IPv4 срещу IPv6

IPv6 или IPv4Интернет претърпява дълбока промяна.

Е, тя претърпява тази промяна от доста време. И вероятно дори не сте знаели за това. Може би знаете, че Интернет протоколът (IP) е това, което кара интернет да работи. , , но знаете ли, че сме сред огромна актуализация на този протокол?

Спецификацията за IPv6 беше финализирана през 1998 г. и интернет все още е в процес на преминаване от предишната версия, IPv4. Това беше дълъг процес и все още ни предстои дълъг път.

Но защо трябва да се притеснявате за IPv4 срещу IPv6? Има ли някакъв ефект върху вас? Това със сигурност е - и скоро ще разгледаме тези ефекти. Но първо, нека разгледаме по-подробно двата протокола и да видим някои от разликите между IPv4 и IPv6.

IPv4: Къде започнахме

Може да се изненадате, когато разберете, че четвъртата версия на интернет протокола е от 1983 г. Вероятно още по-изненадващо е фактът, че все още се използва за по-голямата част от интернет.


И работи много добре. Интернет не изглежда остарял и предаването на данни ни работи добре през последните 25 години. Но има един голям проблем с IPv4:

Изчерпали сме IP адреси.

IP адресът е, просто, местоположението на устройство в интернет. Вашият телефон има такъв. Вашият компютър има такъв. Същото прави и вашата конзола за игри (макар че може да нямат уникални адреси; ние ще стигнем до това след малко). Всеки пакет данни, изпратен по интернет, съдържа два IP адреса: този, който принадлежи на подателя и този, който принадлежи на получателя.

По този начин данните се движат в интернет. Както можете да си представите, IP адресите са наистина важни.

Проблемът с IPv4 е, че IP адресите са 32-битови числа (изглеждат като „191.148.205.315“). Има малко под 4,3 милиарда 32-битови числа. Това е огромен брой, така че как можем да ни свършат?

Първо, имаме потресаващ брой устройства, които са свързани към интернет. Повече мобилни телефони са с интернет и имат нужда от собствени IP адреси. Само в САЩ има над сто милиона абонати за широколентов достъп. Всеки от тях също се нуждае от IP адрес.

Но все пак, 4,3 милиарда? Това изглежда като разтягане.

Един от факторите, допринасящи за изчерпването на IPv4 адресите, е неефективната употреба. Някои големи компании през 80-те години получават милиони IP адреси, много повече, отколкото биха могли да очакват да използват. Има много IP-адреси на собственост, но неизползвани, и тези отпадъци допринасят за изчерпването на 32-битовите IP адреси.

Има намерение хората, които притежават тези неизползвани IP адреси, да ги върнат, за да могат да бъдат използвани от други хора, и това помогна да се забави скоростта на изтощение. Но ние добавяме твърде много устройства твърде бързо.

Откъде идва IPv6.

IPv6: настоящето и бъдещето

Както споменах, IPv6 беше финализиран през 1998 г. и той решава редица проблеми с IPv4. Най-голямото подобрение, което носи на таблицата, са 128-битовите IP адреси (нещо като „2001: 0db8: 85a3: 0000: 0000: 8a2e: 0370: 7334“). Вместо да бъде ограничен до 4,3 милиарда, новият протокол поддържа някъде в съседство 3,4 × 1038 адреса.

Това е 340 undecillion IP адреси.

За да бъдем справедливи, Крис Уелш показа, че действително ще бъдат на разположение само 42 undecillion. За щастие, това все още е почти невъобразимо голям брой. В скоро време няма да ни липсват IP адреси в мрежата IPv6.

Този по-голям брой IP адреси също означава, че всяко устройство може да има свой собствен адрес. В момента маршрутизаторите имат уникални адреси, а отделните устройства, свързани към тези рутери, получават уникални адреси. Така че данните се изпращат към рутера и оттам се препращат до крайното си местоназначение.

Този процес става възможен чрез превод на мрежови адреси (NAT). И макар NAT да е полезна и надеждна технология, той има някои спадове. Така например някои протоколи не могат да защитят вашите устройства. Той също така изисква ресурси, за да върши ефективно своята работа (макар количеството на ресурсите да е изключително малко).

IPv6 премахва NAT. Тъй като има достатъчно адреси за всяко устройство, използването на уникални IP адреси за устройства зад рутери е ненужно. И NAT няма да застане на пътя на подобрената сигурност.

Новият протокол също е по-ефективен от IPv4; опростяване в заглавките на пакети данни, по-добрата функционалност на маршрутизацията и поддръжката за по-добра партньорска мрежа в партньорска мрежа са всички подобрения. Дори и с тези подобрения обаче потребителите вероятно няма да видят огромни скокове в производителността. Sucuri откриха, че малко или почти не се повишава производителността над IPv4, а други са намерили минимални подобрения в диапазона от 5–10%.

Но все още сме в най-ранните етапи на IPv6 и по-ефективният трансфер на данни винаги е добър.

Текущото състояние на IPv6

Въпреки че е финализиран през 1998 г., много малко места в интернет са преминали към IPv6. През май 2017 г. в 37 страни над 5% от интернет трафика им минава през IPv6. Само в седем държави имаше повече от 15%. Ако IPv6 е толкова по-добър, защо не са преобразували повече хора?

Накратко, защото е скъпо. Той изисква нов сървърен софтуер и оборудване. И освен това не е съвместим с IPv4 обратно. Така че всеки сайт, който иска да работи за потребители, влизащи чрез двата протокола, се нуждае по същество от две версии на своя сайт (или преводаческа услуга).

Но IPv6 непрекъснато става все по-популярен. Повечето съвременни рутери и операционни системи предоставят поддръжка на протокола. Интернет доставчиците през цялото време въвеждат възможности за IPv6 на повече потребители. Повечето големи доставчици на интернет услуги предлагат поне някои функции на IPv6, въпреки че те се използват с различна скорост в развития свят.

Трябва ли да използвате IPv6?

След като видяхте някои от предимствата на IPv6 и колко широко разпространено е достъпно, може би се чудите дали да го използвате. Накратко, да, би трябвало. Колкото по-широко се възприеме новата технология, толкова по-добре. Ако вашият интернет доставчик го предлага и имате рутер, способен да го поддържа, добре е да го включите.

Преди да започнете да го включите, трябва да тествате дали вече го използвате. Отидете до www.test-ipv6.com, за да видите дали използвате IPv6. Ето какво ще видите, ако използвате само IPv4:

тестване на IPv6 свързаност

Включването на IPv6 ще зависи от вашия рутер и вашия интернет доставчик. Най-добрият ви залог е да потърсите „[производител на рутери] ipv6 [вашия интернет доставчик].“ Можете също така да искате да надстроите фърмуера на вашия рутер до DD-WRT, за да улесните промяната.

Важно е да се разбере, че има два начина за достъп до сайтове с IPv6: с механизъм за преход и родно. Има множество механизми за преход, но един, наречен 6to4, вероятно е най-често използваният. Той капсулира IPv6 данни в IPv4 предавания, ефективно ви позволява да видите сайтове с по-нов формат с по-стар протокол за предаване.

Народната IPv6 връзка ви позволява да се свържете директно към въпросния сайт, като пропуснете процеса на преход. Това е необходимото за пълно преминаване към IPv6. Ако маршрутизаторът ви даде избор, ще искате да изберете родния IPv6.

За да видите дали сайтът ще приема IPv6 връзки, използвайте инструмента за проверка на IPv6. Ако сайтът има 128-битов IP адрес, знаете, че той е съвместим с IPv6.

Как да изключите IPv6

Ако предпочитате да не използвате IPv6 (и препоръчваме да не го използвате, ако вашата VPN не може да защити вашия трафик), можете просто да кажете на компютъра си да не го използва. В Windows отидете на Настройки > мрежа & интернет > мрежа & Център за споделяне (в долната част на прозореца).

Център за мрежа и споделяне

Кликнете Промяна на настройките на адаптер и след това щракнете с десния бутон върху основната си интернет връзка (в моя случай това е моя wifi връзка) и изберете Имоти:

WiFi Properties

Превъртете списъка, докато не видите Версия 6 на интернет протокол (TCP / IPv6) и премахнете отметката от квадратчето:

Версия 6 на Международния протокол

За да изключите IPv6 на Mac, отидете на Системни предпочитания > мрежа. Кликнете напреднал и след това отидете на TCP / IP раздел.

Конфигуриране на IPv4 на Mac

От тук просто променете Конфигурирайте IPv6 падащо меню до от.

Ако не виждате от опция, трябва да стартирате команда Terminal. Отворете терминала и изпълнете една от следните команди въз основа на това как сте свързани с интернет:

networksetup -setv6off "Wi-Fi"
networksetup -setv6off "Ethernet"

Това трябва да даде възможност на от опция в раздела TCP / IP на мрежовите настройки. За да го включите отново, просто изберете автоматично в менюто или изпълнете една от тези команди:

networksetup -setv6automatic "Wi-Fi"
networksetup -setv6automatic "Ethernet"

IPv6 и VPN

Тук сме всички за VPN, така че, разбира се, ще говорим за IPv6 и VPN. Ако сте направили много изследвания на VPN мрежи, може би сте забелязали, че много доставчици деактивират IPv6 трафик през VPN. Това е така, защото много VPN доставчици все още не са актуализирали своите сървъри и софтуер, за да приспособят новия стандарт.

За съжаление, това означава, че понякога IPv6 трафикът се пренасочва през вашия интернет доставчик, вместо през VPN. И това побеждава целта да има VPN на първо място. Това е известно като теч на IPv6.

Проучване за 2015 г. установи, че по-голямата част от доставчиците на VPN страдат от течове на IP адреси и че много от тях също са уязвими за отвличане на DNS на IPv6. През 2016 г. друга група изследователи откриха, че 84% от VPN-ите на Android не са пренасочвали IPv6 трафик през VPN.

За щастие, проучвания като тези насърчиха доставчиците да защитят по-добре поверителността на своите клиенти, като включват удобни за IPv6 функции. Някои VPN са в състояние да обработват IPv6 трафик. Други просто казват на потребителите си да деактивират този трафик, за да предотвратят изтичане на IP адрес.

Ако не сте сигурни какво прави текущият ви VPN относно IPv6 трафик, е добра идея да проверите връзката си за течове на IP. IPleak.net е добър инструмент за тестване дали пропускате IP информация и обхваща както IPv4, така и IPv6 трафик. Ако видите личния си или IP адрес на интернет доставчика, показан на страницата, вашата VPN не защитава напълно вашата поверителност.

Някои доставчици на VPN са въвели поддръжка за IPv6 трафик, но не толкова, колкото бихме искали. По-долу ще ви дадем няколко препоръки за защита от IPv6.

Имайте предвид, че поддръжката на IPv6 и защитата от теч на IPv6 са различни функции. Защитата от теч обикновено включва просто изключване на IPv6. Това защитава поверителността ви, тъй като няма какво да изтече. Но не се възползват от функциите, които предоставя IPv6. Поддръжката на IPv6 обаче позволява на VPN маршрутизиране на трафик с по-нов протокол към сайтове с активиран IPv6.

Това е важно отличие. IPv6 защитата от теч е добра - тя определено подобрява вашата безопасност. Но поддръжката на IPv6 го извежда на друго ниво.

VPN, които поддържат IPv6

Както споменах по-рано, повечето VPN не поддържат IPv6 връзки. Има няколко обаче, които ще ви позволят да се свържете чрез IPv6. Mullvad (преглед) и FrootVPN (преглед), две VPN, които ни харесват, предлагат пълна поддръжка. Така е и Перфектната поверителност, но не сме имали възможност да прегледаме VPN в момента на писането им.

Отвъд тези три, най-добрият ви залог е да намерите VPN със защита от теч IPv6, за да предотвратите трафикът на вашия трафик през вашия интернет доставчик. Повечето от най-високо оценените VPN предоставят някакъв вид защита срещу теч. Някои от тях, като NordVPN (прочетете рецензията), бяха много волеви за създаването на своите програми за защита от течове и можете да се доверите, че те ще бъдат ефективни.

За да разберете дали избраният от вас VPN предлага защита от теч IPv6, най-добре е да се консултирате с тяхната документация. Някои имат опция, която трябва да включите. Други блокират IPv6 трафик автоматично. Все пак други препоръчват да изключите IPv6 трафика на вашия компютър.

Разбира се, препоръчваме Ви винаги да насочвате трафика си през VPN. Но ако вашата VPN изтича IPv6 IP адреса ви, вероятно е по-добра идея просто да изключите IPv6, като използвате указанията по-горе.

Бъдете безопасни с IPv6

Тъй като това е нова и по-добра технология, може да искате да скочите право в IPv6. Ако е по-добър от IPv4, защо не го използвате по подразбиране? Но както видяхме, има няколко проблема с него - преди всичко, че повечето VPN не го поддържат. И че ако им липсва защита от теч, може да изтичате своя IP адрес, когато смятате, че е защитен.

Проверете дали вашият VPN или поддържа IPv6 или предлага защита от изтичане на IP адрес. Ако не го направите, превключете VPN (повечето големи имена осигуряват някаква защита) или изключете IPv6 от настройките на вашия компютър.

Ако сте предприели тези стъпки, можете да сте сигурни, че ще бъдете по-безопасни в новия, поддържан от IPv6 интернет.

Направихте ли преминаване към IPv6 още? Вашият VPN доставчик го поддържа? Споделете опита си в коментарите по-долу!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me