Какво е VPN?

Какво е VPNVPN мрежите могат да изглеждат сложни в началото, но всъщност са лесни за използване.

Ще ги демистифицираме, какво могат да направят за теб, защо наистина трябва да ги използваш и как всички работят под капака.

Плюс това ще ви дадем няколко препоръки по пътя, за да ви помогнем да изберете най-добрия VPN за вашите нужди.

 • Ето нашия списък с най-добрите VPN услуги.

Ръководство за начинаещи за разбиране на VPN мрежи

 1. Какво е VPN
 2. Как работи VPN
 3. Колко сигурен е VPN
 4. Законно ли е използването на VPN
 5. VPN ме прави напълно анонимен онлайн
 6. Правила за регистриране на VPN
 7. Безплатна VPN срещу платена VPN
 8. Мога ли да използвам VPN за торент
 9. Мога ли да използвам VPN за гледане на Netflix и Hulu
 10. Работи ли VPN на Android и iOS
 11. Работи ли VPN на Kodi / SmartTV
 12. Как да инсталирам VPN на моя рутер
 13. VPN & Tor - как да ги използваме заедно
 14. IP течове и убийни превключватели
 15. Кога да използвате VPN
 16. Кога да не използвате VPN

Какво е VPN?

Ръководство за начинаещи Какво е VPN

А VPN (виртуална частна мрежа) е услуга, която ви позволява да влизате в мрежата безопасно и частно чрез маршрутизиране на връзката ви през сървър и скриване на вашите онлайн действия.


Но как точно работи?

Как работи VPN?

Ето как работи VPN за вас, потребителя. Стартирате VPN клиента (софтуер) от вашата VPN услуга. Този софтуер криптира вашите данни, дори преди вашият доставчик на интернет услуги или доставчикът на кафене WiFi да го види. След това данните отиват до VPN и от VPN сървъра до вашата онлайн дестинация - от уебсайта на вашата банка до уебсайта за видео споделяне до търсачката. Онлайн дестинацията вижда вашите данни като идващи от VPN сървъра и неговото местоположение, а не от вашия компютър и вашето местоположение.

Когато се свързвате с мрежата без VPN, ето как изглежда връзката ви:

Няма VPN връзка

Въпреки че е стандартът, този вид връзка има някои недостатъци. Всичките ви данни са на открито и всеки заинтересован участник може да надникне какво изпращате.

Интернет е съвкупност от сървъри, отговорни за съхранението на уебсайтове и обслужването им на всеки, който иска да ги гледа. Тези сървъри разговарят един с друг през цялото време, включително споделянето на вашите данни един с друг, за да ви позволи в крайна сметка да преглеждате страница. Чудесно за вас, за да можете да сърфирате, но не е страхотно за уединение.

Влизането в интернет е като полет на търговска авиокомпания. Билетният агент, ръководителите на багаж, служителите по сигурността и стюардесите имат нужда от данни, за да ви насочат между градовете. Подобен обмен на информация се случва в мрежата.

Ако това е просто забавен уебсайт, който разглеждате, няма нужда да се притеснявате. Няма значение дали някой вижда вашите данни. Но ако е онлайн банкиране, бизнес имейл или нещо друго, което е малко по-чувствително - това е различна история.

Ето как изглежда една и съща връзка с активиран VPN:

С VPN

Когато използвате VPN услуга, вашите данни са кодирани (защото използвате приложението им), отиват в криптиран вид към вашия интернет доставчик, а след това към VPN сървъра. VPN сървърът е третата страна, която се свързва с мрежата от ваше име. Това решава проблема с поверителността и сигурността за нас по няколко начина:

 • Местоназначеният сайт вижда VPN сървъра като източник на трафик, а не вие.
 • Никой не може (лесно) да идентифицира вас или вашия компютър като източник на данни, нито какво правите (какви уебсайтове посещавате, какви данни прехвърляте и т.н.).
 • Вашите данни са шифровани, така че дори и някой да погледне това, което изпращате, вижда само криптирана информация, а не необработени данни.

Както бихте си представили, такъв сценарий е много по-безопасен от свързването с мрежата по традиционния начин. Но колко точно е сигурен? Нека разберем:

Колко сигурен е VPN?

Ръководство за начинаещи Колко сигурно е VPNСигурността на VPN предизвиква дебат сред ИТ професионалистите и други в бранша, като нито една от двете услуги не е идентична в своите предложения или сигурност. Има два основни фактора:

 • Ограниченията на типа VPN технология, използвана от доставчик.
 • Правни и политически ограничения, засягащи това, което може да се направи с тази технология. Законите на страната, в която се намират сървърът и компанията, предоставяща VPN, и собствените политики на компанията влияят върху това как компанията прилага тази технология в своите услуги.

Нека разгледаме по-подробно тези фактори.

VPN протоколи

VPN протоколите определят как услугата обработва предаването на данни през VPN. Най-често срещаните протоколи са PPTP, L2TP, SSTP, IKEV2 и OpenVPN. Ето кратък преглед:

 • PPTP (протокол за тунелиране от точка до точка). Това е един от най-старите протоколи в употреба, първоначално проектиран от Microsoft. Плюсове: работи на стари компютри, е част от операционната система Windows и е лесна за настройка. Минуси: по днешните стандарти е почти сигурно. Избягвайте доставчик, ако това е единственият предлаган протокол.
 • L2TP / IPsec (протокол за тунелиране на ниво 2). Това е комбинация от PPTP и L2F протокол на Cisco. Концепцията на този протокол е здрава - той използва клавиши, за да установи сигурна връзка от всеки край на вашия тунел за данни - но изпълнението не е много безопасно. Добавянето на протокола IPsec малко подобрява сигурността, но има съобщения за предполагаемата способност на NSA да наруши този протокол и да види какво се предава. Без значение дали те наистина са верни, може би е достатъчен фактът, че изобщо има дебат избягвайте и това.
 • SSTP (Secure Socket Tunneling Protocol). Това е друг изграден от Microsoft протокол. Връзката се установява с някои SSL / TLS криптиране (де факто стандартът за уеб криптиране в наши дни). Силата на SSL и TLS е изградена на криптография със симетричен ключ; настройка, при която само двете страни, участващи в прехвърлянето, могат да декодират данните вътре. Като цяло SSTP е много сигурно решение.
 • IKEv2 (Интернет обмен на ключове, версия 2). Това е още един изграден от Microsoft протокол. Това е повторение на предишните протоколи на Microsoft и много по-сигурен в това. Тя ви осигурява едни от най-добрите сигурности.
 • OpenVPN. Това отнема най-доброто в горните протоколи и премахва повечето недостатъци. Той се основава на SSL / TLS и е проект с отворен код, което означава, че той непрекъснато се подобрява от стотици разработчици. Той осигурява връзката с помощта на ключове, които са известни само от двете участващи страни в двата края на предаването. цялостен, това е най-универсалният и сигурен протокол там.

Най-общо казано, повечето VPN ви позволяват да изберете протокола, който използвате. Колкото по-сигурен протокол се свържете чрез (OpenVPN, IKEv2), толкова по-сигурна ще бъде цялата ви сесия.

За съжаление, не всички устройства ще ви позволят да използвате всички тези протоколи. Тъй като повечето от тях са създадени от Microsoft, ще можете да ги използвате на всички компютър с Windows. За устройствата на Apple ще срещнете някои ограничения. Например L2TP / IPsec е протоколът по подразбиране за iPhone. И Android ... е, Android има някои свои проблеми, с които ще разгледаме по-късно.

Основи за шифроване

Накратко, криптирането работи от:

 1. Започвайки с обикновени данни
 2. Прилагане на ключ (секретен код) за преобразуване на данните
 3. Край на криптирани данни

Шифрованите данни могат да се четат само от някой с оригиналния ключ, използван за криптиране на данните.

Съвременните алгоритми за криптиране работят на този принцип, като втората стъпка е много сложна и достойна за докторско изследване. Това, което трябва да търсите, е вашите данни да бъдат криптирани с AES алгоритъм от поне 128 бита. Много от най-добрите VPN-та там излизат стъпка над това и предлагат AES-256 криптиране, включително NordVPN (преглед), Surfshark (преглед) и ExpressVPN (преглед).

Вашият VPN може да бъде супер сигурен, но всичко се свежда до протокола за връзка, механизма за криптиране, използван за обработка на вашата информация.

Правни ограничения и визия на компанията

(Забележка: Нищо от това не е правен съвет. Прочетете само за развлекателни цели.)

Всички добри VPN компании ще направят всичко възможно, за да защитят вашите данни, вашата поверителност и цялостната ви сигурност в мрежата. Имайте предвид, че те все още са подчинени на закона от юрисдикцията, в която се намират, което може да повлияе на тяхното обслужване.

В зависимост от местното законодателство на страната, в която е установен VPN, дружеството може да бъде принудено по съдебен ред да споделя всички записи, които има по отношение на вашата дейност - и между тях може да има международни споразумения за споделяне на информация в тези случаи. Ако направите достатъчно изследвания, може да намерите VPN, създаден в държава, която няма такива споразумения с вашата страна.

И така в крайна сметка, Вие сте сигурни с VPN само ако той не само е готов и технически е в състояние да запази информацията ви безопасна и поверителна, но и ако е разрешено законно да го прави. Lи ще се заемем с тази тема малко по-широко и се фокусираме върху отговора на общия въпрос:

Законно ли е използването на VPN?

Ръководство за начинаещи е VPN LegalС една дума, да. Но не винаги.

Първо, VPN като концепция е донякъде ново в „законовите години“, така че не всички юрисдикции успяват да продължат. Това означава, че правилата са мътни и могат да се тълкуват по много начини.

Като цяло VPN мрежите изглежда са добре да се използват в повечето страни, особено в САЩ, Канада, Великобритания, останалата част от Западна Европа. (Важно! Тук има значение Вашият физическо местоположение при използване на VPN.)

По принцип VPN мрежите са често не е добре Китай, Турция, Ирак, Обединени арабски емирства, Беларус, Оман, Русия, Иран, Северна Корея и Туркменистан.

За да научите повече за законността на VPN във вашата страна, намерете законите на местната власт и прегледайте този наш задълбочен ресурс, отговаряйки дали VPN е легален във вашата страна - минаваме през над 190 държави и ви казваме какво е.

VPN ме прави напълно анонимен онлайн?

Ръководство за начинаещи Прави ли ви VPN анонимниС една дума, не. Но степента, в която го прави, все още е впечатляваща.

Без VPN, връзката ви е напълно отворена и вашият интернет доставчик, WiFi рутер на кафето, всеки сървър по пътя или човек с подходящите инструменти може да прегледа данните ви. Използването на VPN решава много от тези проблеми чрез криптиране на вашето предаване и прилича на това, сякаш самият сървър е този, който осъществява връзката, а не вие.

Разгледайте следното, за да определите степента на вашата анонимност.

 • Службата поддържа ли журнали?
 • Юрисдикцията, под която се установява VPN. В някои случаи те могат да бъдат принудени по закон да водят записи. Какво се случва, когато правителството идва да задава въпроси?
 • Съхранява ли услугата записи на плащанията? Тези записи включват ли идентифицираща информация?
 • Има ли достатъчно криптиране и защитен протокол за връзка?

Не всеки VPN ще ви защити еднакво. Ако направите своя избор разумно, можете да решите проблемите, описани по-горе. Ето нашето сравнение на най-добрите VPN мрежи на пазара, за да ви помогнем.

Правила за регистриране на VPN

Ръководство за начинаещи Правила за регистрация на VPNРегистрациите, които поддържа VPN, значително влияят на нивото на анонимност и поверителност, които имате с тяхната услуга. Дневниците, които доставчикът може да поддържа, включват:

 • потребителска активност
 • IP адреси
 • времеви марки за връзка / прекъсване
 • използвани устройства
 • дневници за плащания

Всеки такъв дневник ви прави малко по-малко анонимен, тъй като вашият IP може да бъде свързан към дадена сесия за сърфиране, която сте имали. Разбира се, обвързването на това лично с вас е много трудно, но все пак е възможно да се изпълни, ако някоя агенция е достатъчно умишлена.

Като цяло, по-малкото регистрационни файлове, които вашият доставчик поддържа, са по-добри, като „без регистрации” е идеалът.

Бъди внимателен. Много услуги посочват, че имате поверителност в материалите за продажбите им, но трябва да разгледате тяхната политика за поверителност, за да видите техните фини отпечатъци и какви данни всъщност съхраняват, или те ще заявят, че държавата им не изисква задържане на данни, но те не посочват собствена политика за запазване на данни.

Направихме проучването за вас. Ето нашата обща група от над 100 VPN и тяхната политика за регистриране. Вижте го, когато избирате услугата си.

Безплатна VPN срещу платена VPN

Ръководство за начинаещи Безплатен VPN срещу платен VPNИзпълнението на добра VPN услуга струва сериозни пари - стабилни сървъри, трансфер на данни, инфраструктура, служители и т.н. Ако услугата се предлага безплатно, помислете какви компромиси може да са направени. Регистрират ли дейност по собствени причини? Показват ли свои реклами? Дали вашите данни се продават на трета страна?

Плащането за VPN не е огромна инвестиция. Тествахме няколко страхотни решения за едва $ 3-5 на месец, което не изглежда много в замяна на спокойствие и подобрена поверителност онлайн.

Колко струва VPN?

Средният от 70 популярни VPN мрежи е 4,99 долара на месец, което ви казва много за това какъв разход обикновено е това. VPN, които струват повече от 10 долара, са рядкост и няма много причина да ги купувате, тъй като там има по-достъпни решения.

Повечето услуги дават големи отстъпки, ако сте готови да се абонирате за две до три години напред, вместо да подновявате абонамента си месечно. Например, NordVPN - VPN, на който много се радваме - струва $ 11,95, ако се плаща месечно, но можете да вземете 3-годишния им план само $ 3,49 / месец (това е 70% отстъпка).

Тук имаме по-задълбочена таблица за сравнение на цените. Ако сте закъсали за пари, можете също да разгледате нашия списък с най-евтините VPN и най-бързите VPN.

Мога ли да използвам VPN за торент?

Ръководство за начинаещи Можете ли да използвате VPN за торентОбщо взето, да, но това зависи от конкретната услуга, която използвате, както и от вида на нещата, които изпитвате.

Torrenting е общо име за конкретен протокол, използван за прехвърляне на данни и файлове през мрежата, но не и действителните типове файлове. Въпреки че има много лоша преса като цяло, това е напълно добре и законно, ако прехвърляте файлове, на които имате права. Пиратството, от друга страна, е напълно незаконно, независимо от инструментите, които използвате за това.

След това има собствената политика на VPN по отношение на изтеглянето и как се работи. Повечето от качествените VPN решения на пазара ще позволят торентинг. Според нашето изследване, можете да торент с всички популярни VPN мрежи - NordVPN, ExpressVPN, Surfshark, VyprVPN и PIA.

Що се отнася до аспекта на сигурността от торент, всичко се свежда до политиките на VPN по отношение на неща като регистрация или споделяне на вашите потребителски данни. По принцип, ако VPN не поддържа дневници като цяло, те също не ги съхраняват за вашата торент активност.

Друг аспект, който си заслужава да се вземе предвид при избора на VPN за торент, са скоростите на изтегляне, които услугата може да предложи. Разбира се, този вид информация може да бъде трудно да се дойде; през повечето време разберете само след като купите VPN. Направихме някои собствени тестове и въз основа на него можем да препоръчаме тези VPN за техните добри скорости на изтегляне: NordVPN, ExpressVPN, VyprVPN и PIA.

Мога ли да използвам VPN за гледане на Netflix и Hulu?

Ръководство за начинаещи Можете ли да използвате VPN за Netflixда. Но както при повечето неща в този списък, всичко се свежда до конкретния VPN, който използвате.

Проблемът с Netflix като цяло е, че въпреки че вече е наличен в над 130 страни, не всички предавания се разпространяват еднакво.

Поради сложните лицензионни споразумения, които бяха сключени преди голямото международно представяне на Netflix, различни телевизионни станции си запазват правата дори на някои собствени предавания на Netflix, което на практика пречи на Netflix да предоставят законно тези предавания на своята платформа.

Сложни правни неща, но тук могат да ви помогнат VPN.

Начинът, по който Netflix и Hulu блокират част от съдържанието си в някои части на земното кълбо, се основава филтри за местоположение. Това означава, че ако сте в държава, която е забранена, ще бъдете забранени.

VPN правят това лесно да се поправи. Тъй като можете да изберете сървъра, с който искате да се свържете, всичко, което трябва да направите, за да отключите определени предавания на Netflix, е да се свържете със сървър в държава, в която това предаване е достъпно. Това е всичко. Имаме изчерпателна публикация как да гледате Netflix чрез VPN + най-добрите VPN, които ви позволяват да го направите.

Работи ли VPN на Android и iOS?

Отново това е a да.

Много от най-добрите VPN услуги там също ви позволяват да изтеглите мобилни приложения за Android или iOS.

Ето нашите най-добри VPN за Android: NordVPN, ExpressVPN и Surfshark.

И двете платформи ви позволяват да настроите VPN връзка доста лесно. Например, на iPhone можете да направите това в Настройки → Общи → VPN.

С всичко казано, бъдете внимателни, ако сте изкушени от някое от безплатните VPN приложения за Android или iOS. Има изследвания от екип от специалисти (от Data61 на CSIRO, от Университета на Нов Южен Уелс, Международния институт за компютърни науки и Калифорнийския университет в Бъркли), преминаващи през над 280 безплатни Android приложения, които използват разрешения за VPN за Android. Изследването разкрива, че 38% от тези приложения включват злонамерен софтуер, 84% трафик на потребителите и 75% използват библиотеки за проследяване. Така че това е Тук също направихме собствен тест за разрешения за VPN.

Работи ли VPN на Kodi / SmartTV?

Вашите интелигентни телевизори и кутии Kodi са още неща, за които е необходима връзка в интернет на живо, за да ви осигурим своите вкусотии. И с това VPN може да ви помогне да запазите тези потоци частни, така че само вие и самата услуга да знаете какво гледате.

Има два начина, по които можете да активирате VPN връзка на вашия смарт телевизор:

 • конфигурирайте го на самото устройство,
 • конфигурирайте го директно на вашия рутер - ефективно защитавайте цялата си домашна мрежа и всичко, което е свързано с нея (ние ще разгледаме това в следващия раздел по-долу).

Нека се съсредоточим върху първото тук. Като цяло много от качествените VPN се предлагат с възможност да ги конфигурирате точно на вашия смарт телевизор. Например, NordVPN - който е един от препоръчителните ни VPN - идва с приложение за Android TV, а също и с подробни инструкции за Kodi / OpenELEC и Apple TV. Други VPN мрежи на пазара ви предоставят подобни опции.

Някои от мрежите, които поддържат интелигентни телевизионни устройства и кутии: NordVPN, Surfshark, ExpressVPN.

NordVPN има страхотна публикация в блога за това как да гледате филми на Kodi.

Как да инсталирам VPN на моя рутер?

Как да инсталирате VPN на рутер е най-добрият начин да се уверите, че всичко, свързано към този рутер, е поставено чрез безопасна VPN връзка. В този сценарий вече няма нужда да инсталирате отделни приложения на мобилните си устройства, лаптопи, смарт телевизори или нещо друго с достъп до интернет.

Първо се уверете, че вашият маршрутизатор е съвместим с VPN. Това може да стане на уебсайта на производителя, който е произвел рутера. Често повечето DD-WRT и подсилени с домати FlashRouters са съвместими с VPN.

Например, ето как да направите това, ако сте с NordVPN, а тук е ExpressVPN и PIA. Имаме и примерна демонстрация как се прави на повечето DD-WRT рутери на тази страница (близо до дъното).

Инсталацията е проста и включва да влезете в своя рутер и след това да попълните няколко стандартни формуляра - нищо, с което няма да можете да се справите.

VPN & Tor - как да ги използваме заедно

Въпреки че Tor и VPN са коренно различни, те все още могат да се използват заедно за максимална сигурност и поверителност онлайн.

 • Tor ви дава възможност за достъп до мрежата, като маршрутизира връзката ви през редица произволни възли, като същевременно криптира тази връзка на всеки етап.
 • VPN ви дава достъп до един сървър наведнъж.

Естеството на него е малко по-различно по принцип и затова не можем да кажем неща като „Tor или VPN е по-добър от другия.“ На този сайт вече подробно говорихме за разликите между Tor и VPN, не се колебайте да посетете този пост, за да получите пълната картина.

Едно от хубавите неща на Tor е, че можете да го използвате 100% безплатно и няма вградени ограничения за тази безплатна версия. Всичко, което трябва да направите, е да вземете официалния уеб браузър Tor. След като го имате, просто трябва да го задействате като стандартния си браузър Chrome или Firefox, да щракнете върху бутона за свързване и сте готови и работете.

Как да комбинирате VPN и Tor:

 1. Активирайте вашата VPN връзка нормално. От този момент нататък всичко, което включва комуникация с мрежата, минава през вашата VPN.
 2. Отворете браузъра си Tor и се свържете с Tor.

На този етап имате едновременно работа VPN връзката и уеб браузъра Tor. Основният недостатък при такава настройка е, че тя ще бъде много по-бавна от стандартната ви VPN връзка. Tor сам по себе си забавя опита си забележимо и когато се комбинира с VPN, резултатите могат да бъдат още по-драматични. От плюс, той ви дава супер поверителност, което е огромен плюс.

IP течове и убийни превключватели

Kill Switch

Наръчник за начинаещи IP течове и KILL превключвател

Превключвателят за убийства е функция, която автоматично убива достъпа ви до интернет, ако шифрованата, безопасна връзка някога трябва да падне. Ако изобщо има проблем със свързването, превключвателят kill ще задейства и блокира цялата активност, докато сигурната връзка се върне.

Ако вашият VPN няма превключвател за убийство и възникне проблем със свързаността, вероятно вашето устройство може да се опита да възстанови стандартната, незащитена връзка, като по този начин изложи какво правите до този момент.

Според нашето изследване следните VPN имат превключвател за убийство: NordVPN, Surfshark, ExpressVPN, PIA.

IP течове

IP течовете са известна уязвимост с някои настройки, които хората използват за достъп до мрежата. Това не е изцяло VPN проблем.

IP течове могат да се случат, когато VPN не успее да скрие действителния си IP адрес, докато разглеждате мрежата. Например, искате да получите достъп до ограничено географско шоу в Netflix, така че променяте сървъра в одобрена държава и презареждате страницата. Тогава осъзнавате, че съдържанието все още е блокирано. Това означава, че вашият истински IP може би току-що е изтекла.

Всички най-добрите VPN имат някои умни скриптове, програмирани в техните приложения, за да се сведе до минимум този риск. Както споменах, изтичането на IP не винаги е по вина на VPN. Понякога вината е конфигурацията на вашия компютър и на много приложения. Дори браузърът, който използвате, и добавките, инсталирани в него, могат да причинят течове на IP.

Кога да използвате VPN

Има редица добри причини да използвате VPN:

 • Той криптира вашата активност в мрежата.
 • Той крие вашата дейност от всеки, който може да се интересува от нея.
 • Той крие вашето местоположение, като ви дава достъп до геоблокирано съдържание (например в Netflix и други сайтове).
 • Прави ви по-анонимни в мрежата.
 • Помага ви да запазите връзката защитена при използване на обществена WiFi гореща точка.

Като цяло използвайте VPN, ако вашата поверителност, сигурност и анонимност в мрежата са важни за вас. Приблизително 3-5 долара на месец е малка цена за заплащане на всичко това.

Кога да не използвате VPN

Колкото и предсказуемо да звучи това, ние наистина не виждаме основателна причина да не използваме VPN, ако взимате сериозно вашата онлайн сигурност и поверителност (ето 7 основни причини да използвате VPN).

VPN мрежите са невероятно полезни като друг слой сигурност върху SSL протоколите на уебсайтове, имат добра антивирусна програма, не изтеглят сенчест софтуер, не споделят твърде много частна информация в социалните медии и т.н. Като цяло те са следващата ви стъпка към използване на мрежата по-съзнателно и с достатъчно предпазни мерки.

Не са много недостатъците при тях. Може би единственото, че връзката ви понякога може да се забави. В крайна сметка пренасочвате данните си чрез допълнителен сървър.

Какво мислиш? Убедени ли сте в идеята за VPN и мислите ли да го получите? Разгледайте нашите многобройни отзиви, сравняващи повече от 70 популярни VPN.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me