Интернет безопасност за деца (20 съвета за родители)

Ако сте като мен и използвате децата си като безплатна техническа поддръжка, когато трябва да конфигурирате безжичния си рутер или телевизора си, за да възпроизвеждате забавни видеоклипове с котки, тогава е изкушаващо да оставите децата да се грижат и за собствената си онлайн сигурност..

Това може да е голяма грешка.

Макар децата ви да са експерти в технологията, те не са експерти, които оценяват риска.

Вече знаете, че ако не се ръководят, е лесно да се манипулира децата да пушат, пият, превишават скорост, тормоз и, разбира се, да скачат от скали, защото всички техни приятели го правят.

Грешките могат да причинят много щети. Всичко от скъпи инфекции за злоупотреба, кражба на самоличност, загуба на приятелства до излагане на риск на живота на детето ви.


Както в офлайн света, трябва да предоставите насоки, да зададете граници и, в зависимост от възрастта и зрялостта на детето си, да поставите защитни мерки.

Вие също трябва да сте наясно откъде идват заплахите.

Contents

10 неща, които можете да направите сега, за да защитите децата си онлайн

1. Направете YouTube безопасен за децата си

YouTube е новият детски телевизор.

Това е един от най-популярните сайтове, но не всички тези видеоклипове ще бъдат подходящи за вашите деца.

Но сайтът има някои функции за безопасност и трябва да се възползвате от тях.

На сайта на работния плот, ако превъртите надолу до долната част на екрана, ще видите настройка „Ограничен режим“. Това крие видеоклипове, маркирани като съдържащи неподходящо съдържание.

В мобилните приложения кликнете върху трите точки в горния десен ъгъл и кликнете върху Настройки > Общ и превъртете надолу, докато не видите опцията „Ограничен режим“.

YouTube ограничен режим

2. Помогнете на децата си да зададат контрола за поверителност на своите акаунти в социалните медии

Ако децата ви споделят съобщения, снимки или видеоклипове във Facebook, Instagram и други платформи, те може да не са наясно кой може да вижда публикациите им.

Повечето приложения обаче имат настройки за поверителност, които позволяват на децата ви да контролират кого пускат в живота си.

Ето връзките към информация за настройките за поверителност на най-популярните приложения:

 • Facebook: https://www.facebook.com/help/325807937506242/
 • Instagram: https://help.instagram.com/116024195217477/
 • Snapchat: https://support.snapchat.com/a/privacy-settings
 • WhatsApp: https://www.whatsapp.com/faq/en/general/21197244
 • Kik: https://kikinteractive.zendesk.com/hc/en-us/articles/217680888-How-can-I-keep-my-Kik-account-private-
 • Ask.fm: http://safety.ask.fm/safety-tools/

3. Инсталирайте антивирус на вашите компютри и мобилни устройства

Децата са толкова уязвими като останалите, ако не и повече, да кликнете върху лоши връзки и да изтеглите злонамерен софтуер.

За да ги защитят и техните устройства инсталирайте антивирусен софтуер на всички тях.

Има няколко отлични безплатни продукти, достъпни от надеждни марки.

 • Avast: https://www.avast.com
 • Avira: https://www.avira.com/
 • BitDefender (безплатно): https://www.bitdefender.com/solutions/free.html
VPN (друга опция)

Също така, помислете за използване на виртуална частна мрежа. За да намерите подходящ VPN, разгледайте нашата най-добра VPN диаграма или разгледайте безплатни VPN.

4. Настройте отделни акаунти за децата си на вашите компютри

Ако споделяте устройство с децата си, помислете за създаването на отделен акаунт или акаунти. Всеки акаунт ще има собствен начален екран и в зависимост от устройството и платформата, различен подбор от функции, приложения и разрешения.

Това ви помага да защитите собствените си препоръки за данни или видео. Също така ви позволява да настроите персонализирани настройки за сигурност и поверителност за всяко дете.

На компютрите с Windows можете да настроите нов потребителски акаунт за децата си. Отидете в Настройки > сметки > Добавете член на семейството > Добавете дете.

Детски акаунт за Windows 10

Можете да блокирате конкретни приложения, игри или уебсайтове или да зададете времеви ограничения на екрана. Посетете https://account.microsoft.com/family за повече информация.

На компютри Apple, можете да настроите родителски контрол за някои потребителски акаунти. Това ви позволява да ограничите достъпа до уебсайтове за възрастни. Научете повече тук: https://support.apple.com/en-us/HT201813

5. Настройте отделни акаунти за децата си на мобилните си устройства

Android родителски контролТаблетите и смартфоните също позволяват множество потребителски акаунти на едно и също устройство.

На таблети с Android можете да създадете ограничен акаунт за детето си с ограничения за това кои приложения могат да използват.

На телефони с Android можете да създадете нов потребителски акаунт за детето си. Но единственото ограничение на акаунта, което в момента е достъпно, е да изключите възможността за извършване на телефонни разговори и изпращане на текстови съобщения.

Въпреки това можете да ограничите техния акаунт в Google Play. Отидете на Настройки > Родителски контрол и ги включете. Ще можете да зададете конкретни ограничения за съдържание за приложения и игри, филми, телевизия, книги и музика.

От страна на Apple, iPhone и iPad имат контроли за приложения и функции, съдържание и частни настройки. Стартирайте приложението Настройки и отидете на Общ > Ограничения и докоснете „Активиране на ограниченията“.

6. Осигурете си игрови системи

Не забравяйте, че вашата игрална конзола също е интернет устройство в наши дни. Децата могат да изтеглят игри и да правят покупки в играта и дори да сърфират в мрежата.

Повечето устройства имат функции, които ви позволяват:

 • Ограничете вида съдържание, което децата ви могат да получават
 • Ограничете техните покупки и ...
 • … Ограничават или изключват сърфирането им в Интернет.

7. Помислете за използване на безопасни за деца браузъри и търсачки

За допълнителен контрол можете да инсталирате безопасен за деца уеб браузър, който децата ви да използват.

Zoodles например предлага безопасна за деца среда. Има безплатна версия за Windows PC и Macs, както и за Android и iOS таблети и смартфони. Премиум версията, която струва 8 долара на месец, включва блокиране на реклами, времеви ограничения и други функции.

Друг алтернативен безопасен за деца браузър е Maxthon, докато браузърите, които използвате сега, ще имат някои вградени инструменти.

Ако използвате браузъра Chrome, можете да настроите „контролиран профил“. Това ще блокира изричните резултати от търсенето, ще ви покаже какви уебсайтове посещават децата ви и дори ще ограничи какви уебсайтове могат да отидат. Ограниченията действат по два начина:

 1. Можете да имате списък с одобрени уебсайтове и вашите деца могат да посещават само тези сайтове.
 2. ИЛИ - можете предварително да забраните списък на уебсайтове, а децата ви могат да посещават всеки сайт, освен тези от вашия забранен списък.

Повече информация тук: https://support.google.com/chrome/answer/3463947/?hl=bg

Вижте и тези търсачки, безопасни за деца:

 • Деца за безопасно търсене: http://www.safesearchkids.com/
 • KidRex: http://www.kidrex.org/
 • вид талян: http://www.kiddle.co/
 • Kidtopia: http://www.kidtopia.info/

8. Заключване на приложения за най-малките деца

Ако искате да оставите детето си да играе с телефона ви на задната седалка на колата, без да се притеснявате, че ще го объркат или да сърфирате в интернет за страховито съдържание, направете това: отворете приложение за детето и след това го настройте така, че да не може да излезе от приложението.

На телефони с операционна система Android 5 и по-нова версия, тя се нарича „фиксиране на екрана“.

Първо, отидете на Настройки > Сигурност > Защита на екрана и го включете и също така активирайте „Поискайте ПИН, преди да го откачите“.

След това заредете приложението си, натиснете бутона за преглед - малкия квадрат в долния десен ъгъл - и прекарайте пръст нагоре, докато в долния десен ъгъл не се покаже икона на щифт. Сега детето ви ще се нуждае от вашия ПИН код, за да превключва приложения.

Закрепване на екрана на Android

На iPhone и iPad това се нарича „Указан достъп“.

Първо, отидете на Настройки > Общ > Достъпност > Управляван достъп за да настроите насочен достъп. След това, когато сте в приложението, което искате да заключите, щракнете три пъти върху началния бутон, за да изведете настройките за насочен достъп. Можете да изключите насочен достъп или с ПИН код, или като го настроите да работи с вашия Touch ID чрез Настройки > Общ > Достъпност > Управляван достъп > Настройки на парола.

9. Използвайте приложение, което ограничава времето, през което детето ви прекарва онлайн

Според Pew Research Institute 50 процента от родителите са използвали инструменти за родителски контрол, за да блокират, наблюдават или филтрират онлайн дейностите на детето си.

Приложението ScreenTime е достъпно за устройства на Apple, Android и Amazon. Приложението е безплатно за едно дете и включва възможността да наблюдава дистанционно устройството и да вижда историята на мрежата и търсенето на вашето дете. Премиум версията за 4 долара на месец добавя дневни ограничения, възможност за блокиране на приложенията и блокиране на използването на устройството по време на учебни часове или след лягане.

Алтернативни приложения:

 • MMGuardian: http://www.mmguardian.com/
 • Мобилен пазител: https://www.mobileguardian.com/
 • Net Netny: https://www.netnanny.com/
 • TeenSafe: https://www.teensafe.com/
 • Verizon familyBase: https://www.verizonwireless.com/support/verizon-familybase-and-usage-controls/
 • Семейство Нортън: https://family.norton.com
 • Mobicip: http://www.mobicip.com/

Има и някои приложения от типа на Джеймс Бонд. Те ще ви позволят да проследявате местоположението на детето си, да четете техните имейли и текстови съобщения и да шпионирате техните Snapchats и други комуникации.

Бъдете внимателни с тях. Искате ли да загубите доверието на детето си? Попитайте себе си дали искате да се включите в кибервойна с тийнейджър, който може да ескалира до тях с помощта на антишпионски приложения и телефони с горелки.

10. Уверете се, че вашите деца използват само безопасни чат стаи

Някои удобни за деца платформи предлагат чат стаи, където децата могат да говорят с други деца. Проверете първо сайтовете, за да сте сигурни, че някой следи чатовете.

И научете децата си да не споделят истинската си самоличност в такива платформи, а да използват анонимни имена на екрана.

Учете, образовайте и говорете с децата си

11. Научете децата си да не отговарят на съобщения от непознати

Ако получат текстово съобщение, незабавно съобщение, имейл или съобщение в социалните медии от някой, когото не познават, трябва да го изтрият наведнъж.

Уверете се, че знаят да не го отварят, да не отговарят на него и, разбира се, да не кликват върху връзки или прикачени файлове.

Ако тези момичета от Pretty Little Liars следват този съвет, шоуто щеше да приключи след един епизод.

12. Обучете децата си за рисковете от „секстинг“

Миналата година, в доклад пред американския конгрес, Министерството на правосъдието разкри, че най-голямата нарастваща заплаха за децата е нещо, наречено „разграждане“.

Това е достатъчно лошо, когато непълнолетните изпращат голи изображения на себе си на гаджета или приятелки, а тези изображения след това се разпространяват на други.

Освен психологическите щети, децата, които изпращат и получават „секстата“, нарушават закона. Нещо, което може да доведе до преследване и дори регистрация като сексуален престъпник.

И се влошава.

Според ФБР "секвестърторите" са професионалисти, като отделни престъпници са насочени към стотици деца. Преструват се, че са на същата възраст като жертвите си. След това ги подлъгват или принуждават да създават детска порнография за тях. Дори ги карат да набират приятели и братя и сестри.

При преглед на четиридесет и три такива случая ФБР установи, че две жертви се самоубиват, а десет други се опитват да се убият. Жертвите също намаляват, степента на отпадане от училище, депресията и участието в рязане и други видове самонаранявания.

Националният център за изчезнали и експлоатирани деца казват, че през първите няколко месеца на 2016 г. съобщенията за разпадане са били с 150 процента. Това е в сравнение със същия период на 2014 г.. 

В 4 процента от докладите за разделянето децата са се самонаранявали, заплашват със самоубийство или се опитват да се самоубият в резултат на виктимизацията, съобщи Център.

13. Предупреждавайте децата си за споделяне на файлове

Качването на незаконни файлове, разбира се, е незаконно!

И това е и изтеглянето - макар че по-малко медийни компании изглежда преследват децата днес. Въпреки че изтеглянето на незаконни файлове носи и други рискове, като вируси.

За щастие, сега има много безплатни и евтини услуги там, където децата и тийнейджърите могат да получат видеоклипове и музика.

14. Предупреждавайте децата си за онлайн анкети и анкети

Има много забавни, безобидни анкети, като тази, която ви казва какъв пудел сте. Но мнозина искат прекалено много лична информация и биха могли да приземят децата ви в списъци с имейли на спамерите или да ги отворят за кражба на самоличност.

Много възрастни имат отделен имейл акаунт, когато трябва да предоставят имейл адрес, за да се регистрират за нещо. Ако вашето дете има основателна причина да попълни въпросници, които се нуждаят от имейл адрес, помислете да им помогнете да си създадат втори собствен имейл акаунт.

15. Предупреждавайте децата си да се приближават твърде много с непознати

Когато за пръв път се срещате с някого, да речем, общувате с тях чрез онлайн приложение за запознанства, знаете да зададете срещата на обществено място, например кафене, и да уведомите приятелите си къде се намирате.

Това е здрав разум.

Но на децата и тийнейджърите често им липсва основният здрав разум - или може да бъде подмамен да пази своите онлайн отношения в тайна.

Разбира се, хищниците могат да общуват и с потенциални цели чрез традиционна поща или да ги посрещат на автобусните спирки. Интернет обаче им позволява да увеличават мащабите на дейностите си.

Нападателите могат да използват онлайн връзки, за да примамят децата да ги посрещнат лично. Или по-често те ще се опитат да подмамят децата да правят ненужни покупки или да споделят информация, снимки или видеоклипове.

Познайте онлайн приятелите на децата си. И както при офлайн приятелите, потвърдете самоличността си и говорете с родителите на тези деца. Бъдете сигурни, че тези „деца“ всъщност са деца.

16. Помогнете на децата си да се справят с кибертормоза

Кибертормозът засяга до 15 процента от децата, според доклад, публикуван миналата година от Националните академии на науките, инженерството и медицината.

А процентите са дори по-високи за деца с наднормено тегло, хора с увреждания или ЛГБТ, или членове на малцинствена група.

Жертвите имат физически проблеми като сън, разстроен стомах и главоболие, заедно с психологически ефекти, като депресия, тревожност и употреба на алкохол и наркотици.

Уведомете децата си, че могат да се обърнат към вас за помощ и разберете какви ресурси са налични от местните училища.

Трябва да запишете съобщения и други доказателства за кибертормоза. Докладвайте насилника на съответната платформа за социални медии на първо място. След това до доставчика на телефонни услуги или интернет, както и до училището или местните правоприлагащи органи. И блокирайте побойника от социалните медии, телефона или имейл акаунта на вашето дете.

Повече информация тук:

 • StopBullying.org: https://www.stopbullying.gov/cyberbullying/
 • KidsHealth: http://kidshealth.org/en/parents/cyberbullying.html
 • Лига за борба с клеветата: http://www.adl.org/education-outreach/bullying-cyberbullying/
 • Изследователски център за кибертормоз: http://cyberbullying.org/
 • Common Sense Media: https://www.commonsensemedia.org/cyberbullying
 • Свържете се безопасно: http://www.connectsafely.org/tips-to-help-stop-cyberbullying/
 • Изтриване на кибертормоз: http://endcyberbullying.net/what-to-do-if-youre-a-victim/
 • NoBullying.com: https://nobullying.com/

17. Дайте добър пример

Колко бебешки снимки и снимки за ваканция сте публикували онлайн? Преди да преподавате на децата си да останат в безопасност, уверете се, че вие ​​сами сте добър модел. Научете за настройките за поверителност в приложенията за социални медии, които използвате най-много, след което проверете дали не споделяте лични, лични моменти с целия Интернет.

И не шофирайте, докато изпращате текстови съобщения или говорите по телефона. Изчакайте, докато всички имаме тези самоуправляващи се автомобили, за които ни беше обещано, и направете текстови съобщения след това.

18. Задайте правила за това, което децата ви могат да споделят онлайн

Като възрастен, знаете да внимавате каква информация публикувате онлайн. Знаеш, че не споделяш финансовата си информация или номера за социално осигуряване с непознати.

Уверете се, че децата ви знаят правилата и разбират причините, които стоят зад тях. Дори на пръв поглед безобидна информация, като снимки на ваканция, може да уведоми престъпниците, когато къщата ви е празна.

Някои информации, като смешна снимка на котката ви в снега, е безопасно да споделите с всички. Други неща, като планове за ваканция, е добре да споделяте със семейството и близките си приятели. А някои неща е най-добре изобщо да не се споделят онлайн.

Препоръчителната възраст за децата да имат собствени акаунти в социалните медии е 13.

Институтът за онлайн безопасност на семейството има примерен семеен онлайн договор за безопасност тук: https://www.fosi.org/good-digital-parenting/family-online-safety-contract/

19. Добавете децата си като „приятел“

Ако вашите деца имат свои собствени акаунти в Twitter, Facebook, Google Plus, Instagram, Snapchat или други сайтове за социални медии, следвайте или ги запознайте с приятели.

Не позволявайте на децата ви да ви казват, че другите родители не правят това. Според изследователския център Pew 83 процента от родителите са приятели с детето си тийнейджър във Facebook.

Ще можете да видите дали те публикуват неподходящи неща онлайн и може ли да влезете, преди проблемите да ескалират.

Това не е глупаво. Има начини децата да пазят комуникациите си скрити от вас. И ако сте прекалено тежки в наблюдението си, това може да доведе до по-голяма тайна на децата ви.

20. Поставете ограничения за това колко време децата ви могат да прекарват онлайн

Според неотдавнашно национално проучване, пищялките прекарват средно по шест часа на ден със своите устройства и това не включва времето, прекарано в училище или домашна работа. А тийнейджърите прекарват невероятни девет часа на ден, взиращи се в екраните си..

Разбира се, част от това слуша Spotify, докато упражнява. Но по-голямата част от времето се отделя за гледане на видеоклипове, игра на игри и използване на социални медии.

Американската академия по педиатрия препоръчваше на деца под две години изобщо да нямат екранно време с консервативни ограничения по отношение на екранно време за по-големи деца. В края на 2016 г. организацията преоценява текущите изследвания и разхлабва своите препоръки. Те сега предполагат, че известно време на екрана, видеоразговори с роднини и образователни приложения могат да бъдат ценни дори за най-малките деца.

Сега организацията предлага семействата да създадат Семеен медиен план.

Те също така препоръчват на родителите:

 • Ограничете използването на екрани по време на хранене и за час преди лягане.
 • Ограничете изкушението на детето да проверява устройства по всяко време на нощта, като не ги зарежда през нощта в стаите си.

21. Допълнителни ресурси

Интернет въпроси: Ресурси за родители, които искат да пазят децата онлайн, с ръководства за практически насоки, безплатни приложения и контролни списъци за безопасност на устройствата. https://www.internetmatters.org/

Семеен онлайн институт за безопасност: Ръководства за родители и новини и отчети за проблеми с безопасността онлайн. https://www.fosi.org/

Безопасно, умно & Социални: Ръководства за обучение в социалните медии и съвети за безопасност за родители и учители. https://safesmartsocial.com/

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me