайт, който сте посетили в Chrome, от всяко устройство. Сайтът също поддържа текущ раздел за всяко търсене, което сте пуснали, всяка реклама, върху която сте кликнали, и всяко видео от YouTube, което сте гледали.

Вашите навици за сърфиране
От колко сайтове сте поставили отметки до колко пароли Chrome автоматично се попълва, Google има цялостно разбиране за навиците на браузъра ви, включително:

 • Вашите приложения от уеб магазина на Chrome и Google Play Store
 • Разширенията ви от уеб магазина на Chrome
 • Настройките на браузъра, които сте променили в Chrome
 • Имейл адреси, адреси и телефонни номера, които сте задали за автоматично попълване в Chrome
 • Всички адреси на уебсайта, които някога сте въвели в адресната лента
 • Страниците, които сте поставили отметки в Chrome
 • Всички пароли, които сте поискали от Chrome, да запазят за вас
 • Списък на сайтове, за които сте казали на Chrome да не запазват пароли за
 • Всички раздели на Chrome, които са отворени на вашите устройства
 • Броят на разговорите в Gmail, които сте имали
 • Колко търсения с Google направихте този месец

как можете да спрете Google да ви следи

Ако не сте обезпокоени от количеството информация, което Google има за вас, има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да заобиколите безмилостното проследяване на компанията.

 1. Използвайте VPN
 2. Виртуалната частна мрежа (VPN) е сигурна опция, за да попречите на Google да ви следи, докато сте онлайн. Въпреки че виртуалните частни мрежи не могат напълно да запазят достъпа на компанията до вашите данни, те скриват вашия IP адрес, криптират вашия интернет трафик и правят историята на сърфирането ви частна, запазвайки онлайн действията ви много по-сигурни.

 3. Използвайте частно сърфиране
 4. Използвайте режима на инкогнито на Google, за да гарантирате, че страниците, до които имате достъп, няма да се показват в историята на сърфирането ви или в историята на търсенията. Имайте предвид обаче, че други уебсайтове все още могат да събират и споделят информация за вас, дори когато използвате частно сърфиране.

 5. Коригирайте настройките си за поверителност
 6. Вижте „Контроли на активността на Google“, за да промените какви данни се съхраняват за вас и посетете страницата си за активност, за да изтриете съхранена история и активност.

 7. Изключете отчитането на местоположението
 8. В Google Maps - както и в настройките на устройствата ви с Android и Pixel, ако използвате тези продукти - деактивирайте отчитането на местоположението, за да не позволява на Google да следи къде се намирате и къде отивате. Ако обаче използвате Google Maps или Waze за указания, компанията все още може да събира данни за местоположението от вас, когато използвате тези приложения.

 9. Използвайте различен браузър и търсачка
 10. За да спрете Google да проследява вашите търсения и посещения на уебсайтове, можете да използвате друг браузър и търсачка, като например Internet Explorer и Bing на Microsoft. Това обаче ще спре само Google да ви следи - Microsoft (или каквато и да е компания, притежаваща браузъра, към който преминавате) вместо това ще получи вашите данни.

 11. Изтрийте профилите си в Google
 12. За да спрете истинския технологичен гигант да ви следи, ще трябва да вземете драстични мерки, а именно - да дезактивирате използването на който и да е от продуктите на компанията. Това означава да изтриете всички приложения, свързани с компанията, включително Gmail, Google Drive и всякакви устройства с Android, и да преминете към различен браузър и търсачка.

Google направи живота много по-опростен по много начини. Google Търсене направи отговори само на едно кликване. Google Maps направи упътванията лесни за намиране и разбиране. Google Drive направи работата на множество платформи безпроблемна.

Това удобство идва с цена: поверителност. Ако се притеснявате как Google ви следи - и какво правят с данните - изпълнете стъпките по-горе, за да се предпазите, и посетете сайта за поверителност на Google за по-изчерпателен преглед на данните, които Google проследява и как те използваи го.

какво ли-Google-ноу
Споделете инфографски кодКакво знае Google за вас

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me