19 стъпки за защита на вашата онлайн поверителност през 2018 г.

поверителност и сигурност


Онлайн поверителността е тема, която придобива все по-голямо значение всяка година.

С все повече и повече уеб услуги, свързани приложения и дори устройства за домашен помощник, които набират все по-голяма популярност, сега е по-важно от всякога да разберете какви са опасностите за поверителността ви онлайн и как да го защитите съзнателно.

Ето 19 действия, които могат да ви помогнат да останете анонимни в мрежата и да защитите вашата поверителност онлайн. Не се изискват сложни компютърни познания.

Стъпки за защита на вашата поверителност онлайн:

 • Помислете за използване на VPN
 • Използвайте режима за поверителност / инкогнито
 • Блокирайте проследяващите уеб дейности
 • Използвайте рекламни блокери
 • Използвайте защитени приложения за съобщения (сигнал или телеграма)
 • Не въвеждайте важни данни в сайтове, които не са https
 • Изчиствайте бисквитките си редовно
 • Използвайте само сигурен имейл
 • Прегледайте разрешенията, дадени на мобилните ви приложения
 • Актуализирайте мобилното си устройство
 • Раздробявайте вашите файлове
 • Внимавайте със социалните медии
 • Достъп до мрежата чрез TOR

Contents

1. Помислете за получаване на VPN

Обикновено връзката ви с мрежата не е защитена от нищо. Това е само компютърът ви да поиска уебсайт (или услуга, туитър и т.н.) и след това сървърът, който ви предоставя този уебсайт.

Това, което е проблематично от гледна точка на поверителността онлайн, е, че такава връзка е обществена, може да бъде прехваната и всеки сървър, който помага за връзката по пътя, може да надникне в това, което се предава. Ако това е чувствителен имейл (или нещо подобно), наистина не го искате.

Тук играят VPN. VPN (или виртуална частна мрежа) е услуга, която ви позволява да се свържете безопасно към мрежата чрез маршрутизиране на връзката ви през VPN сървър, преди да стигнете до местоназначението си.

Ето бърза визуализация на това как изглежда връзката ви без и след това с активиран VPN:

какво прави VPN за вашата онлайн поверителност

Това, което VPN всъщност прави, е криптиране на връзката, така че дори ако някой я прехване, информацията в нея ще бъде шифрована и нечетлива. Всъщност никоя прихващаща страна няма да може да определи откъде идва връзката или за какво става въпрос, като по този начин ще ви осигури подобрена поверителност онлайн.

Въпреки че концепцията може да изглежда сложна и плашеща в началото, съвременните VPN мрежи всъщност са много лесни за използване и не изискват технически умения като конфигурация на сървъра или маршрутизация. Всичко, което трябва да направите, е буквално да инсталирате своя VPN по избор и да го активирате с едно щракване.

Имаме сравнение на най-добрите VPN мрежи на пазара точно тук. Много от най-добрите VPN решения предлагат и версии за мобилни устройства.

Внимавайте с безплатни VPN мрежи

VPN услугите са страхотни. Това е повече от вярно. Все пак не универсално.

Както някой веднъж каза, „ако не плащате за продукта, значи сте продуктът“. И това е още по-свързано с факта, че се занимаваме с темата за поверителността в мрежата. В края на деня никой не иска да им бъдат компрометирани данните или продадени на трета страна чисто защото не успяха да прочетат дребния шрифт при регистрация за на пръв поглед страхотна безплатна VPN услуга.

2. Използвайте режима за поверителност / инкогнито

Всички текущи версии на уеб браузъри като Chrome, Firefox, Opera идват с режим на поверителност.

Например, в Chrome, ако натиснете CMD + SHIFT + N (Mac) или CTRL + SHIFT + N (Win), ще отворите нов раздел в режим на поверителност. В този режим браузърът изобщо не съхранява данни от текущата сесия. Това означава, че няма уеб история, няма уеб кеш, няма бисквитки, изобщо нищо.

инкогнито режим

Използвайте този режим винаги, когато правите нещо, което предпочитате, да останете частно и да не можете да бъдете изтеглени на по-късна дата на устройството, което използвате.

Въпреки това! Нека поясним, че режимите за поверителност не правят връзката по-сигурна по никакъв начин. Те просто го правят частен по отношение на вашето собствено устройство - което означава, че го правят частен само от вашия край.

(Режимите за поверителност са налични и в мобилните браузъри.)

3. Блокирайте проследяващите уеб дейности

Основната грижа за поверителността на мрежата онлайн в съвременната мрежа е, че по принцип се следите навсякъде, където отивате.

И това не се отнася само за рекламите. По принцип всеки уебсайт, който посещавате, ще се опита да проследи вашата дейност по множество различни начини. Само да назовем няколко:

 • Анализ на трафика - използва се често от повечето уебсайтове, за да разберат по-добре аудиторията си, откъде са, какви устройства използват, колко време прекарват на уебсайта, какви подстраници взаимодействат и скоро.
 • Настоящо местонахождение - често използвани от функционални джаджи като метеорологични джаджи, „близки събития“ и т.н. Но също така се използва за общо проследяване и анализ на данни.
 • Социална медия - използва се, за да ви показва активността на хората във връзка със страницата или статията, която четете. Конкретен пример за това е пикселът във Facebook:
 • Facebook пиксел - тези са предназначени да свържат вашата дейност с вашия профил във Facebook, като по този начин да дадат на Facebook по-добро разбиране за това какво е вашето поведение и какво да показвате във вашата емисия новини (включително кои реклами най-вероятно ще ви хареса).
 • Медийни тракери - например, ако на страницата има видеоклип в YouTube, този видео блок е свързан с вашата друга активност в YouTube, като по този начин оказва влияние върху какви видеоклипове YouTube вероятно ще ви препоръча следващия.

Всички тези тракери могат да направят уебсайтовете по-бавни и като цяло по-малко безопасни за използване.

Едно от жизнеспособните решения е използването на инструмент като Ghostery. Той е безплатен и има версии за всички основни уеб браузъри. Инсталацията е проста и всъщност започва да работи веднага.

Настройки на Ghostery

4. Използвайте рекламни блокери

Различни източници (например 1, 2) сочат, че Google показва около 29 милиарда реклами всеки ден.

Но това е само Google. Ами Facebook? Какво ще кажете за целия вътрешен рекламен инвентар, обработван от самите уебмастъри, без да има рекламна мрежа между тях? Не е неразумно да се изчисли, че общият брой може да нарасне дори до 60 милиарда.

Казано по-просто, рекламите са навсякъде. Но единственото им съществуване не е проблематично от гледна точка на поверителността онлайн.

Проблемно е, че рекламите не са „затворени черни каси“. Точно обратното - те взимат много данни, „слушат“ какво правите и отбелязват всяко щракване и всяко действие, което предприемате. След това тези данни могат да бъдат използвани, за да ви следват в мрежата и да ви служат още по-насочени реклами следващия път.

Всичко по-горе е често срещана пазарна практика. Не е незаконно да правите нещо от него. Всъщност всички тези алгоритми за проследяване се считат за умни за това колко са ефективни.

Но тогава има и другата страна на монетата. Някои реклами отиват дори по-далеч и се опитват да заразят компютъра ви със злонамерен софтуер, да ви подведат да инсталирате опасен софтуер или да опитате да получите случайни кликвания, като скриете факта, че те са реклами на първо място (представяйки се за дизайна на сайта, на който са).

Най-доброто решение да не се засегнете от нищо от това е просто да блокирате рекламите напълно. Най-лесният начин да направите това е като инсталирате разширение за рекламен блокер във вашия браузър. Такова разширение ще блокира всяка реклама и ще попречи на показването й. Рекламните блокери обикновено работят веднага, без да е необходима конфигурация.

 • За Chrome: Adblock Plus, uBlock Origin, AdBlock.
 • За Opera: Opera Ad Blocker Opera, Adblock Plus, uBlock Origin.

5. Използвайте сигнал или телеграма за съобщения

Не всички онлайн комуникации са еднакво защитени или защитават вашата поверителност онлайн достатъчно.

Например имейлът сам по себе си не е най-частната форма на комуникация поради всички слоеве за връзка и различни сървъри, които участват, за да стигнат имейла до местоназначението му.

Използването на решения като Facebook Messenger или директни съобщения в Twitter повдига много други проблеми, свързани с поверителността, свързани с дневния ред на тези корпорации и начините за работа с потребителските данни. Не беше толкова отдавна, когато чухме за 32 милиона пароли в Twitter, които потенциално могат да бъдат хакнати и изтекли, например.

Много по-добро решение е използването на други инструменти за небрежна комуникация и дори чувствителни разговори. Инструменти като Signal и Telegram, въпреки че изглеждат като нещо, което може да използва по-малкият ви братовчед, всъщност са най-добрите, когато става въпрос за това, че всичко, което е казано чрез комуникационните линии на инструмента, остава частно.

И сигнал, и телеграма използват криптиране от край до край. Те дори идват с множество мобилни и настолни приложения.

Освен това и двете приложения вече позволяват гласови повиквания, което представлява много по-безопасна и по-лична алтернатива на класическите телефонни разговори.

6. Не въвеждайте чувствителни лични данни на уебсайтове, които не са HTTP

Казано по-просто, HTTPS е защитената версия на HTTP - стандартният протокол, който се използва за изпращане на данни между вашия уеб браузър и уебсайта, който четете.

Проверката дали сте свързани към уебсайт чрез HTTPS е много проста. Всичко, което трябва да направите, е да разгледате адресната лента на браузъра си и да забележите дали адресът започва с https: // плюс, ако има зелена икона на катинар до нея. Така:

paypal (https сигурно)

Важното, което трябва да запомните тук, е никога да не въвеждате чувствителна информация на уебсайтове, на които HTTPS не е активиран. Това включва неща като вашата кредитна карта, номера на социалното осигуряване, адресната информация или всичко друго, което не искате да правите компромиси.

За съжаление няма „коригиране“, което можете да направите, ако даден уебсайт няма HTTPS. Просто трябва да избягвате такива уебсайтове.

7. Изчиствайте бисквитките си редовно

Бисквитките са популярен термин в мрежата, но много малко хора осъзнават какви са всъщност. Технически погледнато, бисквитките са доста прости. Те са само малки текстови файлове, които се съхраняват на компютъра ви (както и на мобилните ви устройства). Те съхраняват малки пакети с информация, свързана с вашата лична дейност във връзка с даден уебсайт.

Най-класическото използване на бисквитка е да държите влезли в определен уебсайт и да не ви принуждават да въвеждате своите идентификационни данни всеки път, когато се върнете. Но бисквитките могат да стигнат много по-далеч от това.

В наши дни те също често се използват за съхраняване на артикули от вашата кошница за пазаруване (в случай, че решите да изоставите кошницата си, но след това да се върнете на сайта по-късно и да продължите да пазарувате) или да следите съдържанието, което сте чели преди сайта (като по този начин помага при бъдещи предложения за съдържание). Това са само две от десетки възможности.

Бисквитките може би е невъзможно да се избегнат изцяло. Ако ги деактивирате напълно, на практика правите почти невъзможно да използвате сайтове като Facebook, Twitter, повечето магазини за електронна търговия или други услуги, където се изисква влизане.

Това, което можете да направите, е поне да изчиствате бисквитките си от време на време. Това може да ви помогне да поддържате браузъра си чист и също така да не позволявате на някои уебсайтове да се възползват от по-стари бисквитки, които са създали може би дори преди месеци, като по този начин затрудняват проследяването на вашите навици онлайн.

 • Ето как да изчистите бисквитките в Chrome, Firefox, Opera.

8. Използвайте само сигурен имейл

Както казахме по-горе, когато обсъждаме онлайн месинджъри (в # 6), електронната поща не е най-сигурната форма на комуникация онлайн. От друга страна, е трудно да си представим живота си без имейл изцяло, така че в някои ситуации просто трябва да хапеме куршума и да използваме имейл така или иначе.

Все още обаче има неща, които можем да направим, за да го направим по-сигурен.

Първо, можете да се сбогувате с безплатни електронни решения като Gmail или Outlook.com и вместо това да изберете първокласно. Една от жизнеспособните алтернативи в това царство е защитената имейл услуга Tutanota, която се предлага с напълно криптирана пощенска кутия.

Освен това можете да опитате да добавите друг слой криптиране върху съществуващата си безплатна пощенска кутия. Например, ако използвате Gmail, можете да получите тези разширения за Chrome, които ще позволят криптиране от край до край на вашите съобщения, както и прикачени файлове. Този вид криптиране гарантира, че вашият разговор остава частен.

Прочетете повече за анонимен имейл.

9. Прегледайте разрешенията, дадени на вашите мобилни приложения

Всяко приложение, което имате на вашия iPhone, iPad или Android устройство, изисква определен набор от разрешения, за да предостави неговата функционалност. Понякога обаче някои приложения стават твърде взискателни в този отдел, като искат достъп до повече, отколкото изглежда, че е необходимо, за да направи приложението оперативно.

Ако някога сте се хванали да се чудите: „Защо приложението за рецепти се нуждае от достъп до местоположението ми през цялото време?“, Тогава знаете за какво говорим.

Това, което трябва да правите от време на време, е да прегледате текущо инсталираните си приложения и да прегледате предоставените им разрешения. През повечето време можете да оттеглите част от тези разрешения, без да правите приложението безполезно (като например приложението за рецепта).

В iPhone можете да направите това, като отидете в Настройки, превъртете до дъното и след това преминете през всяко приложение едно по едно.

разрешения за приложение

10. Актуализиране на по-ново мобилно устройство

Изглежда, че всяка година компании като Apple, Samsung, Google се опитват да ни убеждават да купим най-новия смартфон и да хвърлим старите си. Естествено, ние се съпротивляваме. Но не можем да устоим завинаги. Поне не, ако не искаме онлайн поверителността ни да предприеме хит.

Това, което трябва да помним, е, че съвременните мобилни устройства са компютри. Точно като вашия настолен компютър или Mac, но само малко по-малко мощен. Следователно, те също са предразположени към различни заплахи за сигурността и, както всяко друго устройство, се нуждаят от постоянни актуализации, за да останат в безопасност.

Новите устройства се актуализират постоянно, така че няма проблем. По-стари, не толкова.

Например, Nexus 7 - устройство, което все още е сравнително популярно (можете да ги купите в eBay в момента) - спря да получава лепенки за сигурност след юни 2015 г. Това означава, че който го използва, е оставен самостоятелно и е изложен на нови заплахи за сигурността за вече повече от две години.

Независимо дали ни харесва или не, в един момент ново устройство е неизбежно.

11. Раздробявайте вашите файлове

Въпреки че звучи изненадващо, да се отървете от конкретен файл веднъж завинаги не е толкова лесно. Просто да го преместите в кошчето и след това да го изпразнете няма да стане. Всеки файл, премахнат чрез тази стандартна операция, е лесно възстановим в пълен размер.

Това се дължи на начина, по който работи процесът на изтриване на каквото и да било. В своето най-основно състояние, вашата операционна система просто ще отбележи, че пространството, в което вашият файл е бил „сега е безплатно“, без да се извършва действително изтриване. Следователно, ако някой знае къде да потърси, той все още може да получи достъп до този файл лесно.

По-безопасно решение е да се възползвате от инструмента за „раздробяване на файлове“. Те ще ви позволят да премахвате чувствителни, частни файлове от вашия твърд диск, като ги презаписвате няколко пъти с произволни набори от данни и в произволни модели.

 • За Mac можете да използвате Dr. Cleaner.
 • За победа, Eraser.

File шредер от д-р Cleaner

12. Внимавайте със социалните медии

Идеалният случай от гледна точка на поверителност онлайн би бил да изтриете изцяло акаунта си във Facebook, но това вероятно не е в състояние за повечето хора. Затова вместо това поне внимавайте какъв вид данни споделяте с любимата си социална платформа.

За веднъж не споделяйте местоположението си във Facebook през цялото време и с всяка актуализация, която публикувате. Има много случаи на ограбване на домове на хора, след като публикуваха актуализации за тях във ваканция. Например трима разбойници в Ню Хемпшир се измъкнаха с откраднати стоки на стойност 200 000 долара, след като влязоха в 50 домове, като всичко стана възможно, като предварително се провериха статусите на жертвите им във Facebook.

Добро правило е да не публикувате информация, която считате за чувствителна от гледна точка на поверителността в интернет. Да предположим, че целият свят ще види следващата ви актуализация на състоянието.

13. Достъп до мрежата чрез TOR

Тор се сдобива с много лоша репутация през годините, не винаги по всички правилни причини. Tor като технология е много умен механизъм, който ви позволява да останете напълно анонимни, докато сърфирате в интернет.

Tor (кратко за „The Onion Router“) маршрутизира вашата уеб връзка през редица възли, преди да стигне до местоназначението си. Поради това никой не е в състояние да го проследи или да види какво се предава. В някои аспекти Tor е подобен на VPN. Основната разлика между двете е, че VPN ви свързва чрез един допълнителен сървър, докато Tor използва множество.

Първите стъпки с Tor са прости - всичко, от което се нуждаете, е официалният уеб браузър Tor. Има налични версии за всички основни системи. След като го инсталирате и стартирате, можете да установите връзка с мрежата Tor чрез едно кликване. На този етап връзката ви е сигурна и анонимна. Ето как изглежда браузърът:

TOR браузър

14. Не използвайте Windows 10, ако можете

Windows 10 е известен със своя „хлабав“ подход към онлайн поверителността. При настройката си по подразбиране системата е настроена да споделя цялата ви лична информация (включително вашата дейност) с Microsoft и дори трети страни. Той също така синхронизира цялата си история на сърфиране и други настройки обратно към сървърите на Microsoft.

На всичкото отгоре Cortana - асистентът на системата - записва всичките ви натискания на клавиши и слуша цялата ви дейност.

Ако това не е достатъчно, Microsoft също прави изненадващо трудно да настрои нещата така, както трябва да бъдат. По принцип всяка последователна актуализация на системата има за цел да върне фабричните настройки, като по този начин ви принуждава да пренасяте отново с поправки.

В края на деня, ако това е подходяща опция за вас, се сбогувайте изцяло с Windows 10.

15. Помислете дали да не използвате Google

Това важи не само за основната търсачка на Google, но и за всички останали инструменти - Google Analytics, Gmail, Google Apps, Google Drive и т.н..

Поради огромната си мрежа и портфолио от инструменти, Google знае основно всичко за вас, което трябва да знаете. Независимо дали сте удобни за това от гледна точка на поверителност онлайн зависи от вас.

Когато става въпрос за основната търсачка, DuckDuckGo е алтернатива, която си струва да се обмисли или дори Bing (но тогава отново сме в лагер на Microsoft).

Що се отнася до неща като Gmail и Google Drive, в мрежата има множество жизнеспособни решения. Например SpiderOak е интересна алтернатива на Google Drive и Dropbox, която дори има одобрението на Едуард Сноудън.

16. Вероятно изтрийте Facebook от телефона си

Напоследък се появяват множество истории, описващи предполагаемите практики на Facebook във фоновото слушане. Някои хора съобщават за притеснения, свързани с приложението Facebook, слушайки разговорите, които провеждат по телефона, и след това предлагат реклами въз основа на нещата, споменати в тези разговори.

По всяка вероятност или поне бихме искали да вярваме в това, това не е напълно правдоподобно - и Facebook очевидно отрича. Обаче отърването от приложението Facebook от телефона ви със сигурност няма да навреди на цялостната ви поверителност онлайн.

17. Имате ли наистина нужда от този Amazon Echo?

Колкото и полезни да са тези нови домашни асистенти, те имат и някои сериозни проблеми с поверителността в интернет. Най-вече те са в състояние "винаги включено, винаги слушане".

Това означава, че Alexa постоянно слуша всичко - всичко (!) - казваш из къщата и го предава по интернет на сървърите на Amazon.

В крайна сметка нямате контрол върху това как тези данни ще бъдат използвани и от кого. Въпреки че, пълно разкриване, Amazon казва, че те не споделят вашите данни на Amazon Echo с трети страни.

Google Home обаче може би е още по-враждебен към вашата поверителност. Освен достъп до микрофон (винаги слушащ), той също проследява местоположението ви и може да споделя вашите данни за рекламни цели с трети страни (включително с други компании на Google).

18. Използвайте виртуални машини

Виртуалните машини ви позволяват да симулирате втори компютър (виртуален) в рамките на приложение. Това е основно пясъчна кутия Виртуалната машина може да бъде ограничена по какъвто и да е начин, който ви е необходим, например, с изключена уеб връзка или премахната друга част от системата.

Виртуалните машини са чудесни, ако искате да свършите чувствителна задача на компютъра си, която не включва непременно уеб връзка. Или още повече, когато искате да сте сигурни, че уеб връзката е недостъпна и че вашите действия не са регистрирани за бъдещо предаване на трета страна.

С други думи, ако искате да отворите файл и трябва да сте сигурни, че никой не гледа през рамото ви, както го правите, можете да го направите чрез виртуална машина. След това, след като сте готови, можете да изтриете тази виртуална машина и по този начин да премахнете всяка следа от операцията.

Изпробвайте VirtualBox, популярно безплатно решение, което работи на Windows, Linux и Mac.

19. Избягвайте публичния Wi-Fi

Колкото и всички да обичат тези безплатни горещи точки за Starbucks Wi-Fi, може би трябва да внимавате около тях. Или по-скоро не може би, но определено.

Общественият Wi-Fi повдига редица проблеми за поверителност онлайн:

 • Никога не знаете кой управлява горещата точка, какъв е софтуерът, каква е настройката, каква информация се записва и т.н..
 • Нямате никаква сигурност, ако горещата точка, която използвате, не е „зъл близнак“ - гореща точка, създадена с цел въплъщение на истинската Wi-Fi мрежа, която реално сте възнамерявали да използвате. Например, да кажем, че виждате отворена мрежа, наречена „Starbucks Free Internet“, така че решавате да се свържете. Въпреки това нямате как да разберете дали тази мрежа всъщност е официалната мрежа, управлявана от кафенето. По същество всеки с мобилен рутер може да създаде такава мрежа и след това да открадне информацията на всеки, който се свърже към нея. Слушайте първия епизод на Hackable - подкаст на McAfee, за да научите повече за това (достъпно в iTunes).
 • Не можете да сте сигурни, че използването на VPN ще ви защити. В повечето случаи VPN-тата решават проблема, но ако имате работа с фалшива мрежа, човекът, който я управлява, все още може да види какво се случва. Освен това има проблем с течовете на DNS. Казано по-просто, вашият лаптоп все още може да използва настройките си по DNS по подразбиране, за да се свърже с мрежата, а не от сигурните сървъри на VPN. Ето още по темата.

Какво можеш да направиш?

 1. Наистина избягвайте обществени Wi-Fi мрежи, ако искате да извършите всякакъв вид чувствителна операция. Не осъществявайте достъп до вашите платформи за онлайн банкиране или нещо друго, където вашата поверителност е от изключително значение.
 2. Ако използвате обществен Wi-Fi, използвайте и VPN. Направете тук теста за течове на DNS, за да сте сигурни, че връзката е защитена.
 3. Винаги питайте какво е точното име на обществената мрежа, с която искате да се свържете - за да не се свързвате със зъл близнак.

Заключение: Защитата на вашата поверителност онлайн е проста

Онлайн поверителността е тема, която придобива все по-голямо значение през последните няколко години.

Освен онези основни неща с здрав разум, които всеки уеб потребител трябва да прави по отношение на своята онлайн поверителност, има и въпроси на нови регулации и проблемни проблеми с неутралността на мрежата, които се появиха съвсем наскоро..

В наши дни изглежда, че не можете лесно да избягате от големите корпорации, които ви следят онлайн, вашия интернет доставчик (доставчик на интернет услуги), записвайки вашата онлайн активност и може би дори да продавате данните на трети страни (което е законно в САЩ).

Като цяло, това може да бъде плашещо. Все пак все още има жизнеспособни неща, които можете да направите, и инструменти, които можете да използвате, за да запазите и защитите вашата поверителност онлайн. Надяваме се, че списъкът по-горе ви даде добър преглед на възможностите и колко лесно е да извършите повечето от тези действия. Но трябва да бъдете съзнателно и също така да преглеждате своите оптимизации за поверителност онлайн всеки път от време.

По-полезни онлайн инструменти за поверителност можете да намерите тук: PrivacyTools.io

Онлайн инфографика за поверителност

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me