17 съвета за безопасно интернет сърфиране

Интернет може да бъде опасно място за небрежните. Приземете се на грешен уебсайт и можете да заразите компютъра си със злонамерен софтуер, който ще открадне данните ви или ще го разгради и ще поиска откуп за връщането му. Попълнете потребителско име и парола в невярна форма и цифровият ви живот може да се превърне в тост.

Колкото и страшно да звучи, ако внимавате, можете да сърфирате в мрежата с голяма степен на безопасност.

Безопасното сърфиране започва с вашия браузър.

Два от най-популярните начини, които злоупотребяват да ловят на браузърите, са чрез социално проектиран злонамерен софтуер и фишинг.

Близо една трета от интернет потребителите са станали жертва на социално проектиран злонамерен софтуер, според NSS Labs, независима организация за тестване. Използвайки някаква форма на измама, например, свързване към измамен уебсайт или отваряне на заразен документ, лошите участници могат да манипулират човек, за да отрови машините си със злонамерен софтуер. Такъв софтуер може да компрометира или повреди хардуера или да открадне чувствителна или информация. Ransomware също се разпространява по този начин.


Тази форма на зловреден софтуер има див растеж през последните 12 месеца. Той криптира данни на заразен компютър или телефон, така че собственикът му да няма достъп до него. След това той изисква собственикът да плати откуп, за да го направи отново достъпен.

Фишингът често е прелюдия за засаждане на социално разработен зловреден софтуер на машина, но той също се използва за улавяне на чувствителни данни. Например, получавате имейл от вашата банка с молба за потребителско име и парола за достъп до вашата сметка. Само имейлът не е от вашата банка, а от фишър, маскиращ се като ваша банка. И следващото нещо, което знаете, че вашите чекови и спестовни сметки работят на празни.

NSS отбелязва, че през 2016 г. се отчитат над 145 000 уникални фишинг кампании всеки месец. Също толкова често беше откриването на 125 000 уебсайта за фишинг.

Всъщност ситуацията стана толкова тревожна сред бизнеса, който загуби 2,3 милиарда долара през последните три години от фишинг измами, че ФБР издаде специален сигнал по темата.

Contents

1. Използвайте / инсталирайте най-сигурния интернет браузър

Основните браузъри предлагат защита срещу зловреден софтуер и фишинг в социалния инженеринг, въпреки че някои предлагат повече защита от други.

Например в най-новите тестове на браузъра на NSS, Новият браузър Edge на Microsoft блокира 99% от злонамерените проби, хвърлени върху него, в сравнение с 85,9% за Google Chrome и 78,3% за Mozilla Firefox.

NSS отчет (браузъри)

(връзка към доклада на НСС)

3 най-добри интернет браузъри за безопасно сърфиране

 1. Microsoft Edge (версия 2017)
 2. Google Chrome
 3. Mozilla Firefox

От няколко години Microsoft включва в своите браузъри технология, наречена SmartScreen URL филтриране и филтриране на репутацията на приложението.

Технологът проверява репутацията на URL, преди да му позволи да изтегли в браузъра. Ако репутацията на уебсайта е лоша, какъвто е случаят с фишинг уебсайт, ще получите сигнал. След това можете да изберете дали да отидете на началната си страница, на уебсайт, на който сте били преди, или да бъдете дявол и да преминете към уебсайта с лоша репутация.

Подобният скрининг се случва, когато се опитате да изтеглите файл от съмнителен уебсайт. Браузърът ще блокира изтеглянето.

NSS установи също, че Edge е най-бързият за блокиране на нов зловреден софтуер за социално инженерство, отнемащ само 10 минути. Сравнете това с четири часа, 39 минути за Chrome и четири часа, пет минути за Firefox.

Той беше и най-ефективният за справяне с уязвимостите „нулев ден“. Това са недостатъци, експлоатирани за първи път при атака: 98,7%, в сравнение с 92,8% за Chrome и 78,3% за Firefox.

2. Персонализирайте настройките си за сигурност

Можете също така да направите браузъра по-защитен, като го персонализирате чрез неговите предпочитания или меню с настройки. Пълненето с настройки обаче може да създаде неудобства.

Например изключване на функции като „автоматично попълване„, Която автоматично попълва формуляри на уеб страници, а съхраняването на парола не позволява на файловете да съхраняват данни, готови за всеки, който хакне вашата система, да го изкопае..

От друга страна, ръчното попълване на формуляри и въвеждане на потребителски имена и пароли може да бъде тежест.

Изключването на други функции може да намали „атакуващата повърхност“, местата, които са достъпни за натрапници да атакуват вашата система, но могат да намалят и вашето удоволствие от сърфирането. Изключване "бисквитки,Например, може да подобри поверителността ви. Проблемът е, че има много уебсайтове, които няма да ви предоставят уеб страниците си, ако нямате активирани бисквитки. Същото важи и за активирането на приставки, JavaScript и в по-малка степен на Java.

Една от опциите, които определено трябва да включите, е „блокирайте изскачащите прозорци“, За да предотвратите появата на досадни реклами върху уеб страниците, които посещавате. И ако вашият браузър го поддържа, изберете изпращайте заявките „Не проследявайте“ с опцията си за трафик на сърфиране, за да не забравяте маркетолозите да се впускат в мрежата ви.

Ето стъпка по стъпка ръководства за осигуряване на вашите браузъри (т.е. прави ги по-малко уязвими).

 • Ръководство за Microsoft IE (HowToGeek)
 • Ръководство за Google Chrome (TechRepublic)
 • Ръководство за Mozilla FireFox

Както при всеки софтуер, винаги искате да сте сигурни, че браузърът ви е в крак с най-новите ъпгрейди и лепенки. Много пъти тези пластири са създадени за справяне с нови намерени пропуски в сигурността в софтуера. Поддържането на актуален браузър е по-малко проблем, отколкото преди, защото сега актуализациите често са автоматизирани.

3. Използвайте мениджъра на пароли (не опциите за автоматично попълване)

До браузъра ви добрият мениджър на пароли стана почти съществен за безопасното сърфиране. Особено след като изключите опциите „запомнете пароли и попълнете формуляри“ на вашия браузър.

Функциите могат да варират от мениджър до мениджър, но всички те имат едно общо нещо:

Те запомнят вашите идентификационни данни - потребителско име и парола - за уебсайт и ги попълват, когато кацнете на страницата му за вход.

мениджъри на пароли

Това ви позволява да създавате уникални и сигурни идентификационни данни за всеки уебсайт, който ги иска, без да се налага да ангажирате тези идентификационни данни в паметта. Трябва да запомните само една парола: главната парола за достъп до мениджъра на пароли.

Хиляди, понякога милиони пароли стават компрометирани всеки ден, така че мениджърите на пароли могат да ви помогнат да избегнете ефекта на домино, който се появява при повторна употреба на пароли. Крадците на доверие могат да вземат набор от откраднати идентификационни данни и да ги включат в хиляди уебсайтове чрез техники за автоматизация. Това може да пробие всеки сайт, където сте използвали отново паролата си. Използването на уникални пароли намалява щетите, които могат да бъдат нанесени с една парола.

Ето 3 най-популярни мениджъри на пароли през 2017 г.

 1. 1PassWord ($ 2,99 / месец)
 2. KeePass (безплатно)
 3. LastPass (БЕЗПЛАТНО)

Въпреки че вмъкването на нещо ново във вашия уеб поток може да не ви звучи привлекателно, мениджърите на пароли са сравнително ненатрапчиви след инсталирането. Повечето се инсталират в браузър по ваш избор като приставка. Там те ще гледат пътуванията ви в киберпространството. Ако сте нов в уебсайт, програмата ще ви помогне да създадете идентификационни данни за него. Ако вече сте били на сайта, софтуерът автоматично ще попълни данните ви за вход. Нещо повече, повечето мениджъри също ще създадат списък със сайтове, за които съхраняват входни данни, до които можете бързо да получите достъп от лентата с инструменти на браузъра си..

4. Използвайте креативността, когато създавате паролите си

Ако запомнянето на много пароли е голяма работа, създаването на пароли е също като данъчно облагане. Мениджърите на пароли могат да автоматизират това и за вас. Можете да им кажете да създадат защитена парола за вас и това е направено в миг.

В някои мениджъри дори можете да персонализирате създадените от тях пароли.

Можете да направите парола с определена дължина. Препоръчителната дължина е 16 знака. Но това може да е твърде дълго за някои уебсайтове. Искате да се произнася, когато използвате цифри, главни букви и специални знаци. Или ако изключвате подобни знаци като 1 и l или O и 0.

Ако отидете на старо училище и създадете пароли под формата на ръка, мениджърът на пароли може да ви помогне и там. Ще ви каже дали създаването ви е защитено или вече сте използвали тази парола някъде другаде.

Едно от най-големите предимства на мениджъра на пароли е, че повечето от тях работят в различни платформи. Независимо дали работите на вашия телефон, таблет, лаптоп или десктоп, винаги имате достъп до вашите идентификационни данни. Това също означава, че не е нужно да въвеждате защитена парола като F * t5pWU397% 6QvAk7K9W на клавиатура на смартфон.

Нещо повече, с информацията, синхронизирана в платформи, вашите устройства ще се актуализират автоматично, когато промените вашите идентификационни данни или добавите нови.

5. Скрийте своя IP с VPN

Наличието на защитен браузър и мениджър на пароли ще ви предложи мярка за сигурност, докато обикаляте в мрежата, но ако искате да вземете безопасност на ниво, помислете да използвате услуга на виртуална частна мрежа.

VPN услугите защитават връзката ви с Интернет чрез криптиране на данните във връзката и скриват къде се свързвате с мрежата, което защитава вашата поверителност.

Шифроването на връзката ви с интернет е особено важно, когато работите несигурни Wi-Fi мрежи, като тези, открити на обществени места като летища, хотели и ресторанти. Тези мрежи са несигурни, тъй като е много лесно за Snoop да прихваща трафик върху тях със софтуерен инструмент, наречен sniffer. При криптирана връзка обаче, сополите, улавящи вашите данни, ще виждат само боклук.

Когато се свържете с VPN услугата, за която се абонирате, тя маскира вашата самоличност в мрежата. Това означава, че вашият доставчик на интернет услуги няма да може да проследи вашите движения онлайн. Вашето правителство също ще има по-труден момент да ви нарани. И сайтове, които обикновено биха ви разпознали, като вашата банка, няма да знаете кой сте и ще ви помолят да се удостоверите с тях.

Има някои проблеми с използването на VPN, поради което обикновено само хора с допълнителна нужда от поверителност ги използват. Например, те могат да забавят вашето интернет преживяване, защото трафикът ви може да прави повече скокове от точка А до точка Б, отколкото би имал, ако не използвате VPN.

Нещо повече, вероятно е сървърът на VPN услуга да бъде разположен по целия свят. Това може да създаде проблеми, ако използвате стрийминг услуги, които имат регионални ограничения, като Netflix и YouTube. Ако сте свързани с VPN сървър в Токио, тогава към услугата за стрийминг изглежда, че сте в Токио, а не във вашия дом или офис.

VPN доставчиците предлагат услугите си както в абонамент, така и в безплатни предложения. Проблемът с безплатните услуги е, че те трябва да изкарат парите си по някакъв начин. По-често това означава, че продавате вашите данни на търговците. Така че, ако защитата на поверителността ви е толкова важна, колкото защитата на вашата комуникация, може да искате да избягвате безплатни VPN.

Едно изключение от това правило обаче е най-новата версия на браузъра Opera. Той има вградени безплатни VPN услуги. Въпреки че в основата си Opera използва същото ядро ​​на браузъра като Chrome на Google, някои уебсайтове може да не разпознават Opera. Освен това VPN прокси сървърите на Opera могат също да бъдат блокирани на определени уебсайтове, като Netflix.

В противен случай VPN на Opera ще направи това, което се очаква от VPN. Той ще замени вашия IP адрес с виртуален IP адрес, за да осуети нета тракери. Това ще ви позволи да получите достъп до уебсайтове, блокирани от защитни стени или организация като училище или компания. И може да защити сесиите на обществени Wi-Fi места.

Най-добри снимки за VPN

 1. ExpressVPN - Прочетете преглед
 2. NordVPN - Прочетете преглед
 3. CyberGhost - Прочетете преглед
 4. PureVPN - Прочетете преглед

P.S. Ето пълен списък с най-добрите VPN услуги (актуализиран за 2018 г.)

6. Потвърждаване на сигурността на сайта (https vs. http)

Един от начините да се определи дали сайтът е надежден е, ако има зелен катинар в адресната лента на браузъра ви.

Това не само означава, че трафикът между вас и сайта е криптиран, но и че собствеността на домейна е валидирана. Докато валидирането на домейна е полезно, то не казва нищо за легитимността на собственика.

Има още едно ниво на валидиране за това, наречено удължено валидиране. Организациите трябва да докажат своята идентичност и легитимност като бизнес, преди да могат да получат валидиране на EV. Това се показва като зелена адресна лента и заключване в браузъра ви.

HTTP на Chrome не е защитен

Дори и да сте строги по отношение спазването на добра хигиена на сигурността, някои лични данни, които сте качили в интернет по време на дигиталния си живот, може да попаднат в неправилни ръце. Ако това е имейл адрес, който е част от нарушаването на данните, можете да получите автоматично известие чрез безплатна услуга, предлагана от уебсайта за мониторинг на нарушенията Имам ли участие.

Също така е добра идея да активирате всички сигнали, предлагани от вашите доставчици на кредитни карти и банки. Тези сигнали ще ви информират за различни видове дейност в тези акаунти. Тогава, в случай на компромис, можете да реагирате на ситуацията наведнъж.

7. Фишинг имейли и съвети за избягването им

Пример за фишингБез съмнение мислите, че знаете как да забележите фишинг имейл. Но правите ли?

Фишинг имейлите получават средна честота на кликване от около 10 процента или по-висока, според доклад, публикуван миналия месец от Wombat Security Technologies.

И има много от тях Ако не кликнете върху такъв, може да щракнете върху следващия.

Наскоро Diligent публикува резултатите от проучване относно това, кои фишинг имейли хората най-вероятно щракват върху.

Повече от 68 процента от хората биха кликнали на имейл, ако изглежда, че идва от някой, когото познават. И 61 процента щяха да кликнат върху имейл, който се отнасяше до социалните медии, като например един казва: „Видяхте ли тази снимка от вас? LOL ".

Хората, които получиха имейл, приличащ на покана за достъп до споделен файл на услуга като Dropbox, са щракнали към него 38 процента от времето.

Други успешни фишинг имейли бяха тези, които казваха на потребителите, че трябва да направят нещо. Инструкции / информация като:

 • Необходимо е да си осигурят акаунта
 • Нуждаете се от ново вход в социалните медии
 • Да се ​​яви в съда - съдебното известие е в прикачения файл
 • Дължиха се възстановяване на данъци

Според Diligent всеки ден се изпращат 156 милиона фишинг имейла, а 16 милиона не се откриват от спам филтри.

И така, какво се случва, ако щракнете върху връзката или отворите прикачения файл? Получавате зловреден софтуер.

Повече от 90 процента от фишинг имейли носят откуп. Това са програми, които заразяват компютъра ви и криптират всичките ви файлове. След това хакерите ви молят да им изпратите пари, за да си върнат файловете, но няма гаранция, че ще спазят обещанието си. Ами те са престъпници в края на краищата!

Миналата година хакери за извличане на софтуер отнеха повече от 1 милиард долара от жертви.

Можете също да се заразите от злонамерен софтуер, който шпионира за всичко, което правите, включително паролите, които въвеждате в сайта си за онлайн банкиране. Други зловредни програми завземат вашия компютър и го използват, за да изпращат повече спам. Това забавя вашия компютър с потенциал да ви създаде проблеми с вашия доставчик на интернет услуги.

Съвети за разпознаване на фишинг
 • Правописни или граматически грешки. Реалните компании наемат редактори на копия, за да проверяват имейлите си, преди да излязат.
 • Не използва вашето име.
 • Това е от някой, когото не познавате, или се отнася за транзакция, непозната за вас.
 • Той изисква вашата лична информация.
 • Изглежда твърде добре, за да е вярно. Или твърде лошо, за да е вярно.
 • Тонът е спешен или дори заплашителен.
 • Обратният адрес на имейла или URL адресът на връзката не изглежда правилно. Например, вместо да ви отведе до MyBank.com, той отива в MyBank-this-is-real-we-swear.com.
 • Той ви иска пари или дарение.
 • Това е толкова неясно, колкото може да бъде, и иска да кликнете върху връзка или да изтеглите файл, за да разберете повече.

С постоянния растеж на кибер престъпленията и онлайн измами, хората губят милиарди и много хора са загубили своята идентичност.

Това ръководство ще ви помогне да избегнете следното:

 • Кражба на самоличност
 • Измами с кредитни карти
 • Фишинг имейли
 • и още.

Посочихме 14 начина да запазите вашата онлайн активност супер защитена. В края на статията разгледахме някои експерти от ИТ индустрията, които дават добър поглед върху бъдещето.

8. Изтеглете софтуер от надеждни източници

Ненадежден софтуерИнтернет е обсебен от различни видове софтуер, който можете да изтеглите и инсталирате на вашия компютър. Имайте предвид това не всички изтегляния са еднакво надеждни.

Одобрена актуализация на софтуера за вашата операционна система (обикновено Windows или macOS) е сигурна за инсталиране. От другата страна на спектъра, едно изтегляне от евтино изглеждащ уебсайт, който обещава да изчистите файловете на вашия компютър, не трябва да стои далеч от.

Погледнете да изтеглите търговски приложения, закупени от защитени сайтове, и безплатни приложения от сайтове с добра репутация (като Tucows и ZDNet, както и официални ресурси като Mac App Store). Ако не сте сигурни в произхода на който и да е софтуер, не го изтегляйте и не го инсталирайте. Потърсете го в интернет и проверете за рецензии и публикации в блога за софтуера от реномирани източници. Не отнема много време да разберем дали даден софтуер е истински и надежден от уеб общността.

9. Избягвайте сайтовете за споделяне на файлове и торент

Сайтовете, използвани за архивиране и синхронизиране на вашите файлове, като цяло са полезни за използване и са много по-безопасни, отколкото може би мнозина смятат. Но местата, където сте активни в споделянето на съдържание с други хора, например сайтове за споделяне на файлове, например, имат потенциал да компрометират компютъра ви. Това е така, защото такива сайтове често се занимават с споделяне на файлове, които не са предназначени за споделяне.

Тези файлове може да са филми, софтуер или друго съдържание, което има някаква търговска, защитена с авторски права стойност. Някой, който иска да овладее чуждите компютри, лесно може да сподели нечестив софтуер - наречен злонамерен софтуер. Това ще им позволи достъп до вашата машина, ако се изпълнява на вашата система.

Бъдете внимателни, когато използвате услуга като тази. Очевидно е, че спазването на законите за авторски права във вашата страна е разумно!

10. Включете двуфакторна автентификация, когато е възможно

2 стъпка проверкаМного от най-критичните за нашия живот уебсайтове: уебсайтове за онлайн банкиране, Gmail, Facebook и т.н. предлагат двуфакторна автентификация.

Това означава, че ако някой изглежда подозрителен по какъвто и да е начин, той ще влезе. Така че трябва ли да изглежда, че влизате от компютър в Китай и никога не сте използвали този конкретен компютър преди, както и никога дори сте напуснали родния си град - добре, ще звънят алармени звънци и те ще се намесят. Например банката може да изпрати еднократен код на телефона ви или да ви изпрати код по имейл.

Освен ако хакерът по някакъв начин не попадне в имейла или телефона ви, той ще бъде изключен от вашия акаунт.

И ако някога загубите паролата си или някой се опита да ви отвлече акаунта, можете да преминете през втория метод на разрешение, за да нулирате паролата си и да си върнете акаунта.

Но двуфакторното удостоверяване не е автоматично. Трябва да дадете номера на мобилния си телефон в банката си и трябва да активирате двуфакторния с Google и Facebook.

Ако още не сте го направили - сега е моментът.

Според проучването на Pew, от 16 процента от анкетираните са заявили, че техните имейл акаунти са били поети. Докато 13% казват, че това се е случило с един от техните акаунти в социалните медии.

Ето инструкциите за най-популярните услуги:

 • PayPal
 • Амазонка
 • Google
 • кикотене
 • Facebook

11. Променете паролите си след нарушение

Говорейки за промяна на паролите след нарушение - трябва да го направите.

Според проучването на Pew, 64 процента от американците имат личен опит от сериозно нарушение на данните.

Ако сте един от тях или подозирате, че сте, отидете и променете паролите си. Започнете с най-важните си сайтове: банкиране, кредитни карти и сайтове за пазаруване. След това преминете към любимите си сайтове за социални медии.

Вероятно е дори да не помните всички места, където имате акаунт, нали?

Върнете се към предишната стъпка и инсталирайте мениджър на пароли.

12. Помислете за използване на кредитен мониторинг

Друго нещо, което престъпниците ще направят, ако получат достъп до вашата лична информация, е да отворят нови акаунти на ваше име. Никога не виждате тези изявления, защото не знаете, че акаунтите дори съществуват. Е, докато не започнете да се преследвате от агенции за събиране и да откриете, че вече нямате кредитен рейтинг.

За късмет, че защитата срещу това е много лесна. И безплатно.

Може би сте чували, че имате разрешение по един безплатен отчет годишно от всяка от услугите за мониторинг на кредити, така че не сте се занимавали с него.

Сега там има няколко безплатни опции, които ще ви позволят да проверявате кредитния си отчет по всяко време, безплатно, без да повредите кредитния си рейтинг. И също така ще ви изпратят сигнал, ако някой се опита да открие нова кредитна сметка на ваше име.

Capital One и Discover Card предлагат безплатен онлайн мониторинг на кредитите.

Личната ми любима услуга е Credit Karma, а друга популярна опция е Credit Sesame.

 • Кредитна карма
 • Открийте кредитната карта
 • Capital One CreditWise
 • Кредит сусам

13. Помислете за използване на допълнителна антивирусна защита & Заключете екрана си

Досега трябва да имате идеята, че НЕ кликнете върху фишинг имейли е първата ви линия на защита.

Но какво се случва, ако го направите и зловредният софтуер започне да нахлува в компютъра или смартфона ви?

С късмет имате антивирус на място, за да го хванете.

Използвам Avast и има още няколко от много реномирани компании, които не ви струват никакви пари.

 • Avast
 • Avira
 • BitDefender

Можете да получите антивирусния софтуер и за вашия смартфон. И все пак, според Pew, само 32 процента от хората го имат.

Друг начин да защитите компютъра или мобилното си устройство е да включите парола или ПИН или заключване на пръстови отпечатъци.

Според проучването на Pew, 28 процента от собствениците на смартфони не използват заключване на екрана или друга функция за защита, за да ограничат достъпа до телефона си.

Повечето хора също не си осигуряват лаптопите. Достатъчно просто е крадец да вземе устройството ви и да тръгне с него и всички данни в него. Ако имате настройка с автоматични влизания във вашите финансови сайтове, имейл или акаунти в социални медии, вие сте още по-уязвими.

Имате ли камера на компютъра си? Пазя Post-It над моя и Марк Зукърбърг от Facebook използва парче лента. Това е бързо и лесно поправяне. Щастлив съм, че знам, че някой непознат не ме гледа как си вадя спанак между зъбите.

Поради големия брой нарушения в новините напоследък, хората са по-наясно с проблемите на киберсигурността от всякога, каза Raewe на Pew.

„Но в ежедневния си живот те не се държат така, сякаш това е основна грижа“, каза той. „Парадокс е.“

14. Бъдете подканени за актуализиране на вашата операционна система и софтуер

Поддържайте вашия компютър актуализиранКогато компания открие, че има проблем със сигурността в софтуера й, тя изпраща актуализация.

Някои програми правят автоматични актуализации, без да искат разрешение. Но много операционни системи и приложения питат първо.

Повечето хора не одобряват актуализацията веднага. Като се има предвид изборът, само 32 процента от хората избират своите приложения да се актуализират автоматично. От останалите 38 процента изпълняват актуализациите, когато е удобно, а 10 процента изобщо не инсталират актуализации на приложенията.

Когато става въпрос за основни актуализации, като например операционната система за телефони, 42 процента изчакват, докато е удобно, според проучването на Pew, а 14 процента никога не го актуализират.

Това е проблем. Когато хакерите разберат, че има уязвимост на сигурността, те се втурват да се възползват от нея преди всички надстройки. Колкото по-дълго отнемете, толкова повече сте изложени на риск.

Така че защо хората не се актуализират веднага?

„Това може да е строго въпрос на удобство и контрол“, каза Рейе от Pew. „Някои хора мислят, че искам да правя актуализации по свое време. Или не искам да прехвърлям към капачката си за данни. "

15. Използвайте уважавани сайтове за пазаруване

Повечето сайтове за електронна търговия с търговска марка, като Amazon, разполагат с добри системи за сигурност и са щастливи да върнат парите ви, ако нещо се обърка.

Измамниците все още се появяват, макар и обещаващи стоки, които не доставят. Проверете оценките и отзивите на клиентите, преди да направите покупка.

Като допълнителна предпазна мярка, ако плащате с кредитна карта, можете също така да ги накарате да възстановят таксите, ако се окаже, че има проблем.

HTTP на Chrome не е защитенНе посещавайте сайт за пазаруване, който няма ЗЕЛЕН сертификат на носа на браузъра си. Това означава, че не криптират данните на кредитната ви карта.

16. Не използвайте необезпечен WiFi

Повечето безжични рутери - устройствата, които споделят интернет сигнала около вашия дом или офис - ще бъдат настроени да използват форма на криптиране, която се нуждае от парола, за да ви позволи да се свържете с WiFi мрежата. Въпреки че това е болка, това е безопасен начин да гарантирате, че не улеснявате присъединяването на другите към вашата безжична мрежа. Ако това не стане, това би означавало, че те могат да получат неоторизиран достъп до някой от компютрите или устройствата в мрежата.

Когато сте извън дома или офиса, може да се свържете с обществена WiFi гореща точка. Те често имат свои собствени критерии за присъединяване (необходимост от регистрация или въвеждане на парола например), но някои WiFi мрежи са напълно отворени. Свързването с такива мрежи обикновено е лоша идея. Най-добре е вместо това да изберете защитена мрежа или да разчитате на собствената връзка на вашето устройство с вашия мобилен оператор.

Алтернатива е да използвате приложение за виртуална частна мрежа (VPN), като ExpressVPN (преглед). Това ви позволява да създадете сигурна връзка, дори когато сте се присъединили към незащитена WiFi мрежа.

Такива приложения са идеални за Android и iOS. За по-изчерпателни отзиви, разгледайте нашите VPN рецензии.

17. Архивирайте вашите данни

Въпреки че е изключително важно да запазите компютъра си защитен от външния свят, важно е да запомните, че съхранявате данни - това са файлове, документи, снимки, музика, видео - с една причина: да ги използвате. Последното нещо, което искате, е твърдият диск във вашия компютър да се провали и да загубите всяка или цялата тази ценна информация. И така, какво да правя? Най-добрият начин на действие е да се въведе резервна рутина. Това означава да намерите начин да копирате информацията си на безопасно място, така че да не разчитате само на твърдия диск на компютъра.

Можете да направите резервни копия на външен твърд диск, като например свързан към компютъра чрез USB кабел.

Сега все повече хора се обръщат към облачни архиви. Облачните резервни копия ви дават сигурен начин за прехвърляне на данни през интернет до услуга като Dropbox.

За най-добра защита използвайте комбинация от физически и облачни архиви. Това ще означава, че вашите данни трябва да са в безопасност, дори и да се стигне до бедствие. Услуга като Acronis може да ви подхожда, ако искате да отидете на хибридния резервен маршрут.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me